ამჟამინდელი მონარქების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

ამჟამინდელი მონარქების სია მოიცავს დღეისათვის არსებულ ქვეყნებისა და სუბ-ნაციონალური ტერიტორიების მონარქების სიას. ქვეყნები რომლებშიც გაუქმდა მონარქია ამ სიაში შეყვანილი არ არის.


აფრიკის მონარქები[რედაქტირება]

Searchtool-80%.png მთავარი სტატია : მონარქიები აფრიკაში.
ქვეყანა მონარქი თარიღი ტიპი სამეფო შტანდარტი
ლესოთოს დროშა ლესოთო მეფე ლეტსიე III 12 ნოემბერი 1990 კონსტიტუციური Royal Standard of Lesotho.svg
მაროკოს დროშა მაროკო მეფე მოჰამედ VI 23 ივლისი 1999 კონსტიტუციური Royal standard of Morocco.svg
სვაზილენდის დროშა სვაზილენდი მეფე მსვატი III 25 აპრილი 1986 აბსოლუტური Royal standard of Swaziland.svg

აზიის მონარქები[რედაქტირება]

ქვეყანა მონარქი თარიღი ტიპი სამეფო შტანდარტი
ბაჰრეინის დროშა ბაჰრეინი მეფე შეიხი ჰამად იბნ ისა ალ-ხალიფა 6 მარტი 1999 შერეული Royal Standard of Bahrain.svg
ბჰუტანის დროშა ბჰუტანი მეფე ჯიგმე ხესარ ნამგიელ ვანგჩუკი 14 დეკემბერი 2006 საპარლამენტო -
ბრუნეის დროშა ბრუნეი სულთანი ჰაჯი ჰასანალ ბოლკიაჰი 1 აგვისტო 1968 აბსოლუტური BRUN1001.GIF
კამბოჯის დროშა კამბოჯა მეფე ნოროდომ სიამონი 24 ოქტომბერი 2004 კონსტიტუციური Royal Standard of the King of Cambodia.svg
იაპონიის დროშა იაპონია იმპერატორი აკიჰიტო 7 იანვარი 1989 კონსტიტუციური Flag of the Japanese Emperor.svg
იორდანიის დროშა იორდანია მეფე აბდულა II 7 თებერვალი 1999 კონსტიტუციური Royal Standard of Jordan.PNG
ქუვეითის დროშა ქუვეითი ამირა საბაჰ ალ-აჰმედ ალ-ჯაბერ ას-საბაჰი 29 იანვარი 2006 შერეული -
მალაიზიის დროშა მალაიზია მეფე მიზან ზაინალ აბიდინი 13 დეკემბერი 2006 კონსტიტუციური Flag of the Supreme Head of Malaysia.svg
ომანის დროშა ომანი სულთანი ქაბუს ბინ საიდ ას საიდი 23 ივლისი 1970 აბსოლუტური Standard of the Sultan of Oman.png
კატარის დროშა კატარი ამირა შეიხი თამიმ ბინ ჰამად ალ-ტანი 25 ივნისი 2013 აბსოლუტური -
საუდის არაბეთის დროშა საუდის არაბეთი მეფე აბდალა იბნ აბდელ აზიზ ას-საუდი 1 აგვისტო 2005 აბსოლუტური Royal Standard of Saudi Arabia.svg
ტაილანდის დროშა ტაილანდი მეფე ბჰუმიბოლ ადულიადეი 9 ივნისი 1946 კონსტიტუციური King's Standard of Thailand.svg
არაბთა გაერთიანებული საამიროების დროშა არაბთა გაერთიანებული საამიროები პრეზიდენტი ხალიფა იბნ ზაიდ ან-ნაჰიანი 3 ნოემბერი 2004 კონსტიტუციური Flag of the President of the United Arab Emirates.svg

ევროპის მონარქები[რედაქტირება]

Searchtool-80%.png მთავარი სტატია : მონარქიები ევროპაში.
ქვეყანა მონარქი თარიღი ტიპი სამეფო შტანდარტი
ანდორის დროშა ანდორა მთავარი ნიკოლა სარკოზი და
ჟოან ენრიკ ვივეს სიცილია
16 მაისი 2007
12 მაისი 2003
კონსტიტუციური -
ბელგიის დროშა ბელგია მეფე ფილიპე 21 ივლისი 2013 კონსტიტუციური Royal Standard of Belgium.svg
დანიის დროშა დანია დედოფალი მარგრეტე II 14 იანვარი 1972 კონსტიტუციური Royal Standard of Denmark.svg
ლიხტენშტაინის დროშა ლიხტენშტაინი პრინცი ჰანს-ადამ II 13 ნოემბერი 1989 კონსტიტუციური Standard of the Prince of Liechtenstein.svg
ლუქსემბურგის დროშა ლუქსემბურგი დიდი ჰერცოგი ჰენრი 7 ოქტომბერი 2000 კონსტიტუციური Grand Duke of Luxembourg Standard.png
მონაკოს დროშა მონაკო პრინცი ალბერტ II 6 აპრილი 2005 კონსტიტუციური Personal standard of Prince Alberto II of Monaco.svg
ნიდერლანდის დროშა ნიდერლანდი მეფე ვილემ-ალექსანდერი 30 აპრილი 2013 კონსტიტუციური Royal Standard of the Netherlands.svg
ნორვეგიის დროშა ნორვეგია მეფე ჰარალდ V 17 იანვარი 1991 კონსტიტუციური Royal Standard of Norway.svg
ესპანეთის დროშა ესპანეთი მეფე ხუან კარლოს I 22 ნოემბერი 1975 კონსტიტუციური Estandarte Real de España.svg
შვედეთის დროშა შვედეთი მეფე კარლ XVI 15 სექტემბერი 1973 კონსტიტუციური Sweden-Royal-flag-grand-coa.svg
ვატიკანის დროშა ვატიკანი პაპი ფრანცისკე 13 მარტი 2013 აბსოლუტური არჩევითი BXVI CoA like gfx PioM.svg

ოკეანეთის მონარქები[რედაქტირება]

Searchtool-80%.png მთავარი სტატია : მონარქიები ოკეანეთში.
ქვეყანა მონარქი თარიღი ტიპი სამეფო შტანდარტი
ტონგის დროშა ტონგა მეფე ჯორჯ ტუპოუ V 11 სექტემბერი 2006 კონსტიტუციური Royal Standard of Tonga.svg

პან-კონტინენტალური მონარქები[რედაქტირება]

ქვეყანა მონარქი თარიღი ტიპი სამეფო შტანდარტი
ანტიგუა და ბარბუდის დროშა ანტიგუა და ბარბუდა დედოფალი ელისაბედ II 1 ნოემბერი 1981 ყველა კონსტიტუციური ANBA1002.GIF
ავსტრალიის დროშა ავსტრალია დედოფალი 6 თებერვალი 1952 Royal Standard of Australia.svg
ბაჰამის კუნძულების დროშა ბაჰამის კუნძულები დედოფალი 10 ივლისი 1973 BHMS1002.GIF
ბარბადოსის დროშა ბარბადოსი დედოფალი 30 ნოემბერი 1966 Royal Standard of Barbados.svg
ბელიზის დროშა ბელიზი დედოფალი 21 სექტემბერი 1981 BLZE1002.GIF
კანადის დროშა კანადა დედოფალი 6 თებერვალი 1952 Royal Standard of Canada.svg
გრენადის დროშა გრენადა დედოფალი 7 თებერვალი 1974 GREN1002.GIF
იამაიკის დროშა იამაიკა დედოფალი 6 აგვისტო 1962 Royal Standard of Jamaica.svg
ახალი ზელანდიის დროშა ახალი ზელანდია დედოფალი 6 თებერვალი 1952 Royal Standard of New Zealand.svg
პაპუა-ახალი გვინეას დროშა პაპუა-ახალი გვინეა დედოფალი 16 სექტემბერი 1975 PANG1002.GIF
სენტ-კიტსისა და ნევისის დროშა სენტ-კიტსი და ნევისი დედოფალი 19 სექტემბერი 1983 STKN1002.GIF
სენტ-ლუსიის დროშა სენტ-ლუსია დედოფალი 22 თებერვალი 1979 STLU1002.GIF
სენტ-ვინსენტისა და გრენადინების დროშა სენტ-ვინსენტი და გრენადინები დედოფალი 27 ოქტომბერი 1979 SVGR1002.GIF
სოლომონის კუნძულების დროშა სოლომონის კუნძულები დედოფალი 7 ივლისი 1978 SOIS1002.GIF
ტუვალუს დროშა ტუვალუ დედოფალი 1 ოქტომბერი 1978 TUVA1002.GIF
გაერთიანებული სამეფოს დროშა გაერთიანებული სამეფო დედოფალი 6 თებერვალი 1952 Royal Standard of the United Kingdom.svg
Royal Standard of the United Kingdom in Scotland.svg

სუბ-ნაციონალური მონარქები[რედაქტირება]

ქვეყანა სუბ-ნაციონალური ჯგუფი მონარქი თარიღი ტიპი სამეფო შტანდარტი
უოლისი და ფუტუნის დროშა (საფრანგეთი)-უოლისი და ფუტუნა უვეა მეფე კაპილიელე ფაუპალა 25 ივლისი 2008 ტრადიციული -
ალო მეფე პეტელო ვიკენა 6 ნოემბერი 2008 ტრადიციული -
სიგავე მეფე ვისესიო მოელიკუ 10 მარტი 2004 ტრადიციული -
განის დროშა განა აშანტი ოტუმფუო ნანა ოსეი ტუტუ II 23 ივლისი 1999 ტრადიციული -
დაგბანი იაა ნაა კამპაკუია ნაააბდულაი იაკუბუ ანდანი 21 აპრილი 2006 ტრადიციული -
ინდონეზიის დროშა ინდონეზია იოგიაკარტა ჰამენგკუბუვანა X 26 აპრილი 1999 გუბერნატორული -
მალაიზიის დროშა მალაიზია ჯოჰორი სულთანი მაჰმუდ ისკანდარ ალ-ჰაჯ იბნი ისმაილ ალ-ხალიდი 11 მაისი 1981 ტრადიციული -
კედაჰი სულთანი ტუანკუ აბდულ ჰალიმი 15 ივლისი 1958 ტრადიციული -
კელანტანი სულთანი ისმაილ პეტრა 30 მარტი 1980 ტრადიციული -
ნეგერი-სემბილანი იამტუან ბესარი ტუანკუ მუჰრიზი 29 დეკემბერი 2008 ტრადიციული -
პაჰანგი სულთანი აჰმად შაჰი 7 მაისი 1974 ტრადიციული -
პერაკი სულთანი აზლან შაჰი 3 თებერვალი 1984 ტრადიციული -
პერლისი რაჯა ტუანკუ სიედ სირაჯუდინი 17 აპრილი 2000 ტრადიციული -
სელანგორი სულთანი შარაფუდინ იდრის შაჰი 21 ნოემბერი 2001 ტრადიციული -
ტერენგანუ სულთანი მიზან ზაინალ აბიდინი 15 მაისი 1998 ტრადიციული -
ახალი ზელანდიის დროშა ახალი ზელანდია მაორი მაორის მეფე ტუჰეიტია პაკი 21 აგვისტო 2006 ტრადიციული -
ნიგერიის დროშა ნიგერია კანო ამირა ადო ბაიერო ოქტომბერი 1963 ტრადიციული -
სამხრეთ აფრიკის დროშა სამხრეთი აფრიკა ზულულენდი მეფე გუდვილ ზველიტჰინი კაბჰეკუზულუ 23 ივლისი 1999 ტრადიციული Za zu-k.gif
უგანდის დროშა უგანდა ბუგანდა მეფე მუვენდა მუტები II 31 ივლისი 1993 ტრადიციული -
ანკოლე ომუგაბე ნტარე IV 20 ნოემბერი 1993 ტრადიციული -
ბუსოგა კაიაბაზინგა ნადჰიოპე გაბულა IV ოქტომბერი 2009 ტრადიციული -
ბუნიორო ომუკამა სოლომონ გაფაბუსა იგურუ I 1994 ტრადიციული -
ტორო ომუკამა რუკიდი IV 5 სექტემბერი 1994 ტრადიციული -
ზამბიის დროშა ზამბია ბაროტსელანდი ლიტუნგა ლუბოსი II ოქტომბერი 2000 ტრადიციული -


იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება]