ფილიპინების ქალაქებისა და მუნიციპალიტეტების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
ნავიგაციაზე გადასვლა ძიებაზე გადასვლა
ფილიპინების რუკა, რომელზეც მისი ყველა რეგიონი და პროვინციაა ნაჩვენები

ქვემოთ მოცემულია ფილიპინების ქალაქებისა და მუნიციპალიტეტების სრული სია. ფილიპინები ადმინისტრაციულად 81 პროვინციად იყოფა. პროვინციები ეროვნული დედაქალაქის რეგიონის ჩათვლით ქალაქებად და მუნიციპალიტეტებად იყოფა.

1991 წლის ადგილობრივი მმართველობის კოდექსის მიხედვით, ქალაქები მაღალურბანიზებულ, დამოუკიდებელ შემადგენელ და შემადგენელ ქალაქებად იყოფა. 2019 წლის 7 სექტემბრის მონაცემებით, ფილიპინებში 146 ქალაქი (33 მაღალურბანიზებული, 5 დამოუკიდებელი შემადგენელი და 108 შემადგენელი) და 1 488 მუნიციპალიტეტია.

პროვინციები (მოსახერხებელია, როდესაც სია ანბანურ თანრიგზეა დალაგებული პროვინციის მიხედვით)

სია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

დახრილი შრიფტით დაწერილი ქალაქი შესაბამისი პროვინციისგან დამოუკიდებლად იმართება. ეროვნული დედაქალაქის რეგიონი პროვინცია არ არის, თუმცა შედარებისთვის ცხრილში მოყვანილია. მუნ მუნიციპალიტეტებს აღნიშნავს, შქ ― შემადგენელ ქალაქებს, დშქ ― დამოუკიდებელ შემადგენელ ქალაქებს, მქ ― მაღალურბანიზებულ ქალაქებს. გამუქებული საზღვრებით ოფიციალური (დე-იურე) პროვინციული დედაქალაქებია აღნიშნული.

ქალაქი ან მუნიციპალიტეტი მოსახლეობა (2020) ფართობი (კმ2)[ა] მოსახლეობის სიმჭიდროვე (2020) ბარანგაები კლასი პროვინცია
ბანგედი 50,382 105.70 476.65 31 მუნ აბრა
ბოლინეი 4,551 216.92 20.98 8 მუნ აბრა
ბუკაი 17,953 102.16 175.73 21 მუნ აბრა
ბუკლოკი 2,395 63.77 37.56 4 მუნ აბრა
დაგიომანი 2,019 114.37 17.65 4 მუნ აბრა
დანგლასი 4,074 156.02 26.11 7 მუნ აბრა
დოლორესი 11,512 47.45 242.61 15 მუნ აბრა
ლა-პასი 16,493 51.41 320.81 12 მუნ აბრა
ლაკუბი 3,612 295.30 12.23 6 მუნ აბრა
ლაგანგილანგი 14,914 101.44 147.02 17 მუნ აბრა
ლაგაიანი 4,488 215.97 20.78 5 მუნ აბრა
ლანგიდენი 3,576 116.29 30.75 6 მუნ აბრა
ლიკუან-ბააი 4,566 256.42 17.81 11 მუნ აბრა
ლუბა 6,518 148.27 43.96 8 მუნ აბრა
მალიბკონგი 4,027 283.17 14.22 12 მუნ აბრა
მანაბო 11,611 110.95 104.65 11 მუნ აბრა
პენიარუბია 6,951 38.29 181.54 9 მუნ აბრა
პიდიგანი 12,475 49.15 253.81 15 მუნ აბრა
პილარი 1046 66.10 153.49 19 მუნ აბრა
სალიაპადანი 6,389 128.62 49.67 9 მუნ აბრა
სან-ისიდრო 4,745 48.07 98.71 9 მუნ აბრა
სან-ხუანი 10,688 64.08 166.79 19 მუნ აბრა
სან-კინტინი 5,705 66.59 85.67 6 მუნ აბრა
ტაიუმი 14,869 61.14 243.2 11 მუნ აბრა
ტინეგი 4,977 744.80 6.68 10 მუნ აბრა
ტუბო 5,674 409.87 13.84 10 მუნ აბრა
ვილავისიოსა 5,675 102.93 55.13 8 მუნ აბრა
ბუენავისტა 68,892 475.61 144.85 25 მუნ ჩრდილოეთი აგუსანი
ბუტუანი 372,910 816.62 456.65 86 მქ ჩრდილოეთი აგუსანი
კაბადბარანი 80,354 214.44 374.72 31 შქ ჩრდილოეთი აგუსანი
კარმენი 23,172 311.02 74.5 8 მუნ ჩრდილოეთი აგუსანი
ხაბონგა 24,855 293 84.83 15 მუნ ჩრდილოეთი აგუსანი
კიტჩარაო 21,278 171.92 123.77 11 მუნ ჩრდილოეთი აგუსანი
ლას-ნიევესი 30,240 582.69 51.9 20 მუნ ჩრდილოეთი აგუსანი
მაგალიანესი 22,293 44.31 503.11 8 მუნ ჩრდილოეთი აგუსანი
ნასიპიტი 44,822 144.4 310.4 19 მუნ ჩრდილოეთი აგუსანი
რემედიოს-ტ.-რომუალდესი 17,155 79.15 216.74 8 მუნ ჩრდილოეთი აგუსანი
სანტიაგო 28,657 275.61 103.98 9 მუნ ჩრდილოეთი აგუსანი
ტუბაი 25,785 138.09 186.73 13 მუნ ჩრდილოეთი აგუსანი
  1. ფართობის შესახებ ყველა ინფორმაცია აღებულია ფილიპინების სტატისტიკის სააგენტოს მონაცემებიდან, თუკი სხვა წყარო არ არის მითითებული.

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

References[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]