ყველაზე გაყიდვადი ვიდეო თამაშების კონსოლების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
Sony-ს PlayStation 2 არის ყველაზე გაყიდვადი კონსოლი 155 მილიონი გაყიდული ასლით.

ვიდეო თამაშების კონსოლი არის სტანდარტიზებული გამოთვილითი მოწყობილობა, განკუთვნილი ვიდეო თამაშებისთვის, რომელიც გამოსახულების მისაღებად მოითხოვს სტანდარტულ მონიტორს ან ტელევიზორს. ეს ელექტრონული ნაწილებისგან შემდგარი მოწყობილობა იწონის 1-დან 4 კილოგრამამდე და კომპაქტური ზომიდან გამომდინარე ადვილია მისი გამოყენება სხვადასხვა ადგილებში. კონსოლი შეიძლება გამოიყენებდეს ერთ ან რამდენიმე შემნახველ მოწყობილობას, მაგალითად, როგორიც არის მყარი დისკი, ოპტიკური დისკი და მეხსიერების ბარათი, თითოეული მათგანი შემუშავებულია სხვადასხვა მწარმოებელი კომპანიების მიერ. გამოყოფილი კონსოლი არის ვიდეო თამაშების კონსოლის ერთ-ერთი სახეობა, რომელსაც შეუძლია მხოლოდ მასში ჩაშენებული თამაშების გაშვება. Sanders Associates-ის ინჟინერმა რალფ ბაერმა და ამავე კომპანიის თანამშრომლებმა, ბილ ჰარისონმა და ბილ რაშმა 1972 წელს შექმნეს მსოფლიოში პირველი კომერციული სათამაშო კონსოლი Magnavox Odyssey, რომელიც გამოსცა კომპანია Magnavox-მა.

პორტატიული სათამაშო კონსოლი არის მსუბუქი მოწყობილობა ჩაშენებული ეკრანით, სათამაშო კონტროლერითა და სპიკერით და უფრო მეტად მოსახერხებელია ვიდრე სტანდარტული სათამაშო კონსოლი. სამაგიდო და ჯიბის ელექტრონული მოწყობილობებისგან განსხვავებით მას შეუძლია სხვადასხვა თამაშების გაშვება. 1970-1980-იანი წლების სამაგიდო და ჯიბის ელექტრონული მოწყობილობები წარმოადგენს პორტატიული კონსოლების წინაპარს. 1977 წელს კომპანია Mattel-მა წარმოადგინა პირველი პორტატიული ელექტრონული მოწყობილობა „Auto Race“. მოგვიანებით რამდენიმე კომპანიამ, მათ შორის „Coleco-მ და Milton Bradley-მ მიბაძეს Mattel-ს და გამოუშვეს თავიანთი სამაგიდო და ელექტრონული სათამაშო მოწყობილობები. ყველაზე ადრეული პორტატიული კონსოლია Microvisio — ცვლადი კარტრიჯით, გამოცემული 1979 წელს Milton Bradley-ის მიერ. Nintendo-ს მიეწერება პორტატიული კონსოლების პოპულარიზაცია Game Boy-ის ხაზის სახით (1989) და დღემდე დომინირებს პორტატიული კონსოლების ბაზარზე.

ყველაზე გაყიდვადი კონსოლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

Nintendo DS არის ყველაზე გაყიდვადი პორტატიული კონსოლების ხაზი 154.02 მილიონი ასლით. ორიგინალი გაყიდვები შედგენს 18.79 მილიონ ასლს,
ხოლო დანარჩენი 93.86 მილიონი მოიცავს Nintendo DS Lite-ის გაყიდვებს.
DS-ის ხაზის ორი პროდუქტი DSi და DSi XL დაეხმარა კომპანიას გაყიდვების გაფართოებაში
საერთო ჯამში 41.37 მილიონი ეგზემპლარი მსოფლიოში

შემდეგ ცხრილებში წარმოჩენილია სათამაშო და პორტატიულ კონსოლები, რომელთა გაყიდვები შეადგენს მინიმუმ 1 მილიონ ასლს. ცხრილებში წარმოდგენილია პლატფორმის დასახელება, მწარმოებელი კომპანია, გამოცემის თარიღი და გაყიდვების რაოდენობა.

მწარმოებელი კომპანიების გაფერადებული დასახელებები  Atari ,  Microsoft ,  Nintendo ,  Sega  და  Sony  მიუთითებენ იმაზე, რომ სიაში წარმოდგენილია მათ მიერ შექმნილი ორზე მეტი პროდუქტი.

  # ეს სიმბოლო მიუთითებს მიმდინარე თაობის კონსოლებზე ბაზარზე.
  dagger ხანჯლის სიმბოლო მიუთითებს გამოყოფილ კონსოლებზე.
  ორმაგი ჯვარი ორმაგი ხანჯალი მიუთითებს ჰიბრიდულ კონსოლებზე.
ვიდეო თამაშების კონსოლების გაყიდვები
პლატფორმა კომპანია გამოსვლის თარიღი[2] გაყიდვების რაოდენობა სქოლიო
PlayStation 2 Sony 2000 >155 მილიონი
Nintendo DS Nintendo 2004 154.02 მილიონი [1]
Game Boy
Game Boy Color
Nintendo 1989
1998
118.69 მილიონი
PlayStation Sony 1994 102.49 მილიონი [2]
Wii Nintendo 2006 101.63 მილიონი [1]
Xbox 360 Microsoft 2005 84 მილიონი
PlayStation 3 Sony 2006 >83.8 მილიონი
PlayStation Portable Sony 2004 82 მილიონი
Game Boy Advance Nintendo 2001 81.51 მილიონი [1]
PlayStation 4 # Sony 2013 79 მილიონი [3][4]
Nintendo 3DS # Nintendo 2011 72.53 მილიონი [5]
Nintendo Entertainment System Nintendo 1983 61.91 მილიონი [1]
Super Nintendo Entertainment System Nintendo 1990 49.10 მილიონი [1]
Nintendo 64 Nintendo 1996 32.93 მილიონი [1]
Sega Genesis Sega 1988 30.75 მილიონი
Atari 2600 Atari 1977 30 მილიონი [6]
Xbox One # Microsoft 2013 25–30 მილიონი
Xbox Microsoft 2001 24 მილიონი [7]
GameCube Nintendo 2001 21.74 მილიონი [1]
Nintendo Switch # Nintendo 2017 17.79 მილიონი [5]
Wii U Nintendo 2012 13.56 მილიონი [1]
Sega Game Gear Sega 1990 10.62 მილიონი [8]
PlayStation Vita # Sony 2011 10–15 მილიონი
Master System Sega 1986 10–13 მილიონი
TurboGrafx-16 NEC/Hudson Soft 1987 10 მილიონი [9]
Sega Saturn Sega 1994 9.26 მილიონი [10]
Dreamcast Sega 1998 9.13 მილიონი [10][11][12][13]
Super NES Classic Edition dagger Nintendo 2017 5.28 მილიონი [14]
Sega Pico Sega 1993 >3.4 მილიონი
WonderSwan Bandai 1999 3.5 მილიონი
Color TV-Game dagger Nintendo 1977 3 მილიონი [15][16]
Intellivision Mattel 1980 3 მილიონი [17]
N-Gage Nokia 2003 3 მილიონი [18]
NES Classic Edition dagger Nintendo 2016 2.3 მილიონი [19]
ColecoVision Coleco 1982 >2 მილიონი
Magnavox Odyssey² Magnavox/Philips 1978 2 მილიონი [20]
Atari Lynx Atari 1989 >1 მილიონი
Philips CD-i Philips 1991 >1 მილიონი
Telstar dagger Coleco 1976 >1 მილიონი [21]
Atari 5200 Atari 1982 1 მილიონი [22]

სახლის სათამაშო კონსოლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

PlayStation 2-ის შემდეგ მხოლოდ PlayStation-მა და Wii-მ შეძლო 100 მილიონიანი ზღვარის გადალახვა
პირველი პოპულარული სახლის კონსოლი Atari 2600 (1980 წლის ვერსიის ფოტო), გამოვიდა 1977 წელს.[23]
სახლის კონსოლების გაყიდვები
პლატფორმა კომპანია გამოსვლის თარიღი[2] გაყიდვების რაოდენობა სქოლიო
PlayStation 2 Sony 2000 >155 მილიონი
PlayStation Sony 1994 102.49 მილიონი [2]
Wii Nintendo 2006 101.63 მილიონი [1]
Xbox 360 Microsoft 2005 84 მილიონი
PlayStation 3 Sony 2006 >83.8 მილიონი
PlayStation 4 # Sony 2013 79 მილიონი [3][4]
Nintendo Entertainment System Nintendo 1983 61.91 მილიონი [1]
Super Nintendo Entertainment System Nintendo 1990 49.10 მილიონი [1]
Nintendo 64 Nintendo 1996 32.93 მილიონი [1]
Sega Genesis Sega 1988 30.75 მილიონი
Atari 2600 Atari 1977 30 მილიონი [6]
Xbox One # Microsoft 2013 25–30 მილიონი
Xbox Microsoft 2001 24 მილიონი [7]
GameCube Nintendo 2001 21.74 მილიონი [1]
Nintendo Switch # hybrid video game console Nintendo 2017 17.79 მილიონი [5]
Wii U Nintendo 2012 13.56 მილიონი [1]
Master System Sega 1986 10–13 მილიონი
TurboGrafx-16 NEC/Hudson Soft 1987 10 მილიონი [9]
Sega Saturn Sega 1994 9.26 მილიონი [10]
Dreamcast Sega 1998 9.13 მილიონი [10][11][12][13]
Sega Pico Sega 1993 >3.4 მილიონი
Intellivision Mattel 1980 3 მილიონი [17]
ColecoVision Coleco 1982 >2 მილიონი
Magnavox Odyssey² Magnavox/Philips 1978 2 მილიონი [20]
Philips CD-i Philips 1991 >1 მილიონი
Atari 5200 Atari 1982 1 მილიონი [22]

პორტატიული სათამაშო კონსოლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

Sony-ს PlayStation Portable-ის გამოშვებით კომპანიამ შეაბიჯა პორტატიული კონსოლების ბაზარზე
პორტატიული სათამაშო კონსოლები
პლატფორმა კომპანია გამოშვების თარიღი[2] გაყიდვების რაოდენობა სქოლიო
Nintendo DS Nintendo 2004 154.02 მილიონი [1]
Game Boy
Game Boy Color
Nintendo 1989
1998
118.69 მილიონი
PlayStation Portable Sony 2004 82 მილიონი
Game Boy Advance Nintendo 2001 81.51 მილიონი [1]
Nintendo 3DS # Nintendo 2011 72.53 მილიონი [5]
Nintendo Switch # hybrid video game console Nintendo 2017 17.79 მილიონი [5]
Sega Game Gear Sega 1990 10.62 მილიონი [8]
PlayStation Vita # Sony 2011 10–15 მილიონი
WonderSwan Bandai 1999 3.5 მილიონი
N-Gage Nokia 2003 3 მილიონი [18]
Atari Lynx Atari 1989 >1 მილიონი

გამოყოფილი კონსოლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

Searchtool-80%.png მთავარი სტატია : გამოყოფილი კონსოლი.
გამოყოფილი კონსოლები
პლატფორმა კომპანია გამოშვების თარიღი[2] გაყიდვების რაოდენობა სქოლიო
Super NES Classic Edition Nintendo 2017 5.28 მილიონი [14]
Color TV Game Nintendo 1977 3 მილიონი [15][16]
NES Classic Edition Nintendo 2016 2.3 მილიონი [19]
Telstar Coleco 1976 >1 მილიონი [21]

ყველაზე გაყიდვადი კონსოლები კომპანიის მიხედვით[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

კონსოლები კომპანიის მიხედვით
მწარმოებელი სახლის
კონსოლის გაყიდვები
პორტატიული
კონსოლის გაყიდვები
ჯამი
Nintendo 283.67 415.79 მილიონი 699.46 მილიონი
Sony >388.69 მილიონი >86 მილიონი >474.69 მილიონი
Microsoft 118 მილიონი 118 მილიონი
Sega 59.14–62.14 მილიონი >14.02 მილიონი >76.16 მილიონი
Atari 31 მილიონი >1 მილიონი >32 მილიონი
Hudson Soft/NEC 10 მილიონი 10 მილიონი
Bandai 3.5 მილიონი 3.5 მილიონი
Coleco >3 მილიონი >3 მილიონი
Magnavox/Philips >3 მილიონი >3 მილიონი
Mattel 3 მილიონი 3 მილიონი
Nokia 3 მილიონი 3 მილიონი

ლიტერატურა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. 1.00 1.01 1.02 1.03 1.04 1.05 1.06 1.07 1.08 1.09 1.10 1.11 1.12 1.13 1.14 1.15 Historical Data: Consolidated Sales Transition by Region (xlsx). Nintendo (April 27, 2017). დაარქივებულია ორიგინალიდან - 2017-10-26. წაკითხვის თარიღი: April 27, 2017.
  2. 2.0 2.1 PlayStation Cumulative Production Shipments of Hardware. Sony Computer Entertainment. დაარქივებულია ორიგინალიდან - May 24, 2011. წაკითხვის თარიღი: October 31, 2013.
  3. 3.0 3.1 Sony Consolidated Historical Data 2012-2014 (Unaudited) (xlsx). Sony (August 1, 2017). დაარქივებულია ორიგინალიდან - 17 აპრილი, 2018. წაკითხვის თარიღი: April 16, 2018.
  4. 4.0 4.1 Sony Consolidated Historical Data 2015-2017 (Unaudited) (xlsx). Sony (April 27, 2018). დაარქივებულია ორიგინალიდან - April 27, 2018. წაკითხვის თარიღი: April 16, 2018.
  5. 5.0 5.1 5.2 5.3 5.4 Dedicated Video Game Sales Units. Nintendo (January 31, 2018). წაკითხვის თარიღი: January 31, 2018.
  6. 6.0 6.1 AtGames to Launch Atari Flashback 4 to Celebrate Atari's 40th Anniversary!. PR Newswire (12 ნოემბერი, 2012). დაარქივებულია ორიგინალიდან - 27 ნოემბერი, 2012. წაკითხვის თარიღი: 11 აპრილი, 2014.
  7. 7.0 7.1 Gamers Catch Their Breath as Xbox 360 and Xbox Live Reinvent Next-Generation Gaming. Xbox.com (May 10, 2006). დაარქივებულია ორიგინალიდან - July 9, 2007. წაკითხვის თარიღი: September 5, 2007.
  8. 8.0 8.1 "Yearly market report" (Japanese). Famitsu Weekly (392): 8. June 21, 1996.
  9. 9.0 9.1 Phillips, Tom. (April 11, 2012) SNES celebrates 20th birthday in UK. Eurogamer. დაარქივებულია ორიგინალიდან - April 13, 2012. წაკითხვის თარიღი: April 2, 2014.
  10. 10.0 10.1 10.2 10.3 Ernkvist, Mirko (August 21, 2012). The Video Game Industry: Formation, Present State, and Future. Routledge, გვ. 158. ISBN 9781136258244. წაკითხვის თარიღი: December 5, 2015. 
  11. 11.0 11.1 Sega Corporation Annual Report 2001. Sega Corporation (August 1, 2001). ციტატა: „A total of 3.39 million hardware units and 23.87 million software units were sold worldwide during fiscal 2001, for respective totals of 8.20 million units and 51.63 million units since Dreamcast was first brought to market.“ წაკითხვის თარიღი: November 2, 2015.
  12. 12.0 12.1 Revisions to Annual Results Forecasts. Sega Corporation (October 23, 2001). ციტატა: „Regarding sales of Dreamcast hardware from inventory resulting from the withdrawal from Dreamcast production [...] the Company exceeded initial targets with domestic sales of 130,000 units and U.S. sales of 530,000 units for the first half. Consequently, at the end of the half, Dreamcast inventories totaled 40,000 units domestically and 230,000 units for the United States, and we anticipate being able to sell all remaining units by the holiday season as initially planned.“ წაკითხვის თარიღი: November 2, 2015.
  13. 13.0 13.1 Sega Corporation Annual Report 2002. Sega Corporation (July 1, 2002). ციტატა: „The year ended March 31, 2002 was a turning point for Sega. We exited the hardware business, ceasing production of Dreamcast and selling through the remaining inventory.“ წაკითხვის თარიღი: November 2, 2015.
  14. 14.0 14.1 Consolidated Financial Statements (PDF). Nintendo (April 26, 2018). წაკითხვის თარიღი: April 26, 2018.
  15. 15.0 15.1 Parish, Jeremy. (July 13, 2013) The Famicom Legacy. USgamer. დაარქივებულია ორიგინალიდან - September 22, 2013. წაკითხვის თარიღი: July 11, 2014.
  16. 16.0 16.1 Sheff და Eddy 1999: "[Color TV Game 6] was followed by a more powerful sequel, Color TV Game 15. A million units of each were sold. The engineering team also came up with systems that played a more complex game, called "Blockbuster," as well as a racing game. Half a million units of these were sold."
  17. 17.0 17.1 Intellivision: Intelligent Television. GameSpy. დაარქივებულია ორიგინალიდან - October 23, 2013. წაკითხვის თარიღი: October 31, 2013.
  18. 18.0 18.1 Androvich, Mark. (February 19, 2008) N-gage's Second Coming. Gamesindustry.biz. დაარქივებულია ორიგინალიდან - May 5, 2008. ციტატა: „We had 700,000 active users and we had 3 million N-Gage devices out there.“ წაკითხვის თარიღი: May 16, 2014.
  19. 19.0 19.1 McAloon, Alissa. (28 აპრილი, 2017) Nintendo sold 2.3 million NES Classic Editions. Gamasutra. წაკითხვის თარიღი: 5 მაისი, 2018.
  20. 20.0 20.1 Top 25 Video Game Consoles of All Time (Magnavox Odyssey 2). IGN. დაარქივებულია ორიგინალიდან - September 8, 2009. წაკითხვის თარიღი: October 31, 2013.
  21. 21.0 21.1 Dillon, Roberto (April 12, 2011). The Golden Age of Video Games: The Birth of a Multibillion Dollar Industry. Taylor & Francis, გვ. 22–23. ISBN 9781439873236. წაკითხვის თარიღი: November 26, 2013. 
  22. 22.0 22.1 Schrage, Michael. (May 22, 1984) Atari Introduces Game In Attempt for Survival. ციტატა: „The company has stopped producing its 5200 SuperSystem games player, more than 1 million of which were sold.“ წაკითხვის თარიღი: 29 ივლისი, 2009.
  23. Reimer, Jeremy. (10 ოქტომბერი, 2005) The evolution of gaming: computers, consoles, and arcade. Ars Technica. წაკითხვის თარიღი: 10 მაისი, 2014.