ქვეყნების სია ინგლისურენოვანი მოსახლეობის რაოდენობის მიხედვით

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
ინგლისურ ენაზე მოლაპარაკე ადამიანების პროცენტი მსოფლიოს ქვეყნებში.
  80-100 %
  60-80 %
  40-60 %
  20-40 %
   0,1-20 %
  არ არსებობს მონაცემები

ქვემოთ მოყვანილია მსოფლიოს ქვეყნებში ინგლისურ ენაზე მოლაპარაკე ადამიანების მონაცემები, მშობლიურ და მეორე ენაზე მოლაპარაკე ხალხის ჩათვლით.

სია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ქვეყანა ინგლისურ ენაზე მოლაპარაკეთა
%
მთლიანი მოსახლეობა ინგლისურ ენაზე მოლაპარაკეთა ჯამი ინგლისური ენა, როგორც მშობლიური ენა ინგლისური ენა, როგორც დამხმარე ენა[1]
აშშ-ის დროშა აშშ 94.2 316 823 000 298 444 149 255 505 953 42 938 196
ინდოეთის დროშა ინდოეთი 10.35 1 210 000 000 125 226 449 226 449 125 000 000
პაკისტანის დროშა პაკისტანი 49 188 400 100 92 316 049 92 316 049
ნიგერიის დროშა ნიგერია 53 156 493 000 82 941 000 82 941 000
გაერთიანებული სამეფოს დროშა გაერთიანებული სამეფო 97.74 64 000 000 63 962 000 58 972 000 5 128 000
ფილიპინების დროშა ფილიპინები 56.63 100 437 852 57 292 884 36 935 52 255 949
გერმანიის დროშა გერმანია 64 80 600 000 51 584 000 272 504 48 000 000
ბანგლადეშის დროშა ბანგლადეში 2 163 323 100 3 266 462 709 873 2 556 589
კანადის დროშა კანადა 85.63 33 121 175 28 360 240 19 424 090 8 936 150
ეგვიპტის დროშა ეგვიპტე 35 83 289 500 28 101 325 28 101 325
საფრანგეთის დროშა საფრანგეთი 39 65 350 000 25 500 000 25 500 000
იტალიის დროშა იტალია 34 59 619 290 20 300 000 20 300 000
ავსტრალიის დროშა ავსტრალია 97.03 21 394 309 17 357 833 15 013 965 2 343 868
ტაილანდის დროშა ტაილანდი 27.16 63 038 247 17 121 187 17 121 187
ნიდერლანდების დროშა ნიდერლანდი 90 16 770 000 15 030 000 15 030 000
ნეპალის დროშა ნეპალი 46.49 29 890 686 13 896 720 20 000 876 720
სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკის დროშა სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა 31 52 981 991 16 424 417 4 930 510 11 493 907
პოლონეთის დროშა პოლონეთი 33 38 501 000 12 700 000 12 700 000
თურქეთის დროშა თურქეთი 17 70 586 256 12 000 000 12 000 000
ერაყის დროშა ერაყი 35 31 700 000 11 095 000 11 000 000
ესპანეთის დროშა ესპანეთი 22 47 190 000 10 400 000 10 400 000
ჩინეთის დროშა ჩინეთი 8 1 200 000 000 10 000 000 100 000 000
ბრაზილიის დროშა ბრაზილია 5 205 000 000 10 542 000 292 000 10 250 000
შვედეთის დროშა შვედეთი 86 9 785 000 8 200 000 8 200 000
კენიის დროშა კენია 18.83 43 013 431 8 100 000 7 900 000
კამერუნის დროშა კამერუნი 38 19 740 000 7 500 000 7 500 000
მალაიზიის დროშა მალაიზია 62.57 27 170 000 5 580 000 380 000 5 200 000
რუსეთის დროშა რუსეთი 5.48 138 312 535 7 574 303 2522 7 571 787
ბელგიის დროშა ბელგია 59 10 584 534 6 250 000 6 250 000
ისრაელის დროშა ისრაელი 84.97 7 303 000 6 205 000 100 000 6 105 000
ავსტრალიის დროშა ავსტრალია 73 8 415 000 6 150 000 6 150 000
რუმინეთის დროშა რუმინეთი 31 19 043 767 5 900 000 5 900 000
ზიმბაბვეს დროშა ზიმბაბვე 41.58 13 349 000 5 550 000 250 000 5 300 000
საბერძნეთის დროშა საბერძნეთი 51 10 787 690 5 500 000 5 500 000
სიერა-ლეონეს დროშა სიერა ლეონე 83.53 5 866 000 4 900 000 500 000 4 400 000
მექსიკის დროშა მექსიკა 12.9 120 664 000 15 686 262 15 686 262
დანიის დროშა დანია 86 5 543 000 4 770 000 4 770 000
შვეიცარიის დროშა შვეიცარია 61.28 7 637 300 4 680 000 73 400 4 606 600
მაროკოს დროშა მაროკო 14 32 770 900 4 587 926 4 587 926
ნორვეგიის დროშა ნორვეგია 90 5 136 700 4 500 000 4 500 000
ირლანდიის დროშა ირლანდია 98.37 4 422 100 4 350 000 4 122 100 237 900
სინგაპურის დროშა სინგაპური 80 5 076 700 4,822,865 1 097 443 253 835
განის დროშა განა 66.67 27 000 000 18 000 000 18 000 000
ტანზანიის დროშა ტანზანია 9.89 40 454 000 4 000 000 4 000 000
ახალი ზელანდიის დროშა ახალი ზელანდია 97.82 4 275 100 3 673 623 3 673 623
ფინეთის დროშა ფინეთი 70 5 410 000 3 800 000 3 800 000
პორტუგალიის დროშა პორტუგალია 27 10 623 000 2 900 000 2 900 000
პაპუა-ახალი გვინეას დროშა პაპუა ახალი გვინეა 49.76 6 331 000 3 150 000 150 000 3 000 000
ლიბერიის დროშა ლიბერია 82.67 3 750 000 3 100 000 600 000 2 500 000
იორდანიის დროშა იორდანია 45 6 598 000 2 969 370 2 969 370
იამაიკის დროშა იამაიკა 97.64 2 714 000 2 650 000 2 600 000 50 000
ალჟირის დროშა ალჟირი 7 35 954 000 2 516 780 2 516 780
უგანდის დროშა უგანდა 8.09 30 884 000 2 500 000 2 500 000
ჰონგ-კონგის დროშა ჰონგ-კონგი 46.07 6 808 433 3 136 784 238 288 2 898 496
ჩეხეთის დროშა ჩეხეთი 27 10 562 214 2 850 000 2 850 000
არგენტინის დროშა არგენტინა 6.52 42 192 500 2 752 681
იემენის დროშა იემენი 9 24 800 000 2 232 000 2 232 000
ხორვატიის დროშა ხორვატია 49 4 555 000 2 200 000 2 200 000
კოლუმბიის დროშა კოლუმბია 4.22 47 661 368 2 012 950 75 600 1 937 350
უნგრეთის დროშა უნგრეთი 20 9 982 000 2 000 000 2 000 000
პუერტო-რიკოს დროშა პუერტო-რიკო 48.61 3 991 000 1 940 000 100 000 1 840 000
შრი-ლანკის დროშა შრი-ლანკა 9.9 19 299 000 1 910 000 10 000 1 900 000
ზამბიის დროშა ზამბია 16.02 11 922 000 1 910 000 110 000 1 800 000
ბულგარეთის დროშა ბულგარეთი 25 7 640 238 1 900 000 2605 1 902 605
ყაზახეთის დროშა ყაზახეთი 15.4 12 156 705 1 874 583 602 1 873 981
ლიბანის დროშა ლიბანი 40 4 265 600 1 706 000 1 706 000
ჩილეს დროშა ჩილე 9.53 16 634 603 1 585 027
რუანდის დროშა რუანდა 15 10 137 400 1 520 610 1 520 610
სლოვაკეთის დროშა სლოვაკეთი 26 5 397 036 1 400 000 1 400 000
ტრინიდადი და ტობაგოს დროშა ტრინიდადი და ტობაგო 87.74 1 305 000 1 145 000 1 145 000
სლოვენიის დროშა სლოვენია 59 2 050 000 1 210 000 1 210 000
ლიტვის დროშა ლიტვა 38 3 053 800 1 160 000 1 160 000
ლატვიის დროშა ლატვია 46 2 070 371 950 000 950 000
გაიანის დროშა გაიანა 90.55 751 000 680 000 650 000 30 000
ბოტსვანის დროშა ბოტსვანა 38.42 1 639 833 630 000 630 000
ესტონეთის დროშა ესტონეთი 50 1 294 236 650 000 650 000
კვიპროსის დროშა კვიპროსი 73 839 000 610 000 610 000
მალავის დროშა მალავი 3.88 13 931 831 540 209 209 540 000
ლესოთოს დროშა ლესოთო 27.86 1 795 000 500 000 500 000
სურინამის დროშა სურინამი 87.09 470 784 410 000 260 000 150 000
მალტის დროშა მალტა 89 453 000 400 000 unknown 352 000
ნამიბიის დროშა ნამიბია 17.24 1 820 916 314 000 14 000 300 000
ლუქსემბურგის დროშა ლუქსემბურგი 56 509 000 290 000 290 000
ბაჰამის კუნძულების დროშა ბაჰამის კუნძულები 87.13 330 549 288 000 260 000 28 000
ბარბადოსის დროშა ბარბადოსი 98.57 279 000 275 000 262 000 13 000
ბელიზის დროშა ბელიზი 81.65 301 270 246 000 190 000 56 000
მადაგასკარის დროშა მადაგასკარი 18 23 042 300 4 147 614 4 147 614
მავრიკის დროშა მავრიკი 15.97 1 264 866 202 000 2000 200 000
ვანუატუს დროშა ვანუატუ 83.55 215 446 180 000 60 000 120 000
ფიჯის დროშა ფიჯი 20.62 853 445 176 000 6000 170 000
სოლომონის კუნძულების დროშა სოლომონის კუნძულები 31.68 552 438 175 000 10 000 165 000
გუამის დროშა გუამი 91.09 173 456 158 000 58 000 100 000
ბრუნეის დროშა ბრუნეი 39.07 381 371 144 000 10 000 134 000
სენტ-ვინსენტისა და გრენადინების დროშა სენტ-ვინსენტი და გრენადინები 95 120 000 114 000 114 000
აშშ-ის ვირჯინის კუნძულების დროშა აშშ-ის ვირჯინის კუნძულები 95.97 108 448 113 000 98 000 15 000
გრენადის დროშა გრენადა 90.91 110 000 100 000 100 000
სამოის დროშა სამოა 49.86 188 540 94 000 1000 93 000
მენის დროშა მენი 99.93 80 058 80 000 80 000
ბჰუტანის დროშა ბჰუტანი 11.4 658 000 75 000 75 000
სენტ-ლუსიის დროშა სენტ-ლუსია 43.03 165 000 71 000 31 000 40 000
ჩრდილოეთ მარიანას კუნძულების დროშა ჩრდილოეთ მარიანას კუნძულები 83.33 84 000 70 000 5000 65 000
ანტიგუა და ბარბუდის დროშა ანტიგუა და ბარბუდა 80 85 000 68 000 66 000 2000
ამერიკის სამოის დროშა ამერიკის სამოა 80.1 57 345 45 933 1791 44 142
მიკრონეზიის ფედერაციული შტატების დროშა მიკრონეზიის ფედერაციული შტატები 57.66 111 000 64 000 4000 60 000
ბერმუდის კუნძულების დროშა ბერმუდა 96.92 65 000 63 000 63 000
დომინიკის დროშა დომინიკა 94.03 67 000 63 000 3000 60 000
მარშალის კუნძულების დროშა მარშალის კუნძულები 98.33 59 000 60 000 60 000
სვაზილენდის დროშა სვაზილენდი 4.38 1 141 000 50 000 50 000
არუბის დროშა არუბა 42.31 104 000 44 000 9000 35 000
გამბიის დროშა გამბია 2.34 1 709 000 40 000 40 000
სენტ-კიტსისა და ნევისის დროშა სენტ-კიტსი და ნევისი 78 50 000 39 000 39 000
კაიმანის კუნძულების დროშა კაიმანის კუნძულები 76.6 47 000 36 000 36 000
სეიშელის დროშა სეიშელის კუნძულები 37.93 87 000 33 000 3000 30 000
გიბრალტარის დროშა გიბრალტარი 100 28 875 28 875 28 000 875
ტონგის დროშა ტონგა 30 100 000 30 000 30 000
კირიბატის დროშა კირიბატი 24.21 95 000 23 000 23 000
ბრიტანეთის ვირჯინის კუნძულების დროშა ბრიტანეთის ვირჯინის კუნძულები 86.96 23 000 20 000 20 000
პალაუს დროშა პალაუ 92.5 20 000 18 500 500 18 000
ანდორის დროშა ანდორა 22 81 222 17 869 17 869
ანგილია დროშა ანგილია 92.31 13 000 12 000 12 000
ნაურუს დროშა ნაურუ 100 10 300 10 300 800 9500
კუკის კუნძულების დროშა კუკის კუნძულები 19.8 20 200 4000 1000 3000
მონსერატის დროშა მონსერატი 67.8 5900 4000 4000
  • ევროპის დროშა ევროპის კავშირი არის ქვეყნებს შორის კავშირი და შედგება 28 წევრი სახელმწიფოსაგან. 2012 წელს საერთო ინგლისურენოვანი მოსახლეობა შეადგენდა 256 876 220 ადამიანს[2] (მოსახლეობის საერთო რაოდენობა — 500 000 000 ადამიანი[3] ანუ 51 %), მათ შორის 65 478 252 ადამიანისთვის ის იყო მშობლიური და 191 397 968 ადამიანისთვის არამშობლიური.

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. Statistics on second language speakers are inevitably not precise; partly because there is no widely agreed definition of second language speakers – there is no differentiation between countries where English is the lingua franca and those where it is not.
  2. European and their languages 2012. Eurobarometer. წაკითხვის თარიღი: 2 January 2013.
  3. Population at 1 January. Eurostat. წაკითხვის თარიღი: 2 January 2013.