ეგვიპტის ფარაონების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება


ეგვიპტის ფარაონების სია — სტატია, რომელიც მოიცავს ძველი ეგვიპტის ფარაონების ჩამონათვალს (სიას), რომელიც იწყება წინადინასტიური პერიოდიდან და მთავრდება ელინისტური პერიოდით.

სექციების სია

წინადინასტიური პერიოდი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ქვემო ეგვიპტის დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
სეკა
 ?
ცნობილია მხოლოდ პალერმოს ქვიდა.
ხაიუ
 ?
ცნობილია მხოლოდ პალერმოს ქვიდა.
ტიუ
 ?
ცნობილია მხოლოდ პალერმოს ქვიდა.
თეში
 ?
ცნობილია მხოლოდ პალერმოს ქვიდა.
ნეჰები
 ?
ცნობილია მხოლოდ პალერმოს ქვიდა.
ვაზნერი
დაახ. ძვ.წ. 3200 ?
ცნობილია მხოლოდ პალერმოს ქვიდა.
მეხი
 ?
ცნობილია მხოლოდ პალერმოს ქვიდა.
ორმაგი შევარდენი
დაახ. ძვ.წ. 3200 ?
დამოწმებულია სინაისა და ქვემო ეგვიპტის აღმოჩენებით.

ზემო ეგვიპტის დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
სკორპიონ I
დაახ. ძვ.წ. 3200 ?
უმ ელ-ქააბის ყველაზე ძველ სამარხს აწერია სკორპიონ I-ის სახელი.
ირი-ჰორი
დაახ. ძვ.წ. 3150 ?
სავარაუდოდ კას პირდაპირი წინამორბედი.
კა
დაახ. ძვ.წ. 3100
შესაძლოა ნარმერის წინამორბედი.
სკორპიონ II
დაახ. ძვ.წ. 3150
შესაძლოა ის და ნარმერი ერთი და იგივე პიროვნებაა.
ნარმერი
დაახ. ძვ.წ. 3150
ფარაონი, რომელმაც გააერთიანა ზემო და ქვემო ეგვიპტე.

ადრეული სამეფოს პერიოდი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პირველი დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
ნარმერი
დაახ. ძვ.წ. 3150
მიჩნეულია, რომ ის და მენესი ერთი და იგივე პიროვნება იყო.
ჰორ აჰა
დაახ. ძვ.წ. 3050
ჯერი
51 წელი
ჯეტი
10 წელი
მერნეიტი
დაახ. ძვ.წ. 2970
ფარაონ დენის რეგენტი, შესაძლოა მეფობდა როგორც დამოუკიდებელი ფარაონი.
დენი
42 წელი
პირველი ფარაონი, რომელიც ატარებდა ორმაგ გვირგვინს და პირველი ფარაონის, რომელსაც ჰქონდა ოქროს ჰორის სახელი.
ანეჯიბი
10 წელი
სემერხეტი
9 წელი
კაა
დაახ. ძვ.წ. 2916 – 2890 წწ.

პირველი და მეორე დინასტიების შუაში არსებობდა ორი ფარაონი, რომლებმაც მცირე ხნით იმეფეს.

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
სენეფერკა
დაახ. ძვ.წ. 2900
იმეფა მცირე ხნით
ჰორუს-ბა
დაახ. ძვ.წ. 2900
იმეფა მცირე ხნით

მეორე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
ჰოტეპსეხემუი
25 – 29 წელი
რანები
10 – 14 წელი
შესაძლოა ის და ვენეგი ერთი და იგივე პიროვნება იყო.
ნინეჩერი
43 – 45 წელი
სავარაუდოდ მან დაუყო ეგვიპტე თავის შთამომავლებს.
ბა
 ?
ნუბნეფერი
 ?
ჰორუს-სა
 ?
ვენეგი
 ?
შესაძლოა ის და სეთ-პერიბსენი ერთი და იგივე პიროვნებაა. შესაძლოა ის და რანები ან სეხემიბი ერთი და იგივე პიროვნებაა.
ვაჯენესი
 ?
სენედი
 ?
სეთ-პერიბსენი
 ?
სავარაუდოდ მეფობდა მხოლოდ ზემო ეგვიპტეში. შესაძლოა ის და სენედი ან სეხემიბი ერთი და იგივე პიროვნება იყო.
სეხემიბი
 ?
შესაძლოა მეფობდა მხოლოდ ზემო ეგვიპტეში. არსებობს მოსაზრება, რომ ის და სეთ-პერიბსენი ერთი და იგივე პიროვნებაა.
ნეფერკარა I
 ?
ნეფერკასოკარი
 ?
ჰუჯეფა I
 ?
ხასეხემუი
17 – 18 წელი
ძვ.წ. 2690 წელს სხვადასხვა პრობლემების შემდეგ გააერთიანა ეგვიპტე.

ძველი სამეფოს პერიოდი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მესამე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
ნებკა
19 წელი
მისი სახელი და პიროვნება დღემდე დავის საგნად რჩება.
ჯოსერი
დაახ. ძვ.წ. 2670; 19 ან 28 წელი
მისი ბრძანებით მისმა მთავარმა ხუროთმოძღვარმა იმჰოტეპმა აიგო პირველი პირამიდა (ჯოსერის პირამიდა).
სეხემხეტი
ძვ.წ. 2649 – 2643 წწ.
მისი ბრძანებით იგებოდა მისივე სახელობის სეხემხეტის პირამიდა, რომელიც ვერ დასრულდა.
სანახტი
დაახ. ძვ.წ. 2650
შესაძლოა ის და ნებკა ერთი და იგივე პიროვნება იყო.
ხაბა
ძვ.წ. 2643 – 2637 წწ.
მისი ბრძანებით იგებოდა მისივე სახელობის პირამიდა, რომელიც ვერ დასრულდა.
ქაჰეჯეტი
 ?
შესაძლოა ის და ჰუნი ერთი და იგივე პიროვნება იყო.
ჰუნი
ძვ.წ. 2637 – 2613 წწ.
შესაძლოა ის და ქაჰეჯეტი ერთი და იგივე პიროვნება იყო.

მეოთხე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
სნეფრუ
ძვ.წ. 2613 – 2589 წწ.
ხეოფსი
ძვ.წ. 2589 – 2566 წწ.
ჯედეფრე
ძვ.წ. 2566 – 2558 წწ.
ხეფრენი
ძვ.წ. 2558 – 2532 წწ.
ბიხერისი
 ?
მენკაურა
ძვ.წ. 2532 – 2503 წწ.
მისი პირამიდა გიზაში მესამე და ყველაზე პატარა პირამიდაა.
შეპსესკაფი
ძვ.წ. 2503 – 2498 წწ.
დაარღვია პირამიდების მშენებლობის ტრადიცია და თავისთვის მასტაბეტ ელ-ფარაუნი ააშენა.
ჯედეპტაჰი
 ?
ზოგიერთი მოიხსენიებს მანეთონის მიხედვით, მისი ელინისტური სახელით თამფთისი.

მეხუთე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
უსერკაფი დაახლ. ძვ.წ. 2494 - 2487
საჰურა დაახლ. ძვ.წ. 2487 - 2475
ნეფერირკარა კაკაი დაახლ. ძვ.წ. 2475 - 2455
ნეფერეფრა დაახლ. ძვ.წ. 2460 - 2458
შეპსესკარა დაახლ. ძვ.წ. 2465 - 2460
ნიუსერა დაახლ. ძვ.წ. 2445 - 2421
მენკაუჰორი ???
ჯედკარა ისესი დაახლ. ძვ.წ. 2414 - 2375
უნისი დაახლ. ძვ.წ. 2374 - 2345

მეექვსე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
ტეტი დაახლ. ძვ.წ. 2347 - 2337
უსერკარა  ???
პეპი I დაახლ. ძვ.წ. 2332 - 2283
მერენრა I დაახლ. ძვ.წ. 2283 - 2279
პეპი II დაახლ. ძვ.წ. 2279 - 2219
მერენრა II დაახლ. ძვ.წ. 2219-2218
ნეჩერიკარა  ???
ნიტოკრისი დაახლ. ძვ.წ. 2152 - 2150

პირველი გარდამავალი პერიოდი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მეშვიდე და მერვე დინასტიები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
მენკარა
ნეფერკარა II
ნეფერკარა III
ჯედკარა II
ნეფერკარა IV
მერენჰორი
ნეფერკამინ I
ნიკარა
ნეფერკარა V
ნეფერკაჰორი
ნეფერკარა VI
ნეფერკამინ II
კაკაურა იბი
ნეფერკაურა
ნეფერკაუჰორი
ნეფერირკარა
ვაჯკარე
ხუიკერი
ჩუი

მეცხრე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
ხეთი I
ნეფერკარა VII
ნებკაურა-ხეთი
სეტუტი

მეათე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
მერიჰათორი
ნეფერკარა VIII
ვაჰკარე ხეთი
მერიკარა

მეთრთმეტე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
მენტუჰოტეპ I
ინტეფ I
ინტეფ II
ინტეფ III

შუა სამეფოს პერიოდი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მეთრთმეტე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
მენტუჰოტეპ II
მენტუჰოტეპ III
მენტუჰოტეპ IV

მეთორმეტე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
ამენემჰეტ I
სენუსერტ I
ამენემჰეტ II
სენუსერტ II
სენუსერტ III
ამენემჰეტ III
ამენემჰეტ IV
ნეფრუსებეკი

მეორე გარდამავალი პერიოდი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მეცამეტე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
სებეხოტეპ I
სონბეფი
ნერიკარა
ამენემჰეტ V
ამენი ქემაუ
ჰოტეპიბრა
იუფნი
ამენემჰეტ VI
სემენკარა
სეჰეტეპიბრა
სევაჯკარე I
ნეჯემიბრა
სებეხოტეპ II
რენსენები
ჰორი
სეხემრეხუტაი
ჯედეხეპერუ
სებკი
ამენემჰატ VII
უგაფი
ხენჯერი
აიმირამეშაუ
ინტეფ IV
სეთ მერიბრა
სებეხოტებ III
ნეფერჰოტეპ I
სებეხოტებ IV
სებეხოტებ V
სებეხოტებ VI
ვაჰიბრა იბიაუ
მერნოფერა აიბი
მერჰოტეპრე ინი
სანხენრა სევაჯტუ
მერსეხემრა ინედი
სევაჯკარე ჰორი
სებეხოტებ VII
მერშეპსესრა ინი
სონბმიუ
მერხეპერა
მერკრა
მენტუჰოტეპ V
სანხპტაჰი

მეთოთხმეტე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
იაკბიმი
იაამუ
ქარეჰი
აჰოტეპრა
შეში
ნეჰესი
ხახერეუერე
ნებეფაურა
სეჰებრე
მერჯეფარე
სევაჯკარე III
ნებჯეფარა
უებენრა
სეხეფერენრე
ჯედხერეუერე
ბებნუმი
აპეპი
ნიუია
უაზადი
შენეჰი
შენშეკი
ხამურე
იაკარიბი
იაკუბჰერი

მეთხუთმეტე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
სემქენი
აპერანატი
საკირჰერი
ხიანი
აპეპი
ხამუდი

მეთექვსმეტე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
ჯეჰუტი
სობეხოტეპ VIII
ნეფერჰოტეპ III
მენტუჰოტეპ VI
ნებერეაუ I
ნებერეაუ II
სემენრა
ბებიანხი
სეხემრე შედვასტი
დედუმოს I
დედუმოს II
მონტემსაფი
მენტუჰოტეპ VI
სენუსერტ IV
პეპი III

აბიდოსის დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
სენებკაი
ვეპუავეტემსაპი
პანტჯენი
სნააიბი

მეჩვიდმეტე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
რაჰოტეპი
ნებმაატრე
სობეკემსაფ I
სობეკემსაფ II
ინტეფ V
ნუბხეპერე ინტეფი
სეხემრე-ჰერუჰირმაატ ინტეფი
ტაა I
ტაა II
კამოსი

ახალი სამეფოს პერიოდი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მეთვრამეტე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
იაჰმეს I
ამენჰოტეპ I
თუტმოს I
თუტმოს II
თუტმოს III
ჰატშეფსუტი
ამენჰოტეპ II
თუტმოს IV
ამენჰოტეპ III
ამენჰოტეპ IV
სმენხკარა
ნეფერნეფერუატენი
ტუტანხამონი
ეიე
ჰორემჰები

მეცხრამეტე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
რამსეს I
სეთი I
რამსეს II
მერნეპტაჰი
ამენმესი
სეთი II
საპტაჰი
ტაუსერტი

მეოცე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
სეთნახტე
რამსეს III
რამსეს IV
რამსეს V
რამსეს VI
რამსეს VII
რამსეს VIII
რამსეს IX
რამსეს X
რამსეს XI

მესამე გარდამავალი პერიოდი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ოცდამეერთე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
სმენდესი
ამენემნისუ
ფსუსენეს I
ამენემოპე
ოსორკონ უფროსი
სიამონი
ფსუსენეს II

ოცდამეორე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
შეშონქ I
ოსორკონ I
შეშონქ II
ტაკელოტ I
ოსორკონ II
შეშონქ III
შეშონქ IV
პამი
შეშონქ V
ოსორკონ IV

ოცდამესამე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
ჰარსიეს I
ტაკელოტ II
პედუბასტის I
შეშონქ VI
ოსორკონ III
ტაკელოტ III
რადამუნი
ინი

ოცდამეოთხე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
ტეფნახტ I
ბაკენრენეფი

ოცდამეხუთე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
პიანხი
შაბაკა
შაბატკა
ტაჰარქა
ტანტამანი

გვიანი პერიოდი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ოცდამეექვსე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
ნეხო I
ფსამეტიქ I
ნეხო II
ფსამეტიქ II
აპრიესი
ამასის II
ფსამეტიქ III

ოცდამეშვიდე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
კამბისე II
პეტუბასტის III
დარიოს I
ქსერქსე I
არტაქსერქსე I
დარიოს II

ოცდამერვე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
ამირტისი

ოცდამეცხრე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
ნეფერიტ I
აჰორისი
პსამუტი
ნეფერიტ II

ოცდამეათე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
ნექტანებ I
ტახოსი
ნექტანებ II

ოცდამეთერთმეტე დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
არტაქსერქსე III
ხაბაში
არსესი
დარიოს III

ელინისტური პერიოდი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

არგეადების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
ალექსანდრე მაკედონელი
ფილიპე III არიდაიოსი
ალექსანდრე IV მაკედონელი

პტოლემეების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფარაონი მმართველობა კომენტარი
პტოლემე I
პტოლემე II
პტოლემე III
პტოლემე IV
პტოლემე V
პტოლემე VI
პტოლემე VII
პტოლემე VIII
პტოლემე IX
პტოლემე X
პტოლემე XI
პტოლემე XII
პტოლემე XIII
პტოლემე XIV
ბერენიკა IV
კლეოპატრა VII
პტოლემე XV

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]