შინაარსზე გადასვლა

ამჟამინდელი მონარქების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია

ამჟამინდელი მონარქების სია მოიცავს დღეისათვის არსებულ ქვეყნებისა და სუბ-ნაციონალური ტერიტორიების მონარქების სიას. ქვეყნები რომლებშიც გაუქმდა მონარქია ამ სიაში შეყვანილი არ არის.

აფრიკის მონარქები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ქვეყანა მონარქი თარიღი ტიპი სამეფო შტანდარტი
ლესოთოს დროშა ლესოთო მეფე ლეტსიე III 12 ნოემბერი 1990 კონსტიტუციური
მაროკოს დროშა მაროკო მეფე მუჰამედ VI 23 ივლისი 1999 კონსტიტუციური
ესვატინის დროშა ესვატინი მეფე მსვატი III 25 აპრილი 1986 აბსოლუტური

აზიის მონარქები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ქვეყანა მონარქი თარიღი ტიპი სამეფო შტანდარტი
ბაჰრეინის დროშა ბაჰრეინი მეფე შეიხი ჰამად იბნ ისა ალ-ჰალიფა 6 მარტი 1999 შერეული
ბჰუტანის დროშა ბჰუტანი მეფე ჯიგმე ხესარ ნამგიელ ვანგჩუკი 14 დეკემბერი 2006 საპარლამენტო -
ბრუნეის დროშა ბრუნეი სულთანი ჰაჯი ჰასანალ ბოლკიაჰი 1 აგვისტო 1968 აბსოლუტური
კამბოჯის დროშა კამბოჯა მეფე ნოროდომ სიამონი 24 ოქტომბერი 2004 კონსტიტუციური
იაპონიის დროშა იაპონია იმპერატორი ნარუჰიტო 1 მაისი 2019 კონსტიტუციური
იორდანიის დროშა იორდანია მეფე აბდულა II 7 თებერვალი 1999 კონსტიტუციური
ქუვეითის დროშა ქუვეითი ამირა საბაჰ ალ-აჰმედ ალ-ჯაბერ ალ-საბაჰი 29 იანვარი 2006 შერეული -
მალაიზიის დროშა მალაიზია მეფე იბრაჰიმი 31 იანვარი, 2024 კონსტიტუციური
ომანის დროშა ომანი სულთანი ქაბუს ბინ საიდ ალ საიდი 23 ივლისი 1970 აბსოლუტური
კატარის დროშა კატარი ამირა შეიხი თამიმ ბინ ჰამად ალ-ტანი 25 ივნისი 2013 აბსოლუტური -
საუდის არაბეთის დროშა საუდის არაბეთი მეფე სალმან იბნ აბდულ-აზიზ ალ საუდი 23 იანვარი 2015 აბსოლუტური
ტაილანდის დროშა ტაილანდი მეფე მაჰა ვაჩირალონგკორნი 13 ოქტომბერი 2016 კონსტიტუციური
არაბთა გაერთიანებული საამიროების დროშა არაბთა გაერთიანებული საამიროები პრეზიდენტი ხალიფა ბინ ზაიიდ ალ ნაჰაიანი 3 ნოემბერი 2004 კონსტიტუციური

ევროპის მონარქები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ქვეყანა მონარქი თარიღი ტიპი სამეფო შტანდარტი
ანდორის დროშა ანდორა მთავარი ემანუელ მაკრონი და
ჟოან ენრიკ ვივეს სისილია
14 მაისი 2017
12 მაისი 2003
კონსტიტუციური -
ბელგიის დროშა ბელგია მეფე ფილიპე 21 ივლისი 2013 კონსტიტუციური
დანიის დროშა დანია მეფე ფრედერიკ X 14 იანვარი 2024 კონსტიტუციური
ლიხტენშტაინის დროშა ლიხტენშტაინი პრინცი ჰანს-ადამ II 13 ნოემბერი 1989 კონსტიტუციური
ლუქსემბურგის დროშა ლუქსემბურგი დიდი ჰერცოგი ჰენრი 7 ოქტომბერი 2000 კონსტიტუციური
მონაკოს დროშა მონაკო პრინცი ალბერ II 6 აპრილი 2005 კონსტიტუციური
ნიდერლანდების დროშა ნიდერლანდები მეფე ვილემ-ალექსანდერი 30 აპრილი 2013 კონსტიტუციური
ნორვეგიის დროშა ნორვეგია მეფე ჰარალდ V 17 იანვარი 1991 კონსტიტუციური
ესპანეთის დროშა ესპანეთი მეფე ფილიპე VI 19 ივნისი 2014 კონსტიტუციური
შვედეთის დროშა შვედეთი მეფე კარლ XVI 15 სექტემბერი 1973 კონსტიტუციური
ვატიკანის დროშა ვატიკანი პაპი ფრანცისკე 13 მარტი 2013 აბსოლუტური არჩევითი

ოკეანეთის მონარქები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ქვეყანა მონარქი თარიღი ტიპი სამეფო შტანდარტი
ტონგის დროშა ტონგა მეფე ტუპოუ VI 18 მარტი 2012 კონსტიტუციური

პანკონტინენტური მონარქები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ქვეყანა მონარქი თარიღი ტიპი სამეფო შტანდარტი
ანტიგუა და ბარბუდის დროშა ანტიგუა და ბარბუდა მეფე ჩარლზ III 1 ნოემბერი 1981 ყველა კონსტიტუციური
ავსტრალიის დროშა ავსტრალია მეფე 6 თებერვალი 1952
ბაჰამის კუნძულების დროშა ბაჰამის კუნძულები მეფე 10 ივლისი 1973
ბელიზის დროშა ბელიზი მეფე 21 სექტემბერი 1981
კანადის დროშა კანადა მეფე 6 თებერვალი 1952
გრენადის დროშა გრენადა მეფე 7 თებერვალი 1974
იამაიკის დროშა იამაიკა მეფე 6 აგვისტო 1962
ახალი ზელანდიის დროშა ახალი ზელანდია მეფე 6 თებერვალი 1952
პაპუა-ახალი გვინეას დროშა პაპუა-ახალი გვინეა მეფე 16 სექტემბერი 1975
სენტ-კიტსისა და ნევისის დროშა სენტ-კიტსი და ნევისი მეფე 19 სექტემბერი 1983
სენტ-ლუსიის დროშა სენტ-ლუსია მეფე 22 თებერვალი 1979
სენტ-ვინსენტისა და გრენადინების დროშა სენტ-ვინსენტი და გრენადინები მეფე 27 ოქტომბერი 1979
სოლომონის კუნძულების დროშა სოლომონის კუნძულები მეფე 7 ივლისი 1978
ტუვალუს დროშა ტუვალუ მეფე 1 ოქტომბერი 1978
გაერთიანებული სამეფოს დროშა გაერთიანებული სამეფო მეფე 6 თებერვალი 1952

სუბნაციონალური მონარქები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ქვეყანა სუბნაციონალური ჯგუფი მონარქი თარიღი ტიპი სამეფო შტანდარტი
უოლისი და ფუტუნის დროშა (საფრანგეთი) უოლისი და ფუტუნა უვეა მეფე კაპილიელე ფაუპალა 25 ივლისი 2008 ტრადიციული -
ალო მეფე პეტელო ვიკენა 6 ნოემბერი 2008 ტრადიციული -
სიგავე მეფე ვისესიო მოელიკუ 10 მარტი 2004 ტრადიციული -
განის დროშა განა აშანტი ოტუმფუო ნანა ოსეი ტუტუ II 23 ივლისი 1999 ტრადიციული -
დაგბანი იაა ნაა კამპაკუია ნაააბდულაი იაკუბუ ანდანი 21 აპრილი 2006 ტრადიციული -
ინდონეზიის დროშა ინდონეზია იოგიაკარტა ჰამენგკუბუვანა X 26 აპრილი 1999 გუბერნატორული -
მალაიზიის დროშა მალაიზია ჯოჰორი სულთანი მაჰმუდ ისკანდარ ალ-ჰაჯ იბნი ისმაილ ალ-ხალიდი 11 მაისი 1981 ტრადიციული -
კედაჰი სულთანი ტუანკუ აბდულ ჰალიმი 15 ივლისი 1958 ტრადიციული -
კელანტანი სულთანი ისმაილ პეტრა 30 მარტი 1980 ტრადიციული -
ნეგერი-სემბილანი იამტუან ბესარი ტუანკუ მუჰრიზი 29 დეკემბერი 2008 ტრადიციული -
პაჰანგი სულთანი აჰმად შაჰი 7 მაისი 1974 ტრადიციული -
პერაკი სულთანი აზლან შაჰი 3 თებერვალი 1984 ტრადიციული -
პერლისი რაჯა ტუანკუ სიედ სირაჯუდინი 17 აპრილი 2000 ტრადიციული -
სელანგორი სულთანი შარაფუდინ იდრის შაჰი 21 ნოემბერი 2001 ტრადიციული -
ტერენგანუ სულთანი მიზან ზაინალ აბიდინი 15 მაისი 1998 ტრადიციული -
ახალი ზელანდიის დროშა ახალი ზელანდია მაორი მაორის მეფე ტუჰეიტია პაკი 21 აგვისტო 2006 ტრადიციული -
ნიგერიის დროშა ნიგერია კანო ამირა ადო ბაიერო ოქტომბერი 1963 ტრადიციული -
სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკის დროშა სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა ზულულენდი მეფე გუდვილ ზველიტჰინი კაბჰეკუზულუ 23 ივლისი 1999 ტრადიციული
უგანდის დროშა უგანდა ბუგანდა მეფე მუვენდა მუტები II 31 ივლისი 1993 ტრადიციული -
ანკოლე ომუგაბე ნტარე IV 20 ნოემბერი 1993 ტრადიციული -
ბუსოგა კაიაბაზინგა ნადჰიოპე გაბულა IV ოქტომბერი 2009 ტრადიციული -
ბუნიორო ომუკამა სოლომონ გაფაბუსა იგურუ I 1994 ტრადიციული -
ტორო ომუკამა რუკიდი IV 5 სექტემბერი 1994 ტრადიციული -
ზამბიის დროშა ზამბია ბაროტსელანდი ლიტუნგა ლუბოსი II ოქტომბერი 2000 ტრადიციული -

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]