NBA-ს ჯილდოების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

ნაციონალური საკალათბურთო ასოციაცია (NBA) წარმოადგენს 12 ჯილდოს, რომლებიც აღიარებულია გუნდების და მოთამაშეების დამსახურების მიხედვით. NBA ჩემპიონის გამარჯვებულის თასს ლარი ობრაიანის ჩემპიონის თასი ეწოდება, რომელიც პირველად 1978 წელს გადაეცა NBA ფინალის გამარჯვებულს.

NBA ჩემპიონის თასი პირველად 1947 წლის NBA ფინალში გადაეცა, რომელსაც იმ დროს ლარი ბრაუნის თასი ეწოდებოდა - ბოსტონ სელტიკსის პირველი მფლობელი, რომელმაც დიდი წვლილი შეიტანა ამერიკის საკალათბურთო ასოციაციის (BAA) და ნაციონალური საკალათბურთო ლიგის (NBL) შეერთების, რის შემდეგადაც ნაციონალური საკალათბურთო ლიგა (NBA) წარმოიქმნა 1949 წელს.[1][2] ბრაუნის თასი 1978 წლამდე გადაეცემოდათ, ხოლო შემდეგ ახალი თასის დიზაინით გადაეცემოდა, რომელმაც პირველადი უოლტერ ბრაუნის თასი ამოიღო ხმარებიდან.[3] 1984 წელს, თასს ახალი სახელი დაერქვა ყოფილი NBA რწმუნებულ - ლარი ობრაიანის, რომელიც 1975-1984 წლებში ედგა ლიგას სათავეში.[3][4][5]

NBA-ს პირველი ინდივიდუალური ჯილდოები იყო All-Star მატჩის MVP-ს ჯილდო და წლის ახალბედის ჯილდო, რომლების ინაუგურაციის სეზონი 1953 წელი იყო.[6][7] MVP ჯილდო პირველად 1956 წელს გადაეცა, რომლის მფლობელიც რეგულარული სეზონის საუკეთესო მოთამაშე გახდა.[8] ერთადერთი ინდივიდუალური ჯილდო, რომელსაც ვინმეს სახელი ჰქვია ეს არის NBA ფინალის ბილ რასელის ყველაზე ღირებული მოთამაშის ჯილდო, რომელიც 1969 წელს იქნა წარდგენილი. წლის აღმასრულებლის ჯილდო ერტადერთია რომელიც არ არის NBA-ს მიერ წარდგენილი, ის პოსრტული ჟურნალების ავტორების მიერ ირჩევა და ოფიციალურად აღიარებულია NBA-ს მიერ.[9]

ამ ჯილდოებთან ერთად, ლიგა ასევე აჯილდოვებს მოთამაშეებს და მწვრთნელებს კვირების და თვეების ჯილდოებით.

გუნის თასები[რედაქტირება]

სურათი ჯილდო შეიქმნა აღწერა უკანასკნელი გამარჯვებული სქოლო
ლარი ობრაიანის ჩემპიონის თასი 1978 გადაეცემა NBA ფინალის გამარჯვებულს. მაიამი ჰიტი [3][4]
the trophy on display უოლტერ ბრაუნის თასი 1947 გადაეცემოდა NBA ფინალის გამარჯვებულს, თუმცა ჩანაცვლებული იქნა ლარი ობრაიანის ჩემპიონის თასით არავინ, თასი გაუქმდა NBA ფინალის შემდეგ [5]

ინდივიდუალური ჯილდოები[რედაქტირება]

the trophy at a championship parade
ბილ რასელის ფინალის MVP თასი
ჯილდო შეიქმნა აღწერა უკანასკნელი გამარჯვებული სქოლიო
All-Star მატჩის MVP 1953 ჯილდო გადაეცემა NBA All-Star მატჩის საუკეთესოდ ვინც ჩაატარებს. გამარჯვებულს მედიის წარმომადგენლები ირჩევენ. კევინ დურანტი (ოკლაჰომა-სიტი თანდერი) [6]
წლის ახალბედა
(ედი გოტლიბის თასი)
1953 გადაეცება ახალბედას, რომელმაც NBA-ს რეგულარული სეზონი საუკეთესოდ ჩაატარა. გამარჯვებულს სპორტული ჟურნალისტები ირჩევენ აშშ-ის და კანადის ტერიტორიაზე. კაირ ირვინგი (კლივლენდ კავალიერსი) [7]
MVP
(მაურის პოდოლოფის თასი)
1956 გადაეცება მოთამაშეს, რომელმაც NBA-ს რეგულარული სეზონი საუკეთესოდ ჩაატარა. გამარჯვებულს სპორტული ჟურნალისტები ირჩევენ აშშ-ის და კანადის ტერიტორიაზე. ლებრონ ჯეიმზი (მაიამი ჰიტი) [8]
წლის მწვრთნელი
(რედ ორბეხის თასი)
1963 გადაეცება მწვრთნელს, რომელმაც NBA-ს რეგულარული სეზონი საუკეთესოდ ჩაატარა. გამარჯვებულს სპორტული ჟურნალისტები ირჩევენ აშშ-ის და კანადის ტერიტორიაზე. გრეგ პოპოვიჩი (სან-ანტონიო სპურსი) [10]
ბილ რასელის ფინალის MVP 1969 დარქმეული იქნა ბილ რასელის საპატივსაცემოდ;[11] გადაეცება მოთამაშეს, რომელაც NBA ფინალი საუკეთესოდ ჩაატარა. გამარჯვებულს მედიის წევრები ირჩევენ.[a] ლებრონ ჯეიმზი (მაიამი ჰიტი) [12]
წლის აღმასრულებელი 1973 ჯილდოვდება NBA საუკეთესო ოფისის წარმომადგენელი აღმასრულებელი. გამარჯვებულს ლიგის 30 გუნდის აღმასრულებლები ასახელებენ. ლარი ბირდი (ინდიანა პეისერსი) [13]
უოლტერ კენედის მოქალაქეობის ჯილდო 1975 ჯილდო გადაეცემა მოთამაშეს, მწვრთნელს ან მოვარჯიშეს, რომელიც საუკეთესოდ აჩვენებს თავს ქველმოქმედების მხრივ. გამარჯვებულს პროფესიონალური კალათბურთის მწერალთა ასოციაცია ავლენს. პაუ გასოლი (ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი) [14]
წლის მცველი 1984 ჯილდო გადაეცება მოთამაშეს, რომელმაც NBA-ს რეგულარული სეზონი საუკეთესოდ დაცვითი შესაძლებლობებით აჩვენა. გამარჯვებულს სპორტული ჟურნალისტები ირჩევენ აშშ-ის და კანადის ტერიტორიაზე. ტაისონ ჩენდლერი (ნიუ-იორკ ნიქსი) [15]
წლის მეექვსე კაცი 1984 ჯილდო გადაეცება მოთამაშეს, რომელმაც NBA-ს რეგულარული სეზონში სკამიდან საუკეთესოდ ეხმარება გუნდს. გამარჯვებულს სპორტული ჟურნალისტები ირჩევენ აშშ-ის და კანადის ტერიტორიაზე. ჯეიმზ ჰარდენი (ოკლაჰომა-სიტი თანდერი) [16]
გაუმჯობესებული მოთამაშე 1986 ჯილდო გადაეცება მოთამაშეს, რომელმაც NBA-ს რეგულარული სეზონი საუკეთესოდ გააუმჯობესა. გამარჯვებულს სპორტული ჟურნალისტები ირჩევენ აშშ-ის და კანადის ტერიტორიაზე. რაიან ანდერსონი (ორლანდო მეჯიკი) [17]
სპორტული ჯილდო
(ჯოუ დამერსის თასი)
1996 ჯილდოვდება მოთამაშე, რომელიც საუკეთესო მაგალითს აჩვენებს პარკეტზე ქცევებით. გამარჯვებულს NBA მოთამაშეები ირჩევენ. ჯეისონ კიდი (დალას მევერიქსი) [18]

წოდება[რედაქტირება]

Honor Created Description Notes
ყველა-NBA 1947 ჯილდოვდებიან ის მოთამაშეები, რომლებმაც NBA სეზონი საუკეთესოდ ჩაატარეს. გამარჯვებულს სპორტული ჟურნალისტები ირჩევენ აშშ-ის და კანადის ტერიტორიაზე. [19]
ყველა-ახალბედა 1963 ჯილდოვდებიან საუკეთესო ახალბედები, რომელბმაც რეგულარული სეზონი საუკეთესოდ ჩაატარეს. ხმების მიცემა მწვრთნელების მიერ ხდება, რომლებსაც არ შეუძლიათ საკუთარ გუნდში მოთამაშესთვის ხმის მიცემა. [20]
ყველა-დაცვითი 1969 ჯილდოვდებიან საუკეთესო მცველები რეგულარული სეზონის მიხედვით. ხმის მიცემა ხდება NBA მწვრთნელების მიერ, რომლებსაც საკუთარ გუნდში მოთამაშესთვის არ შეუძლიათ ხმის მიცემა. [21]

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება]

აღნიშვნა[რედაქტირება]

  • a გამარჯვებული ვლინდება 9 ხმის შედეხად, აქედან გულშემატკივრებს ეძლევათ საშუალება მისცენ ხმა NBA.com-ზე რომელიც შემდგომ იყოფა.

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება]

  1. Walter A. Brown. Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. წაკითხვის თარიღი: July 27, 2008.
  2. NBA. Encyclopædia Britannica. წაკითხვის თარიღი: July 27, 2008.
  3. 3.0 3.1 3.2 Larry O'Brien Championship Trophy. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: July 26, 2008.
  4. 4.0 4.1 The trophies. St. Petersburg Times (April 10, 2003). წაკითხვის თარიღი: July 26, 2008.
  5. 5.0 5.1 NBA Legends Launch 2005 NBA Legends Tour: Destination Finals. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: July 26, 2008.
  6. 6.0 6.1 All-Star Game: Year-by-Year Results. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: July 26, 2008.
  7. 7.0 7.1 Rookie of the Year. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: July 26, 2008.
  8. 8.0 8.1 Most Valuable Player. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: July 26, 2008.
  9. Reports: Baylor wins NBA executive of the year. ESPN.com (May 14, 2006). წაკითხვის თარიღი: July 24, 2008.
  10. Coach of the Year. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: July 26, 2008.
  11. The Finals MVP to Receive Bill Russell MVP Award. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc (February 14, 2009). წაკითხვის თარიღი: February 14, 2009.
  12. Finals Most Valuable Player. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: July 26, 2008.
  13. NBA Awards — Executive of the Year. The Sports Network. წაკითხვის თარიღი: August 6, 2008.
  14. Pistons G Chauncey Billups wins sportsmanship award. ESPN.com. წაკითხვის თარიღი: July 26, 2008.
  15. Defensive of the Year. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: July 26, 2008.
  16. Sixth Man of the Year. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: June 2, 2008.
  17. Most Improved Player. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: October 19, 2010.
  18. Chicago’s Deng Wins 2006-07 NBA Sportsmanship Award. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: July 26, 2008.
  19. MVP Nash Highlights All-NBA First Team. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc (May 17, 2006). წაკითხვის თარიღი: October 30, 2008.
  20. Kobe, Garnett Headline All-Defensive Team. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc (May 12, 2008). წაკითხვის თარიღი: October 30, 2008.
  21. Durant, Horford Headline T-Mobile All-Rookie Team. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc (May 14, 2008). წაკითხვის თარიღი: October 30, 2008.