NBA-ის გაუქმებული გუნდების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
The entrance of a concrete building behind a front lawn and a flag pole
შებოიგენის მუნიციპალური აუდიტიორიუმი და არმორი იყო საშინაო არენა შებოიგენ რედ სკინსის.

ნაციონალური საკალათბურთო ასოციაცია (ინგლ. National Basketball Association, NBA) — ჩრდილოეთ ამერიკის მამაკაცთა პროფესიონალური საკალათბურთო ლიგა, რომელიც 30 გუნდისგან შედგება, აქედან 29 გუნდი აშშ, ხოლო 1 გუნდი კი კანადის ტერიტორიაზე მდებარეობს. NBA დაარსებული იქნა 1946 წლის 6 ივნისს ნიუ-იორკ სიტიში, როგორც ამერიკის საკალათბურთო ასოციაცია (BAA).[1] მოგვიანებით, კერძოდ კი 1949-50 წლებისთვის, ლიგამ ნაციონალური საკალათბურთო ასოციაციის სახელი მიიღო, რაც ნაიცონალური საკალათბურთო ლიგის შეერთების შედეგად მოხდა.[1] NBA არის აქტიური წევრი აშშ-ის კალათბურთისა, რომელიც აღიარებულია საერთაშორისო საკალათბურთო ფედერაციის (FIBA) მიერ.[2] NBA არის ოთხი უმთავრესი ჩრდილოეთ ამერიკული პროფესიული სპორტული ლიგის წევრი, რომელიც ასევე მოიცავს NHL-ს, NFL-სა და MLB-ს.[3]

NBA-ში სულ 15 გაუქმებული გუნდია. ანდერსონ პეკერსი, პირველი დენვერ ნაგეტსი, ინდიანაპოლის ჯეტსი, შებოიგენ რედ სკინსი და ვატერლოო ჰოუქსი სანამ NBA-ში გადავიდოდნენ, NBL-ში თამაშობდნენ,[4][5] მაშინ როდესაც ბალტიმორ ბულეტსი თამაშობდა ამერიკის საკალათბურთო ლიგაში, სანამ NBA-ს შეუერთდებოდა.[6] 15 გაუქმებული გუნდიდან, 9 მათგანს მხოლოდ NBA-ში აქვს ნათამაშები. პეკერსი, რედ სკინსი და ჰოუქსი ნაციონალურ პროფესიონალურ საკალათბურთო ლიგაში გადავიდნენ და წარმოადგენენ მხოლოდ იმ გაუქმებულ გუნდებს, რომლებმაც ლიგა დატოვეს და სხვა ლიგაში გადავიდნენ.[7] ბულეტსი უკანასკნელი გაუქმებული გუნდი იყო, რომელმაც NBA 1954-55 წლების სეზონში დატოვა და ამავე დროს ერთადერთი გუნდია, რომელმაც NBA ჩემპიონის ტიტული მოიგო. ჩიკაგო სტეგსი, ინდიანაპოლის ოლიმპიანსი, კლივლენდ რებელსი, პეკერსი და რედ სკინსი პლეი-ოფში ყოველ წელს გადიოდნენ, როდესაც ლიგაში აქტიურები იყვნენ. გაუქმებული გუნდების ქალაქებიდან, ჩიკაგო, კლივლენდი, დენვერი, დეტროიტი, ინდიანაპოლისი, ტორონტო და ვაშინგტონი არიან მხოლოდ ის ქალაქები, რომლებსაც ამჟამად კვლავ ჰყავთ NBA-ში გუნდები.

გაუქმებული გუნდები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

* აღნიშნულია გუნდი, რომელმაც ჩემპიონის ტიტული მოიგო.
გუნდი ქალაქი აქტიური წლები სეზონი ჩაატარა მოგ-წაგ შედეგი მოგ% პლეი-ოფი სქოლიო
ანდერსონ პეკერსი[a] ანდერსონი, ინდიანა 1949–1950 1 37–27 .578 1 [8]
BAA ბუფალო ბუფალო, ნიუ-იორკი არასდროს უთამაშია 0 0–0 N/A 0 [9]
BAA ინდიანაპოლისი ინდიანაპოლისი, ინდიანა არასდროს უთამაშია 0 0–0 N/A 0 [9]
ბალტიმორ ბულეტსი*[b] ბალტიმორი, მერილენდი 1947–1954[e] 8 158–292 .351 3 [10]
ჩიკაგო სტეგსი ჩიკაგო, ილინოისი 1946–1950 4 145–92 .612 4 [11][12]
კლივლენდ რებელსი კლივლენდი, ოჰაიო 1946–1947 1 30–30 .500 1 [13]
დენვერ ნაგეტსი[c] დენვერი, კოლორადო 1949–1950 1 11–51 .177 0 [14]
დეტროიტ ფალკონსი დეტროიტი, მიჩიგანი 1946–1947 1 20–40 .333 0 [15]
ინდიანაპოლის ჯეტსი ინდიანაპოლისი, ინდიანა 1948–1949 1 18–42 .300 0 [16]
ინდიანაპოლის ოლიმპიანსი ინდიანაპოლისი, ინდიანა 1949–1953 4 132–137 .491 4 [17]
პიტსბურგ აირონმენი პიტსბურგი, პენსილვანია 1946–1947 1 15–45 .250 0 [18]
პროვიდენს სტიმროლერსი პროვიდენსი, როდ-აილენდი 1946–1949 3 46–122 .274 0 [19]
შებოიგენ რედ სკინსი შებოიგენი, უისკონსინი 1949–1950 1 22–40 .355 1 [20]
სენტ-ლუის ბომბერსი სენტ-ლუისი, მისური 1946–1950 4 122–115 .515 3 [21]
ტორონტო ჰასკისი ტორონტო, ონტარიო 1946–1947 1 22–38 .367 0 [22]
ვაშინგტონ კეპიტოლზი ვაშინგტონი 1946–1951[f] 5 157–114 .579 4 [23]
ვატერლოო ჰოუქსი[d] ვატერლოო, აიოვა 1949–1950 1 19–43 .306 0 [24]

აღნიშვნა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • a არ აქვს არანაირი კავშირი დღევანდელ ვაშინგტონ უიზარდსთან, რომელიც ცნობილი იყო ჩიკაგო პეკერსით 1961-1962 წლებში.
  • b არ აქვს არანაირი კავშირი დღევანდელ ვაშინგტონ უიზარდსთან, რომელიც ცნობილი იყო ბალტიმორ / კეპიტალ / ვაშინგტონ ბულეტსით 1963-1997 წლებში.
  • c არ აქვს არანაირი კავშირი დღევანდელ დენვერ ნაგეტსსთან.
  • d არ აქვს არანაირი კავშირი დღევანდელ ატლანტა ჰოუქსთან.
  • e ბულეტსმა ჩაატარა 14 მატჩი 1954-55 წლების სეზონში, სანამ გაუქმდებოდა.[25]
  • f კეპიტოლზმა ჩაატარა 35 მატჩი 1950-51 წლების სეზონში, სანამ გაუქმდებოდა.[26]

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. 1.0 1.1 Goldaper, Sam. (April 17, 2006) Nov. 1, 1946: New York vs. Toronto — The First Game. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: July 6, 2009.
  2. Inside USA Basketball. USA Basketball. წაკითხვის თარიღი: July 4, 2009.
  3. Pennington, Bill. “Drugs; Anti-Doping Executive Plans to Prod Pro Leagues“, The New York Times, The New York Times Company, April 4, 2003. წაკითხვის თარიღი: July 6, 2009. 
  4. Hugunin, Marc. & Thornley, Stew. (2006). Minnesota hoops: basketball in the North Star State. Minnesota Historical Society, გვ. 87. ISBN 0-87351-574-9. 
  5. Bodenhamer, David J. & Barrows, Robert Graham. (1994). The Encyclopedia of Indianapolis. Indiana University Press, გვ. 306. ISBN 0-253-31222-1. 
  6. Popper, Steve. “Pro Basketball; Rambis Is Underwhelmed by Coaching Record“, The New York Times, The New York Times Company, February 14, 2004. წაკითხვის თარიღი: July 7, 2009. 
  7. Gould, Todd (1998). Pioneers of the hardwood: Indiana and the birth of professional basketball. Indiana University Press, გვ. 180. ISBN 0-253-21199-9. 
  8. Anderson Packers. basketball-reference.com. Sports Reference LLC. წაკითხვის თარიღი: July 4, 2009.
  9. 9.0 9.1 Bradley, Robert. BAA League Minutes. APBR. წაკითხვის თარიღი: January 16, 2010.
  10. Baltimore Bullets. basketball-reference.com. Sports Reference LLC. წაკითხვის თარიღი: July 4, 2009.
  11. Ballantini, Brett. (April 17, 2006) Stag Party: Six decades ago, the Chicago Stags ruled the Windy City hardwood. NBA.com/Bulls. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: July 4, 2009.
  12. Chicago Stags. basketball-reference.com. Sports Reference LLC. წაკითხვის თარიღი: July 4, 2009.
  13. Cleveland Rebels. basketball-reference.com. Sports Reference LLC. წაკითხვის თარიღი: July 4, 2009.
  14. Denver Nuggets. basketball-reference.com. Sports Reference LLC. წაკითხვის თარიღი: July 4, 2009.
  15. Detroit Falcons. basketball-reference.com. Sports Reference LLC. წაკითხვის თარიღი: July 4, 2009.
  16. Indianapolis Jets. basketball-reference.com. Sports Reference LLC. წაკითხვის თარიღი: July 4, 2009.
  17. Indianapolis Olympians. basketball-reference.com. Sports Reference LLC. წაკითხვის თარიღი: July 4, 2009.
  18. Pittsburgh Ironmen. basketball-reference.com. Sports Reference LLC. წაკითხვის თარიღი: July 4, 2009.
  19. Providence Steamrollers. basketball-reference.com. Sports Reference LLC. წაკითხვის თარიღი: July 4, 2009.
  20. Sheboygan Red Skins. basketball-reference.com. Sports Reference LLC. წაკითხვის თარიღი: July 4, 2009.
  21. St. Louis Bombers. basketball-reference.com. Sports Reference LLC. წაკითხვის თარიღი: July 4, 2009.
  22. Toronto Huskies. basketball-reference.com. Sports Reference LLC. წაკითხვის თარიღი: July 4, 2009.
  23. Washington Capitols. basketball-reference.com. Sports Reference LLC. წაკითხვის თარიღი: July 4, 2009.
  24. Waterloo Hawks. basketball-reference.com. Sports Reference LLC. წაკითხვის თარიღი: July 4, 2009.
  25. 1954–55 Standings. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: July 5, 2009.
  26. 1950–51 Standings. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 25, 2010.