ყველაზე გაყიდვადი ვიდეო თამაშების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ეს არის ყველა დროის ყველაზე გაყიდვადი ვიდეო თამაშების სია. დღესდღეობით ყველაზე გაყიდვადი თამაშის სტატუსს ინარჩუნებს თავსატეხი ჟანრის თამაში „ტეტრისი“, რომელიც თავდაპირველად გამოიცა Electronika 60-ისთვის 1984 წელს, ხოლო მის პოპულარიზაციას ხელი შეუწყო პორტატიულ კონსოლ Game Boy-ზე გამოსვლამ 1989 წელს.[1] შემდგომში პორტირებული იქნა უამრავ პლატფორმაზე და მსოფლიოს მასშტაბით მისი გაყიდვების რაოდენობა 170 მილიონი ასლს შეადგენს[2] — აქედან 100 მილიონი მოიცავს ფასიან ჩამოტვირთვებს მობილური ტელეფონიდან[3], ხოლო 35 მილიონი Game Boy ვერსიის რაოდენაბას.[4] მეორე თამაში, რომელმაც მიაღწია 100 მილიონიან ზღვარს არის „Minecraft“, რომლის გაყიდვები 122 მილიონი ეგზემპლარს უტოლდება.[5] მობილური პლატფორმის გაყიდვების გამოკლებით, მეორე ყველაზე გაყიდვადი თამაშია „Wii Sports“ 82.81 მილიონი ასლით,[6] მაშინ, როდესაც „Tetris“ იკავებს მეოთხე ადგილს 70 მილიონი ასლით.[1]

50 ყველაზე გაყიდვადი თამაშიდან 20 გამოცემული იქნა Nintendo-ს მიერ, აქედან შვიდი მოხდა ათეულში. ამ სიაში ასევე არიან Activision (შვიდი პროექტი, შვიდივე Call of Duty-ის სერიიდან), Rockstar Games (ხუთი თამაში, ოთხი „Grand Theft Auto“-ის სერიიდან) და Electronic Arts (სამი სხვადასხვა თამაში). Nintendo-ს შიდა დეველოპერი დივიზიების გამოკლებით, სიაში როგორც დეველოპერი შვიდი თამაშით ლიდერობს კომპანია Game Freak (შვიდივე „Pokemon“-ის სერიიდან). სიაში ყველაზე ძველი თამაშია „Frogger“, რომელიც თავდაპირველად გამოვიდა 1981 წლის 5 ივნისს, ხოლო ყველაზე ახალი — „Pokémon Sun and Moon“, გამოსული 2016 წლის 18 ნოემბერს Nintendo 3DS-ის პლატფორმაზე.

ვიდეო თამაშები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

გასაღები
dagger მოიცავს კონსოლთან ერთად კომპლექტში გაყიდულსაც # გაყიდვები მოიცავს ფასიან მობილურ ჩამოტვირთვებსაც ორმაგი ჯვარი მოიცავს დამატებების გაყიდვებსაც
ყველაზე გაყიდვადი ვიდეო თამაშების სია ყველა პლატფორმაზე
№. სათაური დეველოპერი გამომცემელი გამოცემის თარიღი პლატფორმა გაყიდვები სქოლიო.
1 Tetris dagger# Elektronorgtechnica Spectrum HoloByte ივნისი 6, 1984 მრავალ პლატფორმაზე 170,000,000 [2]
2 Minecraft dagger# Mojang Mojang ნოემბერი 18, 2011 მრავალ პლატფორმაზე 122,000,000 [5]
3 Wii Sports dagger Nintendo EAD Nintendo ნოემბერი 19, 2006 Wii 82,810,000 [6]
4 Grand Theft Auto V dagger Rockstar North Rockstar Games სექტემბერი 17, 2013 მრავალ პლატფორმაზე 80,000,000 [7]
5 Super Mario Bros. dagger Nintendo R&D4 Nintendo სექტემბერი 13, 1985 NES 40,240,000 [8]
6 Mario Kart Wii dagger Nintendo EAD Nintendo აპრილი 10, 2008 Wii 36,950,000 [6]
7 Wii Sports Resort dagger Nintendo EAD Nintendo ივნისი 25, 2009 Wii 33,040,000 [6]
8 Pokémon Red, Green and Blue Game Freak Nintendo თებერვალი 27, 1996 Game Boy 31,380,000 [9]
9 New Super Mario Bros. Nintendo EAD Nintendo მაისი 15, 2006 Nintendo DS 30,800,000 [10]
10 New Super Mario Bros. Wii dagger Nintendo EAD Nintendo ნოემბერი 11, 2009 Wii 30,050,000 [6]
11 The Elder Scrolls V: Skyrim Bethesda Game Studios Bethesda Softworks ნოემბერი 11, 2011 მრავალ პლატფორმაზე 30,000,000 [11]
12 Diablo III ორმაგი ჯვარი Blizzard Entertainment Blizzard Entertainment მაისი 15, 2012 მრავალ პლატფორმაზე 30,000,000[12] [12]
13 Duck Hunt dagger Nintendo R&D1 Nintendo აპრილი 21, 1984 NES 28,300,000 [13]
14 Wii Play Nintendo EAD Nintendo დეკემბერი 2, 2006 Wii 28,020,000 [6]
15 Grand Theft Auto: San Andreas Rockstar North Rockstar Games ოქტომბერი 26, 2004 მრავალ პლატფორმაზე 27,500,000 [14]
16 Call of Duty: Modern Warfare 3 dagger Infinity Ward
Sledgehammer Games
Activision ნოემბერი 8, 2011 მრავალ პლატფორმაზე 26,500,000 [15]
17 Call of Duty: Black Ops Treyarch Activision ნოემბერი 9, 2010 მრავალ პლატფორმაზე 26,200,000 [15]
18 Grand Theft Auto IV Rockstar North Rockstar Games აპრილი 29, 2008 მრავალ პლატფორმაზე 25,000,000 [16]
19 Call of Duty: Black Ops II Treyarch Activision ნოემბერი 12, 2012 მრავალ პლატფორმაზე 24,200,000 [15]
20 Kinect Adventures! dagger Good Science Studio Microsoft Studios ნოემბერი 4, 2010 Xbox 360 24,000,000 [17]
21 Nintendogs dagger Nintendo EAD Nintendo აპრილი 21, 2005 Nintendo DS 23,960,000 [10]
22 Mario Kart DS dagger Nintendo EAD Nintendo ნოემბერი 14, 2005 Nintendo DS 23,600,000 [10]
23 Pokémon Gold and Silver Game Freak Nintendo ნოემბერი 21, 1999 Game Boy Color 23,100,000 [18]
24 Call of Duty: Modern Warfare 2 dagger Infinity Ward Activision ნოემბერი 10, 2009 მრავალ პლატფორმაზე 22,700,000 [15]
25 Wii Fit Nintendo EAD Nintendo დეკემბერი 1, 2007 Wii 22,670,000 [6]
26 Wii Fit Plus Nintendo EAD Nintendo ოქტომბერი 1, 2009 Wii 21,120,000 [6]
27 Super Mario World dagger Nintendo EAD Nintendo ნოემბერი 21, 1990 Super NES 20,610,000 [19]
28 Frogger Konami Sega ივნისი 5, 1981 მრავალ პლატფორმაზე 20,000,000 [20]
29 Lemmings DMA Design Psygnosis თებერვალი 14, 1991 მრავალ პლატფორმაზე 20,000,000 [21]
30 Terraria # Re-Logic Re-Logic მაისი 16, 2011 მრავალ პლატფორმაზე 20,000,000 [22]
31 Brain Age Nintendo SPD Nintendo მაისი 19, 2005 Nintendo DS 19,010,000 [10]
32 Call of Duty: Ghosts Infinity Ward Activision ნოემბერი 5, 2013 მრავალ პლატფორმაზე 19,000,000 [23]
33 Super Mario Land Nintendo R&D1 Nintendo აპრილი 21, 1989 Game Boy 18,140,000 [19]
34 Pokémon Diamond and Pearl Game Freak The Pokémon Company სექტემბერი 28, 2006 Nintendo DS 17,670,000 [10]
35 Grand Theft Auto: Vice City Rockstar North Rockstar Games ოქტომბერი 27, 2002 მრავალ პლატფორმაზე 17,500,000 [24]
36 Super Mario Bros. 3 dagger Nintendo R&D4 Nintendo ოქტომბერი 23, 1988 NES 17,280,000 [19]
37 Pokémon Ruby and Sapphire Game Freak The Pokémon Company ნოემბერი 21, 2002 Game Boy Advance 16,220,000 [25]
38 Pokémon X and Y Game Freak The Pokémon Company ოქტომბერი 12, 2013 Nintendo 3DS 16,150,000 [26]
39 The Sims Maxis Electronic Arts იანვარი 31, 2000 მრავალ პლატფორმაზე 16,000,000 [27]
40 Need for Speed: Most Wanted EA Black Box Electronic Arts ნოემბერი 11, 2005 მრავალ პლატფორმაზე 16,000,000 [28]
41 Call of Duty 4: Modern Warfare Infinity Ward Activision ნოემბერი 5, 2007 მრავალ პლატფორმაზე 15,700,000 [15]
42 Call of Duty: World at War Treyarch Activision ნოემბერი 11, 2008 მრავალ პლატფორმაზე 15,700,000 [15]
43 Pokémon Sun and Moon Game Freak The Pokémon Company ნოემბერი 18, 2016 Nintendo 3DS 15,670,000 [26]
44 Pokémon Black and White Game Freak The Pokémon Company სექტემბერი 18, 2010 Nintendo DS 15,640,000 [10]
45 Mario Kart 7““ dagger Nintendo EAD Nintendo დეკემბერი 1, 2011 Nintendo 3DS 15,570,000 [26]
46 Sonic the Hedgehogdagger Sonic Team Sega ივნისი 23, 1991 Sega Mega Drive 15,000,000 [29]
47 Red Dead Redemption Rockstar San Diego Rockstar Games მაისი 18, 2010 მრავალ პლატფორმაზე 15,000,000 [30]
48 Battlefield 3 EA DICE Electronic Arts ოქტომბერი 25, 2011 მრავალ პლატფორმაზე 15,000,000 [31]
49 Gran Turismo 3: A-Specdagger Polyphony Digital Sony Computer Entertainment აპრილი 28, 2001 PlayStation 2 14,890,000 [32]
50 Brain Age 2dagger Nintendo SPD Nintendo დეკემბერი 29, 2005 Nintendo DS 14,880,000 [10]

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. 1.0 1.1 Sparkes, Matthew. (6 ივნისი, 2014) Tetris at 30: a history of the world's most successful game. The Daily Telegraph. Telegraph Media Group. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017.
  2. 2.0 2.1 Gera, Emily. (21 მაისი, 2014) This is how Tetris wants you to celebrate for its 30th anniversary. Vox Media. წაკითხვის თარიღი: 23 აგვისტო, 2017.
  3. Tetris sells 100 million on mobile devices“, GameSpot, CBS Interactive, 21 იანვარი, 2010. წაკითხვის თარიღი: 23 აგვისტო, 2017. 
  4. Wynne-Jones, Jonathan. “Computer game Tetris celebrates 25 years“, The Daily Telegraph, Telegraph Media Group, 6 ივნისი, 2009. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017. 
  5. 5.0 5.1 Blake, Vikki. “Minecraft Has 55 Million Monthly Players, 122 Million Sales“, IGN, Ziff Davis, 27 თებერვალი, 2017. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017. 
  6. 6.0 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 6.6 6.7 Sales Data - Top Selling Title Sales Units - Wii Software. Nintendo (30 სექტემბერი, 2016). წაკითხვის თარიღი: 27 აპრილი, 2017.
  7. Nunneley, Stephany. “GTA 5 continues to do the business for Take-Two with 80 million shipped“, VG247, 23 მაისი, 2017. წაკითხვის თარიღი: 23 მაისი, 2017. 
  8. Stuart, Keith. (13 სექტემბერი, 2010) Super Mario Bros: 25 Mario facts for the 25th anniversary. The Guardian. Guardian Media Group. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017.
  9. 'Pokken Tournament' and Pokemon's $1.5 Billion Brand“, The Huffington Post, AOL, 19 მარტი, 2017. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017. 
  10. 10.0 10.1 10.2 10.3 10.4 10.5 10.6 Sales Data - Top Selling Title Sales Units - Nintendo DS Software. Nintendo (30 სექტემბერი, 2016). წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017.
  11. Suellentrop, Chris. “'Skyrim' Creator on Why We'll Have to Wait for Another 'Elder Scrolls'“, Rolling Stone, 21 ნოემბერი, 2016. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017. 
  12. 12.0 12.1 Tassi, Paul. “Believe It Or Not, 'Diablo 3' Is Now The 10th Best-Selling Video Game Of All Time“, Forbes, 5 აგვისტო, 2015. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017. 
  13. Welch, Hanuman. (23 აპრილი, 2013) 1984: Duck Hunt - The Best Selling Video Game Of Every Year Since 1977. Complex. Verizon Hearst Media Partners. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017.
  14. From 1997- 2013: How the Grand Theft Auto series has evolved. ITV (13 სექტემბერი, 2013). წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017.
  15. 15.0 15.1 15.2 15.3 15.4 15.5 Call of Duty: A Short History. IGN. Ziff Davis. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017.
  16. Vincent, James. “GTA 5 has already beaten GTA 4's lifetime sales“, The Independent, 7 ოქტომბერი, 2013. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017. 
  17. Weinberger, Matt. (9 სექტემბერი, 2015) The downfall of Kinect: Why Microsoft gave up on its most promising product. Business Insider. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017.
  18. (October 6, 2016) Top 10 of Everything 2017. London, England: Hachette UK, გვ. 115. 
  19. 19.0 19.1 19.2 O'Malley, James. (11 სექტემბერი, 2015) 30 Best-Selling Super Mario Games of All Time on the Plumber's 30th Birthday. Gizmodo. Univision Communications. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017.
  20. New Frogger game arrives on mobiles. Eurogamer (24 თებერვალი, 2006).
    10 things you didn't know about Frogger (5 ივნისი, 2016).
  21. Plunkett, Luke. (12 აგვისტო, 2011) What do Grand Theft Auto and Lemmings Have In Common?. Kotaku. Gawker Media. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017.
  22. Terraria Passes 20 Million Units Sold, Future Plans Teased. GameSpot. CBS Interactive (18 თებერვალი, 2017). წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017.
  23. Briers, Michael. (19 ნოემბერი, 2015) Where Will Activision Take the Call of Duty Franchise Next?. PlayStation LifeStyle. CraveOnline. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017.
  24. Videos, leaks and rumours: The inside track to Rockstar's Grand Theft Auto V. ITV (12 სექტემბერი, 2013). წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017.
  25. Rose, Mike. “Pokemon X & Y sell 4M copies in first weekend“, Gamasutra, UBM TechWeb, 15 ოქტომბერი, 2013. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017. 
  26. 26.0 26.1 26.2 Sales Data - Top Selling Title Sales Units - Nintendo 3DS Software. Nintendo (30 სექტემბერი, 2016). წაკითხვის თარიღი: 27 აპრილი, 2017.
  27. The Sims Franchise Celebrates Its Fifth Anniversary and Continues to Break Records“, Business Wire, 7 თებერვალი, 2005. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017. 
  28. Totu, Florian. “100 million Need for Speed Games Have Been Sold to This Day“, Softpedia, SoftNews, 22 ოქტომბერი, 2009. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017. 
  29. Lee, Dave. “Twenty years of Sonic the Hedgehog“, BBC News, BBC, 23 ივნისი, 2011. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017. 
  30. Makuch, Eddie. “Red Dead Redemption 2: Take-Two Talks Competition With GTA Online, Marketing Support, And More“, GameSpot, CBS Interactive, 7 თებერვალი, 2017. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017. 
  31. Oshry, Dave. (30 ივნისი, 2012) Battlefield 3 Sells 15 Million, Prompts EA to Give More Games the "Premium" Treatment. Kotaku. Gawker Media. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017.
  32. Gran Turismo Series Software Title List. Polyphony Digital. დაარქივებულია ორიგინალიდან - 7 ივლისი, 2012. წაკითხვის თარიღი: 26 აპრილი, 2017.