პარმის მონარქთა სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
ნავიგაციაზე გადასვლა ძიებაზე გადასვლა

პარმის მონარქთა სიაში წარმოდგენილია იმ ადამიანების სია, რომლებიც მართავდნენ პარმის საჰერცოგოს. წოდება არსებობდა 1545-1859 წლებში და მას ფლობდნენ ფარნეზეების, ბურბონების, ჰაბსბურგებისა და ჰაბსბურგ-ლოთარინგიის დინასტიის წარმომადგენლები. როგორც წესი, მასთან ერთად ისინი ატარებდნენ პიაჩენცისა და გუასტალის ჰერცოგის წოდებასაც. იტალიის გაერთიანების პირობებში საჰერცოგომ არსებობა შეწყვიტა და მასთან ერთად გაუქმდა წოდებაც, თუმცა პარმას დღემდე ჰყავს ნომინალური ჰერცოგები ბურბონთა დინასტიიდან.

ფარნეზეები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი&მმართველობა სურათი დაიბადა ქორწინებ(ები)ა გარდაიცვალა
პიერო ლუიჯი

16 სექტემბერი, 1545 - 10 სექტემბერი, 1547

Pier Luigi Farnese di Tiziano.jpg 19 ნოემბერი, 1503

რომი, იტალია


რომის პაპ პავლე III-ისა და

სილვია რუფინის ვაჟი

ჯიროლამა ორსინი

1519

რომი

4 შვილი

10 სექტემბერი, 1547

პიაჩენცა, იტალია

43 წლის

ოტავიო

10 სექტემბერი, 1547 - 18 სექტემბერი, 1586

Ottavio Farnese 1521-1586.jpg 9 ოქტომბერი, 1524

ვალენტანო, იტალია


პიერო ლუიჯისა და

ჯიროლამა ორსინის ვაჟი

მარგარეტ ავსტრიელი

4 ნოემბერი, 1538

რომი

2 შვილი

18 სექტემბერი, 1586

პარმა, იტალია

61 წლის

ალესანდრო

18 სექტემბერი, 1586 - 3 დეკემბერი, 1592

Vaenius - Alexander Farnese.png 27 აგვისტო, 1545

რომი, იტალია


ოტავიოსა და მარგარეტ

ავსტრიელის ვაჟი

მარია პორტუგალიელი

11 ნოემბერი, 1565

ბრიუსელი

3 შვილი

3 დეკემბერი, 1592

სენ-ვაასტი, ნიდერლანდები

47 წლის

რანუჩო I

3 დეკემბერი, 1592 - 5 მარტი, 1622

Ranuccio First Farnese.jpg 28 მარტი, 1569

პარმა, იტალია


ალესანდროსა და მარია

პორტუგალიელის ვაჟი

მარგერიტა ალდობრანდინი

7 მაისი, 1600

რომი

9 შვილი

5 მარტი, 1622

პარმა, იტალია

52 წლის

ოდოარდო

5 მარტი, 1622 - 11 სექტემბერი, 1646

Odoardo Farnese.jpg 28 აპრილი, 1612

პარმა, იტალია


რანუჩო I-ისა და მარგერიტა

ალდობრანდინის ვაჟი

მარგერიტა მედიჩი

11 ოქტომბერი, 1628

ფლორენცია

4 შვილი

11 სექტემბერი, 1646

პიაჩენცა, იტალია

34 წლის

რანუჩო II

11 სექტემბერი, 1646 - 11 დეკემბერი, 1694

Jacob Denys - Portrait of Ranuccio II.jpg 17 სექტემბერი, 1630

კასალმაჯორე, იტალია


ოდოარდოსა და

მარგერიტა მედიჩის ვაჟი

(1) მარგერიტა სავოიელი

29 აპრილი, 1660

ტურინი

2 შვილი

(2) იზაბელა მოდენელი

18 თებერვალი, 1664

მოდენა

3 შვილი

(3) მარია მოდენელი

1 ოქტომბერი, 1668

მოდენა

9 შვილი

11 დეკემბერი, 1694

პარმა, იტალია

64 წლის

ფრანჩესკო

11 დეკემბერი, 1694 - 26 თებერვალი, 1727

Anonym Herzog Francesco Farnese.jpg 19 მაისი, 1678

პარმა, იტალია


რანუჩო II-ისა და

მარია მოდენელის ვაჟი

დოროთეა სოფია

ნოიბურგელი

7 დეკემბერი, 1696

პარმა

შვილები არ ჰყოლიათ

26 თებერვალი, 1727

პიაჩენცა, იტალია

48 წლის

ანტონიო

26 თებერვალი, 1727 - 20 იანვარი, 1731

Antonio Farnese, Duke of Parma - Galleria nazionale, Parma.jpg 29 ნოემბერი, 1679

პარმა, იტალია


რანუჩო II-ისა და

მარია მოდენელის ვაჟი

ენრიკეტა მოდენელი

5 თებერვალი, 1728

პარმა

შვილები არ ჰყოლიათ

20 იანვარი, 1731

პარმა, იტალია

51 წლის

ბურბონები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი&მმართველობა სურათი დაიბადა ქორწინებ(ები)ა გარდაიცვალა
კარლო I

29 დეკემბერი, 1731 - 3 ოქტომბერი, 1735

Charles III of Spain high resolution.jpg 20 იანვარი, 1716

მადრიდი, ესპანეთი


ესპანეთის მეფე ფილიპე V-ისა და

იზაბელა პარმელის ვაჟი

მარია ამალია საქსონიელი

19 ივნისი, 1738

დრეზდენი

13 შვილი

14 დეკემბერი, 1788

მადრიდი, ესპანეთი

72 წლის

ჰაბსბურგები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი&მმართველობა სურათი დაიბადა ქორწინებ(ები)ა გარდაიცვალა
იმპერატორი კარლ VI

3 ოქტომბერი, 1735 - 20 ოქტომბერი, 1740

Martin van Meytens (attrib.) - Porträt Kaiser Karl VI.jpg 1 ოქტომბერი, 1685

ვენა, ავსტრია


იმპერატორ ლეოპოლდ I-ისა და

ელეონორ მაგდალენა ნოიბურგელის ვაჟი

ელიზაბეთ კრისტინა

ბრაუნშვაიგ-ვოლფენბიუტელი

1 აგვისტო, 1708

ბარსელონა

4 შვილი

20 ოქტომბერი, 1740

ვენა, ავსტრია

55 წლის

მარია ტერეზა

20 ოქტომბერი, 1740 - 18 ოქტომბერი, 1748

MariaTheresia Maske.jpg 13 მაისი, 1717

ვენა, ავსტრია

იმპერატორ კარლ VI-ისა და ელიზაბეთ

კრისტინა ბრაუნშვაიგ-ვოლფენბიუტელის

ქალიშვილი

ფრანც I შტეფანი

12 თებერვალი, 1736

ვენა

16 შვილი

29 ნოემბერი, 1780

ვენა, ავსტრია

63 წლის

ბურბონები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი&მმართველობა სურათი დაიბადა ქორწინებ(ები)ა გარდაიცვალა
ფილიპე

18 ოქტომბერი, 1748 - 18 ივლისი, 1765

Felipe de Borbón, duque de Parma (Rusca).jpg 15 მარტი, 1720

მადრიდი, ესპანეთი


ესპანეთის მეფე ფილიპე V-ისა და

იზაბელა პარმელის ვაჟი

ლუიზა ელიზაბეტ ფრანგი

25 ოქტომბერი, 1739

ალკალა-დე-ენარესი

3 შვილი

18 ივლისი, 1765

ალესანდრია, იტალია

45 წლის

ფერდინანდი

18 ივლისი, 1765 - 9 ოქტომბერი, 1802

Ferrari - Ferdinand I of Parma.jpg 20 იანვარი, 1751

პარმა, იტალია


ჰერცოგ ფილიპესა და ლუიზა

ელიზაბეტ ფრანგის ვაჟი

მარია ამალია ავსტრიელი

19 ივლისი, 1769

პარმა

7 შვილი

9 ოქტომბერი, 1802

ფონტევივო, იტალია

51 წლის

ჰაბსბურგ-ლოთარინგიელები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი&მმართველობა სურათი დაიბადა ქორწინებ(ები)ა გარდაიცვალა
მარია ლუიზა

11 აპრილი, 1814 - 17 დეკემბერი, 1847

L'impératriceMarie-Louise.jpg 12 დეკემბერი, 1791

ვენა, ავსტრია


იმპერატორ ფრანც II-ისა და მარია

ტერეზა სიცილიელის ქალიშვილი

(1) ნაპოლეონ ბონაპარტე

1 აპრილი, 1810

პარიზი

1 ვაჟი

(2) ადამ ალბერტ ნაიპერგი

7 სექტემბერი, 1821

პარმა

3 შვილი

(3) შარლ რენე ბომბელი

17 თებერვალი, 1834

პარმა

შვილები არ ჰყოლიათ

17 დეკემბერი, 1847

პარმა, იტალია

56 წლის

ბურბონები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი&მმართველობა სურათი დაიბადა ქორწინებ(ები)ა გარდაიცვალა
კარლო II

17 დეკემბერი, 1847 - 17 მაისი, 1849

Carlo II di Parma.jpg 22 დეკემბერი, 1799

მადრიდი, ესპანეთი


ლუდოვიკო პარმელისა და

მარია ლუისა ესპანელის ვაჟი

მარია ტერეზა სავოიელი

5 სექტემბერი, 1820

ლუკა

2 შვილი

16 აპრილი, 1883

ნიცა, საფრანგეთი

83 წლის

კარლო III

17 მაისი, 1849 - 27 მარტი, 1854

Carlo III, duca di Parma.jpg 14 იანვარი, 1823

პიანორე, იტალია


კარლო II-ისა და მარია ტერეზა

სავოიელის ვაჟი

ლუიზ მარი ტერეზ არტუელი

10 ნოემბერი, 1845

ვენა

4 შვილი

27 მარტი, 1854

პარმა, იტალია

31 წლის

რობერტო I

27 მარტი, 1854 - 9 ივნისი, 1859

1848 Robert-05.jpg 9 ივლისი, 1848

ფლორენცია, იტალია


კარლო III-ისა და ლუიზ მარი

ტერეზ არტუელის ვაჟი

(1) მარია პია დე ბურბონ-

სიცილიელი

5 აპრილი, 1869

რომი

12 შვილი

(2) მარია ანტონია

პორტუგალიელი

15 ოქტომბერი, 1884

ზალცბურგი

12 შვილი

16 ნოემბერი, 1907

ვიარეჯიო, იტალია

63 წლის

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]