ავსტრიის კონსორტების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ავსტრიის კონსორტების სიაში წარმოდგენილია იმ ქალების სია, რომლებიც ატარებდნენ ავსტრიის მარკგრაფინიების, ჰერცოგინიების, ერცჰერცოგინიებისა და იმპერატრიცების წოდებას და რომლებიც დაქორწინებულნი იყვნენ ავსტრიის მონარქებზე. მთელი ისტორიის მანძილზე, ავსტრიის ყველა კონსორტი ქალი იყო, რომელთაგან პირველი, რიკარდის ფონ ზუალაფელდაგი ტახტზე 976 წელს ავიდა, ხოლო უკანასკნელი, იმპერატრიცა ზიტა დე ბურბონ-პარმელი ტახტიდან 1918 წელს ჩამოაგდეს.

ავსტრიის მარკსაგრაფო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ბაბენბერგის დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Markgraefin Richwardis (Rikchard) Gemahlin Leopolds I..PNG რიკარდის ფონ

ზუალაფერლდაგი

ერესტ IV,

ზუალაფერლდაგის

გრაფი

945/950 ? 976 10 ივლისი, 994

(ქმრის გარდაცვალება)

994? ლეოპოლდ I
გლისმოდ

საქსონიელი

იმედ IV,

დასავლეთ

საქსონიის გრაფი

975/980 ? 23 ივნისი, 1018 1040 ადალბერტი
Markgraefin Adelhaid.JPG ფროცა ორსელო ოტო ორსელო,

ვენეციის დოჟი

(ორსელოები)

1015 1040 26 მაისი, 1055

(ქმრის გარდაცვალება)

17 თებერვალი,

1071

ადელაიდა

აილენბურგელი

დედი I, ოსტმარკის

მარკგრაფი

(ვეტინები)

1040 1060 26 იანვარი, 1071 ერნესტი
Markgraefin Swanhilt.JPG შვანჰილდა ფონ

უნგარნმარკი

ზიგჰარდ VII,

უნგარნმრკის გრაფი

? 1072 10 ივნისი, 1075

(ქმრის გარდაცვალება)

1120
Markgraefin Ita (Itha) Gemahlin Leopolds II..PNG იდა ფონ ჩამი რაპოტო IV, ჩამის

გრაფი

1055/1060 1065? 10 ივნისი, 1075 12 ოქტომბერი, 1095

(ქმრის გარდაცვალება)

სექტემბერი,

1101

ლეოპოლდ II
მარია პერგელი ვალკუნ პერგელი 1080 ? 12 ოქტომბერი,

1095

1105 ლეოპოლდ III
Agnes von Österreich, Gemahlin Steffan von Hungern (1151-1182).png აგნესა გერმანელი ჰაინრიხ IV, საღვთო

რომის იმპერატორი

(ფრანკონიული

დინასტია)

1072 1106 15 ნოემბერი, 1136

(ქმრის გარდაცვალება)

24 სექტემბერი,

1143

Maria of Bohemia, duchess of Austria.jpg მარია ბოჰემიელი სობესლავ I,

ბოჰემიის ჰერცოგი

(პრჟემისლოვიჩები)

1124/25 28 სექტემბერი, 1138 18 ოქტომბერი, 1141

(ქმრის გარდაცვალება)

1160 ლეოპოლდ IV
Gertrud und Theodora Komnena.PNG გერტრუდა ფონ

ზიუფლინგენბურგი

ლოთარ III, საღვთო

რომის იმპერატორი

(ზიუფლინგები)

18 აპრილი,

1115

1 მაისი, 1142 18 აპრილი, 1143 ჰაინრიხ II
თეოდორა

კომნენოსი

ანდრონიკე

კომნენოსი

(კომნენოსები)

? 1148 17 სექტემბერი, 1156

(საჰერცოგოდ

გადაკეთება)

2 იანვარი,

1184

ავსტრიის საჰერცოგო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ბაბენბერგის დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Gertrud und Theodora Komnena.PNG თეოდორა

კომნენოსი

ანდრონიკე

კომნენოსი

(კომნენოსები)

? 1148 17 სექტემბერი, 1156

(საჰერცოგოდ

გადაკეთება)

13 იანვარი, 1177

(ქმრის გარდაცვალება)

2 იანვარი, 1184 ჰაინრიხ II
Herzogin Helena Gemahlin Leopolds V..PNG ელენა

უნგრელი

გეზა II,

უნგრეთის

მეფე

(არპადები)

1158 1172 13 იანვარი, 1177 31 დეკემბერი, 1194

(ქმრის გარდაცვალება)

25 მაისი, 1199 ლეოპოლდ V
Herzogin Theodora Gemahlin Leopolds VI..PNG თეოდორა

ანგელოსი

ანდრონიკე

ანგელოსი

(ანგელოსები)

1180/5 1203 28 ივლისი, 1230

(ქმრის გარდაცვალება)

23 ივნისი, 1246 ლეოპოლდ VI
AnezkaMeranie 1263.jpg აგნესა

მერანიელი

ოტო I,

მერანიის

ჰერცოგი

(ანდეხები)

1215 1229 28 ივლისი, 1230 1240

(განქორწინება)

7 იანვარი, 1263 ფრიდრიხ II

ბოჰემიელების მმართველობა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა ქორწინება მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Kunhuta zbrasl.jpg კუნიგუნდა სლავონიელი როშტისლავ

მიხაილოვიჩი

(რიურიკები)

1245 25 ოქტომბერი, 1261 ნოემბერი, 1276

(ქმრის ჩამოგდება)

9 სექტემბერი, 1285 ოტოკარ II ბოჰემიელი

ჰაბსბურგთა დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Anna (Gertrud) of Hohenburg.jpg გერტრუდა

ჰოენბურგელი

ბურხარდ V,

ჰოენბურგის გრაფი

(ბურხარდინგერები)

1225 1245 ნოემბერი, 1276 16 თებერვალი, 1281 რუდოლფ I
Elisabeth, wife of Albert I.jpg ელიზაბეთ ტიროლელი მაინჰარდი,

კარინტიის ჰერცოგი

(გორიციელები)

1262 20 დეკემბერი,

1274

დეკემბერი, 1282 1 მაისი, 1308

(ქმრის გარდაცვალება)

28 ოქტომბერი,

1312

ალბრეხტ I
Blanche of France.jpg ბლანშ ფრანგი ფილიპ III, საფრანგეთის მეფე

(კაპეტინგები)

1282 25 მაისი, 1300

(კონსორტი იყო დედამთილთან

ერთად)

1 მარტი, 1305 რუდოლფ III
Ryksa Elżbieta.jpg რიჩეზა პოლონელი პრჟემისლ II, პოლონეთის მეფე

(პიასტები)

1 სექტემბერი,

1286

16 ოქტომბერი, 1306

(კონსორტი იყო დედამთილთან

ერთად)

4 ივლისი, 1307

(ქმრის გარდაცვალება)

18 ოქტომბერი,

1335

Isabella of Aragon, Queen of Germany.jpg იზაბელა არაგონელი ხაიმე II, არაგონის მეფე

(ბარსელონელები)

1305 11 მაისი, 1315

(თავის რძალთან ერთად)

28 თებერვალი, 1326

(მარტო)

13 იანვარი, 1330

(ქმრის გარდაცვალება)

12 ივლისი,

1330

ფრიდრიხ I
Katharina of Savoy.jpg კათარინა სავოიელი ბურხარდ V,

ჰოენბურგის გრაფი

(ბურხარდინგერები)

1304 1315

(თავის რძალთან ერთად)

28 თებერვალი, 1326

(ქმრის გარდაცვალება)

30 სექტემბერი,

1336

ლეოპოლდ I
Joanna of Pfirt.jpg იოჰანა ფონ

პფირტი

ულრიხ III, პფირტის

გრაფი

(მონბელიარდები)

1300 15 თებერვალი,

1324

13 იანვარი, 1330

(რძლებთან

ერთად)

15 ნოემბერი, 1351 ალბრეხტ II
Elizabeth of Bavaria, wife of Otto the Merry.jpg ელიზაბეთ ბავარიელი სტეფან I,

ბავარიის ჰერცოგი

(ვიტელსბახები)

1306 15 მაისი, 1325 13 იანვარი, 1330

(დედამთილთან

ერთად)

25 მარტი, 1330 ოტო
Anna of Bohemia, wife of Otto the Merry.jpg ანა ბოჰემიელი იოჰანი, ბოჰემიის

მეფე

(ლუქსემბურგები)

27 მარტი,

1323

25 მარტი, 1330

(დედამთილთან ერთად)

3 სექტემბერი, 1338
Katharina of Bohemia.jpg კათარინა ბოჰემიელი კარლ IV, საღვთო რომის იმპერატორი

(ლუქსემბურგები)

19 აგვისტო,

1342

1350 16 აგვისტო, 1358 27 ივლისი, 1365

(ქმრის გარდაცვალება)

26 აპრილი,

1395

რუდოლფ IV
Elisabeth of Bohemia, wife of Albert III of Austria.jpg ელიზაბეთ ბოჰემიელი 19 აპრილი,

1358

19 მარტი, 1366

(რძალთან ერთად)

4 სექტემბერი, 1373 ალბრეხტ III
Beatrice of Nuremberg.jpg ბეატრიქს ნურემბერგელი ფრიდრიხ V,

ნურემბერგის

ბურკგრაფი

(ჰოენცოლერნები)

1362 1375

(რძალთან ერთად)

9 სექტემბერი, 1379

(ავსტრიის დაშლა)

10 ივნისი,

1414

Verde Visconti.jpg ვირიდის ვისკონტი ბერნაბო ვისკონტი,

მილანის ჰერცოგი

(ვისკონტები)

1352 23 თებერვალი,

1365

27 ივლისი, 1365

(რძალთან ერთად)

9 სექტემბერი, 1379

(ავსტრიის დაშლა)

1 მარტი, 1414 ლეოპოლდ III

ალბრეხტინული შტო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Beatrice of Nuremberg.jpg ბეატრიქს

ნურემბერგელი

ფრიდრიხ V,

ნურემბერგის

ბურკგრაფი

(ჰოენცოლერნები)

1362 1375 9 სექტემბერი, 1379

(ავსტრიის დაშლა)

29 აგვისტო, 1395

(ქმრის გარდაცვალება)

10 ივნისი, 1414 ალბრეხტ III
Joanna Sophia of Bavaria.jpg იოჰანა სოფია ბავარიელი ალბრეხტ I,

ბავარიის ჰერცოგი

(ვიტელსბახები)

1373 24 აპრილი,

1390

29 აგვისტო, 1395 14 სექტემბერი, 1404

(ქმრის გარდაცვალება)

15 ნოემბერი,

1410

ალბრეხტ IV
AlzbetaLuc.jpg ელიზაბეთ ბოჰემიელი სიგიზმუნდ I, საღვთო რომის იმპერატორი

(ლუქსემბურგები)

7 ოქტომბერი,

1409

1422 27 ოქტომბერი, 1439

(ქმრის გარდაცვალება)

25 დეკემბერი,

1442

ალბრეხტ V

ლეოპოლდინური შტოს მთავარი ხაზი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Verde Visconti.jpg ვირიდის

ვისკონტი

ბერნაბო ვისკონტი,

მილანის ჰერცოგი

(ვისკონტები)

1352 23 თებერვალი,

1365

9 სექტემბერი, 1379

(ავსტრიის დაშლა)

9 ივლისი, 1386

(ქმრის გარდაცვალება)

1 მარტი, 1414 ლეოპოლდ III
Johanna II of Naples.jpg ჯოვანა II ნეაპოლელი კარლო III,

ნეაპოლის მეფე

(ანჟუები)

23 ივნისი,

1373

13 ნოემბერი, 1401

(რძლებთან ერთად)

15 ივლისი, 1406

(ქმრის გარდაცვალება)

2 თებერვალი,

1435

ვილჰელმი
Catherine of Burgundy.jpg კატრინ ბურგუნდიელი ფილიპ II, ბურგუნდიის ჰერცოგი

(ვალუები)

აპრილი,

1378

15 აგვისტო, 1393

(მარტო)

13 ნოემბერი, 1401

(რძლებთან ერთად)

3 ივნისი, 1411

(ქმრის გარდაცვალება)

24 იანვარი,

1425

ლეოპოლდ IV
Margaret of Pomerania.jpg მარგარეტ პომერანიელი ბოგისლავ V,

პომერანიის

ჰერცოგი

(ვოლგასტები)

1366 14 იანვარი,

1392

1402

(რძლებთან ერთად)

15 ივლისი, 1406

(გამოყოფა)

1407/10 ერნესტი

ერნესტინული შტო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Margaret of Pomerania.jpg მარგარეტ

პომერანიელი

ბოგისლავ V,

პომერანიის

ჰერცოგი

(ვოლგასტები)

1366 14 იანვარი,

1392

15 ივლისი, 1406

(ლეოპოლდინური

ავსტრიისგან

გამოყოფა)

1407/10 ერნესტი
Cymbarka mazowiecka.jpg სიმბურგის მოსავიელი სიემოვიტ IV,

მოსავიის

ჰერცოგი

(პიასტები)

1394/97 25 იანვარი, 1412

(ერცჰერცოგინია 1414 წლიდან)

10 ივნისი, 1424

(ქმრის გარდაცვალება)

28 სექტემბერი,

1429

Hans Burgkmair d. Ä. 006.jpg ელეანორა პორტუგალიელი დუარტე I, პორტუგალიის მეფე

(ავისები)

18 სექტემბერი,

1434

16 მარტი, 1452

(ერცჰერცოგინია 1453 წლიდან)

3 სექტემბერი, 1467 ფრიდრიხ V
Mathilde of the Palatinate.jpg მატილდა კურპფალცელი ლუდვიგ III,

პფალცის

კურფიურსტი

(ვიტელსბახები)

7 მარტი, 1419 1452

(ერცჰერცოგინია 1458 წლიდან)

2 დეკემბერი, 1463

(ქმრის გარდაცვალება)

22 აგვისტო,

1482

ალბრეხტ VI

უფროსი ტიროლული შტო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Elisabeth of the Palatinate.jpg ელიზაბეთ კურპფალცელი რუბერტი,

გერმანიის მეფე

(ვიტელსბახები)

27 ოქტომბერი,

1381

24 დეკემბერი, 1407 31 დეკემბერი, 1408 ფრიდრიხ IV
Anna of Brunswick-Luneburg, wife of Frederick IV of Austria.jpg ანა ბრაუნშვაიგელი ფრიდრიხი,

ბრაუნშვაიგის

ჰერცოგი

(ველფები)

1390 11 ივნისი, 1411 1432
Eleanor stewart 1458 80 daugh hi.jpg ელეონორა შოტლანდიელი ჯეიმზ I, შოტლანდიის მეფე

(სტიუარტები)

1433 12 თებერვალი, 1449

(ერცჰერცოგინია 1477 წლიდან)

20 ნოემბერი, 1480 სიგიზმუნდი
1468 Katharina.jpg კათარინა საქსონიელი ალბრეხტ III,

საქსონიის

ჰერცოგი

(ვეტინები)

24 ივლისი,

1468

24 თებერვალი, 1484

(აგრეთვე ერცჰერცოგინია)

მაისი, 1490

(ქმრის გადადგომა)

10 თებერვალი,

1524

BNF - Latin 9474 - Jean Bourdichon - Grandes Heures d'Anne de Bretagne - f. 3r - Anne de Bretagne entre trois saintes (détail).jpg ანა ბრეტონელი ფრანსუა II, ბრეტანის ჰერცოგი

(მონფორები)

25 იანვარი,

1477

19 დეკემბერი, 1490

(აგრეთვე ერცჰერცოგინია)

6 დეკემბერი, 1491

(განქორწინება)

9 იანვარი,

1514

მაქსიმილიან I

უნგრელების მმართველობა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Beatrix de Nápoles.jpg ბეატრიჩე ნეაპოლელი ფერდინანდ I,

ნეაპოლის მეფე

(ტრასტამარები)

16 ნოემბერი,

1457

15 დეკემბერი,

1476

1 ივნისი, 1485

(ქმარმა დაიპყრო

ავსტრიის დიდი

ნაწილი)

6 აპრილი, 1490

(ქმრის გარდაცვალება)

23 სექტემბერი,

1508

მატიას I

ავსტრიის საერცსაჰერცოგო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ჰაბსბურგთა დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ავსტრიის გაერთანება[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Katharina of Bohemia.jpg კათარინა ბოჰემიელი კარლ IV, საღვთო რომის იმპერატორი

(ლუქსემბურგები)

19 აგვისტო,

1342

1350 16 აგვისტო, 1358 27 ივლისი, 1365

(ქმრის გარდაცვალება)

26 აპრილი,

1395

რუდოლფ IV
Elisabeth of Bohemia, wife of Albert III of Austria.jpg ელიზაბეთ ბოჰემიელი 19 აპრილი,

1358

19 მარტი, 1366

(რძალთან ერთად)

4 სექტემბერი, 1373 ალბრეხტ III
Beatrice of Nuremberg.jpg ბეატრიქს ნურემბერგელი ფრიდრიხ V,

ნურემბერგის

ბურკგრაფი

(ჰოენცოლერნები)

1362 1375

(რძალთან ერთად)

9 სექტემბერი, 1379

(ავსტრიის დაშლა)

10 ივნისი,

1414

Verde Visconti.jpg ვირიდის ვისკონტი ბერნაბო ვისკონტი,

მილანის ჰერცოგი

(ვისკონტები)

1352 23 თებერვალი,

1365

27 ივლისი, 1365

(რძალთან ერთად)

9 სექტემბერი, 1379

(ავსტრიის დაშლა)

1 მარტი, 1414 ლეოპოლდ III
Joanna Sophia of Bavaria.jpg იოჰანა სოფია ბავარიელი ალბრეხტ I,

ბავარიის ჰერცოგი

(ვიტელსბახები)

1373 24 აპრილი,

1390

29 აგვისტო, 1395 14 სექტემბერი, 1404

(ქმრის გარდაცვალება)

15 ნოემბერი,

1410

ალბრეხტ IV
AlzbetaLuc.jpg ელიზაბეთ ბოჰემიელი სიგიზმუნდ I, საღვთო რომის იმპერატორი

(ლუქსემბურგები)

7 ოქტომბერი,

1409

1422 27 ოქტომბერი, 1439

(ქმრის გარდაცვალება)

25 დეკემბერი,

1442

ალბრეხტ V
Cymbarka mazowiecka.jpg სიმბურგის მოსავიელი სიემოვიტ IV,

მოსავიის

ჰერცოგი

(პიასტები)

1394/97 1414 10 ივნისი, 1424

(ქმრის გარდაცვალება)

28 სექტემბერი,

1429

Hans Burgkmair d. Ä. 006.jpg ელეანორა პორტუგალიელი დუარტე I, პორტუგალიის მეფე

(ავისები)

18 სექტემბერი,

1434

1453 (მარტო)

1458 (რძალთან ერთად)

2 დეკემბერი, 1463 (მარტო)

3 სექტემბერი, 1467 ფრიდრიხ V
Mathilde of the Palatinate.jpg მატილდა კურპფალცელი ლუდვიგ III,

პფალცის

კურფიურსტი

(ვიტელსბახები)

7 მარტი, 1419 1458

(რძალთან ერთად)

2 დეკემბერი, 1463

(ქმრის გარდაცვალება)

22 აგვისტო,

1482

ალბრეხტ VI
Eleanor stewart 1458 80 daugh hi.jpg ელეონორა შოტლანდიელი [[ჯეიმზ I (შოტლანდია)ჯეიმზ I,

შოტლანდიის

მეფე]]

(სტიუარტები)

1433 1477 20 ნოემბერი, 1480 სიგიზმუნდი
1468 Katharina.jpg კათარინა საქსონიელი ალბრეხტ III,

საქსონიის

ჰერცოგი

(ვეტინები)

24 ივლისი,

1468

24 თებერვალი, 1484 მაისი, 1490

(ქმრის გადადგომა)

10 თებერვალი,

1524

BNF - Latin 9474 - Jean Bourdichon - Grandes Heures d'Anne de Bretagne - f. 3r - Anne de Bretagne entre trois saintes (détail).jpg ანა ბრეტონელი ფრანსუა II, ბრეტანის ჰერცოგი

(მონფორები)

25 იანვარი,

1477

19 დეკემბერი, 1490 6 დეკემბერი, 1491

(განქორწინება)

9 იანვარი,

1514

მაქსიმილიან I
Bianca Maria Sforza by Ambrogio de Predis (1493).jpg ბიანკა მარია სფორცა გალეაცო მარია, მილანის ჰერცოგი

(სფორცები)

5 აპრილი,

1512

16 მარტი, 1494 31 დეკემბერი, 1510
La emperatriz Isabel de Portugal, por Tiziano.jpg ისაბელ პორტუგალიელი მანუელ I, პორტუგალიის მეფე

(ავისები)

24

ოქტომბერი,

1503

10 მარტი, 1526 1 მაისი, 1539 კარლ I
Hans Maler - Queen Anne of Hungary and Bohemia - WGA13895.jpg ანა უნგრელი ვლადისლავ II, უნგრეთისა და ბოჰემიის მეფე

(იაგელონები)

23 ივლისი,

1503

25 მაისი, 1521 27 იანვარი, 1547 ფერდინანდ I

ავსტრიის დაშლა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ზემო ავსტრია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]
პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Maria of Spain 1557.jpg მარია ესპანელი კარლოს I, ესპანეთის მეფე

(ჰაბსბურგები)

21 ივნისი,

1528

13 სექტემბერი,

1548

25 ივლისი, 1564 12 ოქტომბერი, 1576

(ქმრის გარდაცვალება)

26 თებერვალი,

1603

მაქსიმილიან II
Frans Pourbus d. J. 002.jpg ანა ტიროლელი ფერდინანდ II, ავსტრიის ერცჰერცოგი

([[ჰაბსბურგები[[)

4 ოქტომბერი,

1585

4 დეკემბერი, 1611 14 დეკემბერი, 1618 მატიას II
Isabelle d'Espagne.jpg ისაბელ კლარა ეუხენია ესპანელი ფილიპე II, ესპანეთის მეფე

(ჰაბსბურგები)

12 აგვისტო,

1566

6 მაისი, 1598 20 მარტი, 1619 9 ოქტომბერი, 1919

(ქმრის გადადგომა)

13 ივლისი,

1621

ალბრეხტ VII
შუა ავსტრია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]
პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
1566 Anna Katharina.JPG ანა კატერინა გონძაგა გულიელმო I,

მანტუას ჰერცოგი

(გონძაგები)

16 ნოემბერი,

1566

14 მაისი, 1582 24 იანვარი, 1595

(ქმრის გარდაცვალება)

3 აგვისტო, 1621 ფერდინანდ II
Frans Pourbus d. J. 002.jpg ანა ტიროლელი ფერდინანდ II, ავსტრიის ერცჰერცოგი

(ჰაბსბურგები)

4 ოქტომბერი,

1585

4 დეკემბერი, 1611 14 დეკემბერი, 1618 მატიას II
ქვემო ავსტრია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]
პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Jan Cornelisz. Vermeyen 005.jpg მარია ანა ბავარიელი ალბერტ V, ბავარიის ჰერცოგი

(ვიტელსბახები)

21 მარტი,

1551

26 აგვისტო, 1571 10 ივლისი, 1590

(ქმრის გარდაცვალება)

29 აპრილი,

1608

კარლ II
Joseph Heintz d. Ä. 005.jpg მარია ანა ბავარიელი ვილჰელმ V, ბავარიის ჰერცოგი

(ვიტელსბახები)

8 დეკემბერი,

1574

23 აპრილი, 1600 8 მარტი, 1616 ფერდინანდ III

ტიროლელთა ზემო ავსტრია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Sustermans, circle of - Empress Eleonore Gonzaga.png ელეონორა გონძაგა ვინჩენცო I, მანტუას ჰერცოგი

(გონძაგები)

23 სექტემბერი,

1598

4 თებერვალი, 1622 15 თებერვალი,

1637

(ქმრის გარდაცვალება)

27 ივნისი, 1655 ფერდინანდ III
Retrato de la infanta doña María, reina de Hungría, by Diego Velázquez.jpg მარია ანა ესპანელი ფილიპე III, ესპანეთის მეფე

(ჰაბსბურგები)

18 აგვისტო,

1606

20 თებერვალი,

1631

15 თებერვალი,

1637

13 მაისი, 1646 ფერდინანდ IV
Empress Maria Leopoldine of Austria.jpg მარია ლეოპოლდინა ავსტრიელი ლეოპოლდ V, ავსტრიის ერცჰერცოგი

(ჰაბსბურგები)

6 აპრილი,

1632

2 ივლისი, 1648 7 აგვისტო, 1649
Frans Luyckx - Eleonora II de Gonzaga, Princess of Mantua.jpg ელეონორა გონძაგა კარლო II,

ნევერის

ჰერცოგი

(გონძაგები)

18 ნოემბერი,

1630

30 აპრილი, 1651 2 აპრილი, 1657

(ქმრის გარდაცვალება)

6 დეკემბერი,

1686

გაერთიანება[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Justus Sustermans - Claudia de' Medici, 1626, Appartamenti reali, Pitti.jpg კლაუდია მედიჩი ფერდინანდო I, ტოსკანის დიდი ჰერცოგი

(მედიჩები)

4 ივნისი,

1604

19 აპრილი, 1626 13 სექტემბერი,

1632

(ქმრის გარდაცვალება)

25 დეკემბერი,

1648

ლეოპოლდ V
Justus Sustermans - Anna de' Medici, wife of archduke Ferdinand Charles of Austria.jpg ანა მედიჩი კოზიმო II, ტოსკანის დიდი ჰერცოგი

(მედიჩები)

21 ივლისი,

1616

10 ივნისი, 1646 30 დეკემბერი, 1662

(ქმრის გარდაცვალება)

11 სექტემბერი,

1676

ფერდინანდ

კარლი

Hedwig of the Palatinate-Sulzbach.jpg ჰედვიგ

ელეონორა

პფალც-

ზულცბახელი

კრისტიან

ავგუსტი,

ზულცბახის

პფალცგრაფი

(ვიტელსბახები)

25 აპრილი,

1650

13 ივნისი, 1665 25 ივნისი, 1665

(ქმრის გარდაცვალება)

23 ნოემბერი,

1681

სიგიზმუნდ

ფრანცი

კვლავ გაერთიანება[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართ. დასაწყისი მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Margarita Teresa of Spain.jpg მარგარიტა ტერეზა ესპანელი ფილიპე IV, ესპანეთის მეფე

(ჰაბსბურგები)

12

ივლისი,

1651

12 დეკემბერი, 1666 12 მარტი, 1673 ლეოპოლდ VI
Erzherzogin Claudia Felicitas.jpg კლაუდია ფელიჩიტა ავსტრიელი ფერდინანდ

კარლი,

ავსტრიის

ერცჰერცოგი

(ჰაბსბურგები)

30 მაისი,

1653

15 ოქტომბერი, 1673 8 აპრილი, 1676
Eleonore of Pfalz Neuburg.jpg ელეონორ მაგდალენა პფალც- ნოიბურგელი ფილიპ

ვილჰელმი,

ნოიბურგის

პფალცგრაფი]]

(ვიტელსბახები)

6 იანვარი,

1655

14 დეკემბერი, 1676 5 მაისი, 1705

(ქმრის გარდაცვალება)

10 აპრილი,

1720

Wilhelmine Amalie de Brunswick-Lunebourg (1673-1742).jpg ვილჰელმინა ამალია ბრაუნშვაიგ- ლიუნებურგელი იოჰან

ფრიდრიხი,

ბრაუნშვაიგ-

ლიუნებურგის

ჰერცოგი

(ველფები)

21 აპრილი,

1673

24 თებერვალი,

1699

5 მაისი, 1705 17 აპრილი, 1711

(ქმრის გარდაცვალება)

10 აპრილი,

1742

იოზეფ I
Auerbach - Empress Elisabeth Christine - Royal Castle, Warsaw.jpg ელიზაბეთ კრისტინა ბრაუნშვაიგ- ვოლფენბიუტელი ლუდვიგ

რუდოლფი,

ბრაუნშვაიგ-

ვოლფენბიუტელის

ჰერცოგი

(ველფები)

28 აგვისტო.

1691

1 აგვისტო,

1708

17 აპრილი, 1711 20 ოქტომბერი, 1740

(ქმრის გარდაცვალება)

21 დეკემბერი,

1750

კარლ III

ჰაბსბურგ-ლოთარინგიის დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Maria Josepha von Bayern.jpg მარია იოზეფა ბავარიელი კარლ VII, საღვთო რომის იმპერატორი

(ვიტელსბახები)

30 მარტი,

1739

23 იანვარი,

1765

18 აგვისტო, 1765 28 მაისი, 1767 იოზეფ II
Mengs, Anton Raphael - Maria Luisa di Borbone Spagna, granduchessa di Toscana - 1770 - Prado.jpg მარია ლუისა ესპანელი კარლოს III, ესპანეთის მეფე

(ბურბონები)

24 ნოემბერი,

1745

5 აგვისტო,

1765

20 თებერვალი,

1790

1 მარტი, 1792

(ქმრის გარდაცვალება)

15 მაისი, 1792 ლეოპოლდ VII
Maria Teresa di Borbone-Napoli.jpg მარია ტერეზა სიცილიელი ფრანჩესკო I, ორი სიცილიის მეფე

(ბურბონები)

6 ივნისი,

1772

15 აგვისტო,

1790

1 მარტი, 1792 6 აგვისტო, 1806

(ავსტრია გადაკეთდა

იმპერიად)

13 აპრილი,

1807

ფრანც I

ავსტრიის იმპერია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ჰაბსბურგ-ლოთარინგიის დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Maria Teresa di Borbone-Napoli.jpg მარია ტერეზა სიცილიელი ფრანჩესკო I, ორი სიცილიის მეფე

(ბურბონები)

6 ივნისი,

1772

15 აგვისტო,

1790

6 აგვისტო, 1806

(ავსტრია გადაკეთდა

იმპერიად)

13 აპრილი, 1807 ფრანც I
Marialudovicaaustria2.jpg მარია ლუდოვიკა დე ჰაბსბურგ- ესტე ფერდინანდი,

მოდენას ჰერცოგი

(ჰაბსბურგ-ესტეები)

14 დეკემბერი,

1787

6 იანვარი, 1808 7 აპრილი, 1816
Caroline Augusta of Bavaria empress of Austria.jpg კაროლინა ავგუსტა ბავარიელი მაქსიმილიან I, ბავარიის მეფე

(ვიტელსბახები)

8 თებერვალი,

1792

29 ოქტომბერი, 1816 2 მარტი, 1835

(ქმრის

გარდაცვალება)

9 თებერვალი,

1873

Anton Einsle - Maria Anna Carolina Pia, Prinzessin von Savoyen.jpg მარია ანა სავოიელი ვიტორიო ემანუელე I, სარდინიის მეფე

(სავოიელები)

19 სექტემბერი,

1803

12 თებერვალი,

1831

2 მარტი, 1835 2 დეკემბერი, 1848

(ქმრის გადადგომა)

4 მაისი,

1884

ფერდინანდ I
Empress Elisabeth of Austria in dancing-dress, 1865, Franz Xaver Winterhalter.jpg ელიზაბეთ ბავარიელი მაქსიმილიან II,

ბავარიის მეფე

(ვიტელსბახები)

24 დეკემბერი,

1837

24 აპრილი, 1854 10 სექტემბერი, 1898 ფრანც

იოზეფ I

Zita magyar királyné.jpg ზიტა პარმელი რობერტო I, პარმის

ჰერცოგი

(ბურბონები)

9 მაისი, 1892 13 ივნისი,

1911

21 ნოემბერი, 1916 11 ნოემბერი, 1918

(მონარქია გაუქმდა)

14 მარტი,

1989

კარლ IV

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]