საქართველოს ციხესიმაგრეების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

აქ წარმოდგენილია საქართველოში არსებული ისტორიული ციხესიმაგრეების სია.

ციხესიმაგრეების ცხრილი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

თბილისი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]


სურათი სახელწოდება აშენების თარიღი
1 თაბორის ციხე ფეოდალური ხანა
2 თბილისის ციხე ფეოდალური ხანა
3 Forteresse Narikala.jpg ნარიყალა IV საუკუნე

აფხაზეთის ავტონომიური რესპუბლიკა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]


სურათი სახელწოდება აშენების თარიღი მდებარეობა
1 2014 Nowy Aton, Twierdza Anakopia (02).jpg ანაკოფიის ციხე ფეოდალური ხანა გუდაუთის მუნიციპალიტეტი
2 სათანჯოს ციხე VIII-X საუკუნე გალის მუნიციპალიტეტი
3 ბზიფის ციხე VIII-X სს. გაგრის მუნიციპალიტეტი
4 ტრაქეის ციხე VI საუკუნე გუდაუთის მუნიციპალიტეტი

აჭარის ავტონომიური რესპუბლიკა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]


სურათი სახელწოდება აშენების თარიღი მდებარეობა
1 ბათუმის ციხე VI საუკუნე ბათუმი
2 Petra-cixisdziri (1).JPG პეტრას ციხე VI საუკუნე ქობულეთის მუნიციპალიტეტი
3 Walls of Gonio Fortress 02.jpg გონიოს ციხე I საუკუნე ხელვაჩაურის მუნიციპალიტეტი
4 ხიხანი.jpg ხიხანის ციხე X-XI საუკუნე ხულოს მუნიციპალიტეტი
5 გულების ციხე XII-XIII საუკუნეები ქედის მუნიციპალიტეტი
6 საღორეთის ციხე XIV-XV საუკუნეები ქედის მუნიციპალიტეტი
7 ცივასულას ციხე XVI-XVII საუკუნეები ქედის მუნიციპალიტეტი
8 ელიას ციხე ქობულეთის მუნიციპალიტეტი
9 მამუკას ციხე ქობულეთის მუნიციპალიტეტი
10 გვარას ციხე ხელვაჩაურის მუნიციპალიტეტი
11 ბეგოშვილების ციხე XII-XIII საუკენეები ხულოს მუნიციპალიტეტი
12 ციხისყელის ციხე XII-XIII საუკენეები ხულოს მუნიციპალიტეტი

გურიის მხარე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]


სურათი სახელწოდება აშენების თარიღი მდებარეობა
1 Askana fortress.JPG ასკანის ციხე IV საუკუნე ოზურგეთის მუნიციპალიტეტი
2 ბუკისციხის ციხე ჩოხატაურის მუნიციპალიტეტი
3 ვაშნარის ნაქალაქარი V-VIII საუკუნე ოზურგეთის მუნიციპალიტეტი
4 ლიხაურის ციხე ოზურგეთის მუნიციპალიტეტი
5 ღომის ციხე შუა საუკუნეები ჩოხატაურის მუნიციპალიტეტი

იმერეთის მხარე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]


სურათი სახელწოდება აშენების თარიღი მდებარეობა
1 2014 Kutaisi, Ruiny Twierdzy Ukimerioni (04).jpg უქიმერიონის ციხე VI საუკუნე ქუთაისი
2 ბაღდათის ციხე 1703 წ. ბაღდათის მუნიციპალიტეტი
3 მწყერის ციხე VIII საუკუნე ზესტაფონის მუნიციპალიტეტი
4 Ruins of Shorapani fortress (Photo A. Muhranoff).jpg შორაპნის ციხე ანტიკური ხანა ზესტაფონის მუნიციპალიტეტი
5 ბერციხე ადრე ფეოდ. ხანა თერჯოლის მუნიციპალიტეტი
6 სკანდეს ციხე IV საუკუნე თერჯოლის მუნიციპალიტეტი
7 Modinaxe.jpg მოდინახე XVIII საუკუნე საჩხერის მუნიციპალიტეტი
8 ცუცხვათის ციხე შუა საუკუნეები ტყიბულის მუნიციპალიტეტი
9 ჯვარის ციხე შუა საუკუნეები ტყიბულის მუნიციპალიტეტი
10 დღნორისის ციხე შუა საუკუნეები წყალტუბოს მუნიციპალიტეტი
11 Katskhi Fortress.JPG კაცხის ციხე ფეოდალური ხანა ჭიათურის მუნიციპალიტეტი
12 ნავარძეთის ციხე ფეოდალური ხანა ჭიათურის მუნიციპალიტეტი
13 სვერის ციხე შუა საუკუნეები ჭიათურის მუნიციპალიტეტი
14 ვახანის ციხე.jpeg ვახანის ციხე X-XI საუკუნე ხარაგაულის მუნიციპალიტეტი
15 Chkheri castle.jpg ჩხერის ციხე ხარაგაულის მუნიციპალიტეტი
16 დიდღვაბუნის ციხე ადრე ფეოდ. ხანა ხონის მუნიციპალიტეტი

კახეთის მხარე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]


სურათი სახელწოდება აშენების თარიღი მდებარეობა
1 ხორნაბუჯი V საუკუნე დედოფლისწყაროს მუნიციპალიტეტი
2 მანავის ციხე  XVI-XVIII საუკუნეები საგარეჯოს მუნიციპალიტეტის
3 ბატონის ციხე XVII-XVIII საუკუნეები თელავი

მცხეთა-მთიანეთის მხარე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]


სურათი სახელწოდება აშენების თარიღი მდებარეობა
1 ანანური .jpg ანანურის ციხე XVI-XVIII სს. დუშეთის მუნიციპალიტეტი
არშის ციხე XVI სკ. ყაზებეგის მუნიციპალიტეტი

რაჭა-ლეჩხუმისა და ქვემო სვანეთის მხარე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]


სურათი სახელწოდება აშენების თარიღი მდებარეობა
1 Kvara Castle.jpg კვარის ციხე ფეოდალური ხანა ამბროლაურის მუნიციპალიტეტი
2 Mindacixe.jpg მინდა ციხე შუა საუკუნეები ამბროლაურის მუნიციპალიტეტი
3 Xotevis cixe.jpg ხოტევის ციხე XVII საუკუნე ამბროლაურის მუნიციპალიტეტი

სამეგრელო-ზემო სვანეთის მხარე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]


სურათი სახელწოდება აშენების თარიღი მდებარეობა
1 აბედათის ციხე.JPG აბედათის ციხე მარტვილის მუნიციპალიტეტი
2 ანაკლიის ციხე ზუგდიდის მუნიციპალიტეტი
3 ეკის ციხე სენაკის მუნიციპალიტეტი
4 თამაკონის ციხე მარტვილის მუნიციპალიტეტი
5 კოტიანეთის ციხე სენაკის მუნიციპალიტეტი
6 რუხის ციხე ზუგდიდის მუნიციპალიტეტი
7 საკალანდარიშვილოს ციხე სენაკის მუნიციპალიტეტი
8 სკურის ციხე სენაკის მუნიციპალიტეტი
9 ნოღას ციხე.jpg ნოღას ციხე მარტვილის მუნიციპალიტეტი
10 Shkhepi Fortress (6).jpg შხეფის ციხე სენაკის მუნიციპალიტეტი
11 Fence of Nokalakevi (4).jpg ციხეგოჯი სენაკის მუნიციპალიტეტი
12 Chaqvinji Fortress -1 (Photo by Lika Abralava, 2011).jpg ჭაქვინჯის ციხე ზუგდიდის მუნიციპალიტეტი
13 ხამისკურის ციხე ხობის მუნიციპალიტეტი
14 ხეთის ციხე ხობის მუნიციპალიტეტი

სამცხე-ჯავახეთის მხარე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]


სურათი სახელწოდება აშენების თარიღი მდებარეობა
1 აბულის ციხე ახალქალაქის მუნიციპალიტეტი
2 Aspindza fortress (4).jpg ასპინძის ციხე ასპინძის მუნიციპალიტეტი
3 არყისციხე ახალციხის მუნიციპალიტეტი
4 Restored Rabati Castle.jpg ახალციხე IX სკ. ახალციხის მუნიციპალიტეტი
5 Atskuri Fortres1.JPG აწყურის ციხე XI სკ. ახალციხის მუნიციპალიტეტი
6 დემოთის ციხე ბორჯომის მუნიციპალიტეტი
7 დვირის ციხე XIII-XIV სს. ბორჯომის მუნიციპალიტეტი
8 ვარდის ციხე ახალქალაქის მუნიციპალიტეტი
9 Zanavi fortress.JPG ზანავის ციხე შუა საუკუნეები ადიგენის მუნიციპალიტეტი
10 თისელის ციხე.jpg თისელის ციხე ახალციხის მუნიციპალიტეტი
11 Tmogvi fortress (Photo A. Muhranoff, 2011)-1.jpg თმოგვის ციხე X სკ. ასპინძის მუნიციპალიტეტი
12 კოხტასთავი ასპინძის მუნიციპალიტეტი
13 Oqrostsikhe.JPG ოქროს ციხე XIII სკ. ადიგენის მუნიციპალიტეტი
14 პეტრეს ციხე ბორჯომის მუნიციპალიტეტი
15 საკანაფე ახალციხის მუნიციპალიტეტი
16 Slesa fortress.jpg სლესის ციხე შუა საუკუნეები ახალციხის მუნიციპალიტეტი
17 Shaori Fortress (14708775066).jpg შაორის ციხე ახალქალაქის მუნიციპალიტეტი
18 ციხისჯვარი ბორჯომის მუნიციპალიტეტი
19 ხერთვისი (29358160630).jpg ხერთვისის ციხე X სკ.; 1354-56 წწ. ასპინძის მუნიციპალიტეტი
20 ხერხემის ციხე შუა საუკუნეები ადიგენის მუნიციპალიტეტი
21 ჯაყის ციხე ადრეშუასაუკუნეები

ქვემო ქართლის მხარე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]


სურათი სახელწოდება აშენების თარიღი მდებარეობა
1 ბერდიკის ციხე ბოლნისის მუნიციპალიტეტი
2 Fortress of Kveshi.jpg ქვეშის ციხე შუა საუკუნეები ბოლნისის მუნიციპალიტეტი
3 KaribWe.JPG ქოლაგირის ციხე XVIII საუკუნე ბოლნისის მუნიციპალიტეტი
4 ჭაპალის ციხე შუა საუკუნეები ბოლნისის მუნიციპალიტეტი
5 კოჯრის ციხე XI საუკუნე გარდაბნის მუნიციპალიტეტი
6 ბირთვისის ციხე თეთრიწყაროს მუნიციპალიტეტი
7 კლდეკარის ციხესიმაგრე IX-X საუკუნეები თეთრიწყაროს მუნიციპალიტეტი
8 ლასტის ციხე XII საუკუნე თეთრიწყაროს მუნიციპალიტეტი
9 ორბეთის ციხე შუა საუკუნეები თეთრიწყაროს მუნიციპალიტეტი
10 სამშვილდის ციხე-ქალაქი თეთრიწყაროს მუნიციპალიტეტი
11 ფარცხისის ციხე თეთრიწყაროს მუნიციპალიტეტი
12 სანთის ციკლოპური ციხე შუა საუკუნეები წალკის მუნიციპალიტეტი
13 ხულუტის ციხე XVIII საუკუნე თეთრიწყაროს მუნიციპალიტეტი
14 ოფრეთის ციხე ადრინდელი ფეოდალური ხანა მარნეულის მუნიციპალიტეტი
15 წოფის ციხე შუა საუკუნეები მარნეულის მუნიციპალიტეტი
15 Rustaviscixe.JPG რუსთავის ციხე V-VIII საუკუნეები რუსთავი
16 გაგის ციხე.jpg გაგის ციხე მარნეულის მუნიციპალიტეტი

შიდა ქართლის მხარე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]


სურათი სახელწოდება აშენების თარიღი მდებარეობა
1 აბისის ციხე XVIII საუკუნე ქარელის მუნიციპალიტეტი
2 ატენის ციხე X-XI საუკუნე გორის მუნიციპალიტეტი
3 ახალციხის ციხე XVIII საუკუნე კასპის მუნიციპალიტეტი
4 ბეხუშეს ციხე გვიანი შუა საუკუნეები გორის მუნიციპალიტეტი
5 ბულბულის ციხე ფეოდალური ხანა ხაშურის მუნიციპალიტეტი
6 מצודת גורי 4581.jpg გორის ციხე ძვ. წ. I ათასწლეული, 1774 წელი გორის მუნიციპალიტეტი
7 დრის ციხე განვითარებული ფეოდალური ხანა კასპის მუნიციპალიტეტი
8 ვერეს ციხე IX-X საუკუნე გორის მუნიციპალიტეტი
9 კიკნათბერის ციხე გვიანდელი ფეოდალური ხანა გორის მუნიციპალიტეტი
10 კლდემაღალას ციხე V-VI საუკუნე კასპის მუნიციპალიტეტი
11 მცხეთიჯვრის ციხე ფეოდალური ხანა ხაშურის მუნიციპალიტეტი
12 ოსიაურის ციხე XVII-XVIII საუკუნე ხაშურის მუნიციპალიტეტი
13 Rkoni castle, Georgia (2).jpg რკონის ციხე XVIII საუკუნე კასპის მუნიციპალიტეტი
14 Surami Fortress.JPG სურამის ციხე შუა საუკუნეები ხაშურის მუნიციპალიტეტი
15 Sxvilofortress.jpg სხვილოს ციხე XIV საუკუნე კასპის მუნიციპალიტეტი
16 ტირძნისის ციხე XVIII საუკუნის II ნახევარი გორის მუნიციპალიტეტი
17 ცხირეთის ციხე X საუკუნე კასპის მუნიციპალიტეტი
18 ძამის ციხე განვითარებული ფეოდალური ხანა ქარელის მუნიციპალიტეტი
19 წედისის ციხე X საუკუნე გორის მუნიციპალიტეტი
20 აჩაბეთის ციხე გორის მუნიციპალიტეტი
21 კეხვის ციხე გორის მუნიციპალიტეტი
22 მირმანოზ ერისთავის ციხე XVII-XVIII საუკუნე გორის მუნიციპალიტეტი
23 ატოცის ციხე XVIII საუკუნე ქარელის მუნიციპალიტეტი
24 გნოლიძეების ციხე XVII–XVIII საუკუნე გორის მუნიციპალიტეტი
25 ხუბაშვილების ციხე XVII–XVIII საუკუნე გორის მუნიციპალიტეტი
26 ჩასარბენი ციხე XVII–XVIII საუკუნე გორის მუნიციპალიტეტი
27 ტყვიავის ციხე XVIII საუკუნე გორის მუნიციპალიტეტი
28 შინდისის ციხე XVIII საუკუნე გორის მუნიციპალიტეტი
29 არადეთის ციხე XVII საუკუნე ქარელის მუნიციპალიტეტი
30 Mdsovretifortress.jpg მძოვრეთის ციხე XVII საუკუნე ქარელის მუნიციპალიტეტი
31 სამწევრისის ციხე XV-XVII საუკუნე ქარელის მუნიციპალიტეტი
32 სხლების ციხე ფეოდალური ხანა ქარელის მუნიციპალიტეტი
33 აწრისხევის ციხე XVIII საუკუნე გორის მუნიციპალიტეტი
34 ფოხალას ციხე გვიანი შუა საუკუნეები გორის მუნიციპალიტეტი
35 გოზოს ციხე შუა ფეოდალური ხანა გორის მუნიციპალიტეტი
36 ვანათის ციხე განვითარებული და გვიანი შუა საუკუნეები გორის მუნიციპალიტეტი
37 ვილდის ციხე გვიანი შუა საუკუნეები გორის მუნიციპალიტეტი
38 იკორთის ციხე გვიანი შუა საუკუნეები გორის მუნიციპალიტეტი
49 ინაურის ციხე გვიანი შუა საუკუნეები გორის მუნიციპალიტეტი
40 რექომის ციხე განვითარებული შუა საუკუნეები გორის მუნიციპალიტეტი
41 სათიხარის ციხე XVIII საუკუნე გორის მუნიციპალიტეტი
42 სვერის ციხე გვიანი შუა საუკუნეები გორის მუნიციპალიტეტი
43 ხადურიანთუბნის ციხე XVIII საუკუნე გორის მუნიციპალიტეტი

ლიტერატურა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • საქართველოს ისტორიისა და კულტურის ძეგლთა აღწერილობა, ტ. 2, თბ., 2004
  • საქართველოს ისტორიისა და კულტურის ძეგლთა აღწერილობა, ტ. 5, თბ., 1990
  • შიდა ქართლი, IV, ახალგორის რაიონის არქიტექტურული მემკვიდრეობა, თბ. 2008

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]