ქალი პრეზიდენტების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

1974 წლის 1 ივლისს არგენტინის, რესპუბლიკური მმართველობის ქვეყნის, აღმასრულებელი ხელისუფლების სათავეში პირველად ქალბატონი მოვიდა, ხოლო 1980 წელს ჩრდილოეთ ევროპის კუნძულოვან სახელმწიფო ისლანდიაში, მსოფლიოს ისტორიაში პირველად, საპრეზიდენტო არჩევნებში გაიმარჯვა ქალბატონმა, ეს იყო ვიგდის ფინბოგადოტირი[1], რომელიც კიდევ სამჯერ აირჩიეს აღნიშნულ თანამდებობაზე 1984, 1988 და 1992 წლებში.

სია[რედაქტირება]

აქ წარმოდგენილია რესპუბლიკური მმართველობის ქვეყნების ქალი პრეზიდენტების სია.

# სურათი სახელი ქვეყანა თანამდებობა მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული
1 Isabelita ícono.jpg მარია ესტელა მარტინეს დე პერონი არგენტინის დროშა არგენტინა პრეზიდენტი 1 ივლისი 1974 24 მარტი 1976
2 ლიდია გეილერ ტეხადა ბოლივიის დროშა ბოლივია მოვალეობის შემსრულებელი 16 ნოემბერი 1979 17 ივლისი 1980
3 Vigdis Finnbogadottir (1985).jpg ვიგდის ფინბოგადოტირი ისლანდიის დროშა ისლანდია პრეზიდენტი 1 აგვისტო 1980 1 აგვისტო 1996
4 Ms Agatha Barbara.jpg აგათა ბარბარა მალტის დროშა მალტა პრეზიდენტი 15 თებერვალი 1982 15 თებერვალი 1987
5 კარმენ პერეირა გვინეა-ბისაუს დროშა გვინეა-ბისაუ პრეზიდენტი 14 მაისი 1984 16 მაისი 1984
6 Corazon Aquino 1992.jpg კორასონ აკინო ფილიპინების დროშა ფილიპინები პრეზიდენტი 25 თებერვალი 1986 30 ივნისი 1992
7 ერტა პასკალ ტრუილიო ჰაიტის დროშა ჰაიტი მოვალეობის შემსრულებელი 13 მარტი 1990 7 თებერვალი 1991
8 Sabine Bergmann-Pohl.jpg საბინა ბერგმან-პოლი გერმანიის დროშა გერმანია გერმანიის დრ პრეზიდენტი 5 აპრილი 1990 2 ოქტომბერი 1990
9 Violeta Chamorro 1993.jpg ვიოლეტა ბარიოს დე ჩამორო ნიკარაგუას დროშა ნიკარაგუა პრეზიდენტი 25 აპრილი 1990 10 იანვარი 1997
10 Mary Robinson-Obama31.04secs.png მერი რობინსონი ირლანდიის დროშა ირლანდია პრეზიდენტი 3 დეკემბერი 1990 12 სექტემბერი 1997
11 სილვი კინიგი ბურუნდის დროშა ბურუნდი მოვალეობის შემსრულებელი 27 ოქტომბერი 1993 5 თებერვალი 1994
12 Chandrika Bandaranaike Kumaratunga.jpg ჩანდრიკა კუმარატუნგა შრი-ლანკის დროშა შრი-ლანკა პრეზიდენტი 12 ნოემბერი 1994 19 ნოემბერი 2005
13 რუთ პერი ლიბერიის დროშა ლიბერია პრეზიდენტი 3 სექტემბერი 1996 2 აგვისტო 1997
14 R Arteaga.jpg როსალია არტეაგა ეკვადორის დროშა ეკვადორი მოვალეობის შემსრულებელი 9 თებერვალი 1997 11 თებერვალი 1997
15 Mary McAleese.jpg მერი მაკელისი ირლანდიის დროშა ირლანდია პრეზიდენტი 11 ნოემბერი 1997 10 ნოემბერი, 2011
16 Janet Jagan.png ჯანეტ ჯაგანი გაიანის დროშა გაიანა პრეზიდენტი 19 დეკემბერი 1997 11 აგვისტო 1999
17 Ruth Dreifuss.gif რუთ დრეიფუსი შვეიცარიის დროშა შვეიცარია პრეზიდენტი 1 იანვარი 1999 31 დეკემბერი 1999
18 Vaira Vike-Freiberga-13062007.jpg ვაირა ვიკე-ფრეიბერგა ლატვიის დროშა ლატვია პრეზიდენტი 8 ივლისი 1999 7 ივლისი 2007
19 Mireya Moscoso.jpg მირეია მოსკოსო პანამის დროშა პანამა პრეზიდენტი 1 სექტემბერი 1999 1 სექტემბერი 2004
20 Tarja Halonen 2003.jpg ტარია ჰალონენი ფინეთის დროშა ფინეთი პრეზიდენტი 1 მარტი, 2000 1 მარტი, 2000
21 Gloria Macapagal-Arroyo, Davos.jpg გლორია მაკაპაგალ-აროიო ფილიპინების დროშა ფილიპინები პრეზიდენტი 20 იანვარი 2001 30 ივნისი 2010
22 Megawati Sukarnoputri.jpg მეგავატი სუკარნოპუტრი ინდონეზიის დროშა ინდონეზია პრეზიდენტი 23 ივლისი 2001 20 ოქტომბერი 2004
23 NinoB.jpg ნინო ბურჯანაძე საქართველოს დროშა საქართველო მოვალეობის შემსრულებელი 23 ნოემბერი 2003
25 ნოემბერი 2007
25 იანვარი 2004
20 იანვარი 2008
24 Ellen Johnson-Sirleaf3.jpg ელენ ჯონსონ-სირლიფი ლიბერიის დროშა ლიბერია პრეზიდენტი 16 იანვარი 2006 დღემდე
25 Michele Bachelet (2009).jpg მიშელ ბაჩელეტი ჩილეს დროშა ჩილე პრეზიდენტი 11 მარტი 2006 11 მარტი 2010
26 Micheline Calmy-Rey, 2010.jpg მიშლინ კალმი-რე შვეიცარიის დროშა შვეიცარია პრეზიდენტი 1 იანვარი 2007
1 იანვარი 2011
31 დეკემბერი 2007
31 დეკემბერი, 2011
27 Dalya itzik.jpg დალია იციკი ისრაელის დროშა ისრაელი მოვალეობის შემსრულებელი 25 იანვარი 2007 15 ივლისი 2007
28 PratibhaIndia.jpg პრატიბა პატილი ინდოეთის დროშა ინდოეთი პრეზიდენტი 25 ივლისი 2007 25 ივლისი 2012
29 Presidente Cristina Fernández de Kirchner.jpg კრისტინა ფერნანდესი არგენტინის დროშა არგენტინა პრეზიდენტი 10 დეკემბერი 2007 დღემდე
30 Rose-Francine Rogombé.jpg როზა როგომბე გაბონის დროშა გაბონი პრეზიდენტი 10 ივნისი 2009 სექტემბერი 2009
31 Dalia Grybauskaite Mazeikiuose.2009-04-29.jpg დალია გრიბაუსკაიტე ლიტვის დროშა ლიტვა პრეზიდენტი 12 ივლისი 2009 დღემდე
32 Doris Leuthard, 2010.jpg დორის ლოიტჰარდი შვეიცარიის დროშა შვეიცარია პრეზიდენტი 1 იანვარი 2010 31 დეკემბერი, 2010
33 Roza Otunbaeva.jpg როზა ოტუნბაევა ყირგიზეთის დროშა ყირგიზეთი პრეზიდენტი 7 აპრილი 2010 1 დეკემბერი, 2011
34 Chinchilla Adelante.jpg ლაურა ჩინჩილია კოსტა-რიკას დროშა კოსტა-რიკა პრეზიდენტი 8 მაისი 2010 8 მაისი 2014
35 Dilma Rousseff-MB.JPG დილმა რუსეფი ბრაზილიის დროშა ბრაზილია პრეზიდენტი 1 იანვარი 2011 დღემდე
36 Atifete Jahjaga 2011.jpg ატიფეტე იაჰიაგა კოსოვოს დროშა კოსოვო პრეზიდენტი 7 აპრილი 2011 დღემდე
37 Eveline Widmer-Schlumpf 2011.jpg ეველინე ვიდმერ-შლუმპფი შვეიცარიის დროშა შვეიცარია პრეზიდენტი 1 იანვარი 2012 31 იანვარი, 2012
38 მონიკ ოჰსან ბელეპო მავრიკის დროშა მავრიკი მოვალეობის შემსრულებელი 31 მარტი 2012 21 ივლისი, 2012
39 Slavica Djukic Dejanovic (1).jpg სლავიცა ჯუკიჩ-დეიანოვიჩი სერბეთის დროშა სერბეთი მოვალეობის შემსრულებელი 5 აპრილი 2012 31 მაისი, 2012
40 Joyce Banda August 2012.jpg ჯოის ბანდა მალავის დროშა მალავი მოვალეობის შემსრულებელი 5 აპრილი, 2012 31 მაისი, 2014
41 Geun Hye Park.jpg პაკ კინ ჰე სამხრეთ კორეის დროშა სამხრეთი კორეა პრეზიდენტი 25 თებერვალი, 2013 დღემდე
42 Michelle Bachelet foto campaña.jpg მიშელ ბაჩელეტი ჩილეს დროშა ჩილე პრეზიდენტი 11 მარტი 2014 დღემდე
43 Catherine Samba-Panza 2014-09-26.jpg კათრინ სამბა-პანზა ცენტრალური აფრიკის რესპუბლიკის დროშა ცენტრალური აფრიკის რესპუბლიკა პრეზიდენტი 20 იანვარი 2014 დღემდე
44 მარი-ლუიზ კოლეირო-პრეკა მალტის დროშა მალტა პრეზიდენტი 4 აპრილი 2014 დღემდე
45 Simonetta Sommaruga 2011.jpg სიმონეტა სომარუგა შვეიცარიის დროშა შვეიცარია პრეზიდენტი 1 იანვარი 2015 არჩეული

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება]