უნგრეთის დედოფლების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

უნგრეთის დედოფლების სიაში წარმოდგენილია იმ ქალების სია, რომლებიც დაქორწინებულნი იყვნენ უნგრეთის მონარქებზე. ეს ტიტული არსებობდა 1000-1918 წლებში. უნგრეთის პირველი დედოფალი იყო გიზელა ბავარიელი, ხოლო უკანასკნელი ზიტა დე ბურბონ-პარმა. უნგრეთის ისტორიაში თითქმის ყველა მონარქი კაცი იყო, თუმცა მხოლოდ ორმა ქალმა მარია I-მა და მარია ტერეზამ მოახერხეს და უნგრეთის მონარქები გახდნენ.

არპადის დინასტია (1000-1038)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დინასტია დაიბადა ქორწინება მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Gizella.png გიზელა

ბავარიელი

ბავარია ვიტელსბახი 985 995 25 დეკემბერი

1000

15 აგვისტო

1038

7 მაისი

1065

იშტვან I

ორსელოს დინასტია (1038 - 1046)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დინასტია დაიბადა ქორწინება მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
ტუტა მასზე ისტორიული ცნობები არ არსებობს, მის სახელსა და მეუღლეს მისი საფლავიდან

ვიგებთ

პეტერი
Bretislav1 Jitka.jpg იუდითი ავსტრია ბადენბერგი 1003 ? ? 2 აგვისტო 1058

არპადის დინასტია (1046-1301)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დინასტია დაიბადა ქორწინება მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Anastasia of Kiev (Princely group portrait).jpg ანასტასია კიევის

რუსეთი

რიურიკი 1023 1039 1046 6 დეკემბერი

1060

1074/96 ანდრაშ I
რიჩეზა პოლონეთი პიასტი 22 სექტემბერი

1013

1039-43 1060 11 სექტემბერი

1063

21 მაისი 1075 ბელა I
იუდითი საღვთო

რომის

იმპერია

საქსონი 9 აპრილი

1054

სექტემბერი 1063 აგვისტო 1074 14 მარტი

1093/96

შალამონი
სინადინი ბიზანტია სინადეოსი ? 1075 25 აპრილი

1077

1079 გეზა I
ადელაიდა შვაბია რეინფელდენი 1067/70 1077 25 აპრილი

1077

29 ივლისი

1095

3 მაისი 1090 ლასლო I
ფელიცია სიცილია ატვილი 1078 1097 1102 კალმანი
ეფემია კიევის

რუსეთი

რიურიკი ? 1104 1113 4 აპრილი

1139

სახელი

უცნობია

კაპუა დრენგოტი ? 1120 1121 წლის შემდეგ იშტვან II
HelenaofSerbien.jpg ჰელენა სერბეთი ვოჩისლავჩევიკი 1109 28 აგვისტო

1127

1 მარტი

1131

13 თებერვალი

1141

1146 ბელა II
ეუპოქსინა კიევის

რუსეთი

რიურიკი 1130 1146 31 მაისი

1162

1186 გეზა II
იერუსლავნა კიევის

რუსეთი

რიურიკი ? 1167 1168 ? იშტვან III
Agnes von Österreich, Gemahlin Steffan von Hungern (1151-1182).png აგნესა ავსტრია ბადენბერგი 1154 1168 4 მარტი 1172 13 იანვარი

1182

მარია ბიზანტია კომნენოსი 1144 1157 14 იანვარი

1163

11 აპრილი

1165

1184 იშტვან IV
Chatillon Anna arcrekonstrukció.jpg აგნესი საფრანგეთი შატილიონი 1154 1170 4 მარტი

1172

1184 ბელა III
Margaret of France (1197).jpg მარგარიტა საფრანგეთი კაპეტი ნოემბერი

1157

1185 23 აპრილი

1196

აგვისტო

1197

KonstancieAragonska Uhry.jpg კონსტანსია არაგონი ბარსელონა 1179 1198 30 სექტემბერი

1204

23 ივნისი

1222

იმრე
GertrudaMeranska.jpg გერტრუდა სლოვენია ანდეჩი 1185 1203 7 მაისი

1205

23 სექტემბერი 1213 ანდრაშ II
იოანდე საფრანგეთი კორტნი 1200 თებერვალი 1215 1233
Beatrice d'Este, Queen of Hungary.jpg ბეატრიჩე იტალია დ'ესტე 1215 14 მაისი 1234 21 სექტემბერი

1235

1245
Maria laskarina.jpg მარია ნიკეა ლასკარისი 1206 1218 21 სექტემბერი

1235

3 მაისი 1270 16 ივლისი

1270

ბელა IV
AlzbetaKumanska kralovna.jpg ელიზაბეტა ყუმანი ტერტერობა 1240 1253 3 მაისი 1270 6 აგვისტო

1272

1290 იშტვან V
ელიზაბეთი ნეაპოლი ანჟუ 1261 1270 5 სექტემბერი

1272

10 ივლისი 1290 1300 ლასლო IV
ფენენა პოლონეთი პიასტი 1261 1290 1295 ანდრაშ III
Agnes of Austria,queen of Hungary.jpg აგნესი ავსტრია ჰაბსბურგი 18 მაისი

1281

13 თებერვალი 1296 14 იანვარი

1301

10 ივნისი

1364

პრემისლიდების დინასტია (1301-1305)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დინასტია დაიბადა ქორწინება მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასარული

გარდაიცვალა მეუღლე
ვაიოლა პოლონეთი პიასტი 1290 5 ოქტომბერი 1305 9 ოქტომბერი 1305 21 სექტემბერი 1317 ლასლო V

ვიტელსბახების დინასტია (1305-1308)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ვიტელსბახების დინასტიიდან უნგრეთს მხოლოდ ერთი მონარქი მართავდა, რომლის ცოლიც იყო კატერინა ჰაბსბურგი, რომელიც 23 წლის გარდაიცვალა, მანამ სანამ მისი ქმარი უნგრეთში გამეფდებოდა. თუმცა ამ მონარქს, ანუ ოტო I-ს ჰყავდა მეორე ცოლიც, რომელიც ტახტის დაკარგვიდან ორ წელიწადში გარდაიცვალა. სწორედ ამის გამო ვიტელსბახების დინასტიიდან უნგრეთს არცერთი დედოფალი არ ჰყოლია.

ანჟუს დინასტია (1308-1395)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დინასტია დაიბადა ქორწინება მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
MarieBytomska.jpg მარია

პოლონელი

პოლონეთი პიასტი 1280 1306 15 დეკემბერი 1317 კარლ I
ბეატრის

ლუქსემბურგელი

საღვთო

რომის

იმპერია

ლუქსემბურგი 1305 24 ივნისი 1318 11 ნოემბერი 1319
Elisabeth Poland.jpg ელიზაბეტა

პოლონელი

პოლონეთი პიასტი 1305 6 ივლისი 1320 16 ივლისი

1342

29 დეკემბერი

1380

მარგარეტ

ბოჰემიელი

საღვთო

რომის

იმპერია

ლუქსემბურგი 24 მაისი

1335

3 აგვისტო

1342

16 ივლისი

1342

ოქტომბერი 1349 ლაიოშ I
Molnár Elisabeth and Mary on the coronation of Cherles II of Hungary (cropped).png ელიზაბეტა

ბოსნიელი

ბოსნია კოტრომანიჩი 1340 20 ივნისი 1353 10 სექტემბერი

1382

16 იანვარი

1387

მარგერიტა

დურაცო

იტალია ანჟუ-დურაცო 28 ივლისი

1347

24 იანვარი

1369

31 დეკემბერი

1385

24 თებერვალი

1386

6 აგვისტო

1412

კარლ II

ლუქსემბურგების დინასტია (1395-1437)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დინასტია დაიბადა ქორწინება მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Barbara-von-Cilli.jpg ბარბარა ცელჯე სლოვენია ცელჯე 1390 1406 9 დეკემბერი 1437 11 ივლისი 1451 სიგიზმუნდ I

ჰაბსბურგების დინასტია (1437-1439)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დინასტია დაიბადა ქორწინება მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
AlzbetaLuc.jpg ელისაბეთ

ლუქსემბურგელი

საღვთო

რომის

იმპერია

ლუქსემბურგი 7 ოქტომბერი

1409

28 სექტემბერი

1421

9 დეკემბერი

1437

27 ოქტომბერი

1439

19 დეკემბერი

1442

ალბერხტ I

იაგელონების დინასტია (1440-1444)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ვლადისლავ I-ს არ ჰყოლია შვილები და არც დაქორწინებული ყოფილა (აქედან გამომდინარე დადიოდა ჭორები, რომ ჰომოსექსუალი იყო).

ჰაბსბურგების დინასტია (1444-1457)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მეფე ლასლო პრაღაში ემზადებოდა რათა ცოლად შეერთო საფრანგეთის მეფე შარლ VII-ის ასული, პრინცესა მაგდალენა ვალუა, თუმცა ლასლო მზადებისას გარდაიცვალა, მაგდალენა კი სამშობლოში დააბრუნეს.

ჰუნიადების დინასტია (1458-1490)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დინასტია დაიბადა ქორწინება მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Věnceslav Černý - Odchod Kateřiny, dcery Jiříkovy, z domova do Uher.jpg კატერინა

ბოჰემიელი

ბოჰემია პოდიებრადი 11 ნოემბერი 1449 1 მაისი 1461 8 მარტი 1464 მატაიშ I
Beatrix de Nápoles.jpg ბეატრიჩე

ნეაპოლელი

ნეაპოლი ტრასტამარა 16 ნოემბერი 1447 15 დეკემბერი 1476 6 აპრილი 1490 23 სექტემბერი 1508

იაგელონების დინასტია (1490-1526)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დინასტია დაიბადა ქორწინება მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
ბარბარა

ბრანდენბურგელი

ბრანდენბურგი ჰოჰენცოლერნი 30 მაისი

1464

20 აგვისტო

1476

18 სექტემბერი

1490

1491

(განქორწინდნენ)

4 სექტემბერი

1515

ვლადისლავ II
Beatrix de Nápoles.jpg ბეატრიჩე

ნეაპოლელი

ნეაპოლი ტრასტამარა 16 ნოემბერი

1457

4 ოქტომბერი 1490 7 აპრილი 1500

(განქორწინდნენ)

23 სექტემბერი

1508

Anne de Foix-cut.jpg ანა დე ფუა-კანდალი საფრანგეთი ფოქსი 1484 29 სექტემბერი 1502 26 ივლისი 1506
Krell, Hans - Mary of Habsburg - Bayerische Staatsgemäldesammlungen.jpg მარია ესპანელი ესპანეთი ჰაბსბურგები 18 სექტემბერი

1505

13 იანვარი 1522 29 აგვისტო

1526

18 ოქტომბერი

1558

ლაიოშ II

ჰაბსბურგების დინასტია (1526-1780)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დინასტია დაიბადა ქორწინება მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Annajagiello.jpg ანა უნგრელი უნგრეთი იაგელონი 23 ივლისი 1503 25 მაისი 1521 29 აგვისტო 1526 27 იანვარი 1547 ფერდინანდ I
Maria of Spain 1557.jpg მარია ესპანელი ესპანეთი ჰაბსბურგი 21 ივნისი 1528 13 სექტემბერი

1548

სექტემბერი 1564 12 ოქტომბერი

1576

26 თებერვალი

1608

მაქსიმილიან I
Frans Pourbus d. J. 002.jpg ანა ტიროლელი ავსტრია ჰაბსბურგი 4 ოქტომბერი

1585

4 დეკემბერი 1611 14 დეკემბერი 1618 მატაიშ II
Justus Sustermans - Eleonora Gonzaga (1598-1655), Empress in black dress.jpg ელეონორა

მანტუელი

მანტუა გონძაგა 23 სექტემბერი

1598

4 თებერვალი 1622 15 თებერვალი

1637

27 ივნისი 1655 ფერდინანდ II
Diego Velázquez - Infanta Doña María, Queen of Hungary - WGA24380.jpg მარია ანა

ესპანელი

ესპანეთი ჰაბსბურგი 18 აგვისტო 1606 20 თებერვალი 1631 13 მაისი 1646 ფერდინანდ III
Lorenzo Lippi 005.jpg მარია

ლეოპოლდინა

ავსტრიელი

ავსტრია ჰაბსბურგი 18 ნოემბერი

1630

2 ივლისი 1648 7 აგვისტო 1649
Frans Luycx - Eleonora Gonzaga as Diana, Holy Empress, 3rd wife of Ferdinand III.jpg ელეონორა

მანტუელი

მანტუა გონძაგა 18 ნოემბერი

1630

30 აპრილი 1651 2 აპრილი

1657

6 დეკემბერი

1686

Margarita Teresa of Spain Mourningdress.jpg მარგარიტა

ტერეზა

ესპანელი

ესპანეთი ჰაბსბურგი 12 ივლისი

1651

12 დეკემბერი 1666 12 მარტი 1673 ლეოპოლდ I
Giovanni Maria Morandi 001.jpg კლაუდია

ფელიჩიტა

ავსტრიელი

ავსტრია ჰაბსბურგი 30 მაისი 1653 15 ოქტომბერი 1673 8 აპრილი 1676
Eleonore of Pfalz Neuburg.jpg ელეონორ

მაგდალენა

ნოიბურგელი

პფალცი ვიტელსბახი 6 იანვარი 1655 14 დეკემბერი 1676 5 მაისი 1705 19 იანვარი

1720

Carriera, Rosalba - Empress Wilhelmine Amalie, 1730.jpg ვილჰელმინა ამალია ბრაუნშვაიგ-ლიუნებურგელი ველფი 21 აპრილი 1673 24 თებერვალი 1699 17 აპრილი

1711

10 აპრილი

1742

იოზეფ I
Elisabeth Christine of Braunschweig Wolfenbuettel.jpg ელიზაბეთ კრისტინა ბრაუნშვაიგ-ვოლფენბიუტელი ველფი 28 აგვისტო

1691

1 აგვისტო

1708

17 აპრილი 1711 20 ოქტომბერი

1740

21 დეკემბერი

1750

კარლ III

ჰაბსბურგ-ლოთარინგიის დინასტია (1780-1918)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დინასტია დაიბადა ქორწინება მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Mengs, Anton Raphael - Maria Luisa di Borbone Spagna, granduchessa di Toscana - 1770 - Prado.jpg მარია ლუიზა

ესპანელი

ესპანეთი ბურბონი 24 ნოემბერი

1745

16 თებერვალი

1764

20 თებერვალი

1790

1 მარტი 1792 15 მაისი 1792 ლეოპოლდ II
Maria Teresa di Borbone-Napoli.jpg მარია ტერეზა

სიცილიელი

სიცილია ბურბონი 6 ივნისი 1772 15 აგვისტო

1790

1 მარტი 1792 13 აპრილი 1807 ფრანც I
Ritratto di Maria Luisa di Borbone-Spagna, Granduchessa di Toscana - A. Longhi.jpg მარია

ლუდოვიკა

ჰაბსბურგ-ესტე

ავსტრია ჰაბსბურგ-

ესტე

14 თებერვალი

1787

6 იანვარი 1808 7 აპრილი 1816
Caroline Augusta of Bavaria empress of Austria.jpg კაროლინა

ავგუსტა

ბავარიელი

ბავარია ვიტელსბახი 8 თებერვალი

1792

29 ოქტომბერი 1816 28 სექტემბერი

1830

9 თებერვალი

1873

Anton Einsle - Maria Anna Carolina Pia, Prinzessin von Savoyen.jpg მარია ანა

სავოიელი

სარდინია სავოია 19 დეკემბერი

1803

12 თებერვალი 1831 2 დეკემბერი

1848

4 მაისი 1884 ფერდინანდ V
Empress Elisabeth of Austria2.jpg ელისაბედ

ბავარიელი

ბავარია ვიტელსბახი 24 დეკემბერი

1837

24 აპრილი 1854 10 სექტემბერი 1898 ფრანც იოზეფ I
Kaiserin Zita von Österreich 1917.jpg ზიტა პარმელი პარმა ბურბონი 9 მაისი 1892 13 ივნისი

1911

21 ნოემბერი

1916

11 ნოემბერი

1918

14 მარტი

1989

კარლ IV