დამოკიდებული ტერიტორიების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება
დამოუკიდებელი ტერიტორიები მსოფლიოს რუკაზე
   გ.ს

დამოკიდებული ტერიტორიატერიტორია, რომელიც არ ფლობს სრულ პოლიტიკურ დამოუკიდებლობას ან სუვერენიტეტს, როგორც სახელმწიფო.

არსებობს განსხვავებული ხარისხებისა და ფორმის დამოკიდებული ტერიტორიები, რომლებიც ხშირად გამოირჩევიან სხვა სუბნაციონალური ტერიტორიისგან, ისინი არ მიიჩნევიან სამშობლოს განუყოფელ ნაწილად. ხშირ შემთხვევაში ასეთი ერთეულები სხვადასხვა მიზნით გამოყოფილ ტერიტორიებს წარმოადგენენ. ეს ტერიტორიები ჩვეულებრივ განსაკუთრებული უფლებების მქონე დასახლებებია. დამოკიდებული ტერიტორია შეიძლება ზოგიერთ ქვეყანაში სხვადასხვაგვარად იწოდებოდეს. ბევრ მათგანში აგრეთვე არის შედარებით დაბალი სიმძლავრის დამოუკიდებლობა ცენტრალური ხელისუფლებისგან.

სია[რედაქტირება]

  1. პორტუგალიის დროშა აზორის კუნძულები: ავსტონომიური რეგიონი პორტუგალიის ატლანტიის ოკეანეში.
  2. ფინეთის დროშა ალანდის კუნძულები: ავტონომიური პროვინცია ფინეთში, რეგულირდება სპეციალური შეთანხმებით
  3. აშშ-ის დროშა ამერიკის სამოა: ზღვისიქითა საკუთრება აშშ-ში (ასევე ცნობილი როგორც აღმოსავლეთ სამოა)
  4. დიდი ბრიტანეთის დროშა ანგილია: ბრიტანეთის ზღვისიქითა ტერიტორიები
  5. ნიდერლანდის დროშა ნიდერლანდის ანტილები — ნიდერლანდის ანტილის კუნძულები: ავტონომიური ტერიტორია ნიდერლანდის სამეფოში
  6. ჩინეთის დროშა აომინი (მაკაო) — სპეციალური ავტონომიური რაიონი ჩინეთის სახალხო რესპუბლიკაში: სპეციალური შეთანხმებით ეს ტერიტორია ჩინეთის სპეციალური რაიონია
  7. ნიდერლანდის დროშა არუბა: ვტონომიური ტერიტორია ნიდერლანდის სამეფოში
  8. ავსტრალიის დროშა ეშმორის და კარტიეს კუნძულებიავსტრალიის საგარეო ტერიტორია, რომელზეც მოსახლეობა არ ცხოვრობს
  9. დიდი ბრიტანეთის დროშა ბერმუდის კუნძულები: ბრიტანეთის ზღვისიქითა ტერიტორიები
  10. დიდი ბრიტანეთის დროშა ბრიტანეთის ინდოეთის ოკეანის ტერიტორია: ბრიტანეთის ზღვისიქითა ტერიტორიები (ჩაგოსის არქიპელაგზე)
  11. დიდი ბრიტანეთის დროშა ბრიტანეთის ვირჯინიის კუნძულები: ბრიტანეთის ზღვისიქითა ტერიტორიები
  12. ნორვეგიის დროშა ბუვე: ნორვეგიის მფლობელობაში არსებული ტერიტორია
  13. აშშ-ის დროშა აშშ-ის ვირჯინის კუნძულებიაშშ
  14. საფრანგეთის დროშა გვადელუპა: საფრანგეთის ზღვისიქითა დეპარტამენტი
  15. საფრანგეთის დროშა საფრანგეთის გვიანასაფრანგეთის ზღვისიქითა დეპარტამენტი
  16. დიდი ბრიტანეთის დროშა გერნსი: გვირგვინის მიწა, დიდი ბრიტანეთში, შედის ნორმანდიის კუნძულების შემადგენლობაში.
  17. დიდი ბრიტანეთის დროშა გიბრალტარი: ბრიტანეთის ზღვისიქითა ტერიტორიები
  18. ჩინეთის დროშა ჰონგ-კონგი (სიანგანი) — სპეციალური ავტონომიური რაიონი ჩინეთის სახალხო რესპუბლიკაში: სპეციალური შეთანხმებით ეს ტერიტორია ჩინეთის სპეციალური რაიონია
  19. დანიის დროშა გრენლანდია: დანიის ავტონომიური რეგიონი
  20. აშშ-ის დროშა გუამი: ზღვისიქითა საკუთრება აშშ-ში
  21. დიდი ბრიტანეთის დროშა ჯერსი: გვირგვინის მიწა, დიდი ბრიტანეთში, შედის ნორმანდიის კუნძულების შემადგენლობაში.
  22. დასავლეთ საჰარის დროშა დასავლეთი საჰარა — საჰარის არაბული დემოკრატიული რესპუბლიკა: მაროკოს მიერ ოკუპირებული ტერიტორია
  23. დიდი ბრიტანეთის დროშა კაიმანის კუნძულებიბრიტანეთის ზღვისიქითა ტერიტორიები
  24. ესპანეთის დროშა კანარის კუნძულები - ესპანეთის ავტონომიური გაერთიანება
  25. საფრანგეთის დროშა კლიპერტონი: საფრანგეთის ზღვისიქითა გაერთიანება
  26. ავსტრალიის დროშა ქოქოსის კუნძულებიავსტრალია
  27. კოსოვოს დროშა კოსოვო — ავტონომიური მხარე სერბეთში, არცნობილი ქვეყანა
  28. ახალი ზელანდიის დროშა კუკის კუნძულები: თვითმმართველი ტერიტორია ახალ ზელანდიაში
  29. პორტუგალიის დროშა მადეირა (კუნძული): ავსტონომიური რეგიონი პორტუგალიის ატლანტიის ოკეანეში.
  30. საფრანგეთის დროშა მაიოტა: საფრანგეთის ზღვისიქითა დეპარტამენტი
  31. აშშ-ის დროშა აშშ-ის მცირე მიმდებარე კუნძულები — ზღვისიქითა საკუთრება აშშ-ში
  32. საფრანგეთის დროშა მარტინიკა: საფრანგეთი ზღვისიქითა დეპარტამენტი
  33. ესპანეთის დროშა მელილია: ავტონომიური ქალაქი ესპანეთის აფრიკულ ნაწილში (ესაზღვრება მაროკო)
  34. დიდი ბრიტანეთის დროშა მონსერატი: ბრიტანეთის ზღვისიქითა ტერიტორიები
  35. დიდი ბრიტანეთის დროშა მენის კუნძულიგვირგვინის მიწა, დიდ ბრიტანეთში
  36. აშშ-ის დროშა კუნძული ნავასა: ზღვისიქითა საკუთრება აშშ-ში
  37. ახალი ზელანდიის დროშა ნიუე: თვითმმართველი ტერიტორია ახალ ზელანდიაში
  38. ავსტრალიის დროშა ახალი კალედონია: საფრანგეთის ზღვისიქითა დეპარტამენტი
  39. ავსტრალიის დროშა ნორფოლკის კუნძული: ავსტრალიის საგარეო ტერიტორია
  40. ავსტრალიის დროშა მარჯნის ზღვის კუნძულები: ავსტრალიის საგარეო ტერიტორია
  41. პალესტინის დროშა პალესტინაპალესტინის ავტონომია / პალესტინის სახელმწიფო ისრაელის მიერ დაკავებულია პალესტინის დიდი ტერიტორია, ქვეყნის შემადგებლობაში შედის ღაზის სექტორიმიერ დაკავებული ტერიტორიის ისრაელის შეიცავდეს ღაზის სექტორი
  42. დიდი ბრიტანეთის დროშა პიტკერნის კუნძულები: ბრიტანეთის ზღვისიქითა ტერიტორიები
  43. აშშ-ის დროშა პუერტო-რიკო — პუეტო-რიკოს თანამეგობრობა, ზღვისიქითა საკუთრება აშშ-ში
  44. საფრანგეთის დროშა რეუნიონი: საფრანგეთის ზღვისიქითა დეპარტამენტი
  45. ავსტრალიის დროშა შობის კუნძული: ავსტრალიის საგარეო ტერიტორია
  46. ნორვეგიის დროშა შპიცბერგენი: ნორვეგიის მფლობელობაში არსებული ტერიტორია
  47. დიდი ბრიტანეთის დროშა წმინდა ელენე, ამაღლება და ტრისტანი-და-კუნია: ბრიტანეთის ზღვისიქითა ტერიტორიები
  48. აშშ-ის დროშა ჩრდილოეთი მარიანას კუნძულები — ზღვისიქითა საკუთრება აშშ-ში
  49. საფრანგეთის დროშა სენ-ბართელმი: საფრანგეთის ზღვისიქითა გაერთიანება
  50. საფრანგეთის დროშა სენ-მარტენი: საფრანგეთის ზღვისიქითა გაერთიანება
  51. საფრანგეთის დროშა სენ-პიერი და მიკელონი: საფრანგეთის ზღვისიქითა დეპარტამენტი
  52. ესპანეთის დროშა სეუტა: ავტონომიური ქალაქი ესპანეთის აფრიკულ ნაწილში (ესაზღვრება მაროკო)
  53. დიდი ბრიტანეთის დროშა ტერქსისა და კაიკოსის კუნძულები: ბრიტანეთის ზღვისიქითა ტერიტორიები
  54. ახალი ზელანდიის დროშა ტოკელაუ: თვითმმართველი ტერიტორია ახალ ზელანდიაში
  55. საფრანგეთის დროშა უოლისი და ფუტუნასაფრანგეთის ზღვისიქითა გაერთიანება
  56. დანიის დროშა ფარერის კუნძულები: დანიის ავტონომიური რეგიონი
  57. დიდი ბრიტანეთის დროშა ფოლკლენდის კუნძულებიბრიტანეთის ზღვისიქითა ტერიტორიები, შედის არგენტინის საკუთრებაშიც.
  58. საფრანგეთის დროშა საფრანგეთის პოლინეზია: საფრანგეთის ზღვისიქითა გაერთიანება
  59. საფრანგეთის დროშა საფრანგეთის სამხრეთი ტერიტორიებისაფრანგეთის ზღვისიქითა გაერთიანება
  60. ავსტრალიის დროშა ჰერდი და მაკდონალდის კუნძულები:ავსტრალიის საგარეო ტერიტორია
  61. საფრანგეთის დროშა კუნძული ეპარსე: საფრანგეთის ზღვისიქითა გაერთიანება
  62. დიდი ბრიტანეთის დროშა სამხრეთი გეორგია და სამხრეთ სენდვიჩის კუნძულები: ბრიტანეთის ზღვისიქითა ტერიტორიები
  63. ნორვეგიის დროშა იან-მაიენის კუნძული - ნორვეგიის მფლობელობაში არსებული ტერიტორია

ტერიტორიებზე სპეციალური სტატუსი[რედაქტირება]

  • ანტარქტიდა: ანტარქტიდა არის ნეიტრალური ტერიტორია და ის არც ერთი ქვეყნის მიერ არ არის ნაცნობი როგორც დამოუკიდებელი სახელმწიფო. ანტარქტიდაზე ხორციელდება რამდენიმე სახელმწიფოს სპეციალური კვლევით საქმიანობა.
  • კუნძული ჰანსა: ერთდროულად იმართება დანიის და კანადის მიერ
  • პერეჰი: ნეიტრალური ტერიტორია ესპანეთის და მაროკოს შეთანხმების საფუძველეზე, თუმცა ითვლებოდა ესპანეთის ნაწილად.