ფილიპინების დაცული ტერიტორიების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ფილიპინების დაცული ტერიტორიების სია — ფილიპინების დაცული ტერიტორიების სიას მართავს გარემოსა და ბუნებრივი რესურსების დეპარტამენტის ბიომრავალფეროვნების მართვის ბიურო, ეროვნული გაერთიანებული დაცული ტერიტორიების სისტემის აქტის თანახმად (NIPAS-ის აქტი). 2012 წლის მონაცემებით, ფილიპინების ტერიტორიაზე 240 დაცული ტერიტორიაა, რასაც ფილიპინების 35,700² კილომეტრი ანუ ტერიტორიის 11.9% უკავია[1].

კლასიფიკაცია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ფილიპინების დაცული ტერიტორიები იმართება შემდეგი კლასიფიკაციის მიხედვით, 1992 წელს მიღებული მე-4 ეროვნული გაერთიანებული დაცული ტერიტორიების სისტემის აქტის თანახმად (NIPAS-ის აქტი).

ეროვნული პარკები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ეროვნული პარკი დაცული ტერიტორიის ერთ-ერთი სახეა, რომელსაც მინიჭებული აქვს სპეციალური სტატუსი. ეროვნული პარკი აღნიშნავს ტყის რეზერვაციას, არსებითად ტერიტორიებს, რომლებიც ამოღებულ იქნენ დასახლებიდან და დაცულნი არიან იმ მიზნით, რომ მოხდეს ტერიტორიებისა და ბუნების შენარჩუნება.

ბუნების პარკები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ბუნების პარკი არის შედარებით დიდი ტერიტორია, სადაც არ არის ადამიანის საქმიანობის კვალი და მოპოვებითი რესურსების გამოყენება არ არის ნებადართული. ბუნების პარკები შენარჩუნებულია, რათა დავიცვათ განსაკუთრებულად ბუნებრივი და თვალწარმტაცი ტერიტორიების ეროვნული და საერთაშორისო მნიშვნელობით სამეცნიერო, საგანმანათლებლო და რეკრეაციული გამოყენება.

სახელი ფოტო მდებარეობა ფართობი შეიქმნა
აპოს რიფი Hemitaurichthys polylepis, Apo reef.jpg დასავლეთი მინდორო 15,792 ჰა 1996
ბალინსასაიაოს ბუნების პარკი Lake Balinsasayao.jpg აღმოსავლეთი ნეგროსი 8,016.05 ჰა 2000
ბიკოლის ბუნების პარკი ჩრდილოეთი კამარინესი-სამხრეთი კამარინესი 5,201 ჰა 2000
ბონგსანგლაის ბუნების პარკი მასბატე 244.72 ჰა 2000
ვულკან ბულუსანის ბუნების პარკი Trees, Lakes and Boat.JPG სორსოგონი 3,672 ჰა 2000
კალბარიო-პატაპატის ბუნების პარკი Kabigan Waterfalls in Pagudpud, Ilocos Norte.jpg ჩრდილოეთი ილოკოსი 3,800 ჰა 2007
დანაოს ტბა Lake Danao.jpg ლეიტე 2,193 ჰა 1998
ვულკან მაჰაგნაოს ბუნების პარკი ლეიტე 635 ჰა 1998
ვულკან მაიონის ბუნების პარკი Mt.Mayon tam3rd.jpg ალბაი 5,775.70 ჰა 2000
აპოს მთა The Ring of Mt. Apo.jpg სამხრეთი დავაო-კოტაბატო 54,974.87ჰა 1936
ბალატუკანის მთა Mount Balatukan1.JPG აღმოსავლეთი მისამისი 8,423 ჰა 2007
გიტინგ-გიტინგის მთა რომბლონი 15,265.48 ჰა 1996
ინაიავანის მთათა სისტემის ბუნების პარკი ჩრდილოეთი ლანაო 3,632.74 ჰა 2007
ისაროგის მთა A view of Mt. Isarog 03.JPG სამხრეთი კამარინესი 10,112.35 ჰა 2002
კალატუნგანის მთათა სისტემა Kalatungan falls.JPG ბუკიდნონი 21,247.73 ჰა 2000
ვულკანი კანლაონი Mount Canlaon.JPG დასავლეთი ნეგროსი-აღმოსავლეთი ნეგროსი 24,388 ჰა 1997
კიტანგლადის მთათა სისტემა Kitanglad mountain range songco.JPG ბუკიდნონი 31,235.19 ჰა 1996
მალინდანგის მთა დასავლეთი მისამისი 34,694 ჰა 2002
ჩრდილოეთი ნეგროსის ბუნების პარკი Himoga-an River of Sagay City.png დასავლეთი ნეგროსი 80,454.50 ჰა 2002
ჩრდილოეთი სიერა მადრეს ბუნების პარკი Ultrabasic forests above 1200 m at Barangay Diddadungan - ZooKeys-266-001-g006.jpg ისაბელა (პროვინცია) 359,486 ჰა 1997
ჩრდილო-დასავლეთი წმინდა ნახევარკუნძული Unidos Landscape.jpg აკლანი-ანტიკე 12,009.29 ჰა 2002
პასონანკას ბუნების პარკი Dullian Falls Zamboanga City (24).JPG სამხრეთი ზამბოანგა 12,107 ჰა 1999
სამარი (კუნძული) Panapukan beach.jpg აღმოსავლეთი ვისაი 333,300 ჰა 2003
სიბალომის ბუნების პარკი ანტიკე 5,511.47 ჰა 2000
ტუბატაჰას რიფი Tubbataha Shark.jpg პალავანი (პროვინცია) 97,030 ჰა 2010

ბუნების ძეგლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ბუნების ძეგლი შედარებით მცირე ტერიტორიაა, რომელიც ორიენტირებულია ეროვნული მნიშვნელობის ბუნებრივი მახასიათებლების დაცვასა და შენარჩუნებაზე, მათი განსაკუთრებული და უნიკალური თვისებების გამო.

სახელი ფოტო მდებარეობა ფართობი შეიქმნა
ბესანგის უღელტეხილის ბუნების ძეგლი სამხრეთი ილოკოსი 693.32 ჰა 2000
შოკოლადის ბორცვები Chocolate Hills overview.JPG ბოჰოლი 14,145 ჰა 1997
სალინის ბუნების ძეგლი Bambangjf3512 10.JPG ნუევა ვისკაია 6,675.56 ჰა 2000
ტიმპუნგის და ჰიბოკ-ჰიბოკის ბუნების ძეგლი Hibok-Hibok Volcano Summit.jpg კამიგინი 2,227.62 ჰა 2004

დაცული ლანდშაფტები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

დაცული ლანდშაფტი არის ეროვნული მნიშვნელობის ტერიტორია, რომელიც ხასიათდება ადამიანის ჰარმონიული ურთიერთქმედებით და მიწა, რომელიც უზრუნველყოფს შესაძლებლობებს საზოგადოების სარგებლობისთვის დასვენების, ტურიზმის, ნორმალური ცხოვრების წესისა და ეკონომიკური საქმიანობის სფეროში.

სახელი ფოტო მდებარეობა ფართობი შეიქმნა
ალივაგვაგის დაცული ლანდშაფტი აღმოსავლეთი დავაო-კომპოსტელას ველი 10,491.33 ჰა 2011
მდინარე ამროს დაცული ლანდშაფტიზზ აურორა (პროვინცია) 6,471.08 ჰა 2000
ბაგანგას დაცული ლანდშაფტი აღმოსავლეთი დავაო 114.88 ჰა 2000
ბიგბიგას დაცული ლანდშაფტი სამხრეთი ილოკოსი 135.71 ჰა 2000
ბენავისტას დაცული ლანდშაფტი კესონი 284.27 ჰა 2000
კალბაიოგ პან-ას-ჰაიბანის დაცული ლანდშაფტი სამარი (კუნძული) 7,832 ჰა 1998
კასეკნანის დაცული ტერიტორია AlfonsoCastañedajf0131 13.JPG კაგაიანის ველი-აურორა (პროვინცია) 88,846.80 ჰა 2000
ცენტრალური სებუს დაცული ლანდშაფტი სებუ 29,062 ჰა 2003
მდინარე დინადიავანი Din1605jf.JPG აურორა (პროვინცია) 3,371.33 ჰა 2000
ჰინულუგანგ ტაკტაკი HinulugangTaktakjf5167 03.JPG რისალი 3.20 ჰა 2000
ხოსე რისალის მემორიალის დაცული ლანდშაფტი Jose Rizal Shrine, Dapitan, Zamboanga del Norte.JPG ჩრდილოეთი ზამბოანგა 439 ჰა 2000
ლიბუნაოს დაცული ლანდშაფტი სამხრეთი ილოკოსი 46.70 ჰა 2000
ლიდლიდას დაცული ლანდშაფტი სამხრეთი ილოკოსი 1,157.44 ჰა 2000
მაგაპიტის დაცული ლანდშაფტი View of the northeast coast of Luzon from the foothills of Mt. Cagua - ZooKeys-266-001-g005.jpg კაგაიანი 3,403.62 ჰა 2000
მაინიტის ცხელი წყაროების დაცული ლანდშაფტი კომპოსტელას ველი 1,374 ჰა 2000
მანლელუაგის წყაროს დაცული ლანდშაფტი პანგასინანი 1,935.17 ჰა 2004
მატის დაცული ლანდშაფტი აღმოსავლეთი დავაო 914.26 ჰა 2005
მაულავინის წყაროს დაცული ლანდშაფტი კესონი 149.01 ჰა 2000
მიმბილისანის დაცული ლანდშაფტი აღმოსავლეთი მისამისი 66 ჰა 1999
ბანაჰაუ-სან კრისტობალის მთები Victoria Lagunajf3335 05.JPG კესონი-ლაგუნა (პროვინცია) 10,900.59 ჰა 2009
მთა მანტალინგახანი Mount mantalingahan palawan.jpg პალავანი (პროვინცია) 120,457 ჰა 2009
მთა მატუტუმი Matutum.jpg სამხრეთი კოტაბატო 15,600 ჰა 1995
პალაი-პალაი-მატას-ნა-გულოდის დაცული ლანდშაფტი Mt. Pico De Loro Monolith.jpg კავიტე-ბატანგასი 3,973.13 ჰა 2007
მთა ტიმოლანი სამხრეთი ზამბოანგა 1,994.80 ჰა 2000
პამიტიანის გამოქვაბული რისალი 600 ჰა 1996
კესონის დაცული ლანდშაფტი Oriod.jpg კესონი 938 ჰა 2003
კირინოს დაცული ლანდშაფტი FvfDiffunCordon5699 04.JPG კირინო 164,364.46 ჰა 2005
რაჯა სიკატუნას დაცული ლანდშაფტი Rajah Sikatuna Protected Landscape.jpg ბოჰოლი 10,452.60 ჰა 2000
რუზველტის დაცული ლანდშაფტი DinalupihanBataanjf2691 06.JPG ბატაანი 786.04 ჰა 2000
სანტა ლუსიას დაცული ლანდშაფტი სამხრეთი ილოკოსი 174.16 ჰა 2000
სიმბაან-ტალაგასის დაცული ლანდშაფტი აურორა (პროვინცია) 2,266.49 ჰა 2000
ვულკანი ტაალი Taal lake.jpg ბატანგასი 62,292.14 ჰა 1996
ტალაიტაის დაცული ლანდშაფტი აურორა (პროვინცია) 3,526.29 ჰა 2000
ზემო მარიკინას მდინარეთა აუზის დაცული ლანდშაფტი Rodriguez,Rizaljf5917 09.JPG რისალი 26,125.64 ჰა 2011

დაცული ლანდშაფტები და აკვატორიები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი ფოტო მდებარეობა ფართობი შეიქმნა
აგო-დამორტისი ლა-უნიონი 10,513.30 ჰა 2000
ალბურქიურქ--ლოაი-ლობოსი ბოჰოლი 1,164.16 ჰა 1999
კუნძული ალიგუაი ჩრდილოეთი ზამბოანგა 1,164.16 ჰა 1999
კუნძული აპო Apo Island rocks.jpg აღმოსავლეთი ნეგროსი 1,191.89 ჰა 1994
ბალიანგაო დასავლეთი მისამისი 295 ჰა 2000
ბატანესი Goats in Batanes.png ბატანესი 213,578 ჰა 1994
ბირი ლაროსა ჩრდილოეთი სამარი 33,492 ჰა 2000
კვატრო ისლასი Sonnenuntergang Panorama.jpg ლეიტე 12,500 ჰა 2000
დუმანკილასის ხეობა სამხრეთი ზამბოანგა 25,948 ჰა 1999
დიდი და მცირე სანტა კრუსის კუნძულები Isla Great Santa Cruz49.JPG სამხრეთი ზამბოანგა 1,877 ჰა 2000
გეიუვანი აღმოსავლეთი სამარი 60,448 ჰა 1994
ინიტაო-ლიბერტადი აღმოსავლეთი მისამისი 800.45 ჰა 2002
მაბინი კომპოსტელას ველი 6,106 ჰა 2000
მალაბუნგოტი სამხრეთი კამარინესი 120.62 ჰა 2000
მალამპაია პალავანი 200,115 ჰა 2000
კუნძული მურსიელაგოსი ჩრდილოეთი ზამბოანგა 151 ჰა 2000
კალაოს გამოქვაბული კაგაიანი 118,781.58 ჰა 2003
პუხადას ხეობა Sleeping Dinosaur.JPG აღმოსავლეთი დავაო 21,200 ჰა 1994
კუნძული სელინოგი ჩრდილოეთი ზამბოანგა 1,294.35 ჰა 2000
კუნძული სიარგაო Siargaoisland.jpg სამხრეთი სურიგაო 278,914.13 ჰა 1996
ტალიბონის კუნძულები ბოჰოლი 6,456.87 ჰა 1999

დაცული აკვატორიები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი ფოტო მდებარეობა ფართობი შეიქმნა
კუნძული პანგლაო Alona Beach Palmtree.jpg ბოჰოლი 385.67 ჰა 2003
სარანგანის ხეობა Maitumcoastal.jpg სარანგანი 215,950 ჰა 1996
ტანიონის სრუტე View towards Negros from Cebu.jpg სებუ-აღმოსავლეთი ნეგროსი 450 ჰა 1998

ნაკრძალები და ცხოველთა ნაკრძალები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ნაკრძალი ტერიტორიის ის ნაწილია, სადაც დაცულია მთლიანი ბუნებრივი კომპლექსები. ნაკრძალად ცხადდება ის ადგილი, რომელიც ან ტიპობრივია ამა თუ იმ გეოგრაფიული ზონისათვის, ან შეიცავს სამეცნიერო თვალსაზრისით ძვირფას ბუნებრივ ობიექტებს, გამორჩეულ ეკოსისტემას, ფლორას და ფაუნას.

სახელი ფოტო მდებარეობა ფართობი შეიქმნა
კალაუიტი საფარის პარკი Calauit Island Safari 1.jpg პალავანი 3,400 ჰა 1976
კალავიტი და FB ჰარისონი დასავლეთი მინდორო 121,983.81 ჰა 1920
ბულუანის ტბა კოტაბატო 6,300 ჰა 2006
მალიმანგას ტბა სამბალესი 12.35 ჰა 1980
კუნძული ოლანგო Olango Island near Cebu City, the Philippines.jpg სებუ 920 ჰა 1992
პალავანი პალავანი 761,416 ჰა 1967

სარესურსო ნაკრძალები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი მდებარეობა ფართობი შეიქმნა
სიოკონი ჩრდილოეთი ზამბოანგა 793.74 ჰა 1999
ზემო აგნოს მდინარის აუზი კორდილერა-ნუევა-ვისკაია 77,561 ჰა 2000

მდგრადი ბუნებრივი რესურსების დაცული ტერიტორია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი ფოტო მდებარეობა ფართობი შეიქმნა
ელ ნიდოს მდგრადი ბუნებრივი რესურსების დაცული ტერიტორია El nido.jpg პალავანი 89,134.76 ჰა 1998

საზღვაო ნაკრძალები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი ფოტო მდებარეობა ფართობი შეიქმნა
მასინლოკის და ოიონის ხეობა სამბალესი 7,568 ჰა 1993
კუნძული პალაუი კაგაიანი 7,415.48 ჰა 1994
საგაი დასავლეთი ნეგროსი 32,000 ჰა 2001
კუნძული ტაკლონგი Beach of Taklong Island Guimaras.jpg გიმარასი 1,143.45 ჰა 1990

წყალგამყოფი ტყის ნაკრძალები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი ფოტო მდებარეობა ფართობი შეიქმნა
მდინარე აკლანი PB120005.JPG აკლანი 23,185 ჰა 1990
ალაბატი კესონი 688 ჰა 1987
მდინარე ალიჯავან-კანსუჰაი-ანიბონგანი ბოჰოლი 3,630 ჰა 1992
ალას ველი Surallah South Cotabato 2.jpg სამხრეთი კოტაბატო 92,450 ჰა 1985
მდინარე ანგატი Angatover77jf.JPG ბულაკანი 6,600 ჰა 1968
აურორა აურორა (პროვინცია) 430 ჰა 1936
ბავა კაგაიანი 8,955 ჰა 1987
მდინარე ბინაანი კესონი 465 ჰა 1991
კალაბგანი აურორა (პროვინცია) 4,803 ჰა 1992
კალატრავა-სან ანდრეს-სან აგუსტინი რომბლონი 2,670 ჰა 1982
კალაუაგი კესონი 2,670 ჰა 1939
კაპალონგა ჩრდილოეთი კამარინესი 752 ჰა 1966
კატანდუანესი კატანდუანესი 26,010 ჰა 1987
დაიკანი ჩრდილოეთი კამარინესი 44 ჰა 1933
მდინარე დალანასი ანტიკე 8,558 ჰა 1990
დიბალო-პინგიტ-ზაბალი-მალაიატი აურორა (პროვინცია) 4,528 ჰა 1992
დიპაკულაო აურორა (პროვინცია) 1,786 ჰა 1987
დონია-რემეიდიოს-ტინიო ბულაკანი-ნუევა ვისკაია 20,760 ჰა 1988
დუპასი ნუევა ვისკაია 424.80 ჰა 1934
ჩრდილოეთი ილოკოსის მეტრო ჩრდილოეთი ილოკოსი 2,815 ჰა 1934
ილოგ-ჰილაბანგანი დასავლეთი ნეგროსი 10,211 ჰა 1990
ინფანტა კესონი 384 ჰა 1967
მდინარე ხალაური ილოილო 9,228 ჰა 1990
კაბანკალანი დასავლეთი ნეგროსი 432 ჰა 1991
ლანაოს ტბა სამხრეთი ლანაო 180,460 ჰა 1992
ლიბუნგანი კოტაბატო 52,820 ჰა 1990
მდინარე ლობოკი Loboc river.png ბოჰოლი 19,410 ჰა 1953
ლოპესი კესონი 418 ჰა 1940
ქვემო აგნო ბენგეტი 39,304 ჰა 1983
მასინი ილოილო 6,150 ჰა 1923
მაუგუნაო აღმოსავლეთი მისამისი 136 ჰა 1932
მალაგოსი სამხრეთი დავაო 235 ჰა 1933
მარკოსის გზატკეცილი ბენგეტი 6,105 ჰა 1978
მარიველესი ბატაანი 325 ჰა 1919
მულანაი კესონი 26 ჰა 1938
ნაგილიანი ლა უნიონი 90 ჰა 1936
ოლონგაპო ზამბალესი 6,335 ჰა 1987
პალავანი პალავანი 4,776 ჰა 1982
პალომპონი ლეიტე 2,392 ჰა 1988
მდინარე პანაი კაპისი 4,350 ჰა 1990
პანტაბანგან-კარანგლანი Pantabangan,Nueva4Ecijajf.jpg ნუევა ესიხა 84,500 ჰა 1969
პოლილო კესონი 130 ჰა 1966
სანტა სამხრეთი ილოკოსი 25 ჰა 1935
სამხრეთი უპი მაგინდანაო 1,894.20 ჰა 1987
ტალავერა ნუევა ესიხა-ნუევა ვისკაია 37,156 ჰა 1938
ტანაპი ჩრდილოეთი ილოკოსი 41 ჰა 1971
ტიბიანგ-დამაგანდონგი კესონი 280 ჰა 1938
ტორიხოსი მარინდუკე 105 ჰა 1932
ტუმაუინი ისაბელა (პროვინცია) 17,670 ჰა 1994
ვანგაგი კაგაიანი 6,992 ჰა 1987

ბუნებრივი ბიოტური ტერიტორიები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი მდებარეობა ფართობი შეიქმნა
აბასიგ-მატოგდონ-მანანაპი ჩრდილოეთი კამარინესი 5,420.12 ჰა 2000
ბასილანი ბასილანი 4,497 ჰა 2000
ბუგი სამხრეთი ზამბოანგა 1,095 ჰა 1998
ლაგონოი სამხრეთი კამარინესი 444.60 ჰა 2000

აღკვეთილები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი ფოტო მდებარეობა ფართობი შეიქმნა
აგუსან მარშის აღკვეთილი სამხრეთი აგუსანი 14,835.99 ჰა 1996
კუნძული ჩიკო მასბატე 7.77 ჰა 2000
მარინდუკე მარინდუკე 8,827.96 ჰა 2004
კალავიტის მთა დასავლეთი მინდორო 18,016.19 ჰა 2000
ჰამიგუიტანი Mount Hamiguitan peak.JPG აღმოსავლეთი დავაო 6,834 ჰა 2004
კუნძული ნარო მასბატე 109.98 ჰა 2000
კუნძული რასა პალავანი 1,983 ჰა 2006
კუს კუნძულები ტავი-ტავი 242,967 ჰა 1999

ველური ბუნების ნაკრძალები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

Name Location Area Established
ალიბიხაბანი კესონი 430 ჰა 1981
ავასანის ყურის კუნძულები ჩრდილოეთი სურიგაო 1981
ბანტაიანი სებუ 1981
ბასოტ-კინალანგ-მალაბუნგოტის კუნძულები სამხრეთი კამარინესი 185.38 ჰა 1981
კანიაგოს სრუტის კუნძულები ბოჰოლი 210 ჰა 1981
სებუს სრუტის კუნძულები ბოჰოლი 34 ჰა 1981
კუნძული დამპალიტი მასბატე 1981
გინაუიან-ნარო-ჩიკო-პობრეს კუნძულები მასბატე 23.25 ჰა 1981
ისაბელა ისაბელა (პროვინცია) 1,985 ჰა 1987
მახაბა-ნაპაიუანის კუნძულები მასბატე 18 ჰა 1981
პანაგის კუნძულები ჩრდილოეთი სურიგაო 1981
კუნძული რასა ჩრდილოეთი სურიგაო 1981


რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. Establishing and Managing Protected Areas. DENR-Protected Areas and Wildlife Bureau. წაკითხვის თარიღი: 11 June 2012.