შვედეთის მონარქების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
შვედეთის მონარქები 1523-1907 წლებში

შვედეთის მონარქების სიაში წარმოდგენილია იმ ადამიანების სია, რომლებიც მართავდნენ შვედეთს მთელი მისი არსებობის მანძილზე. აღსანიშნავია, რომ შვედეთის თითქმის ყველა მონარქი მამაკაცი იყო და დღესაც მამაკაცია, თუმცა არსებობს ოთხი გამონაკლისი, როდესაც შვედეთის მონარქი ქალი იყო. ასევე აღსანიშნავია, რომ კალმარის უნიის პერიოდში (1397-1523) შვედეთს, დანიასა და ნორვეგიას საერთო მონარქები ჰყავდათ, ასევე საერთო მონარქები ჰყავდათ შვედეთსა და ნორვეგიას 1814-1905 წლებში.

მუნზოს დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ერიკ

გამარჯვებული

945 970-995 995
ოლოფი Olaf Scotking of Sweden coin c 1030.jpg 980 995-1022 1022 ერიკის ვაჟი
ანუნდ იაკობი Anwynd James of Sweden coin c 1040.jpg 25 ივლისი,

1008

995-1022 1050 ოლოფის ვაჟი
ემუნდ

მოხუცი

?? 1022-1060 1060 ოლოფის უკანონო ვაჟი

სტენკილის დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
სტენკილი ?? 1060-1666 1066 ოლოფის მამიდაშვილის შვილი
ერიკი ?? 1066-1067 1067 სტენკილის ბიძაშვილი
ჰალშტენი 1050 1067-1070 1084 სტენკილის უმცროსი ვაჟი
ანუნდ

რუსი

?? 1070-1075 ?? იგი წარმოშობით კიევის რუსეთიდან იყო და ივარაუდება, რომ სკანდინავიური

წარმომავლობის გამო შეძლო შვედეთში გამეფება

ჰაკან

წითური

1040 1075-1079 ?? სტენკილის შუათანა ვაჟი
ინგე

უფროსი

?? 1079-1105 1105 სტენკილის უფროსი ვაჟი
ფილიპი ?? 1105-1118 ?? ჰალშტენის უფროსი ვაჟი
ინგე

უმცროსი

?? 1118-1125 1125 ჰალშტენის უმცროსი ვაჟი
რაგნვალდი ?? 1125-1126 1126 სტენკილთა შორეული ნათესავი, მოკლეს მაგნუს I-ის დაკვეთით

შვერკერისა და ერიკის დინასტიები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
მაგნუს I Magnus I of Sweden cenotaph 2009 Vreta Linköping (2).jpg 1106 1126-1132 4 ივნისი, 1134 ინგე უფროსის ასულის, მარგარეტისა და დანიის მეფე ნიელის ვაჟი
შვერკერ I Sweartgar I of Sweden relief 2009 Heda Ödeshög (crop).jpg ?? 1132-1156 25 დეკემბერი,

1156

სტენკილის არაპირდაპირი შთამომავალი, მოკლეს მაგნუს II-ის

დაკვეთით

ერიკ IX

წმინდა

Stockholms stads tredje sigill.png 1120 1156-1160 18 მაისი,

1160

სტენკილის არაპირდაპირი შთამომავალი, მოკლეს მაგნუს II-ის

დაკვეთით

მაგნუს II Magnus II of Sweden & Eric the Holy of Sweden battle drawing 1719.jpg ?? 1160-1161 1161 ინგე უფროსის შვილიშვილის, ინგრიდ რაგვალდშდოტერის ვაჟი
კარლ VII Karl-sverkersson.gif 1130 1161-1167 12 აპრილი,

1167

შვერკერ I-ის უფროსი ვაჟი
კნუტ I

ერიქსონი

Canute I of Sweden c 1290.jpg 1150 1167-1196 1196 ერიკ IX-ის უფროსი ვაჟი
შვერკერ II

უმცროსი

Sweartgar II of Sweden coin 1725.jpg 1167 1196-1208 17 ივლისი,

1208

კარლ VII-ის უმცროსი ვაჟი
ერიკ X Eric the Survivor of Sweden grave detail 2009.jpg 1180 31 იანვარი 1208 - 10 აპრილი1216 10 აპრილი,

1216

კნუტ I-ის უფროსი ვაჟი
იოჰან I

ბავშვი

John I of Sweden coin 1725.jpg 1216 10 აპრილი 1216 - 10 მარტი 1222 10 მარტი,

1222

შვერკერ II-ის უფროსი ვაჟი
ერიკ XI Eric the Lisper & Halter of Sweden grave detail 2009 (2).jpg 1216 10 მარტი, 1222 - 29 ნოემბერი 1229 2 თებერვალი,

1250

ერიკ X-ის უფროსი ვაჟი
კნუტ II Canute II of Sweden coin 1905.jpg ?? 29 ნოემბერი 1229 - 1234 1234 კნუტ I-ის ძმის შვილი
ერიკ XI Eric the Lisper & Halter of Sweden grave detail 2009 (2).jpg 1216 1234 - 2 თებერვალი, 1250 2 თებერვალი,

1250

ერიკ X-ის უფროსი ვაჟი

ბიელბოს დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ვალდემარი Waldemar of Sweden (1240s) bust 2009 Skara (2).jpg 1239 2 თებერვალი, 1250 - 22 ივლისი, 1275 26 დეკემბერი,

1302,

(63 წლის)

ერიკ X-ის ასულ ინგებორგ ერიკსდოტერისა და ბირგერ

იარლის უფროსი ვაჟი

მაგნუს III Magnus III Barnlock of Sweden as Duke bust 2009 Skara (2).jpg 1240 22 ივლისი, 1275 - 18 დეკემბერი, 1290 18 დეკემბერი,

1290,

(50 წლის)

ერიკ X-ის შვილიშვილი და ვალდემარის უმცროსი ძმა
ბრიგერი Birger of Sweden (1280) c 1322.jpg 1280 18 დეკემბერი, 1290 - აპრილი, 1318 31 მაისი,

1321,

(41 წლის)

მაგნუს III-ის უფროსი ვაჟი
ინგებორგი Ingiburga of Sweden (daughter of Hacon) bust 2009 Linköping (2).jpg 1301 აპრილი, 1318 - 8 ივლისი, 1319 17 ივნისი,

1361,

(60 წლის)

მაგნუს III-ის რძალი, როგორც მისი უმცროსი ვაჟის,

პრინცი ერიკის მეუღლე

მაგნუს IV Magnus Eriksson (cropped).jpg 1316 8 ივლისი, 1319 - 15 თებერვალი, 1364 1 დეკემბერი,

1374,

(58 წლის)

მაგნუს III-ის უმცროსი ვაჟის, პრინცი ერიკისა და დედოფალ

ინგებორგ ნორვეგიელის უფროსი ვაჟი

ერიკ XII Erik-knutsson.gif 1339 17 ოქტომბერი, 1356 - 20 ივნისი, 1359

(მაგნუს IV-ის თანამმართველი)

20 ივნისი,

1359,

(20 წლის)

მაგნუს IV-ის უფროსი ვაჟი
ჰაკონი Hakan-magnusson.gif 1340 15 თებერვალი, 1362 - 15 თებერვალი, 1364

(მაგნუს IV-ის თანამმართველი)

11 სექტემბერი,

1380

(40 წლის)

მაგნუს IV-ის უმცროსი ვაჟი

მეკლენბურგელთა დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ალბრეხტი Albert of Sweden effigy 2010.jpg 1338 15 თებერვალი, 1364 - 24 თებერვალი, 1389 1 აპრილი, 1412,

(74 წლის)

მაგნუს IV-ის ასულ ეფემია შვედის შუათანა ვაჟი

კალმარის უნია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ესტრიდზენების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
მარგარეტე Margaret of Denmark, Norway & Sweden (1389) effigy 2010 (2).jpg 1353 24 თებერვალი, 1389 - 28 ოქტომბერი, 1412 28 ოქტომბერი,

1412,

(55 წლის)

ერიკ XIII

პომერანიელი

Eryk I Pomorski Darłowo.jpg 1382 28 ოქტომბერი, 1412 - 24 სექტემბერი, 1439 3 მაისი,

1459,

(77 წლის)

ალბრეხტ მეკლენბურგელის დის, მარია მეკლენბურგ-

შვერინელის ვაჟი

ვიტელსბახების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
კრისტოფერ

ბავარიელი

Christopher III of Denmark 1440s.jpg 26 თებერვალი,

1418

შემოდგომა, 1441 - 6 იანვარი, 1448 5 იანვარი,

1448,

(29 წლის)

მაგნუს IV-ის ასულ ეფემია შვედის შვილთაშვილის შვილი
კარლ VIII Carl II of Sweden 15th century by Bernt Notke 1982 .jpg 1409 6 იანვარი, 1448 - 24 თებერვალი, 1457 15 მაისი,

1470,

(61 წლის)

ოლდენბურგების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი სურათი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
კრისტიან I Christian I of Denmark, Norway & Sweden 1440s.jpg თებერვალი,

1426

23 ივნისი, 1457 - 23 ივნისი, 1464 21 მაისი,

1481,

(55 წლის)

მაგნუს IV-ის ასულ ეფემია შვედის შვილთაშვილის შვილი
რეგენტობის პერიოდი:
  • კარლ VIII: 23 ივნისი, 1464 - 16 დეკემბერი, 1464
  • კეტილ კარლსონი: 16 დეკემბერი, 1464 - 11 აგვისტო, 1465
  • ერიკ აქსელსონი: 11 აგვისტო, 1465 - 12 ნოემბერი, 1467
  • კარლ VIII: 12 ნოემბერი, 1467 - 15 მაისი, 1470
  • სტენ სტარ უფროსი: 16 მაისი, 1470 - 6 ოქტომბერი, 1497
ჰანსი John II of Sweden sculpture c 1530 (photo 2009).jpg 2 თებერვალი,

1455

6 ოქტომბერი, 1497 - აგვისტო, 1501 20 თებერვალი,

1513,

(58 წლის)

კრისტიან I-ის ვაჟი
რეგენტობის პერიოდი:
  • სტენ სტარ უფროსი: აგვისტო, 1501 - 14 დეკემბერი, 1503
  • სვენ ნილსონი: 14 დეკემბერი, 1503 - 2 იანვარი, 1512
  • ერიკ არვიდსონ ტროლი: 2 იანვარი, 1512 - 23 ივლისი, 1512
  • სტენ სტარ უმცროსი: 23 ივლისი, 1512 - 3 თებერვალი, 1520
კრისტიან II ChristianII of denmark.jpg 1 ივლისი,

1481

1 ნოემბერი, 1520 - 23 აგვისტო, 1521 25 იანვარი,

1559,

(77 წლის)

ჰანსის ვაჟი

ვაზას დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
გუსტავ I Gustav I of Sweden c 1550.jpg 12 მაისი,

1496

6 ივნისი, 1523 - 29 სექტემბერი, 1560 29 სექტემბერი,

1560,

(64 წლის)

არ აქვს
ერიკ XIV Eric XIV of Sweden.jpg 13 დეკემბერი,

1533

29 სექტემბერი, 1560 - 29 სექტემბერი, 1568 26 თებერვალი,

1577,

(43 წლის)

გუსტავ I-ის უფროსი ვაჟი
იოჰან III John III of Sweden.jpg 20 დეკემბერი,

1537

29 სექტემბერი, 1568 - 17 ნოემბერი, 1597 17 ნოემბერი,

1597,

(54 წლის)

გუსტავ I-ის შუათანა ვაჟი
სიგიზმუნდი Bacciarelli - Zygmunt III.jpeg 20 ივნისი,

1566

17 ნოემბერი, 1597 - 24 ივლისი, 1599 30 აპრილი,

1632,

(65 წლის)

იოჰან III-ის ვაჟი
კარლ IX Charles IX of Sweden.jpg 4 ოქტომბერი,

1550

24 ივლისი, 1599 - 30 ოქტომბერი, 1611 30 ოქტომბერი,

1611,

(61 წლის)

გუსტავ I-ის უმცროსი ვაჟი
გუსტავ II

ჩრდილოეთის

ლომი

Gustav II of Sweden.jpg 9 დეკემბერი,

1594

30 ოქტომბერი, 1611 - 6 ნოემბერი, 1632 6 ნოემბერი,

1632,

(37 წლის)

კარლ IX-ის ვაჟი
კრისტინა Christina of Sweden by Jacob Ferdinand Voet.jpg 8 დეკემბერი,

1626

6 ნოემბერი, 1632 - 6 ივნისი, 1654 19 აპრილი,

1689,

(62 წლის)

გუსტავ II-ის ერთადერთი ქალიშვილი

პფალც-ცვაიბრიუხენელთა დინასტია (ვიტელსბახების შტო)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
კარლ X Sébastien Bourdons-Karl X Gustav.jpg 8 ნოემბერი,

1622

6 ივნისი, 1654 - 13 თებერვალი, 1660 13 თებერვალი,

1660,

(37 წლის)

კარლ IX-ის ასულ კატარინა შვედის უფროსი ვაჟი
კარლ XI Charles XI of Sweden (1691).jpg 24 ნოემბერი,

1655

13 თებერვალი, 1660 - 5 აპრილი, 1697 5 აპრილი,

1697,

(41 წლის)

კარლ X-ის უფროსი ვაჟი
კარლ XII Karl XII 1706.jpg 17 ივნისი,

1682

5 აპრილი, 1697 - 30 ნოემბერი, 1718 30 ნოემბერი,

1718,

(36 წლის)

კარლ XI-ის უფროსი ვაჟი
ულრიკა ელეონორა Ulrika Eleonora of Sweden Ehrenstrahl 1686.jpg 23 იანვარი,

1688

5 დეკემბერი, 1718 - 29 თებერვალი, 1720 24 ნოემბერი,

1741,

(53 წლის)

კარლ XI-ის უფროსი ასული

ჰესენელების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ფრედერიკ I Schröder Frederick I of Sweden.jpg 23 აპრილი,

1676

24 მარტი, 1720 - 25 მარტი, 1751 25 მარტი,

1751,

(74 წლის)

დედოფალ ულრიკა ელეონორა შვედით მეუღლე

ჰოლშტაინ-გოტორპელთა დინასტია (ოლდენბურგების შტო)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ადოლფ ფრედერიკი Adolph Frederick of Sweden c 1751 by Gustaf Lundberg & Jakob Björck.jpg 14 მაისი,

1710

25 მარტი, 1751 - 12 თებერვალი, 1771 12 თებერვალი,

1771,

(60 წლის)

კარლ IX-ის ასულ კატარინა შვედის შვილთაშვილის შვილი
გუსტავ III Gustavo-III,-Rey-de-Suecia 1777-by-Roslin.JPG 24 იანვარი,

1746

12 თებერვალი, 1771 - 29 მარტი, 1792 29 მარტი,

1792,

(46 წლის)

ადოლფ ფრედერიკის უფროსი ვაჟი
გუსტავ IV Gustav IV Adolf of Sweden.jpg 1 ნოემბერი,

1778

29 მარტი, 1792 - 10 მაისი, 1809 10 მაისი,

1809,

(58 წლის)

გუსტავ III-ის უფროსი ვაჟი
კარლ XIII Charles XIII of Sweden.jpg 7 ოქტომბერი,

1748

10 მაისი, 1809 - 5 თებერვალი, 1818 5 თებერვალი,

1818,

(69 წლის)

ადოლფ ფრედერიკის უმცროსი ვაჟი

ბერნადოტების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი სურათი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
კარლ XIV CarlXIVJohnSweden.jpg 26 იანვარი,

1763

5 თებერვალი, 1818 - 8 მარტი, 1844 8 მარტი,

1844,

(81 წლის)

არ აქვს
ოსკარ I Oscar I of Sweden & Norway c 1855 by Augusta Åkerlöf.jpg 4 ივლისი,

1799

8 მარტი, 1844 - 8 ივლისი, 1859 8 ივლისი,

1859,

(60 წლის)

კარლ XIV-ის უფროსი ვაჟი
კარლ XV Karl XV i mitten av 1860-talet.jpg 3 მაისი,

1826

8 ივლისი, 1859 - 18 სექტემბერი, 1872 18 სექტემბერი,

1872,

(46 წლის)

ოსკარ I-ის უფროსი ვაჟი
ოსკარ II King Oscar II of Sweden in uniform.png 21 იანვარი,

1829

18 სექტემბერი, 1872 - 8 დეკემბერი, 1907 8 დეკემბერი,

1907,

(78 წლის)

ოსკარ I-ის უმცროსი ვაჟი
გუსტავ V Gustaf V av Sverige.jpg 16 ივნისი,

1858

8 დეკემბერი, 1907 - 29 ოქტომბერი, 1950 29 ოქტომბერი,

1950,

(92 წლის)

ოსკარ II-ის უფროსი ვაჟი
გუსტავ VI Gustaf VI Adolf av Sverige som kronprins.jpg 11 ნოემბერი,

1882

29 ოქტომბერი, 1950 - 15 სექტემბერი, 1973 15 სექტემბერი,

1973,

(90 წლის)

გუსტავ V-ის ვაჟი
კარლ XVI Carl XVI Gustaf2.jpg 30 აპრილი,

1946

15 სექტემბერი, 1973 - დღემდე ცოცხალია გუსტავ VI-ის შვილიშვილი

ლიტერატურა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • The Cambridge History of Scandinavia. Vol.I. Cambridge University Press, 2003 ISBN 0-521-47299-7.
  • Morby John E. Dynasties of the World. Oxford University Press, 2002 ISBN 0-19-860473-4.
  • Liljegren, Bengt. Rulers of Sweden. Historiska Media, 2004 ISBN 91-85057-63-0.
  • Lagerqvist Lars O., Åberg Nils. Kings and Rulers of Sweden. Vincent Publications, 2002 ISBN 91-87064-35-9.