ჩრდილოეთ ამერიკის ქვეყნების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ჩრდილოეთ ამერიკის კონტინენტზე 23 სუვერენული სახელმწიფო და 17 დამოკიდებული ტერიტორიაა. ზოგიერთი მათგანი (მაგ. პანამა) ნაწილობრივ სამხრეთ ამერიკაში მდებარეობს.

ქვეყანა ან
ტერიტორია
ოფიციალური სახელი მდებარეობა დროშა გერბი დედაქალაქი ფართობი კმ² მოსახლეობის
რაოდენობა
სიმჭიდროვე
კმ²-ზე
ოფიციალური ენა
ამერიკის შეერთებული შტატები ამერიკის შეერთებული შტატები
United States (orthographic projection).svg
Flag of the United States.svg
Great Seal of the United States (obverse).svg
ვაშინგტონი 9 629 091 318 798 000 34,2 ინგლისური
(დე ფაქტო)
ანგილია
(დიდი ბრიტანეთი)
ანგილია
LocationAnguilla.png
Flag of Anguilla.svg
Coat of arms of Anguilla.svg
ვალი 91 13 600 132 ინგლისური
ანტიგუა და ბარბუდა ანტიგუა და ბარბუდა
LocationAntiguaAndBarbuda.png
Flag of Antigua and Barbuda.svg
Coat of arms of Antigua and Barbuda.svg
სენტ-ჯონზი 440 86 754 197 ინგლისური
აშშ-ის ვირჯინის კუნძულები
(აშშ)
აშშ-ის ვირჯინის კუნძულები
LocationUSVirginIslands.png
Flag of the United States Virgin Islands.svg
Seal of the United States Virgin Islands.svg
შარლოტ-ამალია 346,36 106 405 310,3 ინგლისური
ბარბადოსი ბარბადოსი
LocationBarbados.png
Flag of Barbados.svg
Coat of arms of Barbados (2).svg
ბრიჯტაუნი 431 277 820 660 ინგლისური
ბაჰამის კუნძულები ბაჰამის კუნძულების თანამეგობრობა
LocationBahamas.svg
Flag of the Bahamas.svg
Coat of arms of the Bahamas.svg
ნასაუ 13 878 319 031 23,27 ინგლისური
ბელიზი ბელიზი
LocationBelize.svg
Flag of Belize.svg
Coat of arms of Belize.svg
ბელმოპანი 22 966 340 844 14 ინგლისური
ბერმუდის კუნძულები
(დიდი ბრიტანეთი)
ბერმუდის კუნძულები
LocationBermuda.png
Flag of Bermuda.svg
Coat of arms of Bermuda.svg
ჰამილტონი 53,2 64 237 1 275 ინგლისური
ბრიტანეთის ვირჯინის კუნძულები
(დიდი ბრიტანეთი)
ბრიტანეთის ვირჯინის კუნძულები
British Virgin Islands in United Kingdom.svg
Flag of the British Virgin Islands.svg
Coat of arms of the British Virgin Islands.svg
როდ-ტაუნი 153 27 800 260 ინგლისური
გვადელუპა1
(საფრანგეთი)
გვადელუპა
Guadeloupe in France.svg
Unofficial flag of Guadeloupe (local).svg
ბას-ტერი 1 628 405 739 250 ფრანგული
გვატემალა გვატემალის რესპუბლიკა
Guatemala (orthographic projection).svg
Flag of Guatemala.svg
Coat of arms of Guatemala.svg
გვატემალა 1 628 405 739 250 ესპანური
გრენადა გრენადა
Grenada in its region.svg
Flag of Grenada.svg
სენტ-ჯორჯესი 348,5 109 590 318,58 ინგლისური
გრენლანდია
(დანია)
გრენლანდია
Greenland (orthographic projection).svg
Flag of Greenland.svg
Coat of arms of Greenland.svg
ნუუკი 2 166 086 56 968 0,026 გრენლანდი-ური,
დანიური
დომინიკა დომინიკის თანამეგობრობა
LocationDominica.png
Flag of Dominica.svg
Dominica-arms.PNG
როზო 750 72 660 105 ინგლისური
დომინიკელთა რესპუბლიკა დომინიკელთა რესპუბლიკა
Dominican Republic (orthographic projection).svg
Flag of the Dominican Republic.svg
Coat of arms of the Dominican Republic.svg
სანტო-დომინგო 48 442 9 445 280 197 ესპანური
იამაიკა იამაიკა
Jamaica, (orthographic projection).png
Flag of Jamaica.svg
Coat of arms of Jamaica.svg
კინგსტონი 10 991 2 889 187 252 ინგლისური
კაიმანის კუნძულები
(გაერთიანებული სამეფო)
კაიმანის კუნძულები
LocationCayman Islands.svg
ჯორჯტაუნი 264 56 732 212 ინგლისური
კანადა კანადა
Canada (orthographic projection).svg
Flag of Canada.svg
Coat of arms of Canada rendition.svg
ოტავა 9 984 670 35 427 524 3,41 ინგლისური,
ფრანგული
კლიპერტონი
(საფრანგეთი)
კლიპერტონი
Pacific Ocean laea location map.svg
6 დაუსახლებელია
კოსტა-რიკა კოსტა-რიკის რესპუბლიკა
Costa Rica (orthographic projection).svg
Flag of Costa Rica.svg
Coat of arms of Costa Rica.svg
სან-ხოსე 51 100 4 586 353 84 ესპანური
კუბა კუბის რესპუბლიკა
Cuba (orthographic projection).svg
Flag of Cuba.svg
Coat of arms of Cuba.svg
ჰავანა 109 884 11 167 325 102 ესპანური
მექსიკა მექსიკის შეერთებული შტატები
Mexico (orthographic projection).svg
Flag of Mexico.svg
Coat of arms of Mexico.svg
მეხიკო 1 972 550 118 395 054 57 ესპანური
ნიკარაგუა ნიკარაგუის რესპუბლიკა
Nicaragua (orthographic projection).svg
Flag of Nicaragua.svg
Coat of arms of Nicaragua.svg
მანაგუა 130 375 6 071 045 51 ესპანური
პანამა პანამის რესპუბლიკა
Panama (orthographic projection).svg
Flag of Panama.svg
Coat of arms of Panama.svg
პანამა 75 517 3 608 431 54,2 ესპანური
სალვადორი სალვადორის რესპუბლიკა
LocationElSalvador.svg
Flag of El Salvador.svg
Coat of arms of El Salvador.svg
სან-სალვადორი 21 044,8 6 290 420 341,5 ესპანური
სენტ-ვინსენტი და გრენადინები სენტ-ვინსენტი და გრენადინები
LocationSaintVincentAndTheGrenadines.png
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg
Coat of arms of sent-vinsenti & grenadinebi.jpg
კინგსტაუნი 389 103 000 307 ინგლისური
სენტ-კიტსი და ნევისი სენტ-კიტსისა და ნევისის ფედერაცია
LocationSaintKittsAndNevis.png
Flag of Saint Kitts and Nevis.svg
Coat of arms of Saint Kitts and Nevis (variant).svg
ბასტერი 261 51 538 164 ინგლისური
სენტ-ლუსია სენტ-ლუსია
LocationSaintLucia.png
Flag of Saint Lucia.svg
Coat of arms of sent-lusia.gif
კასტრი 617 173 765 298 ინგლისური,
პაპიამენტო
ტერქსისა და კაიკოსის კუნძულები
(დიდი ბრიტანეთი)
ტერქსისა და კაიკოსის კუნძულები
Turksandcaicos.jpg
Flag of the Turks and Caicos Islands.svg
Coat of arms of the Turks and Caicos Islands.svg
კოკბერნ-ტაუნი 616,3 31 458 51 ინგლისური
ჰაიტი ჰაიტის რესპუბლიკა
Haiti (orthographic projection).png
Flag of Haiti.svg
Coat of arms of Haiti.svg
პორტ-ო-პრენსი 27 750 9 996 731 350,27 ჰაიტიური კრეოლი,
ფრანგული
ჰონდურასი ჰონდურასის რესპუბლიკა
Honduras (orthographic projection).svg
Flag of Honduras.svg
Coat of arms of Honduras.svg
ტეგუსიგალპა 112 492 8 249 574 64 ესპანური

1 არის უშუალოდ საფრანგეთის ნაწილი. მისი დროშა მხოლოდ ადგილობრივი დატვირთვისაა. ფაქტობრივად არ განსხვავდება საფრანგეთის რეგიონებისაგან. პოლიტიკურად ის ევროკავშირის წევრია.