ფილიპინების ტბების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ფილიპინების ტბების უმეტესობა ვულკანური და ტექტონიკური წარმოშობისაა. ფილიპინებში გვხვდება მეწყერული წარმოშობის ტბებიც.[1][2]

ტბების სია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ტბა[3] ოლქი კოორდინატები ფართობი ტიპი[2]
ალიგატორის ტბა ლაგუნა 14°10′57″ ჩ. გ. 121°12′23″ ა. გ. / 14.18250° ჩ. გ. 121.20639° ა. გ. / 14.18250; 121.20639 (Alligator Lake) 23 ჰა კრატერული ტბა
ამბუკლაო დამი ბენგუეტი 16°28′25″ ჩ. გ. 120°44′50″ ა. გ. / 16.47361° ჩ. გ. 120.74722° ა. გ. / 16.47361; 120.74722 (Ambuklao Reservoir) 383 ჰა წყალსაცავი
აპოს ტბა ბუკიდონი 7°52′45″ ჩ. გ. 125°00′21″ ა. გ. / 7.87917° ჩ. გ. 125.00583° ა. გ. / 7.87917; 125.00583 (Lake Apo) 24 ჰა კრატერული ტბა
ბააოს ტბა კამერინე სური 13°27′56″ ჩ. გ. 123°18′53″ ა. გ. / 13.46556° ჩ. გ. 123.31472° ა. გ. / 13.46556; 123.31472 (Lake Baao) 177 ჰა ტექტონიკური ტბა[2]
ბაბაბუს ტბა დინიგატის კუნძულები 10°04′28″ ჩ. გ. 125°30′33″ ა. გ. / 10.07444° ჩ. გ. 125.50917° ა. გ. / 10.07444; 125.50917 (Lake Bababu) 5 ჰა ტექტონიკური ტბა
ბალანანის ტბა ნეგროს ორიენტალი 9°08′16″ ჩ. გ. 122°59′55″ ა. გ. / 9.13778° ჩ. გ. 122.99861° ა. გ. / 9.13778; 122.99861 (Lake Balanan) 25 ჰა მეწყერული ტბა
ბალინსასიაოს ტბა ნეგროს ორიენტალი 9°21′11″ ჩ. გ. 123°10′45″ ა. გ. / 9.35306° ჩ. გ. 123.17917° ა. გ. / 9.35306; 123.17917 (Lake Balinsasayao) 76 ჰა კრატერული ტბა
ბასაკის ტბა ლანაო დელ სურიr 8°02′07″ ჩ. გ. 124°15′32″ ა. გ. / 8.03528° ჩ. გ. 124.25889° ა. გ. / 8.03528; 124.25889 (Basak Lake) 15 ჰა ტექტონიკური ტბა
ბატოს ტბა კამერინე სური 13°19′57″ ჩ. გ. 123°21′36″ ა. გ. / 13.33250° ჩ. გ. 123.36000° ა. გ. / 13.33250; 123.36000 (Lake Bato) 2810 ჰა ტექტონიკური
ბიტოს ტბა ლეიტე 10°47′19″ ჩ. გ. 124°58′49″ ა. გ. / 10.78861° ჩ. გ. 124.98028° ა. გ. / 10.78861; 124.98028 (Lake Bito) 140 ჰა კრატერული
ბუჰის ტბა კამერინე სური 13°27′29″ ჩ. გ. 123°30′38″ ა. გ. / 13.45806° ჩ. გ. 123.51056° ა. გ. / 13.45806; 123.51056 (Lake Buhi) 1707 ჰა მყინვარული
ბულუანის ტბა მაგუინდანაო და სულთან კუდარატი 6°38′42″ ჩ. გ. 124°49′38″ ა. გ. / 6.64500° ჩ. გ. 124.82722° ა. გ. / 6.64500; 124.82722 (Lake Buluan) 6134 ჰა ტექტონიკური
ბულუსანის ტბა სორსოგონი 12°45′16″ ჩ. გ. 124°05′37″ ა. გ. / 12.75444° ჩ. გ. 124.09361° ა. გ. / 12.75444; 124.09361 (Bulusan Lake) 28 ჰა კრატერული
ბუნოტის ტბა ლაგუნა 14°04′53″ ჩ. გ. 121°20′38″ ა. გ. / 14.08139° ჩ. გ. 121.34389° ა. გ. / 14.08139; 121.34389 (Lake Bunot) 31 ჰა კრატერული
ბუტიგის ტბა ლანაო დელ სური 7°44′02″ ჩ. გ. 124°17′27″ ა. გ. / 7.73389° ჩ. გ. 124.29083° ა. გ. / 7.73389; 124.29083 (Lake Butig) 25 ჰა ტექტონიკრი
კაბალიანის ტბა ლეიტე 10°16′47″ ჩ. გ. 125°12′56″ ა. გ. / 10.27972° ჩ. გ. 125.21556° ა. გ. / 10.27972; 125.21556 (Cabalian Lake) 15 ჰა კრატერული
კალიბატოს ტბა ლაგუნა 14°06′12″ ჩ. გ. 121°22′41″ ა. გ. / 14.10333° ჩ. გ. 121.37806° ა. გ. / 14.10333; 121.37806 (Lake Calibato) 42 ჰა კრატერული
კალირიას ტბა ლაგუნა 14°17′34″ ჩ. გ. 121°31′03″ ა. გ. / 14.29278° ჩ. გ. 121.51750° ა. გ. / 14.29278; 121.51750 (Lake Caliraya) 1050 ჰა წყალსაცავი
კალუანგანის ტბა ორიენტალ მინდორო 13°22′11″ ჩ. გ. 121°08′11″ ა. გ. / 13.36972° ჩ. გ. 121.13639° ა. გ. / 13.36972; 121.13639 (Lake Caluangan) 182 ჰა ტექტონიკური
კამანაუანის ტბა კაგაიანი 18°13′29″ ჩ. გ. 121°46′49″ ა. გ. / 18.22472° ჩ. გ. 121.78028° ა. გ. / 18.22472; 121.78028 (Camannauan Lake) 3 ჰა ტექტონიკური
კანდელარიის ტბა ზამბალესი 15°36′38″ ჩ. გ. 119°56′34″ ა. გ. / 15.61056° ჩ. გ. 119.94278° ა. გ. / 15.61056; 119.94278 (Lake Candelaria) 48 ჰა ტექტონიკური
კაპაიანის ტბა სურიგაო დელ ნორტე 9°32′25″ ჩ. გ. 125°34′47″ ა. გ. / 9.54028° ჩ. გ. 125.57972° ა. გ. / 9.54028; 125.57972 (Lake Capayahan) 22 ჰა კრატერული
კატოლის ტბა ზამბალესი 15°37′17″ ჩ. გ. 119°56′26″ ა. გ. / 15.62139° ჩ. გ. 119.94056° ა. გ. / 15.62139; 119.94056 (Lake Catol) 19 ჰა ტექტონიკური
დაგიანანის ტბა ლანაო დელ ნორტე 7°52′54″ ჩ. გ. 124°01′36″ ა. გ. / 7.88167° ჩ. გ. 124.02667° ა. გ. / 7.88167; 124.02667 (Lake Dagianan) 3 ჰა კრატერული
დაკულას ტბა სულუ 5°41′55″ ჩ. გ. 120°49′13″ ა. გ. / 5.69861° ჩ. გ. 120.82028° ა. გ. / 5.69861; 120.82028 (Lake Dakula) 12 ჰა ტექტონიკური
დაპაოს ტბა ლანაო დელ სური 7°47′12″ ჩ. გ. 124°02′36″ ა. გ. / 7.78667° ჩ. გ. 124.04333° ა. გ. / 7.78667; 124.04333 (Lake Dapao) 1012 ტექტონიკური
დასაის ტბა ზამბოაგა დელ სური 7°39′43″ ჩ. გ. 123°15′11″ ა. გ. / 7.66194° ჩ. გ. 123.25306° ა. გ. / 7.66194; 123.25306 (Lake Dasay) 40 ჰა ტექტონიკური
დუმინაგატის ტბა მისამისი 8°18′25″ ჩ. გ. 123°36′57″ ა. გ. / 8.30694° ჩ. გ. 123.61583° ა. გ. / 8.30694; 123.61583 (Lake Duminagat) 9 ჰა კრატერული
ერნესტინის ტბა ტავი-ტავი 6°58′25″ ჩ. გ. 118°29′46″ ა. გ. / 6.97361° ჩ. გ. 118.49611° ა. გ. / 6.97361; 118.49611 (Lake Ernestine) 35 ჰა კრატერული
გუნაოს ტბა ქუეზონის პროვინცია 14°00′04″ ჩ. გ. 121°22′17″ ა. გ. / 14.00111° ჩ. გ. 121.37139° ა. გ. / 14.00111; 121.37139 (Lake Gunao) 23 ჰა კრატერული
ჰიმბანგის ტბა აგუასან დელ სური 8°28′04″ ჩ. გ. 125°46′12″ ა. გ. / 8.46778° ჩ. გ. 125.77000° ა. გ. / 8.46778; 125.77000 (Lake Himbang) 26 ჰა ტექტონიკური
კაბალინ-ანის ტბა ნეგროს ორიენტალი 9°21′55″ ჩ. გ. 123°10′46″ ა. გ. / 9.36528° ჩ. გ. 123.17944° ა. გ. / 9.36528; 123.17944 (Lake Kabalin-an) 2 ჰა კრატერული
კალანგანის ტბა ლანაო დელ ნორტე 8°04′59″ ჩ. გ. 124°15′16″ ა. გ. / 8.08306° ჩ. გ. 124.25444° ა. გ. / 8.08306; 124.25444 (Kalanganan Lake) 12 ჰა ტექტონიკური
ლა მესა რიზალი 14°43′01″ ჩ. გ. 121°04′46″ ა. გ. / 14.71694° ჩ. გ. 121.07944° ა. გ. / 14.71694; 121.07944 (La Mesa Lake) 463 ჰა წყალსაცავი
ლანაოს ტბა ლნაო დელ სური 7°51′ ჩ. გ. 124°15′ ა. გ. / 7.850° ჩ. გ. 124.250° ა. გ. / 7.850; 124.250 (Lake Lanao) 34000 ჰა ტექტონიკური
ლეონარდის ტბა დავაო დელ ნორტე 7°23′37″ ჩ. გ. 126°03′32″ ა. გ. / 7.39361° ჩ. გ. 126.05889° ა. გ. / 7.39361; 126.05889 (Lake Leonard) 70 ჰა კრატერული
ლოოკის ტბა ზამბალესი 14°54′03″ ჩ. გ. 120°09′56″ ა. გ. / 14.90083° ჩ. გ. 120.16556° ა. გ. / 14.90083; 120.16556 (Looc Lake) 113 ჰა ტექტონიკური
ლუმაოს ტბა აგუსან დელ სური 8°26′39″ ჩ. გ. 125°46′23″ ა. გ. / 8.44417° ჩ. გ. 125.77306° ა. გ. / 8.44417; 125.77306 (Lake Lumao) 1680 ჰა ტექტონიკური
ლუმოტის ტბა Laguna 14°15′16″ ჩ. გ. 121°32′59″ ა. გ. / 14.25444° ჩ. გ. 121.54972° ა. გ. / 14.25444; 121.54972 (Lumot Lake) 582 ჰა წყალსაცავი
მაგატის ტბა იფუგაო 16°49′30″ ჩ. გ. 121°25′33″ ა. გ. / 16.82500° ჩ. გ. 121.42583° ა. გ. / 16.82500; 121.42583 (Magat Lake) 1122 ჰა წყალსაცავი
მანგუაოს ტბა პალავანი 10°45′46″ ჩ. გ. 119°33′01″ ა. გ. / 10.76278° ჩ. გ. 119.55028° ა. გ. / 10.76278; 119.55028 (Lake Manguao) 741 ტექტონიკური
მაპანუეპეს ტბა ზამბალესი 14°58′55″ ჩ. გ. 120°17′40″ ა. გ. / 14.98194° ჩ. გ. 120.29444° ა. გ. / 14.98194; 120.29444 (Mapanuepe Lake) 648 ჰა
მაუგანის ტბა სამხრეთ კოტაბატო 6°06′05″ ჩ. გ. 124°53′20″ ა. გ. / 6.10139° ჩ. გ. 124.88889° ა. გ. / 6.10139; 124.88889 (Lake Maughan) 317 ჰა კრატერული
ნუნუგანის ტბა ლანაო დელ ნორტე 7°49′21″ ჩ. გ. 123°57′19″ ა. გ. / 7.82250° ჩ. გ. 123.95528° ა. გ. / 7.82250; 123.95528 (Lake Nunungan) 153 ჰა ტექტონიკური
პანამაოს ტბა სულუ 5°58′11″ ჩ. გ. 121°10′13″ ა. გ. / 5.96972° ჩ. გ. 121.17028° ა. გ. / 5.96972; 121.17028 (Lake Panamao) 68 ჰა კრატერული
პანტაბანგანის ტბა ნუევა ესიჟა 15°50′09″ ჩ. გ. 121°09′18″ ა. გ. / 15.83583° ჩ. გ. 121.15500° ა. გ. / 15.83583; 121.15500 (Pantabangan Lake) 5923 ჰა წყალსაცავი
პაოაის ტბა ილოკო ნორტე 18°07′12″ ჩ. გ. 120°32′04″ ა. გ. / 18.12000° ჩ. გ. 120.53444° ა. გ. / 18.12000; 120.53444 (Paoay Lake) 403 ჰა ტექტონიკური
პინამოლოის ტბა ბუკიდონი 7°40′15″ ჩ. გ. 124°59′59″ ა. გ. / 7.67083° ჩ. გ. 124.99972° ა. გ. / 7.67083; 124.99972 (Lake Pinamaloy) 60 ჰა ტექტონიკური
პინატუბოს ტბა ზამბალესი[4] 15°08′37″ ჩ. გ. 120°20′56″ ა. გ. / 15.14361° ჩ. გ. 120.34889° ა. გ. / 15.14361; 120.34889 (Lake Pinatubo) 183 ჰა კრატერული
სამპალოკის ტბა ლაგუნა 14°04′42″ ჩ. გ. 121°19′49″ ა. გ. / 14.07833° ჩ. გ. 121.33028° ა. გ. / 14.07833; 121.33028 (Lake Sampaloc) 104 ჰა კრატერული
სან როქუს ტბა პანგასიანი და ბენგუეტი 16°09′38″ ჩ. გ. 120°41′28″ ა. გ. / 16.16056° ჩ. გ. 120.69111° ა. გ. / 16.16056; 120.69111 (San Roque Lake) 882 ჰა წყალსაცავი
საპას ტბა ტავი-ტავი 7°00′37″ ჩ. გ. 118°29′28″ ა. გ. / 7.01028° ჩ. გ. 118.49111° ა. გ. / 7.01028; 118.49111 (Lake Sapa) 112 ჰა ტექტონიკური
სებუს ტბა სამხრეთ კოტაბატო 6°13′44″ ჩ. გ. 124°42′18″ ა. გ. / 6.22889° ჩ. გ. 124.70500° ა. გ. / 6.22889; 124.70500 (Lake Sebu) 354 ჰა ტექტონიკური
ტაალის ტბა ბატანგასი 13°58′33″ ჩ. გ. 121°00′48″ ა. გ. / 13.97583° ჩ. გ. 121.01333° ა. გ. / 13.97583; 121.01333 (Taal Lake) 23420 ჰა კრატერული
ტამბოს ტბა ტარლაკი 15°17′47″ ჩ. გ. 120°22′23″ ა. გ. / 15.29639° ჩ. გ. 120.37306° ა. გ. / 15.29639; 120.37306 (Tambo Lake) 79 ჰა
უაკონის ტბა ზამბალესი 15°40′19″ ჩ. გ. 119°56′24″ ა. გ. / 15.67194° ჩ. გ. 119.94000° ა. გ. / 15.67194; 119.94000 (Uacon Lake) 70 ჰა ტექტონიკური
ვენადოს ტბა კატაბატო 7°00′11″ ჩ. გ. 125°16′03″ ა. გ. / 7.00306° ჩ. გ. 125.26750° ა. გ. / 7.00306; 125.26750 (Lake Venado) 2194 ჰა ტექტონიკური
ვუდის ტბა ზამბოანგა დელ სური 7°50′36″ ჩ. გ. 123°09′47″ ა. გ. / 7.84333° ჩ. გ. 123.16306° ა. გ. / 7.84333; 123.16306 (Lake Wood) 738 ჰა ტექტონიკური

გალერეა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სურათებზე ფილიპინების ყველაზე დიდი ტბებია გამოსახული.

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. Pratt, Wallace E., Philippines Bureau of Science. "Philippine Journal of Science, Vol.XI No.5", p.223. Manila Bureau of Printing, 1917.
  2. 2.0 2.1 2.2 "Lake Types". U.S. Environmental Protection Agency. Retrieved on 2011-06-12.
  3. "Philippine lakes". Index Mundi. Retrieved on 2011-06-12.
  4. U.S. Corps of Engineers. "Tarlac map". University of Texas in Austin Library. Retrieved on 2011-06-11.