შინაარსზე გადასვლა

ფილიპინების ეროვნული პარკების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია

ფილიპინების ეროვნული პარკები ― ბუნებრივი ან ისტორიული ღირებულების მქონე ადგილები, რომლებიც შექმნილია ეროვნული ინტექგრირებული დაცული ტერიტორიების სისტემის აქტის (1992) საფუძველზე.[1]

2012 წელს ფილიპინებში 240 დაცული ტერიტორია იყო, რომელთაგან 35-ს ეროვნული პარკის სტატუსი აქვს.[2] 2018 წლის 22 ივნისს, მას შემდეგ, რაც პრეზიდენტმა როდრიგო დუტერტემ E-NIPAS Act-ს მოაწერა ხელი, 94 კრიტიკული ტერიტორიის ადგილასაც ეროვნული პარკები შეიქმნა და ჯამში მათი რიცხვი 107-მდე გაიზარდა.[3][4]

ეროვნული პარკები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

     მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლი ან მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლის ნაწილი.

სახელწოდება ფართობი დაარსების თარიღი მდებარეობა კოორდინატები
პროვინციები კუნძულთა ჯგუფი
აურორას მემორიალური ეროვნული პარკი 5,676.00 ჰა
(14,025.7 აკრი)
1937 ლუსონი 15°35′03″N 121°24′00″E / 15.58423° ჩ. გ. 121.39990° ა. გ. / 15.58423; 121.39990 (Aurora Memorial National Park)
ბალბალასანგ-ბალბალანის ეროვნული პარკი 1,338.00 ჰა
(3,306.3 აკრი)
1972 კალინგის პროვინცია ლუსონი 17°27′00″N 121°09′00″E / 17.45000° ჩ. გ. 121.15000° ა. გ. / 17.45000; 121.15000 (Balbalasang-Balbalan National Park)
ბანგან-ჰილის ეროვნული პარკი 13.90 ჰა
(34.3 აკრი)
1995 ნუევა-ვისკაია ლუსონი 16°29′00″N 121°09′00″E / 16.48333° ჩ. გ. 121.15000° ა. გ. / 16.48333; 121.15000 (Bangan Hill National Park)
ბატაანის ეროვნული პარკი 23,688.00 ჰა
(58,534.3 აკრი)
1945 ბატაანი ლუსონი 14°36′22″N 120°30′31″E / 14.60602° ჩ. გ. 120.50848° ა. გ. / 14.60602; 120.50848 (Bataan National Park)
ბიაკ-ნა-ბატოს ეროვნული პარკი 2,117.00 ჰა
(5,231.2 აკრი)
1937 ბულაკანი ლუსონი 15°07′08″N 121°05′06″E / 15.11875° ჩ. გ. 121.08510° ა. გ. / 15.11875; 121.08510 (Biak-na-Bato National Park)
ბულაბოგ-პუტიანის ეროვნული პარკი 854.33 ჰა
(2,111.1 აკრი)
1961 ილოილო ვისაიასი 11°02′01″N 122°40′02″E / 11.03370° ჩ. გ. 122.66730° ა. გ. / 11.03370; 122.66730 (Bulabog Putian National Park)
კარამოანის ეროვნული პარკი 347.00 ჰა
(857.5 აკრი)
1938 სამხრეთი კამარინესი ლუსონი 13°46′49″N 123°52′49″E / 13.78036° ჩ. გ. 123.88020° ა. გ. / 13.78036; 123.88020 (Caramoan National Park)
კასამატა-ჰილის ეროვნული პარკი 57.00 ჰა
(140.9 აკრი)
1974 აბრა ლუსონი 17°35′28″N 120°37′17″E / 17.59122° ჩ. გ. 120.62143° ა. გ. / 17.59122; 120.62143 (Cassamata Hill National Park)
ფუიოტის წყაროების ეროვნული პარკი 819.00 ჰა
(2,023.8 აკრი)
1938 ისაბელა ლუსონი 17°12′40″N 122°00′56″E / 17.21116° ჩ. გ. 122.01555° ა. გ. / 17.21116; 122.01555 (Fuyot Springs National Park)
გვადალუპე-მაბუგნაო-მაინიტის ცხელი წყაროების ეროვნული პარკი 57.50 ჰა
(142.1 აკრი)
1972 სებუ ვისაიასი 10°08′01″N 123°36′00″E / 10.13357° ჩ. გ. 123.60009° ა. გ. / 10.13357; 123.60009 (Guadalupe Mabugnao Mainit Hot Spring National Park)
Hundred Islands National Park 1,676.30 ჰა
(4,142.2 აკრი)
1940 Pangasinan ლუსონი 16°12′02″N 120°02′15″E / 16.20050° ჩ. გ. 120.03763° ა. გ. / 16.20050; 120.03763 (Hundred Islands National Park)
Kuapnit Balinsasayao National Park 364.00 ჰა
(899.5 აკრი)
1937 Leyte ვისაიასი 10°38′45″N 124°55′13″E / 10.64581° ჩ. გ. 124.92034° ა. გ. / 10.64581; 124.92034 (Kuapnit Balinsasayao National Park)
Lake Butig National Park 68.00 ჰა
(168.0 აკრი)
1965 Lanao del Sur მინდანაო 7°44′07″N 124°17′19″E / 7.73523° ჩ. გ. 124.28869° ა. გ. / 7.73523; 124.28869 (Lake Butig National Park)
Lake Dapao National Park 1,500.00 ჰა
(3,706.6 აკრი)
1965 Lanao del Sur მინდანაო 7°47′16″N 124°02′51″E / 7.78782° ჩ. გ. 124.04743° ა. გ. / 7.78782; 124.04743 (Lake Dapao National Park)
Libmanan Caves National Park 19.40 ჰა
(47.9 აკრი)
1934 Camarines Sur ლუსონი 13°39′00″N 122°48′00″E / 13.65000° ჩ. გ. 122.80000° ა. გ. / 13.65000; 122.80000 (Libmanan Caves National Park)
Luneta National Park 58 ჰა
(140 აკრი)
1955 Metro Manila ლუსონი 14°35′00″N 120°58′42″E / 14.58325° ჩ. გ. 120.97831° ა. გ. / 14.58325; 120.97831 (Luneta National Park)
MacArthur Landing Memorial National Park 6.78 ჰა
(16.8 აკრი)
1977 Leyte ვისაიასი 11°10′19″N 125°00′45″E / 11.17207° ჩ. გ. 125.01244° ა. გ. / 11.17207; 125.01244 (MacArthur Landing Memorial National Park)
Mado Hot Spring National Park 48.00 ჰა
(118.6 აკრი)
1939 Cotabato მინდანაო 7°13′00″N 124°15′00″E / 7.21667° ჩ. გ. 124.25000° ა. გ. / 7.21667; 124.25000 (Mado Hot Spring National Park)
Minalungao National Park 2,018.00 ჰა
(4,986.6 აკრი)
1967 Nueva Ecija ლუსონი 15°18′27″N 121°08′33″E / 15.30738° ჩ. გ. 121.14240° ა. გ. / 15.30738; 121.14240 (Minalungao National Park)
Mount Arayat National Park 3,715.23 ჰა
(9,180.5 აკრი)
1933 Pampanga ლუსონი 15°12′13″N 120°43′45″E / 15.20373° ჩ. გ. 120.72925° ა. გ. / 15.20373; 120.72925 (Mount Arayat National Park)
Mount Dajo National Park 213.35 ჰა
(527.2 აკრი)
1938 Sulu მინდანაო 6°00′47″N 121°03′13″E / 6.01293° ჩ. გ. 121.05358° ა. გ. / 6.01293; 121.05358 (Mount Dajo National Park)
Mount Data National Park 5,512.00 ჰა
(13,620.4 აკრი)
1936 ლუსონი 16°52′41″N 120°50′18″E / 16.87804° ჩ. გ. 120.83841° ა. გ. / 16.87804; 120.83841 (Mount Data National Park)
Mounts Iglit–Baco National Park 75,455.00 ჰა
(186,453.4 აკრი)
1969 Mindoro Occidental ლუსონი 12°44′36″N 121°07′31″E / 12.74340° ჩ. გ. 121.12521° ა. გ. / 12.74340; 121.12521 (Mounts Iglit–Baco National Park)
Mount Pulag National Park 11,550.00 ჰა
(28,540.7 აკრი)
1987 ლუსონი 16°35′01″N 120°53′01″E / 16.58357° ჩ. გ. 120.88359° ა. გ. / 16.58357; 120.88359 (Mount Pulag National Park)
Naujan Lake National Park 21,655.00 ჰა
(53,510.7 აკრი)
1956 Mindoro Oriental ლუსონი 13°10′22″N 121°20′34″E / 13.17270° ჩ. გ. 121.34273° ა. გ. / 13.17270; 121.34273 (Naujan Lake National Park)
Northern Luzon Heroes Hill National Park 1,316.00 ჰა
(3,251.9 აკრი)
1963 Ilocos Sur ლუსონი 17°29′10″N 120°27′11″E / 17.48614° ჩ. გ. 120.45305° ა. გ. / 17.48614; 120.45305 (Northern Luzon Heroes Hill National Park)
Olongapo Naval Base Perimeter National Park 9.04 ჰა
(22.3 აკრი)
1968 Zambales ლუსონი 14°49′37″N 120°17′10″E / 14.82685° ჩ. გ. 120.28599° ა. გ. / 14.82685; 120.28599 (Olongapo Naval Base Perimeter National Park)
Pagsanjan Gorge National Park 152.64 ჰა
(377.2 აკრი)
1939 Laguna ლუსონი 14°16′00″N 121°29′00″E / 14.26667° ჩ. გ. 121.48333° ა. გ. / 14.26667; 121.48333 (Pagsanjan Gorge National Park)
Pantuwaraya Lake National Park 20.00 ჰა
(49.4 აკრი)
1965 Lanao del Sur მინდანაო 8°02′00″N 124°16′00″E / 8.03333° ჩ. გ. 124.26667° ა. გ. / 8.03333; 124.26667 (Pantuwaraya Lake National Park)
Paoay Lake National Park 340.00 ჰა
(840.2 აკრი)
1969 Ilocos Norte ლუსონი 18°07′16″N 120°32′12″E / 18.12114° ჩ. გ. 120.53654° ა. გ. / 18.12114; 120.53654 (Paoay Lake National Park)
პუერტო-პრინსესას მიწისქვეშა მდინარის ეროვნული პარკი 22,202.00 ჰა
(54,862.3 აკრი)
1999 პალავანი ლუსონი 10°10′00″N 118°55′00″E / 10.1667° ჩ. გ. 118.9167° ა. გ. / 10.1667; 118.9167 (Puerto Princesa Subterranean River National Park)
კესონის მემორიალური ეროვნული პარკი 22.70 ჰა
(56.1 აკრი)
1975 Metro Manila ლუსონი 14°39′04″N 121°02′57″E / 14.65110° ჩ. გ. 121.04928° ა. გ. / 14.65110; 121.04928 (Quezon Memorial National Park)
რუნგკუნანის ეროვნული პარკი undetermined 1965 სამხრეთი ლანაო მინდანაო 8°03′40″N 124°24′11″E / 8.06100° ჩ. გ. 124.40318° ა. გ. / 8.06100; 124.40318 (Rungkunan National Park)
წმინდა მთის ეროვნული პარკი 94.00 ჰა
(232.3 აკრი)
1965 Lanao del Sur მინდანაო 8°01′16″N 124°17′47″E / 8.02120° ჩ. გ. 124.29633° ა. გ. / 8.02120; 124.29633 (Sacred Mountain National Park)
სალიკატის ეროვნული პარკი undetermined 1965 სამხრეთი ლანაო მინდანაო 7°52′14″N 124°21′32″E / 7.87046° ჩ. გ. 124.35879° ა. გ. / 7.87046; 124.35879 (Salikata National Park)

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. National Integrated Protected Areas System Act of 1992. Department of Environment of Natural Resources. დაარქივებულია ორიგინალიდან — May 4, 2013. ციტირების თარიღი: June 11, 2012
  2. Establishing and Managing Protected Areas. Department of Environment and Natural Resources-Protected Areas and Wildlife Bureau. დაარქივებულია ორიგინალიდან — აპრილი 17, 2012. ციტირების თარიღი: June 11, 2012
  3. Aurelio, Julie M. (7 July 2018). „Expanded Nipas law creates 94 more nat’l parks across PH“. Philippine Daily Inquirer (ინგლისური). დაარქივებულია ორიგინალიდან — 21 October 2018. ციტირების თარიღი: 20 March 2022.
  4. Romero, Paolo (9 July 2018). „E-NIPAS law to protect 94 more critical habitats“. The Philippine Star. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 20 March 2022. ციტირების თარიღი: 20 March 2022.