ავსტრიის მონარქების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ავსტრიის მონარქების სიაში წარმოდგენილია იმ ადამიანთა სია, რომლებიც მართავდნენ ავსტრიას. თავდაპირველად მათ მარკგრაფების, შემდეგში ჰერცოგების, შემდეგ ერცჰერცოგების, საბოლოოდ კი იმპერატორების წოდება ჰქონდათ. უმეტესწილად ავსტრიელი მონარქები ასევე ატარებდნენ საღვთო რომის იმპერიის, უნგრეთის, გალიციის, ბოჰემიის, ხორვატიის, მილანის, ნიდერლანდების, ნეაპოლის, სიცილიის, ხორვატიის და კიდევ სხვა მრავალი სახელმწიფოს მეთაურის წოდებას. ასევე უნდა აღინიშნოს, რომ მთელი ისტორიის მანძილზე, ავსტრიის მხოლოდ ერთი მონარქი იყო ქალი.

სექციების სია

ავსტრიის მარკსაგრაფო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ბაბენბერგის დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი სურათი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ლეოპოლდ I

გამოჩენილი

Herzog Leopold I. Babenberg.jpg 940 976-994 10 ივლისი, 994

(54 წლის)

ჰაინრიხ I

ძლიერი

Herzog Heinrich I. Babenberg.jpg

?

10 ივლისი, 994 - 23 ივნისი, 1018 23 ივნისი, 1018 ლეოპოლდ I-ის უფროსი ვაჟი
ადალბერტ

გამარჯვებული

Adalbert der Siegreiche.jpg 985 23 ივნისი, 1018 - 26 მაისი, 1055 26 მაისი, 1055

(70 წლის)

ლეოპოლდ I-ის უმცროსი ვაჟი
ერნესტ

მამაცი

Ernst II. der Tapfere.jpg 1027 26 მაისი, 1055 - 10 ივნისი, 1075 10 ივნისი, 1075

(48 წლის)

ადალბერტის ვაჟი
ლეოპოლდ II

სამართლიანი

Herzog Leopold II. Babenberg.jpg 1050 10 ივნისი, 1075 - 12 ოქტომბერი, 1095 12 ოქტომბერი, 1095

(45 წლის)

ერნესტის ვაჟი
ლეოპოლდ III

კეთილი

Herzog Leopold III. Babenberg.jpg 1073 12 ოქტომბერი, 1095 - 15 ნოემბერი, 1136 15 ნოემბერი, 1136

(63 წლის)

ლეოპოლდ II-ის ვაჟი
ლეოპოლდ IV

გულუხვი

Markgraf Leopold IV. Babenberg.jpg 1108 15 ნოემბერი, 1136 - 18 ოქტომბერი, 1141 18 ოქტომბერი, 1141

(33 წლის)

ლეოპოლდ III-ის უფროსი ვაჟი
ჰაინრიხ II

იაზომირგოტი

Herzog Heinrich II. Babenberg.jpg 1107 18 ოქტომბერი, 1141 - 1156 17 იანვარი, 1177

(70 წლის)

ლეოპოლდ III-ის უმცროსი ვაჟი

ავსტრიის საჰერცოგო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ბაბენბერგის დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ჰაინრიხ II

იაზომირგოტი

Herzog Heinrich II. Babenberg.jpg 1107 1156 - 17 იანვარი, 1177 17 იანვარი, 1177

(70 წლის)

ლეოპოლდ III-ის უმცროსი ვაჟი
ლეოპოლდ V

სათნო

Herzog Leopold V. Babenberg.jpg 1157 17 იანვარი, 1177 - 31 დეკემბერი, 1194 31 დეკემბერი, 1194

(37 წლის)

ჰაინრიხ II-ის ვაჟი
ფრიდრიხ I

კათოლიკე

Herzog Friedrich I. der Christliche.jpg 1175 31 დეკემბერი, 1194 - 16 აპრილი, 1198 16 აპრილი, 1198

(23 წლის)

ლეოპოლდ V-ის უფროსი ვაჟი
ლეოპოლდ VI

დიდებული

Herzog Leopold VI. Babenberg.jpg 1176 16 აპრილი, 1198 - 28 ივლისი, 1230 28 ივლისი 1230

(54 წლის)

ლეოპოლდ V-ის უფროსი ვაჟი
ფრიდრიხ II

მოჩხუბარი

Herzog Friedrich II. Babenberg.jpg 1211 28 ივლისი, 1230 - 15 ივნისი, 1246 15 ივნისი, 1246

(35 წლის)

ლეოპოლდ VI-ის ვაჟი

ჰაბსბურგთა დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მიუხედავად ორი ცოლის შერთვისა, ფრიდრიხ II უშვილოდ დაიღუპა, რის გამოც ავსტრიის ტახტისათვის დიდი ბრძოლა ატყდა ბადენის, გერმანიის, ბოჰემიისა და მორავიის მმართველებს შორის, რომელშიც 1278 წელს გაიმარჯვა გერმანიის მეფე რუდოლფ I-მა, ჰაბსბურგთა დინასტიიდან.

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
რუდოლფ I Rudolph I of Austria.jpg 1 მაისი, 1218 1278 - 1282

(ტახტიდან გადადგა)

15 ივლისი, 1291

(73 წლის)

ალბრეხტ I AlbrechtI.jpg ივლისი, 1255 1282 - 1 მაისი, 1308 1 მაისი, 1308

(52 წლის)

რუდოლფ I-ის უფროსი ვაჟი
რუდოლფ II ივლისი, 1270 1282-1283

(ძმის თანამმართველი)

10 მაისი, 1290

(20 წლის)

რუდოლფ I-ის უცმროსი ვაჟი
რუდოლფ III

კეთილი

Rudolf4stepan.jpg 1281 1298 - 1307

(მამის თანამმართველი)

4 ივლისი, 1307

(26 წლის)

ალბრეხტ I-ის უფროსი ვაჟი
ფრიდრიხ I

სამართლიანი

Frederick III the Fair.jpg 1289 1 მაისი, 1308 - 13 იანვარი, 1330 13 იანვარი, 1330

(41 წლის)

ალბრეხტ I-ის შუათანა ვაჟი
ლეოპოლდ I

დიდებული

Leopold1mini.jpg 4 აგვისტო, 1290 1 მაისი, 1308 - 28 თებერვალი, 1326

(ძმის თანამმართველი)

28 თებერვალი, 1326

(35 წლის)

ალბრეხტ II

ბრძენი

Albert II of Habsburg.jpg 12 დეკემბერი, 1298 13 იანვარი, 1330 - 16 აგვისტო, 1358 16 აგვისტო, 1358

(59 წლის)

ოტო I

მხიარული

Otto the Merry.jpg 23 ივლისი, 1301 13 იანვარი, 1330 - 17 თებერვალი, 1339

(ძმის თანამმართველი)

17 თებერვალი, 1339

(37 წლის)

ალბრეხტ I-ის ნაბოლარა ვაჟი
ფრიდრიხ II Ota synci2.jpg 10 თებერვალი, 1327 17 თებერვალი, 1339 - 1344

(ერთმანეთის და ბიძის

თანამმართველები)

11 დეკემბერი, 1344

(17 წლის)

ოტო I-ის ვაჟი
ლეოპოლდ II 1328 10 აგვისტო, 1344

(16 წლის)

რუდოლფ IV

დამფუძნებელი

Rudolf IV.jpg 1 ნოემბერი, 1339 16 აგვისტო, 1358 - 27 ივლისი, 1365 27 ივლისი, 1365

(25 წლის)

ალბრეხტ II-ის ვაჟი

ავსტრიის საერცსაჰერცოგო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ჰაბსბურგთა დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ალბრეხტინული შტო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ალბრეხტ III

ღორისკუდა

Albrecht Dritte Habsburg1.jpg 9 სექტემბერი, 1349 27 ივლისი, 1365 - 29 აგვისტო, 1395 29 აგვისტო, 1395

(45 წლის)

ალბრეხტ II ბრძენის ვაჟი
ალბრეხტ IV

მომთმენი

Albrecht IV.jpg 19 სექტემბერი, 1377 29 აგვისტო, 1395 - 14 სექტემბერი, 1404 14 სექტემბერი, 1404

(26 წლის)

ალბრეხტ III-ის ვაჟი
ალბრეხტ V

დიდებული

Albrecht II. von Habsburg.jpg 16 აგვისტო, 1397 14 სექტემბერი, 1404 - 27 ოქტომბერი, 1439 27 ოქტომბერი, 1439

(42 წლის)

ალბრეხტ IV-ის ვაჟი
ვლადისლავ I

მამის სიკვდილის

შემდეგ დაბადებული

Ladislas the Posthumous 001.jpg 22 თებერვალი, 1440 22 თებერვალი, 1440 - 23 ნოემბერი, 1457 23 ნოემბერი, 1457

(17 წლის)

ალბრეხტ V-ის ვაჟი

ლეოპოლდინური შტო ვლადისლავის გარდაცვალების შემდეგ[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ფრიდრიხ V

მშვიდობიანი

Hans Burgkmair d. Ä. 005.jpg 21 სექტემბერი, 1415 23 ნოემბერი, 1457 - 19 აგვისტო, 1493 19 აგვისტო, 1493

(77 წლის)

ლეოპოლდ უბრალოს შვილიშვილი და

ერნესტ რკინას ვაჟი

ალბრეხტ VI

დამცირებული

Albrecht VI. (Miniatur in Gebetbuch).jpg 12 სექტემბერი, 1418 23 ნოემბერი, 1457 - 2 დეკემბერი, 1463

(ძმის თანამმართველი)

2 დეკემბერი, 1463

(45 წლის)

ლეოპოლდინური შტო ტიროლსა და ზემო ავსტრიაში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ლეოპოლდ III

უბრალო

Leopold III of Austria.jpg 1 ნოემბერი, 1351 27 ივლისი, 1365 - 9 ივლისი, 1386 9 ივლისი, 1386

(34 წლის)

ალბრეხტ II-ის ვაჟი
ვილჰელმ

სამართლიანი

Wilhelm Austria.jpg 1370 9 ივლისი, 1386 - 15 ივლისი, 1406

(ძმების თანამმართველი)

15 ივლისი, 1406

(36 წლის)

ლეოპოლდ III-ის უფროსი ვაჟი
ლეოპოლდ IV

მსუქანი

Leopold IV.jpg 1371 9 ივლისი, 1386 - 3 ივნისი, 1411

(ძმების თანამმართველი)

3 ივნისი, 1411

(40 წლის)

ლეოპოლდ III-ის შუათანა ვაჟი
ერნესტ

რკინა

Ernest the Iron.jpg 1377 1402-1406

(ძმების თანამმართველი)

10 ივნისი, 1424

(47 წლის)

ფრიდრიხ IV

ჯიბე გაფხეკილი

Anonym Herzog Friedrich IV. von Tirol.jpg 1382 24 ივნისი, 1439

(57 წლის)

ლეოპოლდ III-ის ნაბოლარა ვაჟი

ლეოპოლდინური შტო შტირიასა და ქვემო ავსტრიაში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ერნესტ

რკინა

Ernest the Iron.jpg 1377 1402-1424 10 ივნისი, 1424

(47 წლის)

ლეოპოლდ III-ის ვაჟი
ფრიდრიხ V

მშვიდობიანი

Hans Burgkmair d. Ä. 005.jpg 21 სექტემბერი, 1415 10 ივნისი, 1424 - 19 აგვისტო, 1493 19 აგვისტო, 1493

(77 წლის)

ერნესტის უფროსი ვაჟი
ალბრეხტ VI

დამცირებული

Albrecht VI. (Miniatur in Gebetbuch).jpg 12 სექტემბერი, 1418 1457-1463

(ძმის თანამმართველი)

2 დეკემბერი, 1463

(45 წლის)

ერნესტის უმცროსი ვაჟი

ტიროლელი გვარდიელების ზემო ავსტრია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ფრიდრიხ IV

ჯიბე გაფხეკილი

Anonym Herzog Friedrich IV. von Tirol.jpg 1382 1406-1439 24 ივნისი, 1439

(57 წლის)

ლეოპოლდ III-ის ვაჟი
სიგიზმუნდ

მდიდარი

SigismundAustria.jpg 26 ოქტომბერი, 1427 1439-1490

(1446 წლამდე იყო ფრიდრიხ V-ის ვასალი,

1490 წელს კი მას უნგრელებმა წაართვეს

ტახტი)

4 მარტი, 1496

(68 წლის)

ფრიდრიხ IV-ის ვაჟი

უნგრული მმართველობა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
მატიაშ Iკორვინუსი Portrait of Matthias Corvinus.jpg 23 თებერვალი, 1443 1485-1490 6 აპრილი, 1490

(47 წლის)

არ აქვს

ჰაბსბურგთა დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ავსტრიის გაერთიანება[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
მაქსიმილიან I

უკანასკნელი

რაინდი

Albrecht Dürer - Portrait of Maximilian I - Google Art Project.jpg 22 მარტი, 1459 19 აგვისტო, 1493 - 12 იანვარი, 1519 12 იანვარი, 1519

(59 წლის)

ფრიდრიხ V-ის ვაჟი
კარლ I Barend van Orley - Portrait of Charles V - Google Art Project.jpg 24 თებერვალი, 1500 12 იანვარი, 1519 - 28 აპრილი, 1521

(ტახტიდან გადადგა თავისი ძმის

სასარგებლოდ)

21 სექტემბერი, 1558

(58 წლის)

მაქსიმილიან I-ის ვაჟის, ესპანეთის მეფე ფილიპე I-ის

უფროსი ვაჟი

ფერდინანდ I Bemberg Fondation Toulouse - Portrait paintings of Ferdinand I, Holy Roman Emperor by Jan Cornelisz Vermeyen Inv.1056.jpg 10 მარტი, 1503 28 აპრილი, 1521 - 25 ივლისი, 1564 25 ივლისი, 1564

(61 წლის)

მაქსიმილიან I-ის ვაჟის, ესპანეთის მეფე ფილიპე I-ის

უმცროსი ვაჟი

დაშლა: ქვემო და ზემო ავსტრია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
მაქსიმილიან II Maximilian II imperator.jpg 31 ივლისი, 1527 25 ივლისი, 1564 - 12 ოქტომბერი, 1576 12 ოქტომბერი, 1576

(49 წლის)

ფერდინანდ I-ის უფროსი ვაჟი
რუდოლფ V Hans von Aachen - Portrait of Emperor Rudolf II.jpg 18 ივლისი, 1552 12 ოქტომბერი, 1576 - 25 ივნისი, 1608

(ტახტიდან გადადგა თავისი ძმის

სასარგებლოდ)

20 იანვარი, 1612

(59 წლის)

მაქსიმილიან II-ის უფროსი ვაჟი
მატიაშ II Lucas van Valckenborch - Emperor Matthias as Archduke, with baton.jpg 24 თებერვალი, 1557 25 ივნისი, 1608 - 20 მარტი, 1619 20 მარტი, 1619

(62 წლის)

მაქსიმილიან II-ის შუათანა ვაჟი
ალბრეხტ VII Rubens - arquiduquealbertoVII01.jpg 13 ნოემბერი, 1559 20 მარტი, 1619 - 9 ოქტომბერი, 1619

(ტახტიდან გადადგა თავისი

ბიძაშვილის სასარგებლოდ)

13 ივლისი, 1621

(61 წლის)

მაქსიმილიან II-ის უმცროსი ვაჟი

ტიროლი და ზემო ავსტრია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ფერდინანდ II Francesco Terzio 002.jpg 14 ივნისი, 1529 25 ივლისი, 1564 - 24 იანვარი, 1595 24 იანვარი, 1595

(65 წლის)

ფერდინანდ I-ის უცმროსი ვაჟი
მატიაშ II Lucas van Valckenborch - Emperor Matthias as Archduke, with baton.jpg 24 თებერვალი, 1557 24 იანვარი, 1595 - 20 მარტი, 1619 20 მარტი, 1619

(62 წლის)

მაქსიმილიან II-ის უფროსი ვაჟი და ფერდინანდ II-ის

სიძე

მაქსიმილიან III Henseiller Maximilian III of Austria.jpg 12 ოქტომბერი, 1558 2 ივნისი, 1612 - 2 ნოემბერი, 1618

(ძმის თანამმართველი)

2 ნოემბერი, 1618

(60 წლის)

მაქსიმილიან II-ის უმცროსი ვაჟი და მატიაშ II-ის ძმა

შტირია და შუა ავსტრია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
კარლ II Anonym Erzherzog Karl II.jpg 3 ივნისი, 1540 25 ივლისი, 1564 - 10 ივლისი, 1590 10 ივლისი, 1590

(50 წლის)

ფერდინანდ I-ის უმცროსი ვაჟი
ფერდინანდ III Kaiser Ferdinand II. 1614.jpg 9 ივლისი, 1578 10 ივლისი, 1590 - 17 თებერვალი, 1637 17 თებერვალი, 1637

(58 წლის)

კარლ II-ის ვაჟი
ფერდინანდ IV Frans Luycx 002 - Emperor Ferdinand III.jpg 13 ივლისი, 1608 17 თებერვალი, 1637 - 2 აპრილი, 1657 2 აპრილი, 1657

(48 წლის)

ფერდინანდ III-ის ვაჟი

შუა და ზემო ავსტრიის გაერთიანება[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ლეოპოლდ V Joseph Heintz d. Ä. 007.jpg 9 ოქტომბერი, 1586 1623 - 1632 13 სექტემბერი, 1632

(45 წლის)

კარლ II-ის უმცროსი ვაჟი
ფერდინანდ კარლი Frans Luycx - Ferdinand Charles, Archduke of Further Austria.jpg 17 მაისი, 1628 13 სექტემბერი, 1632 - 30 დეკემბერი, 1662 30 დეკემბერი, 1662

(34 წლის)

ლეოპოლდ V-ის უფროსი ვაჟი
სიგიზმუნდ ფრანცი Giovanni Maria Morandi 002.jpg 27 ნოემბერი, 1630 30 დეკემბერი, 1662 - 25 ივნისი, 1665 25 ივნისი, 1665

(34 წლის)

ლეოპოლდ V-ის უმცროსი ვაჟი

გაერთიანება[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ლეოპოლდ VI Kaiser Leopold I (Österreich 17 Jh).jpg 9 ივნისი, 1640 2 აპრილი, 1657 - 5 მაისი, 1705 5 მაისი, 1705

(64 წლის)

ფერდინანდ IV-ის ვაჟი და ფერდინანდ კარლის

სიძე

იოზეფ I Joseph I, Holy Roman Emperor.jpg 26 ივლისი, 1678 5 მაისი, 1705 - 17 აპრილი, 1711 17 აპრილი, 1711

(32 წლის)

ლეოპოლდ VI-ის უფროსი ვაჟი
კარლ III Kupecký Emperor Charles VI.jpg 1 ოქტომბერი, 1685 17 აპრილი, 1711 - 20 ოქტომბერი, 1740 20 ოქტომბერი, 1740

(55 წლის)

ლეოპოლდ VI-ის უმცროსი ვაჟი
მარია ტერეზია Martin van Meytens 001.jpg 13 მაისი, 1717 20 ოქტომბერი, 1740 - 29 ოქტომბერი, 1780 29 ოქტომბერი, 1780

(63 წლის)

კარლ III-ის უფროსი ქალიშვილი
[[ფრანც I

შტეფანი]]

Austrian School - Emperor Francis Stephen I.png 8 დეკემბერი, 1708 20 ოქტომბერი, 1740 - 18 აგვისტო, 1765

(ცოლის თანამმართველი)

18 აგვისტო, 1765

(56 წლის)

მარია ტერეზიას მეუღლე და ფერდინანდ IV-ის

ასულ ელეანორას შვილიშვილი

ჰაბსბურგ-ლოთარინგიელთა დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
იოზეფ II Anton von Maron 006.png 13 მარტი, 1741 18 აგვისტო, 1765 - 20 თებერვალი, 1790

(1780 წლამდე იყო დედის თანამმართველი)

20 თებერვალი, 1790

(48 წლის)

მარია ტერეზიასა და ფრანც I შტეფანის

უფროსი ვაჟი

ლეოპოლდ VII Mengs, Anton Raphael - Pietro Leopoldo d'Asburgo Lorena, granduca di Toscana - 1770 - Prado.jpg 5 მაისი, 1747 20 თებერვალი, 1790 - 1 მარტი, 1792 1 მარტი, 1792

(44 წლის)

მარია ტერეზიასა და ფრანც I შტეფანის

უმცროსი ვაჟი

ფრანც II Francis II, Holy Roman Emperor at age 25, 1792.png 12 თებერვალი, 1768 1 მარტი, 1792 - 11 აგვისტო, 1804

(იმპერიად გადაკეთება)

2 მარტი, 1835

(67 წლის)

ლეოპოლდ VII-ის ვაჟი

ავსტრიის იმპერია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ჰაბსბურგ-ლოთარინგიელთა დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ფრანც II Francis II, Holy Roman Emperor at age 25, 1792.png 12 თებერვალი, 1768 11 აგვისტო, 1804 - 2 მარტი, 1835 2 მარტი, 1835

(67 წლის)

ლეოპოლდ VII-ის ვაჟი
ფერდინანდ I Ferdinand I; Keizer van Oostenrijk.jpg 19 აპრილი, 1793 2 აგვისტო, 1835 - 2 დეკემბერი, 1848 29 ივნისი, 1875

(82 წლის)

ფრანც II-ის ვაჟი
ფრანც იოზეფ I Franz Joseph of Austria 1910 old.jpg 18 აგვისტო, 1830 2 დეკემბერი, 1848 - 21 ნოემბერი, 1916 21 ნოემბერი, 1916

(86 წლის)

ფრანც II-ის უმცროსი ვაჟის, ერცჰერცოგ ფრანც

კარლის უფროსი ვაჟი

კარლ I Charles I of Austria.jpg 17 აგვისტო, 1887 21 ნოემბერი, 1916 - 12 ნოემბერი, 1918

(დაამხეს და იმპერია დაიშალა)

1 აპრილი, 1922

(34 წლის)

ფრანც II-ის უმცროსი ვაჟის, ერცჰერცოგ ფრანც

კარლის შვილთაშვილი

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]