კუნძულების სია ფართობის მიხედვით

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

250,000 კმ²-ზე დიდი კუნძულები[რედაქტირება]

დასახელება ფართობი
(კმ²)
ქვეყანა/ქვეყნები
1 გრენლანდია 2,175,600 გრენლანდიის დროშა გრენლანდია, დანიის დროშა დანიის ტერიტორია
2 ახალი გვინეა 790,000 ინდონეზიის დროშა ინდონეზია და პაპუა-ახალი გვინეას დროშა პაპუა ახალი გვინეა
3 კალიმანტანი (ბორნეო) 737,500 ბრუნეის დროშა ბრუნეი, ინდონეზიის დროშა ინდონეზია და მალაიზიის დროშა მალაიზია
4 მადაგასკარი 587,041 მადაგასკარის დროშა მადაგასკარი
5 ბაფინის მიწა 507,451 კანადის დროშა კანადა
6 სუმატრა 425,000 ინდონეზიის დროშა ინდონეზია

25,000 კმ²-250,000 კმ² ფართობის კუნძულები[რედაქტირება]

დასახელება ფართობი
(კმ²)
ქვეყანა/ქვეყნები
7 ჰონსიუ 227,414 იაპონიის დროშა იაპონია
8 ვიქტორია 217,291 კანადის დროშა კანადა
9 დიდი ბრიტანეთი 209,331 დიდი ბრიტანეთის დროშა დიდი ბრიტანეთი
10 ელსმირი 196,236 კანადის დროშა კანადა
11 სულავესი 174,600 ინდონეზიის დროშა ინდონეზია
12 სამხრეთი კუნძული 150,737 ახალი ზელანდიის დროშა ახალი ზელანდია
13 იავა 126,700 ინდონეზიის დროშა ინდონეზია
14 ჩრდილოეთი კუნძული 114,050 ახალი ზელანდიის დროშა ახალი ზელანდია
15 ნიუფაუნდლენდი 108,860 კანადის დროშა კანადა
16 კუბა 105,007 კუბის დროშა კუბა
17 ლუსონი 104,688 ფილიპინების დროშა ფილიპინები
18 ისლანდია 102,828 ისლანდიის დროშა ისლანდია
19 მინდანაო 94,630 ფილიპინების დროშა ფილიპინები
20 ირლანდია 84,406 ირლანდიის დროშა ირლანდია და დიდი ბრიტანეთის დროშა დიდი ბრიტანეთი
21 ჰოკაიდო 78,073 იაპონიის დროშა იაპონია
22 ჰაიტი (კუნძული) 73,929 ჰაიტის დროშა ჰაიტი და დომინიკელთა რესპუბლიკის დროშა დომინიკელთა რესპუბლიკა
23 სახალინი 72,493 რუსეთის დროშა რუსეთი
24 ბანქსი 70,028 კანადის დროშა კანადა
25 შრი-ლანკა 65,268 შრი-ლანკის დროშა შრი-ლანკა
26 ტასმანია 60,637 ავსტრალიის დროშა ავსტრალია
27 დევონი 55,247 კანადის დროშა კანადა
28 ალექსანდრე პირველის კუნძული 49,070 ანტარქტიდის დროშა ანტარქტიდა
29 ცეცხლოვანი მიწა 47,401 არგენტინის დროშა არგენტინა და ჩილეს დროშა ჩილე
30 ჩრდილოეთი კუნძული, ახალი მიწა 47,079 რუსეთის დროშა რუსეთი
31 ბერკნერი 43,873 ანტარქტიდის დროშა ანტარქტიდა
32 აკსელ–ჰაიბერგი 43,178 კანადის დროშა კანადა
33 მელვილი 42,149 კანადის დროშა კანადა
34 საუთჰემპტონი 41,214 კანადის დროშა კანადა
35 მარაჟო 40,100 ბრაზილიის დროშა ბრაზილია
36 შპიცბერგენი 39,044 ნორვეგიის დროშა ნორვეგია
37 კიუსიუ 36,555 იაპონიის დროშა იაპონია
38 ახალი ბრიტანეთი 36,514 პაპუა-ახალი გვინეას დროშა პაპუა ახალი გვინეა
39 ტაივანი 35,801 ჩინეთის დროშა ჩინეთი
40 უელსის პრინცის კუნძული 33,339 კანადის დროშა კანადა
41 სამხრეთი კუნძული, ახალი მიწა 33,24 რუსეთის დროშა რუსეთი
42 ხაინანი 33,210 ჩინეთის დროშა ჩინეთი
43 ვანკუვერი 31,285 კანადის დროშა კანადა
44 ტიმორი 28,418 აღმოსავლეთ ტიმორის დროშა აღმოსავლეთი ტიმორი და ინდონეზიის დროშა ინდონეზია
45 სიცილია 25,662 იტალიის დროშა იტალია

10,000–25,000 კმ2 ფართობის კუნძულები[რედაქტირება]

დასახელება ფართობი
(კმ2)[1]
ფართობი
(კვ.მი)
ქვეყანა/ქვეყნები
46 სომერსეტი 24,786 9,570 კანადის დროშა კანადა
47 კოტელნი/ფადეევის კუნძული 24,000 9,266 რუსეთის დროშა რუსეთი
48 სარდინია 23,949 9,247 იტალიის დროშა იტალია
49 ბანანალი 20,000 7,722 დროშა: ბრაზილია ბრაზილია
50 სიკოკუ 18,545 7,160 დროშა: იაპონია იაპონია
51 ჰალმაჰერა 18,040 6,865 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
52 სერამი 17,454 6,621 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
53 ახალი კალედონია 16,648 6,467 საფრანგეთის დროშა საფრანგეთი (ახალი კალედონია)
54 ბათერსტი 16,042 6,194 დროშა: კანადა კანადა
55 პრინს-პატრიკი 15,848 6,119 დროშა: კანადა კანადა
56 ტარსტონი 15,700 6,050 ანტარქტიდის დროშა ანტარქტიდა
57 ჩრდილო-აღმოსავლეთის მიწა 14,467[2] 5,586 დროშა: ნორვეგია ნორვეგია
58 სუმბავა 14,386 5,965 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
59 ოქტომბრის რევოლუციის კუნძული 14,204 5,471 დროშა: რუსეთი რუსეთი
60 ფლორესი 14,154 5,464 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
61 მეფე უილიამის კუნძული 13,111 5,062 დროშა: კანადა კანადა
62 ნეგროსი 13,074 5,048 ფილიპინების დროშა ფილიპინები
63 სამარი 12,849 4,961 ფილიპინების დროშა ფილიპინები
64 პალავანი 12,189 4,706 ფილიპინების დროშა ფილიპინები
65 პანაი 12,011 4,637 ფილიპინების დროშა ფილიპინები
66 ტუპინამბარანა 11,850 4,576 დროშა: ბრაზილია ბრაზილია
67 იოს-სუდარსო 11,742 4,534 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
68 ბანგკა 11,413 4,407 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
69 ელეფ-რინგნესი 11,295 4,361 დროშა: კანადა კანადა
70 ბოლშევიკი 11,206 4,327 დროშა: რუსეთი რუსეთი
71 იამაიკა 11,190 4,320 დროშა: იამაიკა იამაიკა
72 ბაილოტი 11,067 4,273 დროშა: კანადა კანადა
73 სუმბა 10,711 4,135 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია
74 მინდორო 10,572 4,082 ფილიპინების დროშა ფილიპინები
75 ვიტი-ლევუ 10,531 4,066 ფიჯის დროშა ფიჯი
76 ჰავაი (დიდი კუნძული) 10,434 4,029 დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ
77 კეიპ-ბრეტონი 10,311 3,981 დროშა: კანადა კანადა

5,000–10,000 კმ2 ფართობის კუნძულები[რედაქტირება]

დასახელება ფართობი
(კმ2)[3]
ფართობი
(კვ.მი)
ქვეყანა/ქვეყნები
78 პრინც ჩარლზის კუნძული 9,521 3,676 დროშა: კანადა კანადა (ნუნავუტი)
79 ბუგენვილი 9,318 3,598 პაპუა-ახალი გვინეას დროშა პაპუა-ახალი გვინეა
80 კადიაკი 9,293 3,588 დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ (ალასკა)
81 კვიპროსი 9,234 3,572 დროშა: კვიპროსი კვიპროსი და აკროტირი და დეკელია, დროშა: გაერთიანებული სამეფო გაერთ. სამეფოს სუვერენული ტერიტორია.[4] (ჩრდილოეთი კვიპროსის თურქული რესპუბლიკის დროშა ჩრდილოეთი კვიპროსი აკონტროლებს კუნძულის ჩრდილოეთ ნაწილს, ეს ტერიტორია არაღიარეებული ქვეყანაა, მას მხოლოდ ერთი ქვეყანა თურქეთი ცნობს.)
82 პუერტო-რიკო 9,100 3,435 პუერტო-რიკოს დროშა პუერტო-რიკო, სპეციალური ტერიტოია დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ-ში
83 კომსომოლეცი 8,812 3,402 დროშა: რუსეთი რუსეთი (კრასნოიარსკის მხარე)
84 კორსიკა 8,741 3,351 დროშა: საფრანგეთი საფრანგეთი
85 დისკო 8,612 3,312 დროშა: გრენლანდია გრენლანდია, ავტონომიური პტოვინცია დროშა: დანია დანიაში
86 კარნეი 8,500 3,300 ანტარქტიდის დროშა ანტარქტიდა
87 ჩილოე 8,478 3,273 ჩილეს დროშა ჩილე (ლოს-ლაგოსის რეგიონი)
88 ბურუ 8,473 3,271 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია (მოლუკი)
89 კრეტა 8,312 3,209 საბერძნეთის დროშა საბერძნეთი (კრეტას პროვინცია)
90 ანტიკოსტი 7,941 3,066 დროშა: კანადა კანადა (კვებეკი)
91 რუზველტი 7,910 3,054 ანტარქტიდის დროშა ანტარქტიდა (ანტარქტიდის ტერიტორიული დაყოფა შედის Flag of New Zealand.svg ახალი ზელანდიის შემადგენლობაში)
92 ვრანგელი 7,866 3,037 დროშა: რუსეთი რუსეთი (ჩუკოტკის ავტონომიური ოკრუგი)
93 ახალი ირლანდია 7,404 2,859 პაპუა-ახალი გვინეას დროშა პაპუა-ახალი გვინეა
94 ლეიტე 7,368 2,785 ფილიპინების დროშა ფილიპინები (აღმოსავლეთი ვისაი)
95 ზელანდია 7,031[5] 2,715 დროშა: დანია დანია
96 კორნუოლლისი 6,995 2,701 დროშა: კანადა კანადა (ნუნავუტი)
97 პრინც უელსის კუნძული 6,675 2,577 დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ (ალასკა)
98 კერგელენი 6,617 2,555 საფრანგეთის სამხრეთული და ანტარქტიდული ტერიტორია დროშა საფრანგეთის სამხრეთული და ანტარქტიდული ტერიტორია, ზღვისიქითა ტერიტორია Flag of France.svg საფრანგეთში
99 აღმოსავლეთი ფოლკლენდი 6,605 2,550 ფოლკლენდის კუნძულების დროშა ფოლკლენდის კუნძულები, ზღვისიქითა ტერიტორია დროშა: გაერთიანებული სამეფო გაერთ. სამეფოში (კუნძულის ნაწილი შედის დროშა: არგენტინა არგენტინაში)
100 სილი 6,390 2,500 ანტარქტიდის დროშა ანტარქტიდა
101 გრეჰემი 6,361 2,456 დროშა: კანადა კანადა (ბრიტანეთის კოლუმბია)
102 ახალი ციმბირი 6,201 2,394 დროშა: რუსეთი რუსეთი (რესპუბლიკა სახა)
103 მელვილი 5,765 2,234 დროშა: ავსტრალია ავსტრალია (ჩრდილოეთი ტერიტორია)
104 პრინს-ედუარდის კუნძული 5,620 2,170 დროშა: კანადა კანადა (პრინს-ედუარდის კუნძული)
105 ვანუა-ლევუ 5,587 2,157 ფიჯის დროშა ფიჯი
106 ველინგტონი 5,556 2,145 ჩილეს დროშა ჩილე
107 კოტსი 5,498 2,123 დროშა: კანადა კანადა (ნუნავუტი)
108 ბალი 5,416 2,091 დროშა: ინდონეზია ინდონეზია (ბალი)
109 ჩიჩაგოვა 5,388 2,080 დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ (ალასკა)
110 გუადლაკანალი 5,353 2,047 სოლომონის კუნძულების დროშა სოლომონის კუნძულები
111 ამუნდ-რიგნესი 5,255 2,029 დროშა: კანადა კანადა (ნუნავუტი)
112 დიდი ლიაჰოვის კუნძული 5,157 1,991 დროშა: რუსეთი რუსეთი (რესპუბლიკა სახა)
113 წმინდა ლავრენტი 5,135 1,983 დროშა: ამერიკის შეერთებული შტატები აშშ (ალასკა)
114 რიესკო 5,110 1,973 ჩილეს დროშა ჩილე
115 ეჯი 5,073[6] 1,959 დროშა: ნორვეგია ნორვეგია (შპიცბერგენი)
116 მაკენზ-კინგი 5,048 1,949 დროშა: კანადა კანადა (ჩრდილო-დასავლეთი ტერიტორიები და ნუნავუტი)
117 ტრინიდადი 5,009 1,864 ტრინიდადი და ტობაგოს დროშა ტრინიდადი და ტობაგო

სქოლიო[რედაქტირება]

  1. http://islands.unep.ch/Tiarea.htm
  2. http://www.ssb.no/aarbok/kart/i.html
  3. http://islands.unep.ch/Tiarea.htm
  4. აკროტირი და დეკელიაa (3% მთელი კუნძულის) და ეს ტერიტოირა არ ეკუთვნის კვიპროს რესპუბლიკას (97% მთელი კუნძულის) - see Appendix A, Article 1 in the Cypriot constitution
  5. http://www2.kms.dk/C1256AED004EA666/(AllDocsByDocId)/1D7EE8822587E667C1256AEF0030ABF6?open&pa
  6. http://www.ssb.no/aarbok/kart/i.html