ესპანეთის მონარქების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება
ესპანეთი

ეს სტატია არის ნაწილი სერიისა:
ესპანეთის
პოლიტიკა და მთავრობა



სხვა ქვეყნები · ატლასი
 პოლიტიკის პორტალი

ეს არის ესპანეთის მონარქების სია, რომლებიც არიან ესპანეთის მმართველები სიტყვის თანამედროვე გაგებით. ესპანეთის მონარქების ტახტი, ისევე როგორც პორტუგალიის ტახტი, იყო შემდეგნი:

ეს წარმომავლობები საბოლოოდ გააერთიანა ფერდინანდ II-ისა და ისაბელ I-ის ქორწინებამ. მიუხედავად ამისა მათი სამეფოები კვლავ განცალკევებულები იყვნენ, მათი პირადი კავშირებით ისინი მართავდნენ თავიან თავებს ერთად, როგორც ერთი ბატონობა. ფერდინანმა ასევე დაიპყრო ნავარის სამხრეთ ნაწილი და შემოუერთა იგი ესპანეთს. ეზაბელამ მისი სამეფო დაუტოვა თავის დას, ხოანას. ფერდინანდის სიკვდილის შემდეგ, მისმა ქალიშვილმა ხოანამ მემკვიდრეობით მიიღო არაგონის სამეფო. ხოანას შვილს, მომავალ საღვთო რომის იმპერატორს - კარლ I-ს არ უნდა რომ ყოფილიყო უბრალო რეგენტი, იგი იყო გამოცხადებული კასტილიის და არაგონის ერთობლივ მეფედ მის დედასთან ერთად ბრიუსელში. მის სიკვდილამდე, იგი გახდა კასტილიისა და არაგონის განსაკუთრებული მეფე. იმ დროიდან ტახტები მუდმივად გაერთიანებული იყო.

ავსტრიელთა (ჰაბსბურგების) საგვარეულო[რედაქტირება]

ხუანასა და კარლ I-ის ქვეშ, კასტილიისა და არაგონის ტახტი საბოლოოგ გაერთიანდა ერთ მონარქად.

# სახელი დასაწყისი დასასრული ტიტული ნათესაობა წინამორბედ(ებ)თან
1 კარლ I
Emperor charles v.png 14 მარტი, 1516 16 იანვარი, 1556 საღვთო რომის იმპერატორი,

მეფე რომაელების, იტალიელების და ესპანელების,
ავსტრიის გრაფი,
ბურგუნდიის გრაფი.

ხუანას შვილი, ისაბელას და ფერდინანდის შვილიშვილი.
2 ფილიპე II Portrait of Philip II of Spain by Sofonisba Anguissola - 002.jpg 16 იანვარი, 1556 13 სექტემბერი, 1598 მეფე ესპანეთის, პორტუგალიის და ნეაპოლის.

ესპანური ჰოლანდიის მმართველი;
მილანის გრაფი.

კარლ I-ის შვილი
3 ფილიპე III PhilipIIISpain.jpg September 13, 1598 31 მარტი, 1621 მეფე ესპანეთის და პორტუგალიის. ფილიპე II–ის შვილი
4 ფილიპე IV Philip IV of Spain.jpg 31 მარტი, 1621 17 სექტემბერი, 1665 მეფ ესპანეთის და 1640 წლამდე პორტუგალიის ფილიპე III–ის შვილი
5 კარლ II Charles II (1670-80).jpg 17 სექტემბერი, 1665 1 ნოემბერი, 1700 მეფე ესპანეთის
ესპანური ჰოლანდიის მმართველი
ფილიპე IV–ის შვილი

ბურბონების საგვარეულო[რედაქტირება]

1700 წელს კარლ II გარდაიცვალა. კარლი შეცვალა 16 წლის ფილიპმა, კარლის დის, მარია ტერეზას შვილიშვილმა, როგორც მისმა მემკვიდრემ.[1]

# სახელი დასაწყისი დასასრული ტიტული ნათესაობა
წინამორბედ(ებ)თან
6 ფილიპე V Felipe V; Rey de España.jpg 16 ნოემბერი, 1700 14 იანვარი, 1724 ესპანეთის მეფე ფილიპ IV–ის დიდი შვილიშვილი
7 ლუის I Louis, King of Spain.jpg 14 იანვარი, 1724 31 აგვისტო, 1724 ესპანეთის მეფე ფილიპე V-ის შვილი
8 ფილიპე V Felipe V; Rey de España.jpg 6 სექტემბერი, 1724 9 ივლისი, 1746 ესპანეთის მეფე ლუის I-ის მამა
9 ფერდინანდ VI Ferdinand VI 2.jpg 9 ივლისი, 1746 10 აგვისტო, 1759 ესპანეთის მეფე ფილიპე V-ის შვილი
10 კარლ III Charles III of Spain.jpg 10 აგვისტო, 1759 14 დეკემბერი, 1788 ესპანეთის, ნეაპოლის და სიცილიის მეფე,
პარმის დუკე
ფილიპე V-ის შვილი
11 კარლ IV Charles IV of Spain.jpg 14 დეკემბერი, 1788 19 მარტი, 1808 ესპანეთის მეფე კარლ III-ის შვილი
12 ფერდინანდ VII Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya.jpg 19 მარტი, 1808 6 მაისი, 1808 ესპანეთის მეფე კარლ IV-ის შვილი

ბონაპარტების საგვარეულო[რედაქტირება]

ერთადერი მონარქი ამ დინასტიიდან იყო ჟოსეფი, მისი ძმის იმპერატორ ნაპოლეონ I-ის დაძალებით. იგი ქვეყნის სათავეში მოვიდა კარლ IV-ისა და ფერდინანდ VII-ის უარის თქმის შემდეგ. წოდება, რომელსაც ჟოსეფი ატარებდა შემდეგნაირად ჟღერდა: "ესპანეთისა და ინდოეთის მეფე, გრაცია ღმერთი და კონსტიტუციური მდგომარეობა". მას შემდგომ მიცეს წინა მეფეების ყველა წოდება.

# სახელი დასაწყისი დასასრული ტიტული ნათესაობა
წინამორბედ(ებ)თან
6 ჟოზეფ I Joseph-Bonaparte.jpg 6 ივნისი, 1808 11 დეკემბერი, 1813 ესპანეთის, ნეაპოლისა და სიცილიის მეფე ნაპოლეონ ბონაპარტის ძმა

ბურბონების პირველი რესტავრაცია[რედაქტირება]

კარლ IV-ის უფროსი შვილმა მიიღო ტახტის მემკვიდრეობა. წოდებას რომელსაც ატარებდა შემდეგნაირად ჟღერდა: კასტილიის, ლეონისა და არაგონის მეფე...გრაცია ღმერთისაგან

# სახელი დასაწყისი დასასრული ტიტული ნათესაობა
წინამორბედ(ებ)თან
6 ფერდინანდ VII Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya.jpg 11 დეკემბერი, 1813 29 სექტემბერი, 1833 ესპანეთის მეფე კარლ IV-ის შვილი
6 ისაბელა II IsabellaII.png 29 სექტემბერი, 1833 30 სექტემბერი, 1868 ესპანეთის დედოფალი ფერდინანდ VII-ის შვილი

სავოიის დინასტია[რედაქტირება]

1868 წლის ესპანეთის რევოლუციის შემდეგ გადადგა იზაბელა II, ჩამოყალიბდა პროვინციული მმართველობა და რეგენტობით მეთაურობდა ფრანცისკო სერანო ი დომინგუესი 1868 წლის 8 ოქტომბრიდან 1871 წლის 2 იანვარმდე, მანამ სანამ ახალი მონარქი მოიძებნა. ამადეუსი არჩეული იყო როგორც მეფე და მას ახალი წოდება ჰქონდა: ესპანეთის მეფე, გრაცია ღმერთი და ერის ნება-სურვილი

# სახელი დასაწყისი დასასრული ტიტული ნათესაობა
წინამორბედ(ებ)თან
6 ამადეუს I Amadeo I Rey de España.jpg 4 დეკემბერი, 1870 11 თებერვალი, 1873 ესპანეთის მეფე

ესპანეთის პირველი რესპუბლიკა (1873-1874)[რედაქტირება]

იხილეთ ესპანეთის პრეზიდენტი

ბურბონების მეორე რესტავრაცია[რედაქტირება]

იზაბელა II-ის უფროსმა შვილმა აღადგინა ტახტი. ესპანეთის კონსტიტუციური მეფე.

# სახელი დასაწყისი დასასრული ტიტული ნათესაობა
წინამორბედ(ებ)თან
6 ალფონსო XII Alfonso XII of Spain.png 30 დეკემბერი, 1874 25 ნოემბერი, 1885 ესპანეთის კონსტიტუციური მეფე ისაბელა II-ის შვილი
6 ალფონსო XIII Timbre AlphonseXIII 1909.jpg 17 მაისი, 1886 14 აპრილი, 1931 ესპანეთის კონსტიტუციური მეფე ალფონსო XII-ის შვილი

ფრანკოისტური ესპანეთი (1936-1975)[რედაქტირება]

1936 წლის 1 ოქტომბერს გენერალმა ფრანცისკო ფრანკომ გამოაცხადა სახელმწიფო მეთაურობა ესპანეთის იმ ნაწილებში, რომელსაც ნაციონალისტები აკონტროლებდნენ ესპანეთის სამოქალაქო ომის შემდეგ. ომის დასასრულის შემდგომ, 1939 წლის 1 აპრილს გენერალმა ფრანკომ მთელი ესპანეთის გაკონტროლება დაიწყო. 1947 წელს, ფრანკომ გამოაცხადა მონარქიის რესტავრაცია, მაგრამ არ დართო ნება ფარისეველ უნფანტე ხუანს რომ დამჯდარიყო ტახტზე. 1969 წელს, ფრანკომ განაცხადა რომ ხუან კარლოსი, ბარსელონის გრაფის შვილი, იქნებოდა მისი მემკვიდრე. 1975 წლის, ფრანკოს სიკვდილის შემდეგ ხუან კარლოსმა მემკვიდრეობით მიიღო მისგან ესპანეთის მეფობა

ესპანეთის მეორე რესპუბლიკა (1931-1939)[რედაქტირება]

იხილეთ ესპანეთის პრეზიდენტი

ბურბონების მესამე რესტავრაცია[რედაქტირება]

# სახელი დასაწყისი დასასრული ტიტული ნათესაობა
წინამორბედ(ებ)თან
6 ხუან კარლოს I Juan Carlos da Espanha.jpg 22 ნოემბერი, 1975 დღემდე ესპანეთის მეფე ალფონსო XIII ის შვილიშვილი

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება]

  1. კამენი, ჰენრი. "ფილიპე V (ესპანეთი):: მეფე, რომელმაც იმეფა ორჯერ", გვ. 6. იალის უნივერსიტეტის პრესის გამომცემლობა, 2001. ISBN 0-300-08718-7