მსოფლიოს უღრმესი ტბების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

ტბახმელეთის ქვაბულში მოქცეული შენელებული წყალცვლის ბუნებრივი წყალსატევია. წარმოშობის მიხედვით გამოიყოფა: ტექტონიკური, ვულკანური, მყინვარული, ჩანაქცევი, ნაგუბარი, ანთროპოგენური და სხვა ტიპის ტბები. აქ მოცემულია მსოფლიოს უღრმესი ტბების სია.

მსოფლიოს უღრმესი ტბების სია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

კონტინენტები ფერების მიხედვით
აფრიკა აზია ევროპა ჩრდილოეთი ამერიკა ოკეანეთი სამხრეთი ამერიკა ანტარქტიდა
სახელი ქვეყანა რეგიონი სიღრმე
(მეტრი)
სიღრმე
(ფუტი)
1. ბაიკალი[1] რუსეთის დროშა რუსეთი ციმბირი &&&&&&&&&&&01642.&&&&&01,642 &&&&&&&&&&&05387.&&&&&05,387
2. ტანგანიიკა ტანზანიის დროშა ტანზანია, კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკის დროშა კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა, ბურუნდის დროშა ბურუნდი, ზამბიის დროშა ზამბია ცენტრალური აფრიკა &&&&&&&&&&&01470.&&&&&01,470 &&&&&&&&&&&04823.&&&&&04,823
3. (კასპიის ზღვა[2]) ირანის დროშა ირანი, რუსეთის დროშა რუსეთი, თურქმენეთის დროშა თურქმენეთი, ყაზახეთის დროშა ყაზახეთი, აზერბაიჯანის დროშა აზერბაიჯანი &&&&&&&&&&&01025.&&&&&01,025 &&&&&&&&&&&03363.&&&&&03,363
4. ვოსტოკი[3] ანტარქტიდის დროშა ანტარქტიდა 1000~1,000 3300~3,300
5. სან-მარტინის ტბა[4] ჩილეს დროშა ჩილე, არგენტინის დროშა არგენტინა აისენი (ჩილე), სანტა-კრუსი (არგენტინა) &&&&&&&&&&&&0836.&&&&&0836 &&&&&&&&&&&02742.&&&&&02,742
6. ნიასა მოზამბიკის დროშა მოზამბიკი, მალავის დროშა მალავი, ტანზანიის დროშა ტანზანია &&&&&&&&&&&&0706.&&&&&0706 &&&&&&&&&&&02316.&&&&&02,316
7. ისიქ-ქოლი ყირგიზეთის დროშა ყირგიზეთი &&&&&&&&&&&&0668.&&&&&0668 &&&&&&&&&&&02192.&&&&&02,192
8. მონების დიდი ტბა კანადის დროშა კანადა ჩრდილო-დასავლეთი ტერიტორიები &&&&&&&&&&&&0614.&&&&&0614 &&&&&&&&&&&02015.&&&&&02,015
9. კრატერის ტბა[5] აშშ-ის დროშა აშშ ორეგონი &&&&&&&&&&&&0594.&&&&&0594 &&&&&&&&&&&01949.&&&&&01,949
10. მატანო ინდონეზიის დროშა ინდონეზია სულავესი &&&&&&&&&&&&0590.&&&&&0590 &&&&&&&&&&&01936.&&&&&01,936
11. ბუენოს-აირესის ტბა[6] ჩილეს დროშა ჩილე, არგენტინის დროშა არგენტინა &&&&&&&&&&&&0586.&&&&&0586 &&&&&&&&&&&01923.&&&&&01,923
12. ჰორნინდალსვატნეტი ნორვეგიის დროშა ნორვეგია სოგნ-ოგ-ფიურანე &&&&&&&&&&&&0514.&&&&&0514 &&&&&&&&&&&01686.&&&&&01,686
13. კვესნელის ტბა კანადის დროშა კანადა ბრიტანეთის კოლუმბია &&&&&&&&&&&&0506.&&&&&0506 &&&&&&&&&&&01660.&&&&&01,660
14. ტობა ინდონეზიის დროშა ინდონეზია სუმატრა &&&&&&&&&&&&0505.&&&&&0505 &&&&&&&&&&&01657.&&&&&01,657
15. სარეზის ტბა ტაჯიკეთის დროშა ტაჯიკეთი &&&&&&&&&&&&0505.&&&&&0505 &&&&&&&&&&&01657.&&&&&01,657
16. ტაჰო აშშ-ის დროშა აშშ კალიფორნია, ნევადა &&&&&&&&&&&&0501.&&&&&0501 &&&&&&&&&&&01645.&&&&&01,645
17. ლაგო-არხენტინო არგენტინის დროშა არგენტინა სანტა-კრუსი (პატაგონია) &&&&&&&&&&&&0500.&&&&&0500 &&&&&&&&&&&01640.&&&&&01,640
18. კივუს ტბა კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკის დროშა კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა, რუანდის დროშა რუანდა &&&&&&&&&&&&0480.&&&&&0480 &&&&&&&&&&&01575.&&&&&01,575
19. გრანდ-ლეიკი კანადის დროშა კანადა ნიუფაუნდლენდი &&&&&&&&&&&&0475.&&&&&0475 &&&&&&&&&&&01558.&&&&&01,558
20. მიესა ნორვეგიის დროშა ნორვეგია ჰედმარკის, ოპლანდისა და აკერსჰუსის საგრაფოები &&&&&&&&&&&&0468.&&&&&0468 &&&&&&&&&&&01535.&&&&&01,535
21. სალსვატნეტი ნორვეგიის დროშა ნორვეგია ნორდ-ტრენდელაგის საგრაფო &&&&&&&&&&&&0464.&&&&&0464 &&&&&&&&&&&01523.&&&&&01,523
22. ნაუელუაპის ტბა არგენტინის დროშა არგენტინა რიო-ნეგრო, პატაგონია &&&&&&&&&&&&0464.&&&&&0464 &&&&&&&&&&&01523.&&&&&01,523
23. ჰაუროკო ახალი ზელანდიის დროშა ახალი ზელანდია სამხრეთი კუნძული &&&&&&&&&&&&0462.&&&&&0462 &&&&&&&&&&&01516.&&&&&01,516
24. პუეირედონი[6] ჩილეს დროშა ჩილე, არგენტინის დროშა არგენტინა აისენი (ჩილე), სანტა-კრუსი (არგენტინა) &&&&&&&&&&&&0460.&&&&&0460 &&&&&&&&&&&01509.&&&&&01,509
25. ტინშო ნორვეგიის დროშა ნორვეგია ტელემარკის საგრაფო &&&&&&&&&&&&0460.&&&&&0460 &&&&&&&&&&&01509.&&&&&01,509
26. ადამს-ლეიკი კანადის დროშა კანადა ბრიტანეთის კოლუმბია &&&&&&&&&&&&0457.&&&&&0457 &&&&&&&&&&&01499.&&&&&01,499
27. ჩელანის ტბა აშშ-ის დროშა აშშ ვაშინგტონის შტატი &&&&&&&&&&&&0453.&&&&&0453 &&&&&&&&&&&01486.&&&&&01,486
28. ვანის ტბა[7] თურქეთის დროშა თურქეთი &&&&&&&&&&&&0451.&&&&&0451 &&&&&&&&&&&01480.&&&&&01,480
29. პოსო ინდონეზიის დროშა ინდონეზია სულავესი &&&&&&&&&&&&0450.&&&&&0450 &&&&&&&&&&&01476.&&&&&01,476
30. ფანიანო არგენტინის დროშა არგენტინა, ჩილეს დროშა ჩილე ცეცხლოვანი მიწის არქიპელაგი &&&&&&&&&&&&0449.&&&&&0449 &&&&&&&&&&&01473.&&&&&01,473
31. დიდი დათვის ტბა კანადის დროშა კანადა ჩრდილო-დასავლეთი ტერიტორიები &&&&&&&&&&&&0446.&&&&&0446 &&&&&&&&&&&01463.&&&&&01,463
32. მანაპოური ახალი ზელანდიის დროშა ახალი ზელანდია სამხრეთი კუნძული &&&&&&&&&&&&0444.&&&&&0444 &&&&&&&&&&&01457.&&&&&01,457
33. ტე-ანაუს ტბა ახალი ზელანდიის დროშა ახალი ზელანდია სამხრეთი კუნძული &&&&&&&&&&&&0425.&&&&&0425 &&&&&&&&&&&01390.&&&&&01,390
34. ტაძავა იაპონიის დროშა იაპონია აკიტის პრეფექტურა &&&&&&&&&&&&0423.&&&&&0423 &&&&&&&&&&&01387.&&&&&01,387
35. უაკატიპუ ახალი ზელანდიის დროშა ახალი ზელანდია სამხრეთი კუნძული &&&&&&&&&&&&0420.&&&&&0420 &&&&&&&&&&&01378.&&&&&01,378
36. კომოს ტბა იტალიის დროშა იტალია ლომბარდია &&&&&&&&&&&&0410.&&&&&0410 &&&&&&&&&&&01345.&&&&&01,345
37. ზემო ტბა კანადის დროშა Canada, აშშ-ის დროშა აშშ ონტარიო, მიჩიგანი, მინესოტა, უისკონსინი &&&&&&&&&&&&0406.&&&&&0406 0ექსპრესიის შეცდომა: ამოუცნობი პუნქტუაციის ნიშანი „,“..ექსპრესიის შეცდომა: ამოუცნობი პუნქტუაციის ნიშანი „,“.1,332

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. Lake Baikal is also the largest freshwater lake by volume.
  2. The Caspian Sea is generally regarded by geographers, biologists and limnologists as a huge inland salt lake. However, the Caspian's large size means that for some purposes it is better modeled as a sea. Geologically, the Caspian, Black, and Mediterranean seas are small oceans, remnants of the ancient Tethys. Politically, the distinction between a sea and a lake may affect how the Caspian is treated by international law.
  3. Lake Vostok in Antarctica is a subglacial lake with a depth ranging from 400 to more than 900 meters.
  4. *CECS, Depth sounding of Lake O'Higgins/San Martín
  5. Crater Lake in Oregon has a maximum depth of 594m, based on its USGS benchmark surface elevation of 1883m. The US National Park Service publishes different values (1881m for surface elevation, and 592m for the maximum depth). The technical basis of the values determined by the USGS is documented in თარგი:Closed access (2002) „Morphology, volcanism, and mass wasting in Crater Lake, Oregon“. GSA Bulletin 114 (6): გვ. 675–692. DOI:<0675:MVAMWI>2.0.CO;2 10.1130/0016-7606(2002)114<0675:MVAMWI>2.0.CO;2. ISSN 0016-7606. თარგი:OCLC. წაკითხვის თარიღი: 2013-07-08.  (ფასიანი რეგისტრაცია)
  6. 6.0 6.1 Murdie, Ruth E.; Pugh, David T.; Styles, Peter; Muñoz, Miguel (1999), „Heatflow, Temperature and Bathymetry of Lago General Carrera and Lago Cochrane, Southern Chile“, Extended Extracts of the Fourth International Symposium on Andean Geodynamics, Gottingen, Germany 04-06/10/1999, Paris: Institut de Recherche pour le Développement, pp. 539–542, http://horizon.documentation.ird.fr/exl-doc/pleins_textes/divers09-03/010022648.pdf
  7. Degens, E.T.; Wong, H.K.; Kempe, S.; Kurtman, F. (June 1984), "A geological study of Lake Van, eastern Turkey", International Journal of Earth Sciences (Springer) 73 (2): 701–734, , http://www.springerlink.com/content/x5285613642v3665/