ესპანეთის დედოფლების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ესპანეთის დედოფლების სიაში წარმოდგენილია იმ ქალთა სია, რომლებიც იყვნენ ესპანეთის მეფეთა მეუღლეები და შესაბამისად ჰქონდათ ესპანეთის დედოფლის ტიტული. ესპანეთის ისტორიაში ყველა მონარქი მამაკაცი იყო, თუმცა არსებობს ერთად ერთი გამონაკლისი, ისაბელ II-ის სახით, როცა ქალი გახდა ესპანეთის მონარქი. ესპანეთს დაარსების დღიდან დღემდე სულ 28 დედოფალი ჰყავდა. ესპანეთის პირველი დედოფალი იყო ისაბელ პორტუგალიელი, ხოლო დღეს ესპანეთის დედოფალია - ლეტიცია ორტისი.

ჰაბსბურგთა დინასტია (1516-1700)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ხუანასა და კარლ I-ის ქვეშ, კასტილიისა და არაგონის ტახტი საბოლოოგ გაერთიანდა ერთ მონარქად.

პორტრეტი გერბი სახელი სამშობლო დაბ.თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Isabella of Portugal by Titian.jpg Coat of Arms of Isabella of Portugal, Holy Roman Empress and Queen Consort of Spain.svg ისაბელ

პორტუგალიელი

პორტუგალია 24 ოქტომბერი

1503

11 მარტი 1526 1 მაისი 1539 1 მაისი 1539 კარლ I
Mary I of England.jpg Coat of Arms of England (1554-1558).svg მერი ტიუდორი ინგლისი 18 თებერვალი

1516

16 იანვარი 1556 17 ნოემბერი 1558 17 ნოემბერი 1558 ფილიპე II
Elisabeth de Valois, Anthonis Mor.jpg Coat of Arms of Elisabeth of France (1545-1568), Queen Consort of Spain.svg ელიზაბეტა

ვალუა

საფრანგეთი 2 აპრილი

1545

22 ივნისი 1559 3 ოქტომბერი 1568 3 ოქტომბერი 1568
Ana de Austria2.jpg Coat of Arms of Anna of Austria (1549-1580), Queen Consort of Spain.svg ანა ავსტრიელი ავსტრია 1 ნოემბერი 1549 4 მაისი 1570 26 ოქტომბერი 1580 26 ოქტომბერი 1580
Margaret of austria 1609.jpg Coat of Arms of Margaret of Austria (1584-1611), Queen Consort of Spain.svg მარგარეტ

ავსტრიელი

25 ოქტომბერი

1584

18 აპრილი 1599 3 ოქტომბერი 1611 3 ოქტომბერი 1611 ფილიპე III
Rodrigo de Villandrando - Isabel of France - WGA25100.jpg Coat of Arms of Elisabeth of France (1602-1644), Queen Consort of Spain.svg ელიზაბეტა დე

ბურბონი

საფრანგეთი 22 ნოემბერი

1602

31 მარტი 1621 6 ოქტომბერი 1644 6 ოქტომბერი 1644 ფილიპე IV
Diego Velázquez - Queen Doña Mariana of Austria - WGA24462.jpg Coat of Arms of Mariana of Austria, Queen Consort of Spain.svg მარიანა

ავსტრიელი

საღვთო

რომის

იმპერია

24 დეკემბერი

1634

7 ოქტომბერი 1649 17 სექტემბერი 1665 16 მაისი 1696
Marie-Louise d'Orléans, reine d'Espagne.jpg Coat of Arms of Marie Louise of Orléans, Queen Consort of Spain.svg მარია ლუიზა

დ'ორლეანი

საფრანგეთი 26 მარტი 1662 19 ნოემბერი 1679 12 თებერვალი 1689 12 თებერვალი 1689 კარლ II
Unsigned - Maria Anna of Neuburg , Wife of Charles II of Spain c.1690 fs.jpg Coat of Arms of Mariana of Neuburg, Queen Consort of Spain.svg მარია ანა

ნოიბურგელი

ბავარია 28 ოქტომბერი

1667

14 მაისი 1690 1 ნოემბერი 1700 16 ივლისი 1740

ბურბონების დინასტია (1700-1808)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

1700 წელს კარლ II გარდაიცვალა. კარლი შეცვალა 16 წლის ფილიპმა, კარლის დის, მარია ტერეზას შვილიშვილმა, როგორც მისმა მემკვიდრემ.

პორტრეტი გერბი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Maria Luisa of Savoy, attributed to Francisco Antonio Melendez (1682-1752).jpg Coat of Arms of Maria Luisa of Savoy, Queen Consort of Spain.svg მარია ლუიზა

სავოიელი

სარდინია 17 სექტემბერი 1688 2 ნოემბერი 1701 14 თებერვალი 1714 14 თებერვალი 1714 ფილიპე V
Elisabeth Farnese by Giovanni Maria delle Piana.jpg Coat of Arms of Elisabeth Farnese, Queen Consort of Spain.svg ელიზაბეტა ფარნეზე პარმა 22 ოქტომბერი 1692 24 დეკემბერი 1714 14 იანვარი 1724 11 ივლისი 1766
Luisa Isabel de Orleans.jpg Coat of Arms of Louise Élisabeth d'Orléans, as Queen Consort of Spain.svg ლუიზ ელიზაბეტ ორლეანელი საფრანგეთი 11 დეკემბერი 1709 14 იანვარი 1724 31 აგვისტო 1724 16 ივნისი 1742 ლუიშ I
Elisabeth Farnese by Giovanni Maria delle Piana.jpg Coat of Arms of Elisabeth Farnese, Queen Consort of Spain.svg ელიზაბეტა ფარნეზე პარმა 22 ოქტომბერი 1692 6 სექტემბერი 1724 9 ივლისი 1746 11 ივლისი 1766 ფილიპე V
Anonymous Barbara of Portugal.jpg Coat of Arms of Barbara of Portugal, Queen Consort of Spain.svg ბარბარა ბრაგანსა პორტუგალია 4 დეკემბერი 1711 9 ივლისი 1746 27 აგვისტო 1758 27 აგვისტო 1758 ფერდინანდ VI
Maria Amalia of Saxony.jpg Coat of Arms of Maria Amalia of Saxony, Queen Consort of Spain.svg მარია ამალია საქსონელი პოლონეთი 24 ნოემბერი 1724 10 აგვისტო 1759 27 სექტემბერი 1760 27 აგვისტო 1760 კარლ III
Mengs - Maria Luisa of Parma, Prado.jpg Coat of Arms of Maria Luisa of Parma, Queen Consort of Spain.svg მარია ლუიზა

პარმელი

პარმა 9 დეკემბერი 1751 14 დეკემბერი 1788 19 მარტი 1808 2 იანვარი 1819 კარლ IV

ბონაპარტეების დინასტია (1808-1813)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ერთადერთი მონარქი ამ დინასტიიდან იყო ჟოსეფი, მისი ძმის იმპერატორ ნაპოლეონ I-ის დაძალებით. იგი ქვეყნის სათავეში მოვიდა კარლ IV-ისა და ფერდინანდ VII-ის უარის თქმის შემდეგ. წოდება, რომელსაც ჟოსეფი ატარებდა შემდეგნაირად ჟღერდა: "ესპანეთისა და ინდოეთის მეფე, გრაცია ღმერთი და კონსტიტუციური მდგომარეობა". მას შემდგომ მიცეს წინა მეფეების ყველა წოდება.

პორტრეტი გერბი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Julie Clary - enfants.jpg Coat of Arms of Julie Clary as Queen Consort of Spain2.svg მარია ჯულია კლარი საფრანგეთი 26 დეკემბერი 1771 1 აგვისტო 1808 11 დეკემბერი 1813 7 აპრილი 1845 ჟოზეფ I

ბურბონთა დინასტია (1813-1868) (პირველი რესტავრაცია)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

კარლ IV-ის უფროსი შვილმა მიიღო ტახტის მემკვიდრეობა. წოდებას რომელსაც ატარებდა შემდეგნაირად ჟღერდა: კასტილიის, ლეონისა და არაგონის მეფე...გრაცია ღმერთისაგან.

პორტრეტი გერბი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Maria Isabel of Portugal in front of the Prado in 1829 by Bernardo López y piquer.jpg Coat of Arms of Maria Isabel of Portugal, Queen Consort of Spain.svg მარია ისაბელ

პორტუგალიელი

პორტუგალია 19 მაისი 1797 29 სექტემბერი 1816 26 დეკემბერი 1818 26 დეკემბერი 1818 ფერდინანდ VII
La reina María Josefa Amalia de Sajonia (Museo del Prado).jpg Coat of Arms of Maria Josepha of Saxony, Queen Consort of Spain.svg მარია ჟოზეფა ამალია საქსონიელი საქსონია 7 დეკემბერი 1803 20 ოქტომბერი 1819 18 მაისი 1829 18 მაისი 1829
María Cristina de Borbón-Dos Sicilias, reina de España.jpg Coat of Arms of Maria Christina of the Two Sicilies, Queen Consort of Spain.svg მარია კრისტინა

სიცილიელი

ორი სიცილია 27 აპრილი 1806 11 დეკემბერი 1829 29 სექტემბერი 1833 22 აგვისტო 1878
Queen Isabella II of Spain by Franz Xaver Winterhalter, 1852.jpg Ornamented Coat of Arms of Queen Isabella of Castile (1474-1492).svg ისაბელ II ესპანეთი 10 ოქტომბერი

1830

29 სექტემბერი 1833 30 სექტემბერი 1868 9 აპრილი 1904 ინფანტი ფრანსისკო

სავოიის დინასტია (1870-1873)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

1868 წლის ესპანეთის რევოლუციის შემდეგ გადადგა იზაბელა II, ჩამოყალიბდა პროვინციული მმართველობა და რეგენტობით მეთაურობდა ფრანცისკო სერანო ი დომინგუესი 1868 წლის 8 ოქტომბრიდან 1871 წლის 2 იანვარმდე, მანამ სანამ ახალი მონარქი მოიძებნა. ამადეუსი არჩეული იყო როგორც მეფე და მას ახალი წოდება ჰქონდა: ესპანეთის მეფე, გრაცია ღმერთი და ერის ნება-სურვილი

პორტრეტი გერბი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Rosa de Turín.jpg Coat of Arms of Maria Vittoria dal Pozzo as Queen Consort of Spain.svg მარია ვიქტორია

დელ პოცო

საფრანგეთი 9 აგვისტო 1847 16 ნოემბერი 1870 11 თებერვალი 1873 8 ნოემბერი 1876 ამადეუს I

ბურბონთა დინასტია (მეორე და მესამე რესტავრაცია)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

იზაბელა II-ის უფროსმა შვილმა აღადგინა ტახტი. ესპანეთის კონსტიტუციური მეფე.

პორტრეტი გერბი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Queen María de las Mercedes de Orleans as Queen of Spain on her wedding day by an unknown artist.jpg Coat of Arms of Mercedes of Orléans, Queen Consort of Spain.svg მერსედეს ორლეანელი საფრანგეთი 24 ივნისი 1860 23 იანვარი 1878 26 ივნისი 1878 26 ივნისი 1878 ალფონსო XII
Caba Reina (3).jpg Coat of Arms of Maria Christina of Austria, Queen Consort of Spain.svg მარია კრისტინა ავსტრიელი ავსტრია-უნგრეთი 24 ოქტომბერი 1858 29 ნოემბერი 1879 25 ნოემბერი 1885 6 თებერვალი 1929
Victoria Eugenie of Battenberg by Joaquin Sorolla.jpg Coat of Arms of Victoria Eugenie of Battenberg, Queen Consort of Spain.svg ვიქტორია ევგენია ბატენბერგელი გერმანია 24 ოქტომბერი 1887 31 მარტი 1906 14 აპრილი 1931 15 აპრილი 1969 ალფონსო XIII
Sofía, Reina de España Óleo sobre lienzo.1997.jpg Personal Coat of arms of Sofia, Queen of Spain.svg სოფია ბერძენი საბერძნეთი 2 ნოემბერი 1938 22 ნოემბერი 1975 19 ივნისი 2014 ცოცხალია ხუან კარლოს I
Letizia Ortiz (2014-09-05).jpg Coat of Arms of Letizia Ortiz, Queen of Spain.svg ლეტიცია

ორტისი

ესპანეთი 15 სექტემბერი 1972 19 ივნისი 2014 დღემდე ცოცხალია ფილიპე VI

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ლიტერატურა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • Mantendrá el título de reina consorte de España de manera vitalicia y honorífica, solo ejerce funciones protocolares como miembro de la familia real.