უდაბნოების სია ფართობის მიხედვით

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

სტატიაში წარმოდგენილია მსოფლიოს მასშტაბით უდაბნოების სია, რომელთა ფართობი 50 000 კმ²-ს (19 300 კვადრატული მილი) გადაცილებულია.

მსოფლიოს ნახევარსფეროებზე გამოსახულია უდაბნოები

ფართობი 50 000 კმ²[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ნომერი უდაბნოს სახელი უდაბნოს ტიპი სურათი ფართობი
(კმ²)
ფართობი
(მილი²)
ადგილმდებარეობა
1 ანტარქტიდის უდაბნო პოლარული Antarctica 6400px from Blue Marble.jpg 13,800,000 13 829 430[1] 05,340,000 5 339 573 ანტარქტიდა
2 არქტიკა პოლარული Arctica surface.jpg 13 700 000[2] 05,300,000 5 300 000+[2] ალასკა, კანადა, გრენლანდია, ისლანდია და რუსეთი
3 საჰარა სუბტროპიკული Sahara satellite hires.jpg 09,100,000 9 100 000+[3] 03,320,000 3 320 000+ ალჟირი, ჩადი, ეგვიპტე, ლიბია, მალი, ნიგერი, მავრიტანია, მაროკო, სუდანი და ტუნისი
4 არაბეთის უდაბნო სუბტროპიკული Arabian Desert.jpg 02,331,000 2 330 000[4] 00,900,000 900 000 საუდის არაბეთი, იორდანია, ერაყი, ქუვეითი, ყატარი, არაბთა გაერთიანებული საამიროები, ომანი და იემენი
5 გობის უდაბნო ცივი ზამთარი Salzsee in der Gobi.jpg 01,300,000 1 300 000[3] 00,500,000 500 000 მონღოლეთი და ჩინეთი
6 კალაჰარის უდაბნო სუბტროპიკული Kalahari E02 00.jpg 00,900,000 900 000[საჭიროებს წყაროს მითითებას] 00,360,000 360 000 ანგოლა, ბოტსვანა, ნამიბია და სამხრეთ აფრიკა
7 პატაგონიის უდაბნო ცივი ზამთარი Patagonian-419px.png 00,673,000 670 000[3] 00,260,000 260 000 არგენტინა და ჩილე
8 ვიქტორიის დიდი უდაბნო სუბტროპიკული IBRA 6.1 Great Victoria Desert.png 00,647,000 647 000[2] 00,250,000 250 000 ავსტრალია
9 სირიის უდაბნო სუბტროპიკული 00,520,000 520 000[2] 00,200,000 200 000 სირია, იორდანია და ერაყი
10 დიდი აუზის უდაბნო ცივი ზამთარი Basin New.png 00,492,000 492 000[2] 00,190,000 190 000 აშშ
11 ჩიუაუას უდაბნო სუბტროპიკული Chihuahua desert.jpg 00,450,000 450 000[2] 00,175,000 175 000 მექსიკა და აშშ
12 დიდი ქვიშიანი უდაბნო სუბტროპიკული Australia deserts.PNG 00,400,000 400 000[2] 00,150,000 150 000 ავსტრალია
13 ყარაყუმის უდაბნო ცივი ზამთარი Seidenstrasse GMT Ausschnitt Zentralasien.jpg 00,350,000 350 000[2] 00,135,000 135 000 თურქმენეთი
14 კოლორადოს პლატო ცივი ზამთარი Four corners.jpg 00,337,000 337 000[2] 00,130,000 130 000 აშშ
15 სონორას უდაბნო სუბტროპიკული Sonoran Desert 33.081359 n112.431507.JPG 00,310,000 310 000[2] თარგი:Formatnumn:00120000 120 000 მექსიკა და აშშ
16 ყიზილყუმის უდაბნო ცივი ზამთარი Kyzyl Kum.png 00,300,000 300 000[2] 00,115,000 115 000 ყაზახეთი, უზბეკეთი და თურქმენეთი
17 ტაკლა-მაკანი ცივი ზამთარი Taklamakan lrg.jpg 00,270,000 270 000[3] 00,105,000 105 000 ჩინეთი
18 თარის უდაბნო სუბტროპიკული Thar Desert satellite.jpg 00,200,000 200 000[5] 00,077,000 77 000 ინდოეთი და პაკისტანი
19 გიბსონის უდაბნო სუბტროპიკული IBRA 6.1 Gibson Desert.png 00,155,000 155 000[საჭიროებს წყაროს მითითებას] 00,060,000 60 000 ავსტრალია
20 სიმფსონის უდაბნო სუბტროპიკული Simpson-Desert-2007-12-16-NASA.jpg 00,145,000 145 000[2] 00,056,000 56 000 ავსტრალია
21 ატაკამის უდაბნო სუბტროპიკული Atacama.png 00,140,000 140 000[2] 00,054,000 54 000 ჩილე და პერუ
22 ნამიბის უდაბნო სუბტროპიკული Namib desert MODIS.jpg 00,081,000 81 000[2] 00,031,000 31 000 ნამიბია და ანგოლა
23 დაშტე-კავირი ცივი ზამთარი Dasht-e Kavir.jpg 00,077,000 77 000[6] 00,030,000 30 000 ირანი
24 მოჰავეს უდაბნო სუბტროპიკული 00,065,000 65 000[საჭიროებს წყაროს მითითებას] 00,025,000 25 000 აშშ
25 დაშტე-ლუტი ცივი ზამთარი Dasht-e Lut Iran 2006-02-28 ISS012-E-18779.jpg 00,052,000 52 000[7] 00,020,000 20 000 ირანი

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. Ward, Paul (2001). Antarctica Fact File/
  2. 2.00 2.01 2.02 2.03 2.04 2.05 2.06 2.07 2.08 2.09 2.10 2.11 2.12 2.13 Largest Desert in the World. წაკითხვის თარიღი: 2009-01-01.
  3. 3.0 3.1 3.2 3.3 Planet Earth - Basic Facts and Extremes. წაკითხვის თარიღი: 2007-10-06.
  4. Arabian Desert. წაკითხვის თარიღი: 2007-12-28.
  5. Thar Desert - Britannica Online Encyclopedia
  6. Wright, John W. (ed.); Editors and reporters of The New York Times (2006). The New York Times Almanac, 2007, New York, New York: Penguin Books, გვ. 456. ISBN 0-14-303820-6. 
  7. Wright, John W. (ed.) (2006). The New York Times Almanac, 2007, New York, New York: Penguin Books, გვ. 456. ISBN 978-0-14-303820-7.