ილჰამ ალიევის საპრეზიდენტო ვიზიტების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
ილჰამ ალიევი და ალექსანდრე ლუკაშენკო

ამ სტატიაში მოყვანილია აზერბაიჯანის მეოთხე მოქმედი პრეზიდენტის - ილჰამ ალიევის საერთაშორისო საპრეზიდენტო ვიზიტების სია.

პირველი საპრეზიდენტო ვადა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მოგზაურობები პირველი საპრეზიდენტო ვადის განმავლობაში (2003-2008)

თარიღი ქვეყანა ქალაქი დეტალები
იანვარი

2004

საფრანგეთი პარიზი სამოქალაქო თავდაცვის, აერონავტიკის, სამეცნიერო თანამშრომლობის, ტურიზმის და სხვა შეთანხმებების ხელმოწერა აზერბაიჯანსა და საფრანგეთს შორის
თებერვალი

2004

რუსეთი მოსკოვი თანამშრომლობის განვითარება ყველა მიმართულებით
მარტი 2004 უზბეკეთი ტაშკენტი 8 ხელშეკრულების გაფორმება ეკონომიკის, ტრანსპორტისა და სამხედრო თანამშრომლობის სფეროში
მარტი 2004 ყაზახეთი ასტანა ბაქო-თბილისი-ჯეიჰანის პროექტის განხილვა
მარტი 2004 სლოვენია ბრატისლავა ევროკავშირსა და აზერბაიჯანს შორის ორმხრივი თანამშრომლობის განვითარება
აპრილი 2004 თურქეთი ანკარა ანკარის მახლობლად, ბატკენტში, ჰეიდარ ალიევის ხსოვნისადმი მიძღვნილი პარკის გახსნა. სამოქალაქო ავიაციისა და კულტურისა და სხვა დოკუმენტების სფეროში თანამშრომლობის შესახებ ოქმების ხელმოწერა
აპრილი 2004 პოლონეთი ვარშავა ევროპის ეკონომიკური სამიტი
აპრილი 2004 საფრანგეთი სტრასბურგი ევროპის საბჭოს საპარლამენტო ასამბლეის სხდომა
მაისი 2004 ბელგია ბრიუსელი ევროკავშირსა და აზერბაიჯანს შორის ორმხრივი თანამშრომლობის განვითარება
ივნისი 2004 თურქეთი სტამბოლი ნატო-ს მე-17 სამიტი
ივნისი 2004 უკრაინა კიევი ქვეყნებს შორის ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება
ივნისი 2004 საქართველო თბილისი აზერბაიჯანულ-ქართული დოკუმენტების ხელმოწერა
ივლისი 2004 რუსეთი მოსკოვი ქვეყნებს შორის ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება
აგვისტო 2004 გერმანია ბერლინი ქვეყნებს შორის ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება
აგვისტო

2004

საბერძნეთი ათენი 2004 წლის ზაფხულის ოლიმპიური თამაშები[1]
სექტემბერი 2004 საფრანგეთი პარიზი ქვეყნებს შორის ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება
სექტემბერი 2004 ყაზახეთი ასტანა შეხვედრა რუსეთისა და სომხეთის პრეზიდენტებთან
სექტემბერი 2004 აშშ ნიუ-იორკი გაეროს გენერალური ასამბლეის 59-ე სესია[2]
ოქტომბერი

2004

რუმინეთი ბუქარესტი აზერბაიჯანულ-რუმინული დოკუმენტების ხელმოწერა
ოქტომბერი

2004

რუსეთი მოსკოვი შეხვედრა რუსეთის პრეზიდენტთან
ოქტომბერი

2004

უკრაინა კიევი გამარჯვების აღლუმი უკრაინის გათავისუფლების 60 წლის იუბილეზე ფაშიზმისგან[3]
ნოემბერი

2004

კატარი დოჰა ქვეყნებს შორის დოკუმენტების ხელმოწერა
დეკემბერი

2004

გაერთიანებული სამეფო ლონდონი კონფერენცია "ვაჭრობა და ინვესტიციები აზერბაიჯანში"
იანვარი 2005 ირანი თავრიზი ათი დოკუმენტის ხელმოწერა
თებერვალი 2005 რუსეთი მოსკოვი შეხვედრა რუსეთის პრეზიდენტთან და რუსეთში "აზერბაიჯანის წელიწადის" გახსნა
თებერვალი 2005 იტალია რომი აზერბაიჯანულ-იტალიური ბიზნეს ფორუმი
მარტი 2005 საუდის არაბეთი ერ-რიადი ქვეყნებს შორის ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება
მარტი 2005 ჩინეთი პეკინი პოლიტიკური, სამართლებრივი, ეკონომიკური და კულტურული სფეროების დოკუმენტების ხელმოწერა
მარტი 2005 პოლონეთი ვარშავა პოლიტიკური, ეკონომიკური და ჰუმანიტარული ურთიერთობების გათვალისწინება, ასევე საერთაშორისო სტრუქტურებში ურთიერთობების განვითარება
აპრილი 2005 ვატიკანი პაპი იოანე პავლე II დაკრძალვა
აპრილი 2005 პაკისტანი ისლამაბადი ქვეყნებს შორის ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება
აპრილი 2005 მოლდოვა კიშინიოვი ქვეყნებს შორის ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება
მაისი 2005 რუსეთი მოსკოვი წითელ მოედანზე აღლუმი, გამარჯვების დღის აღსანიშნავად, დიდი სამამულო ომის დასრულების 60 წლისთავთან დაკავშირებით
მაისი 2005 პოლონეთი ვარშავა ევროპის ქვეყნების მეთაურების შეხვედრა
ივნისი 2005 ხორვატია ზაგრები აზერბაიჯანულ-ხორვატული დოკუმენტების ხელმოწერა
ივნისი 2005 რუსეთი პეტერბურგი პეტერბურგის საერთაშორისო ეკონომიკური ფორუმი
ივნისი 2005 უკრაინა კიევი საერთაშორისო საინვესტიციო ფორუმი
აგვისტო 2005 საუდის არაბეთი მეფე ფაჰდ ინბ აბდულ-აზიზ ალ საუდის დაკრძალვა
აგვისტო 2005 რუსეთის ფედერაციის ერთეული, თათარსტანის რესპუბლიკა ყაზანი დსთ-ს სახელმწიფო მეთაურების შეხვედრა
სექტემბერი 2005 ბულგარეთი სოფია პრეზიდენტების ერთობლივი დეკლარაციის ხელმოწერა
ოქტომბერი

2005

საქართველო ბაქო-თბილისი-ჯეიჰანის ნავთობსადენის ქართული ნაწილის ამოქმედება
დეკემბერი 2005 საუდის არაბეთი მექა ისლამური თანამშრომლობის ორგანიზაციის სამიტი[4]
თებერვალი 2006 საფრანგეთი რამბუიე შეხვედრა სომხეთის პრეზიდენტთან და ეუთოს მინსკის ჯგუფთან
მარტი 2006 იაპონია ტოკიო აზერბაიჯანულ-იაპონური დოკუმენტების ხელმოწერა
მარტი 2006 საფრანგეთი რამბუიე ნატოს საპარლამენტო ასამბლეა
აპრილი 2006 აშშ ვაშინგტონი კავკასიაში დემოკრატიის, ენერგეტიკისა და თანამშრომლობის საკითხების განხილვა, ასევე უსაფრთხოების საკითხები
მაისი 2006 უკრაინა კიევი სუამ-ის სხდომა
მაისი 2006 საფრანგეთი პარიზი ნატოს საპარლამენტო ასამბლეა[5]
ივნისი 2006 რუმინეთი ბუქარესტი ქვეყნებს შორის ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება
ივნისი 2006 ყაზახეთი ასტანა ბაქო-თბილისი-ჯეიჰანის სისტემის მეშვეობით ყაზახეთის მხრიდან კასპიის ზღვის და აზერბაიჯანის ტერიტორიის გავლით საერთაშორისო ბაზრებზე ნავთობის ტრანსპორტირების ხელშეწყობისა და მხარდაჭერის შესახებ შეთანხმების ხელმოწერა
ივლისი 2006 თურქეთი ჯეიჰანი ბაქო-თბილისი-ჯეიჰანის ნავთობსადენის გახსნა[6]
ივლისი 2006 რუსეთი მოსკოვი დსთ-ს ქვეყნების მეთაურების შეხვედრა
აგვისტო

2006

სლოვენია ლიუბლიანა არსებული მდგომარეობის შესახებ შეხედულებების გაცვლა და ქვეყნებს შორის ორმხრივი ეკონომიკური კავშირების პერსპექტივები
სექტემბერი 2006 თურქეთი სტამბოლი ქვეყნებს შორის ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება
სექტემბერი

2006

გერმანია ბერლინი მონაწილეობის მიღება საერთაშორისო ფორუმში Bertelsmann-2006[7]
სექტემბერი

2006

თურქეთი ანთალია თურქულად მოლაპარაკე სახელმწიფოების ხელმძღვანელთა შეხვედრა[8]
ოქტომბერი

2006

ლატვია რიგა საერთაშორისო ორგანიზაციების ფარგლებში თანამშრომლობის განხილვა, ევროატლანტიკურ სტრუქტურებში ინტეგრაციის სფეროში ურთიერთქმედება
ოქტომბერი

2006

ბელარუსი მინსკი ორ ქვეყანას შორის პოლიტიკური და ეკონომიკური ურთიერთობების პერსპექტივების განხილვა. ათი დოკუმენტის პაკეტის ხელმოწერა
ნოემბერი 2006 რუსეთი მოსკოვი ქვეყნებს შორის ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება
ნოემბერი

2006

ბელგია ბრიუსელი ევროპასთან მემორანდუმის ხელმოწერ ენერგეტიკულ სექტორში
ნოემბერი

2006

არაბთა გაერთიანებული საამიროები აბუ დაბი ბიზნეს ფორუმი
ნოემბერი

2006

ბელარუსი მინსკი შეხვედრა ბელარუსისა და უკრაინის პრეზიდენტებთან
იანვარი

2007

საფრანგეთი ლილი მემორანდუმის ხელმოწერა და 7 ორმხრივი შეთანხმებები
იანვარი 2007 შვეიცარია დავოსი მსოფლიო ეკონომიკური ფორუმი[9]
თებერვალი 2007 საქართველო თბილისი ჰეიდარ ალიევის გამზირის საზეიმო გახსნა
თებერვალი

2007

გერმანია ბერლინი მოლაპარაკებები და დისკუსიები სხვადასხვა თემებზე
თებერვალი

2007

გერმანია ბონი შეხვედრა კანცლერ ანგელა მერკელთან
მარტი 2007 ტაჯიკეთი დუშანბე მეგობრობისა და თანამშრომლობის შესახებ შეთანხმებების ხელმოწერა
მარტი 2007 რუსეთი მოსკოვი მსტისლავ როსტროპოვიჩის 80 წლისთავი[10]
აპრილი 2007 რუსეთი მოსკოვი მსტისლავ როსტროპოვიჩის დაკრძალვა[11]
აპრილი 2007 სამხრეთი კორეა სეული ხელი მოეწერა 40-ზე მეტ დოკუმენტს, რომელმაც შექმნა პოლიტიკური, ეკონომიკური, კულტურული, ჰუმანიტარული ურთიერთობების სამართლებრივი საფუძველი
მაისი 2007 საქართველო თბილისი ჰეიდარ ალიევის ბიუსტის გახსნა[12]
მაისი 2007 ეგვიპტე კაირო აზერბაიჯანულ-ეგვიპტური დოკუმენტების ხელმოწერა
მაისი 2007 პოლონეთი კრაკოვი საერთაშორისო ენერგეტიკული სამიტი
ივნისი 2007 რუსეთი პეტერბურგი დსთ-ს ქვეყნების მეთაურების შეხვედრა[13]
ივნისი 2007 თურქეთი სტამბოლი კონფერენცია ენერგო უსაფრთხოებაზე
ივნისი 2007 რუსეთი როსტოვი შეხვედრა რუსეთის პრეზიდენტთან
ივლისი 2007 იორდანია ამანი 15 თანამშრომლობის ხელშეკრულების ხელმოწერა
აგვისტო 2007 ყაზახეთი ასტანა სავაჭრო და სატელევიზიო სფეროში თანამშრომლობის შესახებ ერთობლივი დეკლარაციის ხელმოწერა
სექტემბერი 2007 ლიეტუვა ვილნიუსი ვილნიუსის კონფერენცია ენერგეტიკული უსაფრთხოების შესახებ 2007
სექტემბერი 2007 რუმინეთი ბუქარესტი ჰეიდარ ალიევის პატივსაცემად პარკის გახსნა
ოქტომბერი 2007 ტაჯიკეთი დუშანბე დსთ-ს ქვეყნების მეთაურების შეხვედრა[14]
ოქტომბერი 2007 ლიეტუვა ვილნიუსი ენერგეტიკული სამიტი[15]
ოქტომბერი 2007 ირანი თეირანი ქვეყნებს შორის ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება
ნოემბერი 2007 თურქეთი თურქეთ-საბერძნეთის მილსადენის გახსნა[16]
ნოემბერი 2007 საფრანგეთი პარიზი ქვეყნებს შორის ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება
ნოემბერი 2007 საქართველო თბილისი ბაქო-თბილისი-ყარსის რკინიგზის მშენებლობის შესახებ შეთანხმების ხელმოწერა[17]
იანვარი 2008 შვეიცარია დავოსი მსოფლიო ეკონომიკური ფორუმი[18]
თებერვალი 2008 რუსეთი მოსკოვი დსთ-ს ქვეყნების მეთაურების შეხვედრა[19]
თებერვალი 2008 პოლონეთი ვარშავა ქვეყნებს შორის თანამშრომლობის შესახებ დოკუმენტების ხელმოწერა
მარტი 2008 მაროკო რაბათი კულტურისა და ტურიზმის სფეროში თანამშრომლობის შესახებ შეთანხმებების ხელმოწერა
აპრილი 2008 რუმინეთი ბუქარესტი ნატოს სამიტი
მაისი 2008 უკრაინა კიევი ენერგია, სამხედრო-ტექნიკური და ჰუმანიტარული თანამშრომლობა
მაისი 2008 ფინეთი ჰელსინკი აზერბაიჯანის მიერ ურთიერთობების განვითარებადა ფინეთთან, ასევე ევროკავშირთან
ივნისი 2008 რუსეთი პეტერბურგი დსთ-ს სახელმწიფოთა მეთაურების სამიტი[20]
ივლისი 2008 ყაზახეთი ასტანა ასტანას მე -10 წლისთავისადმი მიძღვნილი საზეიმო ღონისძიებები
ივლისი 2008 საქართველო ბათუმი სუამის სამიტი
აგვისტო 2008 ჩინეთი პეკინი 29-ე ოლიმპიური თამაშების დროს პეკინში "აზერბაიჯანის დღეების" გახსნა
სექტემბერი 2008 რუსეთი მოსკოვი რუსეთის პრეზიდენტთან შეხვედრა
ალიევი და კერი

მეორე საპრეზინდეტო ვადა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ალიევი და ალი ხამენეი

მოგზაურობები მეორე საპრეზიდენტო ვადის დროს (2008–2013)

თარიღი ქვეყანა ქალაქი დეტალები
ნოემბერი 2008 თურქეთი ანკარა თურქეთის მეჯლისში გამოსვლა, მონაწილეობა მიიღო ბატკენტში ჰეიდარ ალიევის ქუჩის გახსნაზე, ჰეიდარ ალიევის პარკსა და ჰეიდარ ალიევის დაწყებით სკოლას გაეცნო
ნოემბერი 2008 რუსეთი მოსკოვი შეხვედრა რუსეთსა და სომხეთის პრეზიდენტებთან
ნოემბერი 2008 იტალია რომი იტალიასა და აზერბაიჯანს შორის თანამშრომლობის პერსპექტივების განხილვა
ნოემბერი 2008 თურქმენეთი აშხაბადი თუქმენულ-აზერბაიჯანული-თურქული სამიტი[21]
იანვარი 2009 უნგრეთი ბუდაპეშტი
იანვარი 2009 შვეიცარია ციურიხი შეხვედრა სომხეთის პრეზიდენტთან
თებერვალი 2009 ქუვეითი ელ-ქუვეითი თანამშრომლობის გაფართოება
თებერვალი 2009 საბერძნეთი ათენი ქვეყნებს შორის პოლიტიკური, ეკონომიკური და ენერგეტიკული სფეროების განვითარება
მარტი 2009 ირანი თეირანი 7 მთავრობათაშორისი შეთანხმებების ხელმოწერა
აპრილი 2009 რუსეთი მოსკოვი ორმხრივი ურთიერთობების განხილვა სავაჭრო-ეკონომიკურ, ენერგეტიკულ, კულტურულ და ჰუმანიტარულ სფეროებში
აპრილი 2009 ბელგია ბრიუსელი შეხვედრა ნატოს გენერალურ მდივანთან
მაისი 2009 ჩეხეთი პრაღა
ივნისი 2009 რუსეთი პეტერბურგი შეხვედრა რუსეთისა და სომხეთის პრეზიდენტებთან
ივლისი 2009 გაერთიანებული სამეფო ლონდონი ქვეყნებს შორის ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება
ივლისი 2009 რუსეთი მოსკოვი შეხვედრა რუსეთისა და სომხეთის პრეზიდენტებთან
სექტემბერი 2009 ყაზახეთი ასტანა ნავთობისა და გაზის სფეროში თანამშრომლობის განხილვა
სექტემბერი 2009 რუმინეთი ბუქარესტი თანამშრომლობა ეკონომიკისა და ენერგეტიკის სფეროში ქვეყნებს შორის
ოქტომბერი 2009 მოლდოვა კიშინიოვი დსთ-ს სახელმწიფოთა მეთაურების საბჭოს სხდომა[22]
ოქტომბერი 2009 იორდანია ამანი ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება სხვადასხვა მიმართულებით
ოქტომბერი 2009 შვეიცარია ბერნი აზერბაიჯანული კულტურის დღეები
ნოემბერი 2009 ბულგარეთი სოფია აზერბაიჯანულ-ბულგარული დოკუმენტების ხელმოწერა
ნოემბერი 2009 გერმანია მიუნხენი ქვეყნებს შორის ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება
ნოემბერი 2009 ბელარუსი მინსკი ერთობლივი დეკლარაციების ხელმოწერა
ნოემბერი 2009 რუსეთი ულიანოვსკი ჰეიდარ ალიევის მოედნის გახსნა, ასევე თანამშრომლობის საკითხების განხილვა
დეკემბერი 2009 საფრანგეთი პარიზი შეხვედრა ჟან-ფრანსუა ცირელისთან, GDF SUEZ- ის ვიცე-პრეზიდენტთან და გენერალური ოპერაციების დირექტორთან შეხვედრა
იანვარი 2010 რუსეთი სოჭი შეხვედრა რუსეთისა და სომხეთის პრეზიდენტებთან
იანვარი 2010 შვეიცარია დავოსი ეკონომიკური და ენერგეტიკის სფეროების განვითარება, ნაბუქოს პროექტის ფარგლებში თანამშრომლობა
თებერვალი 2010 გერმანია ბერლინი ანგელა მერკელთან შეხვედრა
აპრილი 2010 ესტონეთი ტალინი ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება სხვადასხვა მიმართულებით
მაისი 2010 რუსეთი მოსკოვი წითელ მოედანზე აღლუმი გამარჯვების დღის აღსანიშნავად, დიდი სამამულო ომის დასრულების 65 წლისთავთან დაკავშირებით
ივნისი 2010 რუსეთი პეტერბურგი შეხვედრა რუსეთისა და სომხეთის პრეზიდენტებთან და ეუთოს მინსკის ჯგუფთან
ივნისი 2010 თურქეთი ანკარა ენერგეტიკულ სფეროში ხელშეკრულებების ხელმოწერა
ივლისი 2010 უკრაინა იალტა დსთ-ს სახელმწიფო მეთაურების საბჭოს სხდომა
ივლისი 2010 საქართველო თბილისი ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება და სამთავრობათაშორისო კომისია
სექტემბერი 2010 თურქეთი სტამბოლი თურქულად მოლაპარაკე ქვეყნების მეთაურების შეხვედრა
სექტემბერი 2010 აშშ ნიუ-იორკი გაეროს გენერალური ასამბლეის 65-ე სესია, ბარაკ ობამასთან რეგიონალური და საერთაშორისო საკითხების განხილვა[23]
სექტემბერი 2010 უზბეკეთი ტაშკენტი ჰეიდარ ალიევის სახელობის კულტურის ცენტრის გახსნა
ოქტომბერი 2010 რუსეთი ასტრახანი შეხვედრა რუსეთისა და სომხეთის პრეზიდენტებთან
ოქტომბერი 2010 უკრაინა კიევი ენერგეტიკის განვითარება
ნოემბერი 2010 პორტუგალია ლისაბონი ნატოს სამიტი
დეკემბერი 2010 ყაზახეთი ასტანა ეუთოს სამიტი[24]
დეკემბერი 2010 რუსეთი მოსკოვი სახელმწიფო მეთაურების საბჭოს სხდომა[25]
დეკემბერი 2010 თურქეთი სტამბოლი ეკონომიკური თანამშრომლობის ორგანიზაციის XI სამიტი[26]
იანვარი 2011 ლატვია რიგა აზერბაიჯანი-ლატვიის ბიზნეს ფორუმი[27]
იანვარი 2011 შვეიცარია დავოსი წლიური მსოფლიო ეკონომიკური ფორუმი[28]
ივნისი 2011 იტალია რომი სადღესასწაულო ცერემონია იტალიისა და რესპუბლიკის დღის გაერთიანების 150 წლისთავისადმი
ივნისი 2011 სერბეთი ბელგრადი სერბეთში აზერბაიჯანის საელჩოს გახსნა, აზერბაიჯანულ-სერბული დოკუმენტების ხელმოწერა
ივნისი 2011 სლოვენია ლიუბლიანა აზერბაიჯან-სლოვენიის ბიზნეს ფორუმი[29]
ივნისი 2011 ბელგია ბრიუსელი თანამშრომლობა აზერბაიჯანსა და ევროკავშირს შორის, Crans Montana ფორუმის გახსნა
ივნისი 2011 რუსეთის ფედერაცია, თათრეთის რესპუბლიკა ყაზანი შეხვედრა რუსეთისა და სომხეთის პრეზიდენტებთან
აგვისტო 2011 რუსეთი სოჭი შეხვედრა რუსეთის პრეზიდენტთან
სექტემბერი 2011 პოლონეთი ვარშავა მონაწილეობის მიღება ევროკავშირის "აღმოსავლეთ პარტნიორობის" სამიტზე
ოქტომბერი 2011 ყაზახეთი ალმათა მონაწილეობის მიღება თურქულენოვანი სახელმწიფოების თანამშრომლობის საბჭოს პირველი სამიტის[30]
ოქტომბერი 2011 თურქეთი იზმირი AYPE-T ქარხნის გახსნა, ჰეიდარ ალიევის ლიცეუმისა და Petkim Petroleum Refineryპროფესიული განათლების საფუძვლების ჩაყრა
დეკემბერი 2011 რუსეთი მოსკოვი დსთ-ს სახელმწიფო მეთაურების საბჭოს სხდომა[31]
იანვარი 2012 რუსეთი სოჭი შეხვედრა რუსეთისა და სომხეთის პრეზიდენტებთან
იანვარი 2012 შვეიცარია დავოსი წლიური მსოფლიო ეკონომიკური ფორუმი
თებერვალი 2012 გერმანია მიუნხენი მიუნხენის 48-ე უსაფრთხოების კონფერენცია[32]
მარტი 2012 კორეა სეული სეულში ბირთვული უსაფრთხოების სამიტი
აპრილი 2012 ჩეხეთი პრაღა აზერბაიჯანულ-ჩეხური დოკუმენტების ხელმოწერა
მაისი 2012 აშშ ნიუ-იორკი გაერთიანებული ერების ორგანიზაციაში გაწევრიანების 20 წლის იუბილე და გაეროს უშიშროების საბჭოს სხდომა
მაისი 2012 რუსეთი დსთ-ს სახელმწიფო მეთაურების საბჭოს სხდომა
მაისი 2012 აშშ ჩიკაგო ნატოს სამიტი[33]
ივნისი 2012 თურქეთი სტამბოლი შავი ზღვის ეკონომიკური თანამშრომლობის ორგანიზაციის 20 წლისთავისადმი მიძღვნილი სამიტი
ივლისი 2012 გაერთიანებული სამეფო ლონდონი ლონდონის 30-ე ზაფხულის თამაშებში "აზერბაიჯანის დღის" ცერემონიიის გახსნა[34]
სექტემბერი 2012 საფრანგეთი პარიზი პარიზში აზერბაიჯანული კულტურის ცენტრის გახსნა, ბიზნესისა და კულტურის განვითარება[35]
ნოემბერი 2012 სინგაპური სინგაპური ქალაქი ქვეყნებს შორის ურთიერთობების განვითარება
იანვარი 2013  შვეიცარია დავოსი წლიური მსოფლიო ეკონომიკური ფორუმი[36]
მარტი 2013 ხორვატია ზაგრები პარტნიორობისა და მეგობრობის დეკლარაციის ხელმოწერა
მარტი 2013 მონტენეგრო პოდგორიცა ორმხრივი დოკუმენტების ხელმოწერა
მაისი 2013 ბელგია ბრიუსელი ევროპის საბჭოსთან ურთიერთობის განვითარება
ივნისი 2013 ავსტრია ვენა ავსტრია-აზერბაიჯანის ბიზნეს ფორუმი, ასევე შეხვედრები გაეროს დირექტორებთან სხვადასხვა სფეროში

მესამე საპრეზიდენტო ვადა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ალიევი და დონალდ ტრამპი

მოგზაურობები მესამე საპრეზიდენტო ვადის დროს (2013–2018)

Date Country Location Details
ოქტომბერი

2013

ბელარუსი მინსკი დსთ-ს ქვეყნების მეთაურთა საბჭოს სხდომა
ნოემბერი 2013 თურქეთი ანკარა მთავრობათაშორისი დოკუმენტების ხელმოწერა
ნოემბერი 2013 ავსტრია ვენა შეხვედრა ავსტრიისა და სომხეთის პრეზიდენტებთან
ნოემბერი 2013 უკრაინა კიევი აზერბაიჯანულ-უკრაინული დოკუმენტების ხელმოწერა
ნოემბერი 2013 ლიეტუვა ვილნიუსი ევროკავშირის აღმოსავლეთ პარტნიორობის მე-3 სამიტი[37]
იანვარი 2014 შვეიცარია დავოსი ყოველწლიური მსოფლიო ეკონომიკური ფორუმი
თებერვალი 2014 რუსეთი სოჭი XXII ზამთრის ოლიმპიური თამაშების გახსნის ცერემონია
აპრილი 2014 ირანი თეირანი აზერბაიჯანულ-ირანული დოკუმენტების ხელმოწერა
აპრილი 2014 ჩეხეთი პრაღა ევროკავშირის აღმოსავლეთ პარტნიორობის პროგრამის სამიტი
მაისი 2014 საქართველო თბილისი აზერბაიჯანის, თურქეთისა და საქართველოს პრეზიდენტების სამიტი
მაისი 2014 ვიეტნამი ჰანოი აზერბაიჯანულ-ვიეტნამური დოკუმენტების ხელმოწერა
მაისი 2014 ჩინეთი შანხაი აზიაში ინტერაქტიული და ნდობის აღდგენის ღონისძიებების კონფერენციის მე -4 სამიტი[38]
ივნისი 2014 თურქეთი ბოდრუმი თურქეთის ქვეყნებთან თანამშრომლობის საბჭოს მეოთხე სამიტი
ივნისი 2014 საბერძნეთი ათენი აზერბაიჯანულ-ბერძნული დოკუმენტების ხელმოწერა
ივნისი 2014 საფრანგეთი სტრასბურგი ევროპის საბჭოს საპარლამენტო ასამბლეა
ივლისი 2014 იტალია რომი აზერბაიჯანულ-იტალიური დოკუმენტების ხელმოწერა
აგვისტო 2014 რუსეთი სოჭი შეხვედრა რუსეთისა და სომხეთის პრეზიდენტებთან
სექტემბერი 2014 გაერთიანებული სამეფო უელსი ნატოს სამიტი
სექტემბერი 2014 რუსეთი ასტრახანი კასპიის ზღვისპირა სახელმწიფოების მეთაურთა მე -4 სამიტი[39]
ოქტომბერი 2014 ბელარუსი მინსკი დსთ-ს სახელმწიფო მეთაურების საბჭოს სხდომა
ოქტომბერი 2014 ტაჯიკეთი დუშანბე აზერბაიჯანულ-ტაჯიკური დოკუმენტების ხელმოწერა
ოქტომბერი 2014 საფრანგეთი პარიზი შეხვედრა საფრანგეთის პრეზიდენტთან
ნოემბერი 2014 უნგრეთი ბუდაპეშტი აზერბაიჯანისა და უნგრეთის დოკუმენტების ხელმოწერა
იანვარი 2015 გერმანია ბერლინი აზერბაიჯანულ-გერმანული ფორუმი[40]
თებერვალი 2015 გერმანია მიუნხენი მიუნხენის უსაფრთხოების კონფერენცია[41]
მარტი 2015 თურქეთი ყარსი ტრანს-ანატოლური გაზსადენის კონცეფცია
აპრილი 2015 თურქეთი ჩანაქალე ჩანაქალეს გამარჯვების 100 წლისთავი[42]
აპრილი 2015 საუდის არაბეთი ერ-რიადი ორმხრივი ურთიერთობების განვითარება სხვადასხვა მიმართულებით[43]
9 მაისი 2015 რუსეთი მოსკოვი დაესწრო 2015 წლის მოსკოვის გამარჯვების დღის აღლუმს[44]
ივლისი 2015 იტალია მილანი "ეროვნული დღე" ორგანიზებული იყო "ექსპო მილოან 2015" საერთაშორისო გამოფენის დროს აზერბაიჯანის პავილიონში
სექტემბერი 2015 ყაზახეთი ასტანა თურქულ ენაზე მოსაუბრე სახელმწიფოების თანამშრომლობის საბჭოს მე -5 სამიტი[45]
ოქტომბერი 2015 ყაზახეთი ბურაბაი დსთ-ს სახელმწიფოების მეთაურების საბჭოს სხდომა
ნოემბერი 2015 საქართველო თბილისი ქვეყნებს შორის ურთიერთობის გაძლიერება
ნოემბერი 2015 თურქეთი ანტალია ტერორიზმის წინააღმდეგ ბრძოლისა და მიგრაციის კრიზისის შესახებ G20 სამიტის ფარგლებში სამუშაო სადილზე გამართული დისკუსიის დროს სიტყვით გამოსვლა
ნოემბერი 2015 საფრანგეთი პარიზი იუნესკოს გენერალური კონფერენციის 38-ე სესია[46]
ნოემბერი 2015 ბელარუსი მინსკი აზერბაიჯანულ-ბელორუსული დოკუმენტების ხელმოწერა
დეკემბერი 2015 ჩინეთი შიანი აზერბაიჯანულ-ჩინური დოკუმენტების ხელმოწერა
იანვარი 2016 შვეიცარია დავოსი წლიური მსოფლიო ეკონომიკური ფორუმი[47]
თებერვალი 2016 არაბთა გაერთიანებული საამიროები აბუ-დაბი აზერბაიჯანულ-არაბული დოკუმენტების ხელმოწერა
თებერვალი 2016 გაერთიანებული სამეფო ლონდონი სირიისა და რეგიონის კონფერენციის მხარდაჭერა
თებერვალი 2016 გერმანია მიუნხენი მიუნხენის უსაფრთხოების კონფერენცია
თებერვალი 2016 ირანი თეირანი აზერბაიჯანულ-ირანული დოკუმენტების ხელმოწერა
მარტი 2016 თურქეთი ანკარა აზერბაიჯანულ-თურქული დოკუმენტების ხელმოწერა
აპრილი 2016 აშშ ვაშინგტონი მეოთხე ბირთვული უსაფრთხოების სამიტი[48]
აპრილი 2016 თურქეთი სტამბოლი ისლამური თანამშრომლობის ორგანიზაციის მე -13 სამიტი
მაისი 2016 ავსტრია ვენა შეხვედრა აშშ-ს სახელმწიფო მდივანთან ჯონ კერისთან, რუსეთის საგარეო საქმეთა მინისტრთან სერგეი ლავროვთან, საფრანგეთის ევროპულ საქმეთა სახელმწიფო მინისტრთან ჰარლემ დეკრისთან, სომხეთის პრეზიდენტთან სერჟ სარგსიანთან, ეუთოს მინსკის ჯგუფის თანათავმჯდომარეებთან და ეუთოს სპეციალურ წარმომადგენელთან
მაისი 2016 თურქეთი სტამბოლი მსოფლიო ჰუმანიტარული სამიტი
ივნისი 2016 გერმანია ბერლინი აზერბაიჯანულ-გერმანული ეკონომიკური ფორუმი[49]
ივნისი 2016 რუსეთი პეტერბურგი შეხვედრა რუსეთისა და სომხეთის პრეზიდენტებთან
ივლისი 2016 პოლონეთი ვარშავა ნატოს სამიტი[50]
სექტემბერი 2016 ყირგიზეთი ბიშკეკი დსთ-ს სახელმწიფო მეთაურთა საბჭოს შეხვედრა
ოქტომბერი 2016 თურქეთი სტამბოლი 23-ე მსოფლიო ენერგეტიკული კონგრესი[51]
თებერვალი 2017 ბელგია ბრიუსელი ევროკავშირთან ურთიერთობების განვითარება
თებერვალი 2017 გერმანია მიუნხენი მიუნხენის უსაფრთხოების კონფერენცია[52]
თებერვალი 2017 კატარი დოჰა აზერბაიჯანულ-კატარული დოკუმენტის ხელმოწერა
მარტი 2017 პაკისტანი ისლამაბადი ეკონომიკური თანამშრომლობის ორგანიზაციის მე -13 სამიტი
მარტი 2017 ირანი თეირანი აზერბაიჯანულ-ირანული დოკუმენტების ხელმოწერა
მარტი 2017 საფრანგეთი პარიზი აზერბაიჯანულ-ფრანგული დოკუმენტების ხელმოწერა
მაისი 2017 საუდის არაბეთი ერ-რიადი არაბულ-ისლამური-ამერიკული სამიტი[53]
ივნისი 2017 პოლონეთი ვარშავა აზერბაიჯანულ-პოლონური დოკუმენტების ხელმოწერა
ივლისი 2017 თურქეთი სტამბოლი 22-ე მსოფლიო ნავთობის კონგრესი[54]
ივლისი 2017 ლატვია რიგა აზერბაიჯანულ-ლატვიური დოკუმენტების ხელმოწერა
ივლისი 2017 რუსეთი სოჭი შეხვედრა რუსეთის პრეზიდენტთან
სექტემბერი 2017 ყაზახეთი ასტანა ისლამური თანამშრომლობის ორგანიზაციის მეცნიერებისა და ტექნოლოგიის პირველი სამიტი
სექტემბერი 2017 აშშ თურქეთი გაეროს გენერალური ასამბლეის 72-ე სესია და აშშ-ს პრეზიდენტ დონალდ ტრუმპთან შეხვედრა[55]
ოქტომბერი 2017 რუსეთი სოჭი დსთ-ს მეთაურების საბჭოს სხდომა
ოქტომბერი 2017 შვეიცარიის კონფედერაცია ჟენევა შეხვედრა სომხეთის პრეზიდენტთან
ოქტომბერი 2017 თურქეთი სტამბოლი ეკონომიკური თანამშრომლობის D-8 ორგანიზაციის სამიტი (სპეციალური სტუმარი)[56]
ნოემბერი 2017 ირანი თეირანი შეხვედრა ირანისა და რუსეთის პრეზიდენტებთან
ნოემბერი 2017 ბელგია ბრიუსელი ნატოს ჩრდილოატლანტიკური საბჭოს სხდომა
დეკემბერი 2017 თურქეთი სტამბოლი OIC- ის საგანგებო სამიტი იერუსალიმზე
დეკემბერი 2017 რუსეთი მოსკოვი დსთ-ს სახელმწიფო მეთაურების შეხვედრა
იანვარი 2018 შვეიცარია დავოსი დაესწრო მსოფლიო ეკონომიკური ფორუმის ყოველწლიურ შეხვედრას

მეოთხე საპრეზიდენტო ვადა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ალიევი და ემანუელ მაკრონი

მოგზაურობები მეოთხე საპრეზიდენტო ვადის დროს (2018–დღემდე)

თარიღი ქვეყანა ქალაქი დეტალები
აპრილი 2018 თურქეთი ანკარა სახელმწიფო ვიზიტი[57]
ივნისი 2018 რუსეთი მოსკოვი დაესწრო 2018 წლის მსოფლიო ჩემპიონატს[58]
ივლისი 2018 ბელგია ბრიუსელი ნატოს ჩრდილოატლანტიკური საბჭოს სხდომა
ივლისი 2018 საფრანგეთი პარიზი შეხვდა ემანუელ მაკრონს
აგვისტო 2018 ყაზახეთი აქთაუ კასპიის ლიდერთა სამიტი[59]
აგვისტო 2018 რუსეთი სოჭი სამუშაო ვიზიტი[60]
აგვისტო 2018 ყირგიზეთი ჩოლპონ-ათა დაესწრო მე -6 თურქეთის საბჭოს სამიტსა და მე -3 მსოფლიო მომთაბარე თამაშებს[61]
სექტემბერი 2018 ტაჯიკეთი დუშანბე დაესწრო დსთ-ს სამიტს
ოქტომბერი 2018 თურქეთი იზმირი გახსნა სოკარის ნავთობგადამამუშავებელი ქარხანა[62]
ნოემბერი 2018 ბელარუსი მინსკი სახელმწიფო ვიზიტი
ნოემბერი 2018 თურქმენეთი აშხაბადი სახელმწიფო ვიზიტი[63]
დეკემბერი 2018 რუსეთი პეტერბურგი სამუშაო ვიზიტი
იანვარი 2019 შვეიცარია დავოსი ყოველწლიური მსოფლიო ეკონომიკური ფორუმი
მარტი 2019 ავსტრია ვენა შეხვედრა ავსტრიის კანცლერთან და სომხეთის პრემიერ-მინისტრთან
აპრილი 2019 ჩინეთი პეკინი სამუშაო ვიზიტი

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. ATHENS 2004
  2. "United Nations General Assembly 59th Session". www.un.org
  3. Azerbaijani-Ukrainian relations
  4. В Мекке открывается саммит Организации исламского сотрудничества
  5. NATO Parliamentary Assembly
  6. Нефтепровод Баку-Тбилиси-Джейхан
  7. X. INTERNATIONAL BERTELSMANN FORUM
  8. В Анталье пройдет саммит тюркоязычных стран
  9. World Economic Forum Annual Meeting 2007 in Davos: World leaders confront “The Shifting Power Equation”
  10. Мстислав Ростропович отмечает 80-летний юбилей
  11. Ильхам Алиев примет участие в похоронах Ростроповича
  12. Azerbaijani President’s Visit Program to Tbilisi Released
  13. Перечень документов, принятых на встрече глав государств – участников СНГ (10 июня 2007 года, Санкт-Петербург):
  14. Заседание Совета глав государств СНГ. Рабочий визит в Таджикистан
  15. VILNIUS ENERGY SUMMIT INSTITUTIONALIZING A PROCESS
  16. Greece and Turkey Open Gas Pipeline
  17. Baku-Tbilisi-Kars (BTK) Rail Line, Azerbaijan, Georgia, Turkey
  18. World Economic Forum Annual Meeting 2008
  19. The heads of state of the CIS countries held their sixteenth summit
  20. Beginning of Summit of the CIS Heads of State
  21. Azerbaijan - Turkmenistan relations
  22. Саммит СНГ начался в Кишиневе
  23. United Nations general assembly – live
  24. OSCE SUMMIT IN ASTANA
  25. Пресс-конференция по итогам заседания Совета глав государств-участников СНГ
  26. Ilham Aliyev attended the XI Summit of the Economic Cooperation Organization in Istanbul
  27. Azerbaijan-Latvia business forum held in Riga
  28. World Economic Forum Annual Meeting
  29. SON XƏBƏRLƏR
  30. THE COOPERATION COUNCIL OF TURKIC SPEAKING STATES
  31. Пресс-конференция по итогам заседания Совета глав государств-участников СНГ
  32. 48th munich security conference
  33. Chicago
  34. President Ilham Aliyev attends “Day of Azerbaijan” in London
  35. Ilham Aliyev attended the opening of a Center of Azerbaijani Culture in Paris
  36. World Economic Forum Annual Meeting
  37. Eastern Partnership summit, 24/11/2017
  38. CICA NEWS
  39. 4th summit of the heads of state of Caspian littoral states was held in Astrakhan
  40. Ilham Aliyev attended the opening of Azerbaijani-German Economic Forum in Berlin
  41. MSC 2015
  42. Turkey celebrates 100th anniversary of Çanakkale Victory
  43. Официальный визит Президента Азербайджана Ильхама Алиева в Саудовскую Аравию
  44. Russian Politics & Diplomacy
  45. The 5th Summit of the Cooperation Council of Turkic Speaking States held in Astana
  46. General Conference-38th Session
  47. World Economic Forum Annual Meeting
  48. 4th Nuclear Security Summit begins in Washington
  49. GERMAN-AZERBAIJANI BUSINESS FORUM
  50. NATO Summit Warsaw 2016
  51. 23rd World Energy Congress Istanbul 2016"
  52. MSC 2017
  53. Arab-Islamic-American Summit fosters global peace, stability
  54. Turkey hosted the 22nd World Petroleum Congress
  55. 72nd Session of the United Nations General Assembly, September 19th
  56. "Welcome Statement by the President of the Republic of Turkey at the 9th D-8 Summit on 20 October 2017 in Istanbul, Turkey". d-8 Organisation for Economic Cooperation. Istanbul, Turkey. 20 October 2017.
  57. Azerbaijani President Aliyev set to pay official visit to Ankara
  58. Kremlin: Donald Trump welcome guest at FIFA World Cup
  59. Littoral states to sign document on Caspian Sea status
  60. Переговоры с Президентом Азербайджана Ильхамом Алиевым
  61. Ilham Aliyev met with Kyrgyz President Sooranbai Jeenbekov
  62. Erdoğan, Aliyev inaugurate SOCAR's STAR refinery in Turkey's Izmir
  63. Ilham Aliyev arrived in Turkmenistan for official visit