ნაციონალური საკალათბურთო ასოციაციის მდებარეობა შეცვლილი გუნდების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ნაციონალური საკალათბურთო ასოციაცია (NBA) — მამაკაცთა პროფესიონალური საკალათბურთო ლიგა 30 გუნდისგან შედგება, რომელიც ჩრდილოეთი ამერიკის კონტინენტზეა განთავსებული - 29 გუნდი აშშ-ის, ხოლო 1 გუნდი კანადის ტერიტორიაზე მდებარეობს. ლიგა დაფუძნდა 1946 წლის 6 ივნისს, ნიუ-იორკ სიტიში, როგორც ამერიკის საკალათბურთო ასოციაცია (BAA).[1] ლიგამ ნაციონალური საკალათბურთო ასოციაციის სახელი 1949-50 წლების სეზონის დასაწყისში მიიღო, როდესაც შეუერთდა ნაციონალურ საკალათბურთო ლიგას (NBL).[1] NBA არის აქტიური წევრი აშშ-ის კალათბურთის, რომელიც აღიარებულია საერთაშორისო საკალათბურთო ფედერაციის (FIBA) მიერ.[2] ლიგა არის ერთ-ერთი ჩრდილოეთ ამერიკის 4 მთავარ პროფესინალურ სპორტული ლიგისა.[3]

გადასული გუნდები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სია შეიცავს ახლანდელ NBA-ის გუნდებს, ასევე იმ პერიოდს, როდესაც ისინი ჯერ კიდევ ABA-ში თამაშობდნენ. მიუხედავად ამისა, სია არ შეიცავს იმ გუნდებს, რომლებიც ABA-ს იმ გუნდებს, რომლებიც გაუქმდა ABA-NBA გაერთიანებისას, ან გაერთიანებამდე 1976 წელს. სია ასევე არ შეიცავს იმ გუნდებს, რომლებიც იგივე მეტროპოლიტენის არეაში გადავიდნენ (როგორც ნიუარკიდან ნიუ-იორკ სიტიში ან ბალტიმორიდან ვაშინგტონში), ასევე არ შეიცავს უბრალოდ სახელების შეცვლას.[4]

პირველი პირველი წელი პირველ ქალაქში
ბოლო უკანასკნელი წელი პირველ ქალაქში
მოგ% გამარჯვების პროცენტი
პო პლეი-ოფში მონაწილეობა
ჩემპიონის ტიტული
^ ქალაქმა მოგვიანებით მიიღო ახალი გუნდი
* მოგვიანებით კვლავ შეიცვალა ადგილმდებარეობა
გუნდი პირველი ბოლო გადავიდა სეზონი მოგ% პო მთავარი მიზეზი სქოლიო
თრი-სიტიზ ბლექჰოუქსი 1946 1951 მილუოკი ჰოუქსი* 5 .409 1 0
მილუოკი ჰოუქსი 1951 1955 სენტ-ლუის ჰოუქსი* 4 .324 0 0
ფორტ-უეინი პისტონსი 1948 1957 დეტროიტ პისტონსი 9 .506 8 0 პატარა ქალაქი
როჩესტერ როიალზი 1949 1957 ცინცინატი როიალზი* 9 .576 7 1 ფინანსური მოგებების ნაკლებობა
მინეაპოლის ლეიკერსი^ 1949 1960 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 12 .545 11 5 ღარიბი დასწრება [5]
ფილადელფია უორიორსი^ 1947 1962 სან-ფრანცისკო უორიორსი 16 .506 12 2 გაყიდული იქნა სან-ფრანცისკოს მფლობელზე
ჩიკაგო ზიფირსი^ 1961 1963 ბალტიმორ ბულეტსი 2 .269 0 0
სირაკუს ნეიშენალსი 1950 1963 ფილადელფია სიქსერსი 14 .569 14 1
სენტ-ლუის ჰოუქსი 1956 1968 ატლანტა ჰოუქსი 13 .550 12 1 გაყიდული იქნა ატლანტას მფლობელზე
სან-დიეგო როკეტსი^ 1968 1971 ჰიუსტონ როკეტსი 4 .363 1 0 დაბალი დასწრება [6]
ცინცინატი როიალზი 1957 1972 კანზას-სიტი - ომაჰა კინგსი* 15 .467 7 0
დალას ჩეპერელსი^ 1968 1973 სან-ანტონიო სპურსი 6 .495 5 0 იყიდეს სან-ანტონიოს მფლობელებმა
კანზას-სიტი - ომაჰა კინგსი 1972 1975 კანზას-სიტი კინგსი* 3 .459 1 0 ყველა მატჩი გადავიდა კანზას-სიტიში
ბუფალო ბრეივზი 1971 1978 სან-დიეგო კლიპერსი* 4 .395 3 0 გაიყიდა კალიფორნიის მფლობელზე
ნიუ-ორლეან ჯაზი^ 1975 1979 იუტა ჯაზი 5 .393 0 0 ფინანსური მოგებების ნაკლებობა
სან-დიეგო კლიპერსი 1978 1984 ლოს-ანჯელეს კლიპერსი 6 .378 0 0 ღარიბი დასწრება
კანზას-სიტი კინგსი 1975 1985 საკრამენტო კინგსი 10 .465 4 0 დაბალი დასწრება
ვანკუვერ გრიზლი 1995 2001 მემფის გრიზლი 6 .220 0 0 კანადური დოლარის სისუსტე [7]
შარლოტ ჰორნეტსი^ 1988 2002 ნიუ-ორლეან ჰორნეტსი* 14 .486 7 0 დასწრება დაეცა მფლობელის სკანდალის შემდეგ [8]
ნიუ-ორლეან ჰორნეტსი^ 2002 2005 ნიუ-ორლეან/ოკლაჰომა-სიტი ჰორნეტსი* 3 .512 2 0 დროებითი გადასვლა ქარიშხალ კატრინას გამო [9]
ნიუ-ორლეან/ოკლაჰომა-სიტი ჰორნეტსი^ 2005 2007 ნიუ-ორლეან ჰორნეტსი 2 .470 0 0 დაბრუნდა დროებითი გადასვლის შემდეგ [10]
სიეტლ სუპერსონიქსი 1968 2008 ოკლაჰომა-სიტი თანდერი 41 .524 22 1 შესაფერისი არენის არ ქონა [11]
ნიუ-ჯერსი ნეტსი 1977 2012 ბრუკლინ ნეტსი 45 .420 15 0 ახალი არენის მიღებაზე უარი

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. 1.0 1.1 Goldaper, Sam. (17 April 2006) Nov. 1, 1946: New York vs. Toronto — The First Game. National Basketball Association. წაკითხვის თარიღი: 6 July 2009.
  2. Inside USA Basketball. USA Basketball. წაკითხვის თარიღი: 4 July 2009.
  3. Pennington, Bill. “Drugs; Anti-Doping Executive Plans to Prod Pro Leagues“, The New York Times, 4 April 2003. წაკითხვის თარიღი: 6 July 2009. 
  4. Team Index. Sport Reference. წაკითხვის თარიღი: 25 May 2011.
  5. History of the Lakers. Los Angeles Lakers. წაკითხვის თარიღი: 25 May 2011.
  6. Owners, fans waited years before Rockets took off“, Houston Chronicle, 20 September 2001. წაკითხვის თარიღი: 13 May 2008. 
  7. Beamish, Mike. “NBA dreams rekindled, 10 years after Grizzlies’ demise“, Vancouver Sun, 19 February 2011. წაკითხვის თარიღი: 20 May 2011. 
  8. Green, Ron. “Shinn: I messed up in Charlotte“, Charlotte Observer, 2 November 2008. წაკითხვის თარიღი: 22 May 2011. 
  9. Smith, Jimmy. “The buzz is Oklahoma City – Hornets will play 35 games there, six at the PMAC“, New Orleans Times-Picayune, 21 September 2005, გვ. C5. 
  10. New Orleans Hornets Schedule - 2007-08“, ESPN.com. წაკითხვის თარიღი: 21 April 2009. 
  11. Pian Chan, Sharon. “Sonics, city reach settlement“, Seattle Times, 2 July 2002. წაკითხვის თარიღი: 22 May 2011.