საღვთო რომის იმპერატრიცების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
საღვთო რომის იმპერატრიცის გვირგვინი, დაამზადეს კონსტანსია არაგონელისათვის, შემდგომ გადაეცემოდა მემკვიდრეობით

საღვთო რომის იმპერატრიცების სიაში წარმოდგენილია იმ ქალების სია რომლებიც დაქორწინებულები იყვნენ საღვთო რომის იმპერიის იმპერატორებზე. ისტორიაში საღვთო რომის პირველი იმპერატრიცა იყო ერმენგრადა რობერტინი, ხოლო უკანასკნელი - მარია ტერეზა სიცილიელი. ამასთან ზოგმა იმპერატრიცამ მიიღო რეგენტის ტიტული, რითაც მათ განუსაზღვრელი ძალაუფლება მიიღეს. ტიტული დაარსდა 813 წლის 28 იანვარს. 1806 წლის 6 აგვისტოს საფრანგეთის იმპერატორმა ნაპოლეონ I-მა საღვთო რომის იმპერია დაშლილად გამოაცხადა, რის გამოც ტიტული გაუქმდა.

კაროლინგების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაიბადა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
ერმენგრადა

რობერტინი

საფრანგეთი 778 28 იანვარი 813 3 ოქტომბერი 818 ლუი I
Wgt Stifterbüchlein 11v.jpg იუდით ბავარიელი ბავარია 805 819 20 ივნისი 840 19/23 აპრილი 843
ერმენგრადა ტურელი საფრანგეთი ? 20 ივნისი 840 851 ლოთარ I
ენგელბერგ პარმელი იტალია ? 23 სექტემბერი 855 12 აგვისტო 875 896-901 ლუდვიგ II
Delpech - Richilde of Provence.jpg რიჩჰილდა პროვანსელი პროვანსი 845 29 დეკემბერი 875 5/6 ოქტომბერი 877 2 ივნისი 910 შარლ II
Saint Richardis (fragment of The Ordeal by Fire by Dierec Bouts the Older).jpg რიჩჰილდა შვაბიელი შვაბია 840 12 თებერვალი 881 13 იანვარი 888 18 სექტემბერი

894-896

შარლ III
აგელტრუდა ბენევენტო იტალია ? 22 თებერვალი 896 8 დეკემბერი 899 30 ნოემბერი 903 გვიდო III
ოთა ნოესტრიელი ნოისტრია ? 15/22 თებერვალი

901

21 ივლისი 905 912 არნულფი
ანა

კონსტანტინოპოლელი

ბიზანტია 885 21 ივლისი 905 912 ლუდვიგ III
ბერტილა სპოლეტო იტალია 860 იანვარი 915 915 ბერენგარ I
ანა პროვანსელი პროვანსი ? 7 აპრილი 924 მაისი 930

ლოუდოლფინგების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაიბადა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Adelaide of Italy.jpg ადელაიდა იტალიელი ბურგუნდია 931 2 თებერვალი 962 7 მაისი 973 16 დეკემბერი 999 ოტო I
Theophanu 0 skleros.jpg თეოფილე ბიზანტიელი ბიზანტია 960 7 მაისი 973 7 დეკემბერი 983 15 ივნისი 991 ოტო II
Kierch Clausen Kunigunde baussen.jpg სანინგდ ლუქსემბურგელი ლუქსემბურგი 975 26 აპრილი 1014 13 ივლისი 1024 3 მარტი 1033 ჰაინრიხ II

სალიური დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაიბადა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Gisela von Schwaben.JPG გიზელა შვაბიელი შვაბია 11 ნოემბერი 995 26 მარტი 1027 4 ივნისი 1039 11 თებერვალი 1043 კორნად II
Agnes of Poitou.jpg აგნეს დე პუატიე აკვიტანია 1025 25 დეკემბერი 1046 5 ოქტომბერი 1056 14 დეკემბერი 1077 ჰაინრიხ III
Bertha of Savoy, Holy Roman Empress.jpg ბერთა სავოიელი სავოია 21 სექტემბერი 1051 21 მარტი 1084 27 დეკემბერი 1087 ჰაინრიხ IV
Eupraxia Mstislavna.jpg ეუპექსია კიეველი კიევის რუსეთი 1071 14 აგვისტო 1089 31 დეკემბერი 1105 20 ივლისი 1109
Empress Mathilda.png მატილდა ინგლისელი ინგლისი 7 თებერვალი 1101 7 იანვარი 1114 23 მაისი 1125 10 სექტემბერი 1167 ჰაინრიხ V

ზუპლინბურგების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაიბადა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Richenza von Northeim (Königslutter).jpg რიჩენცა ფრიზიელი ფრიზია 1087/1089 4 ივნისი 1133 4 დეკემბერი 1137 10 ივნისი 1141 ლოთარ II

ჰოენშტაუფენების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაიბადა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Giovanni Battista Tiepolo 032.jpg ბეატრის ბურგუნდიელი ბურგუნდია 1143 9 ივნისი 1156 15 ნოემბერი 1184 ფრიდრიხ I
Constance-Sicily.jpg კონსტანცია სიცილიელი სიცილია 1154 14 აპრილი 1191 28 სექტემბერი 1197 27 ნოემბერი 1198 ჰაინრიხ VI

ველფების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაიბადა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Beatrice of swabia.jpg ბეატრის შვაბიელი გერმანია 1198 1209 ან 1212 1212 ოტო IV
Marie tomba.jpg მარია ბრაბანტელი ბრაბანტი 1190 19 მაისი 1214 5 ივლისი 1215 მაისი 1260

ჰოენშტაუფენების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაიბადა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
KonstancieAragonska Uhry.jpg კონსტანსია არაგონელი არაგონი 1179 22 ნოემბერი 1220 23 აპრილი 1220 23 ივნისი 1222 ფრიდრიხ III
Yolande-death.jpg იოანდე ბრიენი იერუსალიმი 1212 9 ნოემბერი 1225 25 აპრილი 1228
Empress Isabel.JPG ისაბელა ინგლისელი ინგლისი 1214 15/20 ივლისი 1235 მაისი 1237 1 დეკემბერი 1241

ვიტელსბახების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაიბადა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Marguerite II de Hainaut.png მარგარიტა ჰეინაულტი ვალონია 1311 იანვარი 1328 11 ოქტომბერი 1347 23 ივნისი 1356 ლუდვიგ IV

ლუქსემბურგების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაიბადა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Anna von Schweidnitz.jpg ანა სვინდიკა პოლონეთი 1339 5 აპრილი 1355 11 ივლისი 1362 კარლ IV
Busta Alzbeta Pomoranska.jpg ელიზაბეტა პორემანიელი პორემანია 1347 1 ნოემბერი 1368 19 ნოემბერი 1378 14 თებერვალი 1393
Barbara of Celje - Meister der Chronik des Konzils von Konstanz 001.jpg ბარბარა ცელჯე უნგრეთი 1390 ან 1395 31 მაისი 1433 9 დეკემბერი 1437 11 ივლისი 1451 სიგიზმუნდ I

ჰაბსბურგების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი დინასტია სამშობლო დაიბადა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღე
Hans Burgkmair d. Ä. 006.jpg ელეონორ პორტუგალიელი ავისი პორტუგალია 18 სექტემბერი

1434

16 მარტი 1452 3 სექტემბერი 1467 ფრიდრიხ III
Ambrogio de Predis - Bianca Maria Sforza - Google Art Project.jpg ბიანკა მარია მილანელი სფორცა მილანის

საჰერცოგო

5 აპრილი 1472 4 თებერვალი 1508 31 დეკემბერი 1510 მაქსიმილიან I
Isabella of Portugal by Titian.jpg ისაბელა პორტუგალიელი ავისი პორტუგალია 23 ოქტომბერი

1503

24 თებერვალი

1530

1 მაისი 1539 კარლოს V
Maria of Spain 1557.jpg მარია ესპანელი ჰაბსბურგი ესპანეთი 21 ივნისი 1528 25 ივლისი 1564 12 ოქტომბერი 1576 26 თებერვალი

1603

მაქსიმილიან II
Frans Pourbus d. J. 002.jpg ანა ჰაბსბურგ-ტიროლელი ავსტრია 4 ოქტომბერი

1585

13 ივნისი 1612 14 დეკემბერი 1618 მატაისი
Justus Sustermans - Eleonora Gonzaga (1598-1655), Empress in black dress.jpg ელეონორა გონძაგა გონძაგა მანტუა 23 სექტემბერი

1598

4 თებერვალი 1622 15 თებერვალი 1637 27 ივნისი

1655

ფერდინანდ II
Diego Velázquez - Maria Anna of Spain - Prado.jpg მარია ანა ესპანელი ჰაბსბურგი ესპანეთი 18 აგვისტო 1606 15 თებერვალი 1637 13 მაისი 1646 ფერდინანდ III
Maria Leopoldine of Austria.jpg მარია ლეოპოლდინა ავსტრიელი ავსტრია 6 აპრილი 1632 2 ივლისი 1648 7 აგვისტო 1649
Frans Luyckx - Eleonora II de Gonzaga, Princess of Mantua.jpg ელეონორ მანტუელი გონძაგა მანტუა 18 ნოემბერი 1630 30 აპრილი 1651 2 აპრილი 1657 6 დეკემბერი

1683

Diego Rodriguez de Silva y Velázquez - Infanta Margarita Teresa in a Blue Dress - Google Art Project.jpg მარგარიტა ტერეზა

ესპანელი

ჰაბსბურგი ესპანეთი 12 ივლისი 1651 12 დეკემბერი 1666 12 მარტი 1673 ლეოპოლდ I
Erzherzogin Claudia Felicitas.jpg კლაუდია ფელიჩიტა

ავსტრიელი

ავსტრია 30 მაისი 1653 15 ოქტომბერი 1673 8 აპრილი 1676
Eleonore of Pfalz Neuburg.jpg ელეონორ მაგდალენა

ნოიბურგელი

ვიტელსბახი ნებურგი 6 იანვარი 1655 14 დეკემბერი 1676 5 მაისი 1705 19 იანვარი

1720

Wilhelmine Amalie de Brunswick-Lunebourg (1673-1742).jpg ვილჰელმინა ამალია ბრაუნშვაიგ-ლიუნებურგელი ველფი სელენბურგი 21 აპრილი 1673 5 მაისი 1705 17 აპრილი 1711 10 აპრილი

1742

იოზეფ I
Elisabeth Christine of Braunschweig Wolfenbuettel Austria.jpg ელიზაბეთ კრისტინა ბრაუნშვაიგ-ვოლფენბიუტელი 28 აგვისტო 1691 დეკემბერი 1711 20 ოქტომბერი 1740 21 დეკემბერი

1750

კარლოს VI

ვიტელსბახების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი დინასტია სამშობლო დაიბადა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Maria Amalia of Austria by Roslin.jpg მარია ამალია

ავსტრიელი

ჰაბსბურგი საღვთო

რომის

იმპერია

22 ოქტომბერი

1701

24 იანვარი 1742 20 იანვარი 1745 11 დეკემბერი 1751 კარლოს VII

ჰაბსბურგ-ლოთარინგიელთა დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი დინასტია სამშობლო დაიბადა მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდაიცვალა მეუღლე
Pessina, attributed to - Maria Theresa of Austria.jpg მარია ტერეზა

ავსტრიელი

ჰაბსბურგი ავსტრია 13 მაისი

1717

13 სექტემბერი

1745

18 აგვისტო 1765 29 ნოემბერი

1780

ფრანც I
Maria Josepha of Bavaria, Holy Roman Empress by Martin van Meytens.jpg მარია იოზეფა ბავარიელი ვიტელსბახი ბავარია 30 მარტი

1739

18 აგვისტო 1765 28 მაისი 1767 იოზეფ II
Mengs, Anton Raphael - Maria Luisa di Borbone Spagna, granduchessa di Toscana - 1770 - Prado.jpg მარია ლუიზა

ესპანელი

ბურბონი ესპანეთი 24

ნოემბერი

1745

30 სექტემბერი

1790

1 მარტი 1792 15 მაისი

1792

ლეოპოლდ II
Maria Teresa of Naples and Sicily after Vigée Le Brun, Musée Condé.jpg მარია ტერეზა

სიცილიელი

ორი

სიცილიის

სამეფო

6 ივნისი

1772

5 ივლისი 1792 6 აგვისტო 1806 13 აპრილი

1807

ფრანც II