ლუქსემბურგის კონსორტთა სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ლუქსემბურგის კონსორტთა სიაში წარმოდგენილია იმ ქალთა სია, რომლებიც დაქორწინებულნი იყვნენ ლუქსემბურგის მონარქებზე. სხვადასხვა პერიოდში მათ ჰქონდათ ლუქსემბურგის გრაფინიისა და ჰერცოგინიის წოდებები, დღეს კი ეს წოდება ლუქსემბურგის დიდ ჰერცოგინიადაა გადაკეთებული. მთელი ისტორიის განმავლობაში ლუქსემბურგის ყველა კონსორტი ქალი იყო, გარდა ფელიჩე დე ბურბონ-პარმელისა, რომელიც დიდ ჰერცოგინია შარლოტის მეუღლე იყო. დღეისათვის ლუქსემბურგის დიდი ჰერცოგინიაა მარია ტერეზა მესტრე.

ლუქსემბურგის საგრაფო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

არდენები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
ჰედვიგ

ნორგაუელი

ებერჰარდ IV,

ნორგაუს გრაფი

(კონრადინები)

937 950 963 13 დეკემბერი, 992 სიგფრიდ I
ერმენტრუდა

გლაბერგელი

? 964 990-ის შემდეგ ? ფრედერიკ I
კლემენტია

აკვიტანიელი

გულიემ VII,

აკვიტანიის ჰერცოგი

(რამნულფილდები)

1060 1075 8 აგვისტო, 1086

ქმრის გარდაცვალება

4 იანვარი, 1142 კონრად I
მატილდა

ნორთაიმელი

კუნო,

ბაიხლინგენის გრაფი

(ნორთაიმები)

1080 1105 1120 ვილჰელმ I
ერმენგრადა

ზუტპენიელი

ოტო II,

ზუტპენიის გრაფი

1091 1034 1136

ქმრის გარდაცვალება

1138 კონრად II

ნამიურები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
ლაურეტა

ფლანდრიელი

ტიერი,

ფლანდრიის გრაფი

(მეცელები)

1130 1152 1163

განქორწინება

1175 ჰაინრიხ IV
აგნესა

გელდერნელი

ანრი I,

გელდერნის გრაფი

(ვაზენბერგები)

1155 1168 24 აგვისტო, 1196

ქმრის გარდაცვალება

1196

ჰოენშტაუფენები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Marguerite Blois.jpg მარგარიტა

ბლუელი

ტიბო V,

ბლუის გრაფი

(ბლუელები)

1170 1190 14 აგვისტო, 1196 1197

ქმრის დამხობა

12 ივლისი, 1230 ოტო

ლუქსემბურგები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Margaret of Bar.jpg მარგარიტა

ბარელი

ანრი II,

ბარის გრაფი

(მონბელიარები)

1220 4 ივნისი,

1240

12 თებერვალი,

1247

23 ნოემბერი, 1275 ჰაინრიხ V
ბეატრის

ბემონტელი

ბალდუინი,

ბემონტის გრაფი

(ავესნისები)

1242 22 მაისი,

1265

24 დეკემბერი,

1281

5 ივნისი, 1288

ქმრის გარდაცვალება

1 მარტი, 1321 ჰაინრიხ VI
MarketaBrabantska.jpg მარგარიტა

ბრაბანტელი

ჟან I,

ბრაბანტის

ჰერცოგი

(ლუვენები)

4 ოქტომბერი,

1276

9 ივლისი, 1292 14 დეკემბერი, 1311 ჰაინრიხ VII
Elias vitraz.jpg ელიზაბეთ

ბოჰემიელი

ვაცლავ II,

ბოჰემიის მეფე

(პრჟემისლოვიჩები)

20 იანვარი,

1292

1 სექტემბერი,

1310

24 აგვისტო,

1313

28 სექტემბერი, 1330 იოჰან I
Beatrycze.jpg ბეატრის დე

ბურბონი

ლუი I,

ბურბონის ჰერცოგი

(ბურბონები)

1320 11 მარტი, 1334 26 აგვისტო, 1346

ქმრის გარდაცვალება

27 დეკემბერი,

1383

Busta Blanka z Valois detail.jpg ბლანშ დე

ვალუა

შარლი,

ვალუას გრაფი

(ვალუები)

1316 23 მაისი,

1323

26 აგვისტო,

1346

1 აგვისტო, 1348 კარლ I
Busta Anna Falcká detail.jpg ანა

ბავარიელი

რუდოლფ II,

ბავარიის ჰერცოგი

(ვიტელსბახები)

26 სექტემბერი,

1329

11 მარტი, 1349 2 თებერვალი, 1353
Busta Anna Svidnicka.jpg ანა

შვაიდნიცელი

ჰაინრიხ II,

შვაიდნიცის

ჰერცოგი

(პიასტები)

1339 27 მაისი, 1353 1353

ქმრის გადადგომა

11 ივლისი,

1362

JohannavanBrabant.jpg იოჰანა

ბრაბანტელი

ჟან III,

ბრაბანტის ჰერცოგი

(ლუვენები)

24 ივნისი,

1322

მარტი,

1352

1353 13 მარტი, 1354

ჰერცოგინია გახდა

1 ნოემბერი,

1406

ვენცელ I

ლუქსემბურგის საჰერცოგო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ლუქსემბურგები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
JohannavanBrabant.jpg იოჰანა

ბრაბანტელი

ჟან III,

ბრაბანტის ჰერცოგი

(ლუვენები)

24 ივნისი,

1322

მარტი,

1352

13 მარტი,

1354

7 დეკემბერი, 1383

ქმრის გადადგომა

1 ნოემბერი,

1406

ვენცელ I
Joanna of Bavaria.jpg იოჰანა

ბავარიელი

ალბრეხტ I,

ბავარიის ჰერცოგი

(ვიტელსბახები)

1362 29 სექტემბერი,

1370

29 ნოემბერი,

1378

31 დეკემბერი, 1386 ვენცელ II
აგნესა

ოპოლელი

ბოლკო II,

ოპოლეს ჰერცოგი

(პიასტები)

? 1374 1388 18 იანვარი, 1411

ქმრის გარდაცვალება

1 აპრილი, 1413 იობსტი

ვალუები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Rogier van der Weyden (workshop of) - Portrait of Isabella of Portugal.jpg ისაბელ

პორტუგალიელი

ჟუან I,

პორტუგალიის

მეფე

(ავისები)

21 თებერვალი, 1397 7 იანვარი, 1430 1443 15 ივლისი, 1467

ქმრის გარდაცვალება

17 დეკემბერი, 1471 ფილიპე I
Margaret of York.jpg მარგარეტ

იორკელი

რიჩარდი,

იორკის

ჰერცოგი

(იორკები)

3 მაისი, 1446 9 ივლისი, 1468 5 იანვარი, 1477

ქმრის გარდაცვალება

23 ნოემბერი, 1503 კარლ II

ჰაბსბურგები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Johanna die Wahnsinnige,die junge Herzogin von Burgund.jpg ხუანა

არაგონელი

ფერდინანდ II,

არაგონის მეფე

(ტრასტამარები)

6 ნოემბერი, 1479 20 ოქტომბერი, 1496 25 სექტემბერი, 1506

ქმრის გარდაცვალება

12 აპრილი, 1555 ფილიპე II
La emperatriz Isabel de Portugal, por Tiziano.jpg ისაბელ

პორტუგალიელი

მანუელ I,

პორტუგალიის

მეფე

(ავისები)

24 ოქტომბერი, 1503 11 მარტი, 1526 1 მაისი, 1539 კარლ III
Maria Tudor1.jpg მერი ტიუდორი ჰენრი VIII,

ინგლისის მეფე

(ტიუდორები)

18 თებერვალი,

1516

25 ივლისი, 1554 16 იანვარი,

1556

17 ნოემბერი, 1558 ფილიპე III
Elisabeth de Valois, Anthonis Mor.jpg ელიზაბეტ დე

ვალუა

ანრი II,

საფრანგეთის

მეფე

(ვალუები)

2 აპრილი,

1545

22 ივნისი, 1559 3 ოქტომბერი, 1568
Ana de Austria2.jpg ანა ავსტრიელი მაქსიმილიან II,

საღვთო რომის

იმპერატორი

(ჰაბსბურგები)

1 ნოემბერი, 1549 4 მაისი, 1570 26 ოქტომბერი, 1580
Rodrigo de Villandrando - Isabel of France - WGA25100.jpg ელიზაბეტ დე

ბურბონი

ანრი IV,

საფრანგეთის

მეფე

(ბურბონები)

22 ნოემბერი, 1602 25 ნოემბერი, 1615 31 მარტი,

1621

6 ოქტომბერი, 1644 ფილიპე IV
Retratodelareinamariana.jpg მარიანა

ავსტრიელი

ფერდინანდ III,

საღვთო რომის

იმპერატორი

(ჰაბსბურგები)

24 დეკემბერი, 1634 7 ოქტომბერი, 1649 17 სექტემბერი, 1665

ქმრის გარდაცვალება

16 მაისი, 1696
Marie Louise d'Orléans by Mignard wearing the Fleur-de-lis (showing her dignity as a Grand daughter of France) and the Spanish crown.jpg მარია ლუიზა

ორლეანელი

ფილიპ I,

ორლეანის

ჰერცოგი

(ორლეანელები)

26 მარტი, 1662 19 ნოემბერი, 1679 12 თებერვალი, 1689 კარლ IV
Marie-Anne de Neubourg, reine d'Espagne.jpg მარია ანა

ნოიბურგელი

ფილიპ ვილჰელმი,

პფალცის

კურფიურსტი

(ვიტელსბახები)

28 ოქტომბერი, 1667 14 მაისი, 1690 1 ნოემბერი, 1700

ქმრის გარდაცვალება

16 ივლისი, 1740

ბურბონები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Queen Maria Luisa of Spain, Princess of Savoy.jpg მარია ლუიზა

სავოიელი

ვიტორიო ამადეო II,

სარდინიის მეფე

(სავოიელები)

17 სექტემბერი, 1688 2 ნოემბერი, 1701 1712

ქმრის დამხობა

14 თებერვალი, 1714 ფილიპე V

ვიტელსბახები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Troy Teresa Kunegunda Sobieska.jpg ტერეზა კუნეგუნდა

სობიესკა

იან III,

პოლონეთის მეფე

(სობესკები)

4 მარტი, 1676 2 იანვარი, 1695 1712 11 აპრილი, 1713

ქმრის დამხობა

10 მარტი, 1730 მაქსიმილიან ემანუელი

ჰაბსბურგები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Frans van Stampart - Portrait of Empress Elisabeth Christine.jpg ელიზაბეთ

კრისტინა

ბრაუნშვაიგ-

ვოლფენბიუტელი

ლუდვიგ რუდოლფი,

ბრაუნშვაიგ-

ვოლფენბიუტელის

ჰერცოგი

(ველფები)

28 აგვისტო,

1691

1 აგვისტო, 1708 11 აპრილი,

1713

20 ოქტომბერი, 1740

ქმრის გარდაცვალება

21 დეკემბერი,

1750

კარლ V
Mengs, Anton Raphael - Maria Luisa di Borbone Spagna, granduchessa di Toscana - 1770 - Prado.jpg მარია ლუისა

ესპანელი

კარლოს III,

ესპანეთის მეფე

(ბურბონები)

24 ნოემბერი,

1745

5 აგვისტო, 1765 20 თებერვალი,

1790

1 მარტი, 1792

ქმრის გარდაცვალება

15 მაისი, 1792 ლეოპოლდი
Maria Teresa di Borbone-Napoli.jpg მარია ტერეზა

სიცილიელი

ფერდინანდ I,

ორი სიცილიის მეფე

(ბურბონები)

6 ივნისი,

1772

15 სექტემბერი,

1790

1 მარტი, 1792 1794

საფრანგეთის მიერ

ლუქსემბურგის

ოკუპაცია

13 აპრილი,

1807

ფრანცი

ლუქსემბურგის დიდი საჰერცოგო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ორან-ნასაუელები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Wilhelmina van Pruisen.jpg ვილჰელმინა

პრუსიელი

ფრიდრიხ ვილჰელმ II,

პრუსიის მეფე

(ჰოენცოლერნები)

18 ნოემბერი,

1774

1 ოქტომბერი,

1791

15 მარტი, 1815 12 ოქტომბერი, 1837 ვილემ I
Hulst - Portrait of Queen Paulowna.jpg ანა პავლოვნა

რომანოვა

პავლე I,

რუსეთის იმპერატორი

(რომანოვები)

18 იანვარი,

1795

21 თებერვალი,

1816

7 ოქტომბერი,

1840

7 მარტი, 1849

ქმრის გარდაცვალება

1 მარტი, 1865 ვილემ II
Koningin Sophie Württemberg.jpg სოფია

ვიურტემბერგელი

ვილჰელმ I,

ვიურტემბერგის მეფე

(ვიურტემბერგები)

17 ივნისი,

1818

18 ივნისი,

1839

7 მარტი, 1849 3 ივნისი, 1877 ვილემ III
H.R. Barraud - Emma van Waldeck-Pyrmont (1882).jpg ემა ცუ ვალდეკ

უნდ პირმონტი

გეორგ ვიქტორი,

ვალდეკ უნდ

პირმონტის მთავარი

(ვალდეკები)

2 აგვისტო,

1858

7 იანვარი, 1879 23 ნოემბერი, 1890

ქმრის გარდაცვალება

20 მარტი, 1934

ნასაუ-ვაილბურგები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სურათი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Stauffer - Adelheid von Anhalt.jpg ადელჰაიდ მარია

ანჰალტ-დესაუელი

ფრიდრიხ ავგუსტი,

ანჰალტ-დესაუს

მთავარი

(ასკანიები)

25 დეკემბერი,

1833

23 აპრილი,

1851

23 ნოემბერი,

1890

17 ნოემბერი, 1905

ქმრის გარდაცვალება

24 ნოემბერი,

1916

ადოლფი
MarieAnna.jpg მარია ანა

პორტუგალიელი

მიგელ I,

პორტუგალიის მეფე

(ბრაგანსები)

13 ივლისი,

1861

21 ივნისი,

1893

17 ნოემბერი,

1905

25 თებერვალი, 1912

ქმრის გარდაცვალება

31 ივლისი,

1942

ვილემ IV
Prince Félix of Luxembourg, Prince of Parma and Princely consort of Luxembourg (1893-1970).jpg ფელიჩე დე

ბურბონ-პარმელი

რობერტო I,

პარმის ჰერცოგი

(ბურბონები)

28 ოქტომბერი,

1893

6 ნოემბერი, 1919 12 ნოემბერი, 1964

ცოლის გადადგომა

8 აპრილი,

1970

შარლოტა
Joséphine-Charlotte vun der Belsch.jpg ჟოზეფინა

შარლოტა

ბელგიელი

ლეოპოლდ III,

ბელგიის მეფე

(საქსენ-კობურგ-

გოთელები)

11 ოქტომბერი,

1927

9 აპრილი,

1953

12 ნოემბერი,

1964

7 ოქტომბერი, 2000

ქმრის გადადგომა

10 იანვარი,

2005

ჟანი
Maria Teresa Mestre.jpg მარია ტერეზა

მესტრე

ხოსე ანტონიო

მესტრე ი ალვარესი

22 მარტი,

1956

14 თებერვალი,

1984

7 ოქტომბერი,

2000

თანამდებობაზეა ცოცხალია ანრი

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]