იაპონიის იმპერატორების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

იაპონიის იმპერატორების პირველი 28 იმპერატორიდან, განსაკუთრებით 16 ლეგენდარულ იმპერატორებად ითვლებიან.

იაპონიის იმპერატორები (ძვ. წ. 660–დღემდე)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მმართველობის წლები პორტრეტი გარდაცვალების შემდგომი სახელი საკუთარი სახელი (იმინა) შენიშვნა
ლეგენდარული იმპერატორები (ძვ. წ. 660-ახ. წ. 269 )
1 ძვ. წ. 660–585  Emperor Jimmu.jpg იმპერატორი ძიმუ კამუიამატო ივარებიკო   ტრადიციული თარიღები; ამტკიცებდა მზის ქალღმერთ, ამატერასუს შთამომავლობას;[1] სავარაუდოდ ლეგენდარული
2 ძვ. წ. 581–549  Suizei thumb 1.jpg იმპერატორი სუიძეი კამუ ნუნაგავამიმი ნო მიკოტო   ტრადიციული თარიღები;[2] ძიმუს მე-3 ვაჟი;[3] სავარუდოდ ლეგენდარული პიროვნება
3 ძვ. წ. 549–511  Tennō Annei thumb.jpg იმპერატორი ანეი შიკიცუშიკო ტამადემი ნო მიკოტო   ტრადიციული თარიღები;[4] სუიძეის შვილი და მემკვიდრე;[3] სავარუდოდ ლეგენდარული პიროვნება
4 ძვ. წ. 510–476  Tennō Itoku thumb.jpg იმპერატორი იტოკუ ოჰო იამატოშიკო სუკიტომო ნო მიკოტო   ტრადიციული თარიღები;[5] ანეის მე-2 შვილი;[3] სავარუდოდ ლეგენდარული პიროვნება
5 ძვ. წ. 475–393  Tennō Kōshō thumb.jpg იმპერატორი კოსიო მიმაცუჰიკო კაეშინე ნო მიკოტო   ტრადიციული თარიღები;[6] იტოკუს შვილი და მემკვიდრე;[3] სავარუდოდ ლეგენდარული პიროვნება
6 ძვ. წ. 392–291  Tennō Kōan thumb.jpg იმპერატორი კოანი ოჰო იამატო ტარასიჰიკო კუნიოში ჰიტო ნო მიკოტო   ტრადიციული თარიღები;[7] კოსიოს მეორე შვილი;[3] სავარუდოდ ლეგენდარული პიროვნება
7 ძვ. წ. 290–215  Tennō Kōrei thumb.jpg იმპერატორი კორეი ოჰო იამატო ნეკოჰიკო ფუტონი ნო მიკოტო   ტრადიციული თარიღები;[8] კოანის შვილი და მემკვიდრე;[3] სავარუდოდ ლეგენდარული პიროვნება
8 ძვ. წ. 214–158  Tennō Kōgen thumb.gif იმპერატორი კოგენი ოჰო იამატო ნეკოჰიკო კუნი კურუ ნო მიკოტო   ტრადიციული თარიღები;[9] კორეის შვილი და მემკვიდრე;[3] სავარუდოდ ლეგენდარული პიროვნება
9 ძვ. წ. 157–98  Tennō Kaika thumb.jpg იმპერატორი კაიკა ვაკა იამატო ნეკოჰიკო ოჰო ბიბინო ნო მიკოტო   ტრადიციული თარიღები;[10] კოგენის მეორე შვილი;[3] სავარუდოდ ლეგენდარული პიროვნება
10 ძვ. წ. 97–30  Emperor Sujin.jpg იმპერატორი სუძინი მიმაკი ირიჰიკო ინიე ნო მიკოტო ტრადიციული თარიღები;[11] პირველი იმპერატორი რომლის არსებობა სარწმუნოა
11 ძვ. წ.29 –ახ. წ. 70  No image.png იმპერატორი სუინინი იკუმე ირიჰიკო ისაჩი ნო მიკოტო ტრადიციული თარიღები[12]
12 71–130 წწ No image.png იმპერატორი კეიკო ოჰო ტარასიჰიკო ოსიროვაკე ნო მიკოტო ტრადიციული თარიღები[13]
13 131–191 წწ No image.png იმპერატორი სეიმუ ვაკა ტარასიჰიკო ტრადიციული თარიღები[14]
14 192–200 წწ Tennō Chūaii thumb.gif იმპერატორი ტიუაი ტარასი ნაკაცუჰიკო ნო მიკოტო ტრადიციული თარიღები[15]
201–269 წწ Empress OKINAGA TARASI.JPG რეგენტი ძინგუ ოკინაგა ტარაშიჰიმე ნო მიკოტო ტრადიციული თარიღები;[16] იმპერატორ იოძინის რეგენტი; არ ითვლება ოფიციალურ იმპერატორად
კოფუნის ეპოქა (270-539)
15 270–310 წწ Emperor Ōjin.jpg იმპერატორი ოძინი ჰონდა ნო სუმერა-მიკოტო / ოტომოვაკე ნო მიკოტო / ჰომუტავაკე ნო მიკოტო ტრადიციული თარიღები;[17] ბოლო იმპერატორი ლეგენდარული იმპერატორებიდან[საჭიროებს წყაროს მითითებას]
16 313–399 წწ Nintoku-tennō detail.jpg იმპერატორი ნინტოკუ ოჰო საძაკი ნო მიკოტო ტრადიციული თარიღები[18]
17 400–405 წწ No image.png იმპერატორი რიტიუ ისაჰო ვაკე ნო მიკოტო ტრადიციული თარიღები[19]
18 406–410 წწ No image.png იმპერატორი ჰანძეი ტაძიჰი მიზუჰა ვაკე ნო მიკოტო ტრადიციული თარიღები[20]
19 411–453 წწ No image.png იმპერატორი ინგიო ვო ასაზუმა ვაკუგო ნო სუკუნე ტრადიციული თარიღები[21]
20 453–456 წწ No image.png იმპერატორი ანკო ანაჰო ნო მიკოტო ტრადიციული თარიღები[22]
21 456–479 წწ Tennō Yūryaku detail.jpg იმპერატორი იურიაკუ ოჰო ჰაცუსე ვაკატაკერუ ნო მიკოტო ტრადიციული თარიღები[23]
22 480–484 წწ No image.png იმპერატორი სეინეი სირაკა ტაკეჰირო კუნი ოსი ვაკა იამატო ნეკო ნო მიკოტო ტრადიციული თარიღები[24]
23 485–487 წწ No image.png იმპერატორი კენძო ოჰოკე ნო მიკოტო ტრადიციული თარიღები[25]
24 488–498 წწ No image.png იმპერატორი ნინკენი ოჰოსი (ოჰოსუ) ნო მიკოტო / სიმანო ირაცუკო ტრადიციული თარიღები[26]
25 498–506 წწ No image.png იმპერატორი ბურეცუ ვოჰაცუსე ვაკასაძაკი ტრადიციული თარიღები[27]
26 507–531 წწ No image.png იმპერატორი კეიტაი ოტო / ჰიკოფუტო (ჰიკოფუტო ნო მიკოტო / ოდო ნო სუმერა მიკოტო) ტრადიციული თარიღები;[28]
27 531–535 წწ No image.png იმპერატორი ანკანი ჰიროკუნი ოშიტაკე კანაჰი ნო მიკოტო ტრადიციული თარიღები[29]
28 535–539 წწ No image.png იმპერატორი სენკა ტაკეო ჰიროკუნი ოშიტატე ნო მიკოტო ტრადიციული თარიღები[30]
ასუკას ეპოქა (539–710)
29 539–571 წწ No image.png იმპერატორი კიმეი ამეკუნი ოშიჰარუკი ჰირონივა ნო სუმერა მიკოტო ტრადიციული თარიღები[31]
30 572–585 წწ No image.png იმპერატორი ბიდაცუ ოსადა ნო ნუნაკურა ნო ფუტოტამაშიკი ნო მიკოტო ტრადიციული თარიღები[32]
31 585–587 წწ Yomeitenno.jpg იმპერატორი იომეი ოოე / ტაჩიბანა ნო ტოიოჰი ნო სუმერა მიკოტო ტრადიციული თარიღები[33]
32 587–592 წწ No image.png სუსიუნი ჰაცუსებე ნო (ვაკასასაგი) მიკოტო ტრადიციული თარიღები[34]
33 592–628 წწ Empress Suiko.jpg იმპერატორი ქალი სუიკო ნუკატაბე / ტოიომიკე კაშიკიაჰიმე ტრადიციული თარიღები;[35] პირველი არალეგენდარული ქალი იმპერატორი; პრინცი სიტოკუ მისი რეგენტი იყო
34 629–641 წწ No image.png იმპერატორი ძიომეი ტამურა (ოკი ნაგატარაშიჰი ჰირონუკა ნო სუმერა მიკოტო) ტრადიციული თარიღები[36]
35 642–645 წწ Empress Kogyoku-Saimei.jpg იმპერატორი ქალი კოგიოკუ ტაკარა (ამე ტოიოტაკარაიკაში ჰიტარაში ჰიმე ნო სუმერა მიკოტო) ტრადიციული თარიღები;[37] იმპერიას ორჯერ მართავდა
36 645–654 წწ No image.png იმპერატორი კოტოკუ კარუ (ამე იოროზუ ტოიოჰი ნო სუმერა მიკოტო) ტრადიციული თარიღები[38]
37 655–661 წწ Empress Kogyoku-Saimei.jpg იმპერატრი ქალი კოგიოკუ ტაკარა (ამე ტოიოტაკარაიკაში ჰიტარაში ჰიმე ნო სუმერა მიკოტო) ტრადიციული თარიღები[39]
38 661–672 წწ Hyakuninisshu 001.jpg იმპერატორი ტენძი კაცურაგი / ნაკანო-ოოე (ამე მიკოტო ჰირაკასუვაკე ნო მიკოტო / ამაცუ მიკოტო საკივაკე ნო მიკოტო) ტრადიციული თარიღები[40]
39 672 წწ No image.png იმპერატორი კობუნი ოტომო ტრადიციული თარიღები;[41] უზურპირებული იყო ტემუს მიერ; სიკვიდლის შემდგომი სახელი (1870)
40 672–686 წწ Emperor Tenmu.jpg იმპერატორი ტენმუ ოამა / ოჰოშიამა / ოსამა (ამე ნო ნუნაჰარა ოკი ნო მაჰიტო ნო სუმერა მიკოტო) ტრადიციული თარიღები[42]
41 686–697 წწ Hyakuninisshu 002.jpg იმპერატორი ქალი ძიტო უნონოსარარა (ტაკამა ნო ჰარაჰირო ნო ჰიმე ნო სუმერა მიკოტო) ტრადიციული თარიღები[43]
42 697–707 წწ Monmu.gif იმპერატორი მომუ კარუ (ამე ნო მამუნე ტოიოოჰოჯი ნო სუმერა მიკოტო) ტრადიციული თარიღები[44]
43 707–715 წწ Empress Gemmei.jpg იმპერატორი ქალი გემეი აჰე (იამატონეკო ამაცუ მიშირო ტოიოკუნი ნარიჰიმე ნო სუმერა მიკოტო) ტრადიციული თარიღები[45]
ნარას ეპოქა (710–794)
43 707–715 წწ Empress Gemmei.jpg იმპერატორი ქალი გემეი აჰე (იამატონეკო ამაცუ მიშირო ტოიოკუნი ნარიჰიმე ნო სუმერა მიკოტო) ტრადიციული თარიღები[45]
44 715–724 წწ Empress Genshō.jpg იმპერატორი ქალი გენშო ჰიდაკა / ნიინომი (იამატონეკო ტაკამიზუ კიიოტარაში ჰიმე ნო სუმერა მიკოტო) ტრადიციული თარიღები[46]
45 724–749 წწ Emperor Shomu.jpg იმპერატორი სიომუ ობიტო (ამესიუსი კუნიოსიჰარარუკი ტოიოსაკურაჰიკო კო სუმერა მიკოტო) ტრადიციული თარიღები[47]
46 749–758 წწ No image.png იმპერატორი ქალი კოკენი აბე (იამატონეკო ნო სუმერა მიკოტო) ტრადიციული თარიღები;[48] იმპერიას მართავდა ორჯერ
47 758–764 წწ No image.png იმპერატორი ძიუნინი ოი ტრადიციული თარიღები[49]
48 764–770 წწ No image.png იმპერატორი ქალი სიოტოკუ აბე (იამატონეკო ნო სუმერა მიკოტო) ტრადიციული თარიღები;[50] მმართველობის მეორე სახელი იმპერატორი კოკენი იყო
49 770–781 წწ No image.png იმპერატორი კონინი სირაკაბე (ამემუნე ტაკაცუგი ნო მიკოტო) ტრადიციული თარიღები[51]
სიკვდილის შემდგომი მმართველობის წწ პრინცი სავარა (სუდო-ტენო) სავარა-სინო ტრადიციული თარიღები. ნახსენებია მხოლოდ იაპონიის იმპერატორების სიაში.
50 781–806 წწ Emperor Kammu large.jpg იმპერატორი კამუ იამაბე (იამატონეკო ამაცუ ჰიცუგი იადერი ნო მიკოტო) ტრადიციული თარიღები[52]
ჰეიანის ეპოქა (794–1185)
50 781–806 წწ Emperor Kammu large.jpg იმპერატორი კამუ იამაბე (იამატონეკო ამაცუ ჰიცუგი იადერი ნო მიკოტო) ტრადიციული თარიღები[52]
51 806–809 წწ No image.png იმპერატორი ჰეიძეი ატე (იამატონეკო ამეოსიკუნი ტაკაჰიკო ნო მიკოტო) ტრადიციული თარიღები[53]
52 809–823 წწ Emperor Saga large.jpg იმპერატორი საგა კამინო ტრადიციული თარიღები[54]
53 823–833 წწ No image.png იმპერატორი ძიუნა ოტომო ტრადიციული თარიღები[55]
54 833–850 წწ No image.png იმპერატორი ნიმიო მასარა ტრადიციული თარიღები[56]
55 850–858 წწ Emperor Montoku.jpg იმპერატორი მონტოკუ მიჩიასუ ტრადიციული თარიღები[57]
56 858–876 წწ Emperor Seiwa.jpg იმპერატორი სეივა კორეჰიტო ტრადიციული თარიღები[58]
57 876–884 წწ Hyakuninisshu 013.jpg იმპერატორი იოძეი სადააკირა ტრადიციული თარიღები[59]
58 884–887 წწ Tennō Kōkō.jpg იმპერატორი კოკო ტოკიასუ ტრადიციული თარიღები[60]
59 887–897 წწ Emperor Uda large.jpg იმპერატორი უდა სადამი ტრადიციული თარიღები[61]
60 897–930 წწ Emperor Daigo.jpg იმპერატორი დაიგო აცუჰიტო ტრადიციული თარიღები[62]
61 930–946 წწ Taira no Masakado detail.jpg იმპერატორი სუძაკუ იუტააკირა ტრადიცული თარიღები[63]
62 946–967 წწ Emperor Murakami.jpg იმპერატორი მურაკამი ნარიაკიარა ტრადიციული თარიღები[64]
63 967–969 წწ No image.png იმპერატორი რეიძეი ნორიჰარა ტრადიციული თარიღები[65]
64 969–984 წწ No image.png იმპერატორი ენიუ მოირჰარა ტრადიციული თარიღები[66]
65 984–986 წწ Tennō Kazan detail.jpg იმპერატორი კაძანი მოროსადა ტრადიციული თარიღები[67]
66 986–1011 წწ Emperor Ichijō.jpg იმპერატორი იტიძიო იასუჰიტო/კანეჰიტო ტრადიციული თარიღები[68]
67 1011–1016 წწ Hyakuninisshu 068.jpg იმპერატორი სანძიო ოკისადა/იასადა ტრადიციული თარიღები[69]
68 1016–1036 წწ No image.png იმპერატორი გო იტიძიო აცუჰირა ტრადიციული თარიღები[70]
69 1036–1045 წწ No image.png იმპერატორი გო-სუძაკუ აცუნაგა/აცუიოსი ტრადიციული თარიღები[71]
70 1045–1068 წწ No image.png იმპერატორი გო-რეიძეი ტიკაჰიტო ტრადიციული თარიღები[72]
71 1068–1073 წწ No image.png იმპერატორი გო-სანძიო ტაკაჰიტო ტრადიციული თარიღები[73]
72 1073–1086 წწ No image.png იმპერატორი სირაკავა სადაჰიტო ტრადიციული თარიღები[74]
73 1087–1107 წწ No image.png იმპერატორი ჰორიკავა ტარუჰიტო ტრადიციული თარიღები[75]
74 1107–1123 წწ Emperor Toba.jpg იმპერატორი ტობა მუნეჰიტო ტრადიციული თარიღები[76]
75 1123–1142 წწ Emperor Sutoku2.jpg იმპერატორი სუტოკუ აკიჰიტო ტრადიციული თარიღები[77]
76 1142–1155 წწ No image.png იმპერატორი კონოე ნარიჰიტო ტრადიციული თარიღები[78]
77 1155–1158 წწ Emperor Go-Shirakawa2.jpg იმპერატორი გო-სირაკავა მასაჰიტო ტრადიციული თარიღები[79]
78 1158–1165 წწ Nijotenno.jpg იმპერატორი ნიძიო მორიჰიტო ტრადიციული თარიღები[80]
79 1165–1168 წწ No image.png იმპერატორი როკუძიო იორიჰიტო ტრადიციული თარიღები[81]
80 1168–1180 წწ Emperor Takakura.jpg იმპერატორი ტაკაკურა ნორიჰიტო ტრადიციული თარიღები[81]
81 1180–1185 წწ Emperor Antoku.jpg იმპერატორი ანტოკუ ტოკიჰიტო ტრადიციული თარიღები[82]
კამაკურას ეპოქა (1185–1333)
82 1183–1198 წწ Emperor Go-Toba.jpg იმპერატორი გო-ტობა ტაკაჰირა ტრადიციული თარიღები[83]
83 1198–1210 წწ Emperor Tsuchimikado.jpg იმპერატორი ცუტიმიკადო ტამეჰიტო ტრადიციული თარიღები[84]
84 1210–1221 წწ Emperor Juntoku large.jpg იმპერატორი ძიუნტოკუ მორიჰარა/მორინარი ტრადიციული თარიღები[85]
85 1221 წწ No image.png იმპერატორი ტიუკიო კანეჰირა/კანენარი ტრადიციული თარიღები[86]
86 1221–1232 წწ Emperor Go-Horikawa.jpg იმპერატორი გო-ჰორიკავა იუტაჰიტო ტრადიციული თარიღები[87]
87 1232–1242 წწ Emperor Shijō.jpg იმპერატორი სიძიო მიცუჰიტო/ჰიდეჰიტო ტრადიციული თარიღები[88]
88 1242–1246 წწ Emperor Go-Saga.jpg იმპერატორი გო-საგა კუნიჰიტო ტრადიციული თარიღები[89]
89 1246–1260 წწ No image.png იმპერატორი გო ფუკაკუსა ჰისაჰიტო ტრადიციული თარიღები[90]
90 1260–1274 წწ Emperor Kameyama.jpg იმპერატორი კამეიამა ცუნეჰიტო ტრადიციული თარიღები[91]
91 1274–1287 წწ Emperor Go-Uda.jpg იმპერატორი გო-უდა იოჰიტო ტრადიციული თარიღები[92]
92 1287–1298 წწ Emperor Fushimi.jpg იმპერატორი ფუსიმი ჰიროჰიტო ტრადიციული თარიღები[93]
93 1298–1301 წწ Emperor Go-Fushimi.jpg იმპერატორი გო-ფუსიმი ტანეჰიტო ტრადიციული თარიღები[94]
94 1301–1308 წწ Emperor Go-Nijō.jpg იმპერატორი გო-ნიძიო კუნიჰარუ ტრადიციული თარიღები[95]
95 1308–1318 წწ Tennō Hanazono detail.jpg იმპერატორი ჰანაძონო ტომოჰიტო ტრადიციული თარიღები[96]
96 1318–1339 წწ Emperor Godaigo.jpg იმპერატორი გო-დაიგო ტაკაჰარუ ტრადიციული თარიღები;[97] ჩრდილოეთ სამეფო კარი
ჩრდილოეთი სამეფო კარი (1333–1392)
1331–1333 წწ Emperor Kōgon.jpg იმპერატორი კოგონი კაძუჰიტო ტრადიციული თარიღები[98]
1336–1348 წწ Emperor Kōmyō.jpg იმპერატორი კომიო იუტაჰიტო ტრადიციული თარიღები[99]
1348–1351 წწ No image.png იმპერატორი სუკო ოკიჰიტო ტრადიციული თარიღები[100]
1351–1352 წწ უმეფობის ხანა
1352–1371 წწ Emperor Go-Kōgon.jpg იმპერატორი გო-კოგონი იაჰიტო ტრადიციული თარიღები[101]
1371–1382 წწ Emperor Go-En'yū detail.jpg იმპერატორი გო-ენიუ ოჰიტო ტრადიციული თარიღები[102]
1382–1392 წწ Emperor Go-Komatsu.jpg იმპერატორი გო-კომაცუ მოტოჰიტო ტრადიციული თარიღები;[103]
მურომატის პერიოდი (1333–1573)
96 1318–1339 წწ Emperor Godaigo.jpg იმპერატორი გო-დაიგო ტაკაჰარუ ტრადიციული თარიღები;[97] ჩრდილოეთის სამეფო კარი
97 1339–1368 წწ Emperor Go-Murakami.jpg იმპერატორი გო-მურაკამი ნორიანგა/ნორიიოში ტრადიციული თარიღები; [104] ჩრდილოეთის სამეფო კარი
98 1368–1383 წწ No image.png იმპერატორი ტიოკეი იუტანარი ტრადიციული თარიღები;[105] ჩრდილოეთის სამეფო კარი
99 1383–1392 წწ Emperor Go-Kameyama.jpg იმპერატორი გო-კამეიამა ჰირონარი ტრადიციული თარიღები;[106] ჩრდილოეთის სამეფო კარი
100 1392–1412 წწ Emperor Go-Komatsu.jpg იმპერატორი გო-კომაცუ მოტოჰიტო ტრადიციული თარიღები;[107] გაერთიანდა სამეფოები
101 1412–1428 წწ No image.png იმპერატორი სიოკო მიჰიტო ტრადიციული თარიღები[108]
102 1428–1464 წწ Emperor Go-Hanazono.jpg იმპერატორი გო-ჰანაძონო ჰიკოჰიტო ტრადიციული თარიღები[109]
103 1464–1500 წწ No image.png იმპერატორი გო-ცუჩიმიკადო ფუსაჰიტო ტრადიციული თარიღები[110]
104 1500–1526 წწ No image.png იმპერატორი გო-კასივაბარა კაცუჰიტო ტრადიციული თარიღები[111]
105 1526–1557 წწ Emperor Go-Nara.jpg იმპერატორი გო-ნარა ტომოჰიტო ტრადიციული თარიღები[112]
106 1557–1586 წწ Emperor Ogimachi3.jpg იმპერატორი ოგიმატი მიჩიჰიტო ტრადიციული თარიღები[113]
აძუტი-მომიამას პერიოდი (1573–1603)
106 1557–1586 წწ Emperor Ogimachi3.jpg იმპერატორი ოგიმატი მიჩიჰიტო ტრადიციული თარიღები[113]
107 1586–1611 წწ Emperor Go-Yōzei2.jpg იმპერატორი გო-იოძეი კაძუჰიტო / კატაჰიტო ტრადიციული თარიღები[114]
ედოს ეპოქა (1603–1867)
107 1586–1611 წწ Emperor Go-Yōzei2.jpg იმპერატორი გო-იოძეი კაძუჰიტო/კატაჰიტო ტრადიციული თარიღები[114]
108 1611–1629 წწ Emperor Go-Mizunoo2.jpg იმპერატორი გო-მიძუნო
(გო-მინუ)
კოტოჰიტო ტრადიციული თარიღები[115]
109 1629–1643 წწ Meisho of Japan.jpg იმპერატრიცა მეისიო ოკიკო ტრადიციული თარიღები[116]
110 1643–1654 წწ Emperor Go-Kōmyō.jpg იმპერატორი გო-კომიო ცუგუჰიტო ტრადიციული დათარიღები[117]
111 1655–1663 წწ Emperor Go-Sai.jpg იმპერატორი გო-საი ნაგაჰიტო ტრადიციული თარიღები[118]
112 1663–1687 წწ Emperor Reigen.jpg იმპერატორი რეიგენი სატოჰიტო ტრადიციული თარიღები[119]
113 1687–1709 წწ Emperor Higashiyama.jpg იმპერატორი ჰიგასიამა ასაჰიტო ტრადიციული თარიღები[120]
114 1709–1735 წწ Emperor Nakamikado.jpg იმპერატორი ნაკამიკადო იასუჰიტო ტრადიციული თარიღები[121]
115 1735–1747 წწ Emperor Sakuramachi.jpg იმპერატორი საკურამატი ტერუჰიტო ტრადიციული თარიღები[122]
116 1747–1762 წწ Emperor Momozono.jpg იმპერატორი მომოძონო ტოოჰიტო ტრადიციული თარიღები[123]
117 1762–1771 წწ Go-Sakuramachi cropped.jpg იმპერატრიცა გო-საკურამატი ტოშიკო ტრადიციული თარიღები[124]
118 1771–1779 წწ Emperor Go-Momozono.jpg იმპერატორი გო-მომოძონო ჰიდეჰიტო ტრადიციული თარიღები[125]
119 1780–1817 წწ Emperor Kōkaku.jpg იმპერატორი კოკაკუ ტომოჰიტო ტრადიციული თარიღები[126]
120 1817–1846 წწ Emperor Ninkō.jpg იმპერატორი ნინკო აიაჰიტო ტრადიციული თარიღები[127]
121 1846–1867 წწ The Emperor Komei.jpg იმპერატორი კომეი ოსაჰიტო
თანამედროვე იაპონია (იმპერიული და ომის შემდგომი) (1867 წლიდან)
122 1867–1912 წწ Black and white photo of emperor Meiji of Japan.jpg იმპერატორი მეიძი მუცუჰიტო იმპერიული იაპონიის პირველი იმპერატორი.
123 1912–1926 წწ Emperor Taishō.jpg იმპერატორი ტაისიო იოსიჰიტო კრონპრინცი ჰიროჰიტო იხსენიებოდა, როგორც სესიო (პრინცი რეგენტი) 1921–1926.
124 1926–1989 წწ Hirohito in dress uniform.jpg იმპერატორი სიოვა ჰიროჰიტო იმპერიული იაპონიის უკანასკნელი იმპერატორი.
125 1989 წლიდან დღემდე Emperor Akihito cropped 3 Barack Obama Emperor Akihito and Empress Michiko 20140424 1.jpg აკიჰიტო
(თანამედროვე მონარქი)
აკიჰიტო მოიხსენიება, როგორც „აწმყო იმპერატორი” ან ტენნო ჰეიკა (ე. ი. „მისი საიმპერატორო უდიდებულესობა იმპერატორი”) იაპონურად და იმპერატორი აკიჰიტო ინგლისურად. მისი გარდაცვალების შემდგომი სახელი, სავარაუდოდ, იქნება იმპერატორი ჰეისეი.

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. Titsingh, Isaac. (1834). Annales des empereurs du japon (Nihon Ōdai Ichiran), pp. 1-3; Brown, Delmer M. (1979). Gukanshō, p. 249; Varley, H. Paul. (1980). Jinnō Shōtōki, pp. 84-88;
  2. Titsingh, pp. 3-4; Brown, pp. 250-251; Varley, pp. 88-89.
  3. 3.0 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.7 Brown, p. 248.
  4. Titsingh, p. 4; Brown, p. 251; Varley, p. 89.
  5. Titsingh, p. 4; Brown, p. 251; Varley, p. 89.
  6. Titsingh, pp. 4-5; Brown, p. 251; Varley, p. 90.
  7. Titsingh, p. 5; Brown, pp. 251-252; Varley, p. 90.
  8. Titsingh, pp. 5-6; Brown, p. 252; Varley, pp. 90-92.
  9. Titsingh, p. 6; Brown, p. 252; Varley, pp. 92-93.
  10. Titsingh, pp. 6-7; Brown, p. 252; Varley, p. 93.
  11. Titsingh, pp. 7-9; Brown, p. 253; Varley, p. 93-95.
  12. Titsingh, p. 9-10; Brown, pp. 253-254; Varley, pp. 95-96.
  13. Titsingh, p. 11-14; Brown, p. 254; Varley, pp. 96-99.
  14. Brown, p. 254; Varley, pp. 99–100; Titsingh, pp. 14–15.
  15. Brown, pp. 254–255; Varley, pp. 100–101; Titsingh, p. 15.
  16. Brown, p. 255; Varley, pp. 101–103; Titsingh, pp. 16–19.
  17. Titsingh, pp. 19–22; Brown, p. 255-56; Varley, pp. 103–10.
  18. Brown, pp. 256–257; Varley, pp. 110–111; Titsingh, pp. 22–24.
  19. Brown, p. 257; Varley, p. 111; Titsingh, pp. 24–25.
  20. Brown, p. 257; Varley, p. 112; Titsingh, p. 25.
  21. Brown, pp. 257–258; Varley, p. 112; Titsingh, p. 26.
  22. Brown, p. 258; Varley, p. 113; Titsingh, p. 26.
  23. Brown, p. 258; Varley, pp. 113–115; Titsingh, pp. 27–28.
  24. Brown, p. 258–259; Varley, pp. 115–116; Titsingh, pp. 28–29.
  25. Brown, p. 259; Varley, p. 116; Titsingh, pp. 29–30.
  26. Titsingh, p. 30; Brown, p. 259-260; Varley, p. 117.
  27. Brown, p. 260; Varley, pp. 117–118; Titsingh, p. 31.
  28. Brown, pp. 260–261; Varley, pp. 17–18, 119–120; Titsingh, p. 31–32.
  29. Brown, p. 261; Varley, pp. 120–121; Brown, p. 261; Titsingh, p. 33.
  30. Brown, p. 261; Varley, p. 121; Titsingh, p. 33–34.
  31. Brown, pp. 261–262; Varley, pp. 123–124; Titsingh, p. 34–36.
  32. Varley, pp. 124–125; Brown, pp. 262–263; Titsingh, p. 36–37.
  33. Brown, p. 263; Varley, pp. 125–126; Titsingh, p. 37–38.
  34. Brown, p. 263; Varley, p. 126; Titsingh, p. 38–39.
  35. Brown, pp. 263–264; Varley, pp. 126–129; Titsingh, pp. 39–42.
  36. Brown, pp. 264–265; Varley, pp. 129–130; Titsingh, pp. 42–43.
  37. Brown, pp. 265–266; Varley, pp. 130–132; Titsingh, pp. 43–47.
  38. Brown, pp. 266–267; Varley, pp. 132–133; Titsingh, pp. 47–50.
  39. Brown, p. 267; Varley, pp. 133–134; Titsingh, pp. 50–52.
  40. Brown, p. 268; Varley, p. 135; Titsingh, pp. 52–56.
  41. Brown, pp. 268–269; Varley, pp. 135–136; Titsingh, pp. 56–58.
  42. Brown, pp. 268–269; Varley, pp. 135–136; Titsingh, pp. 58–59.
  43. Brown, pp. 269–270; Varley, pp. 136–137; Titsingh, pp. 59–60.
  44. Brown, pp. 270–271; Varley, pp. 137–140; Titsingh, pp. 60–63.
  45. 45.0 45.1 Brown, p. 271; Varley, p. 140; Titsingh, pp. 63–65.
  46. Brown, p. 271–272; Varley, pp. 140–141; Titsingh, pp. 65–67.
  47. Brown, pp. 272–273; Varley, pp. 141–143; Titsingh, pp. 67–73.
  48. Brown, pp. 274–275; Varley, p. 143; Titsingh, pp. 73–75.
  49. Brown, p. 275; Varley, pp. 143–144; Titsingh, pp. 75–78.
  50. Brown, p. 276; Varley, pp. 144–147; Titsingh, pp. 78–81.
  51. Brown, p. 276–277; Varley, pp. 147–148; Titsingh, pp. 81–85.
  52. 52.0 52.1 Brown, pp. 277–279; Varley, pp. 148–150; Titsingh, pp. 86–95.
  53. Brown, pp. 279–280; Varley, p. 151; Titsingh, pp. 96–97.
  54. Brown, pp. 280–282; Varley, pp. 151–164; Titsingh, pp. 97–102.
  55. Brown, p. 282–283; Varley, p. 164; Titsingh, pp. 103–106.
  56. Brown, pp. 283–284; Varley, pp. 164–165; Titsingh, pp. 106–112.
  57. Brown, pp. 285–286; Varley, p. 165; Titsingh, pp. 112–115.
  58. Brown, pp. 286–288; Varley, pp. 166–170; Titsingh, pp. 115–121.
  59. Brown, pp. 288–289; Varley, pp. 170–171; Titsingh, pp. 121–124.
  60. Brown, p. 289; Varley, pp. 171–175; Titsingh, pp. 124–125.
  61. Brown, p. 289–290; Varley, pp. 175–179; Titsingh, pp. 125–129.
  62. Brown, pp. 290–293; Varley, pp. 179–181; Titsingh, pp. 129–134.
  63. Brown, pp. 294–295; Varley, pp. 181–183; Titsingh, pp. 134–138.
  64. Brown, pp. 295–298; Varley, pp. 183–190; Titsingh, pp. 139–142.
  65. Brown, p. 298; Varley, pp. 190–191; Titsingh, pp. 142–143.
  66. Brown, pp. 299–300; Varley, pp. 191–192; Titsingh, pp. 144–148.
  67. Brown, pp. 300–302; Varley, p. 192; Titsingh, pp. 148–149.
  68. Brown, pp. 302–307; Varley, pp. 192–195; Titsingh, pp. 150–154.
  69. Brown, p. 307; Varley, p. 195; Titsingh, pp. 154–155.
  70. Brown, pp. 307–310; Varley, pp. 195–196; Titsingh, pp. 156–160.
  71. Brown, pp. 310–311; Varley, p. 197; Titsingh, pp. 160–162.
  72. Brown, pp. 311–314; Varley, pp. 197–198; Titsingh, pp. 162–166.
  73. Brown, pp. 314–315; Varley, pp. 198–199; Titsingh, pp. 166–168.
  74. Brown, pp. 315–317; Varley, pp. 199–202; Titsingh, pp. 169–171.
  75. Brown, pp. 317–320; Varley, p. 202; Titsingh, pp. 172–178.
  76. Brown, pp. 320–322; Varley, pp. 203–204; Titsingh, pp. 178–181.
  77. Brown, pp. 322–324; Varley, pp. 204–205; Titsingh, pp. 181–185.
  78. Brown, pp. 324–326; Varley, p. 205; Titsingh, pp. 186–188.
  79. Brown, p. 326–327; Varley, pp. 205–208; Titsingh, pp. 188–190.
  80. Brown, pp. 327–329; Varley, pp. 208–212; Titsingh, pp. 191–194.
  81. 81.0 81.1 Brown, pp. 329–330; Varley, p. 212; Titsingh, pp. 194–195.
  82. Brown, pp. 333–334; Varley, pp. 214–215; Titsingh, pp. 200–207.
  83. Brown, pp. 334–339; Varley, pp. 215–220; Titsingh, pp. 207–221.
  84. Brown, pp. 339–341; Varley, pp 220; Titsingh, pp. 221–230.
  85. Brown, pp. 341–343, Varley, pp. 221–223; Titsingh, pp 230–238.
  86. Brown, pp. 343–344; Varley, pp. 223–226; Titsingh, pp. 236–238.
  87. Brown, pp. 344–349; Varley, pp. 226–227; Titsingh, pp. 238–241.
  88. Varley, p. 227; Titsingh, pp. 242–245.
  89. Varley, pp. 228–231; Titsingh, pp. 245–247.
  90. Varley, pp. 231–232; Titsingh, pp. 248–253.
  91. Varley, pp. 232–233; Titsingh, pp. 253–261.
  92. Varley, pp. 233–237; Titsingh, pp. 262–269.
  93. Varley, pp. 237–238; Titsingh, pp. 269–274.
  94. Varley, pp. 238–239; Titsingh, pp. 274–275.
  95. Varley, p. 239; Titsingh, pp. 275–278.
  96. Varley, pp. 239–241; Titsingh, pp. 278–281.
  97. 97.0 97.1 Varley, pp. 241–269; Titsingh, pp. 281–286, and Titsingh, p. 290–294.
  98. Titsingh, pp. 286–289.
  99. Titsingh, pp. 294–298.
  100. Titsingh, pp. 298–301.
  101. Titsingh, pp. 302–309.
  102. Titsingh, pp. 310–316.
  103. Titsingh, pp. 317-327.
  104. Varley, pp. 269–270 | Titsingh, p. .
  105. Titsingh, p. .
  106. [Titsingh, p. ]–320.
  107. Titsingh, pp. 320–327.
  108. Titsingh, pp. 327–331.
  109. Titsingh, pp. 331–351.
  110. Titsingh, pp. 352–364.
  111. Titsingh, pp. 364–372.
  112. Titsingh, pp. 372–382.
  113. 113.0 113.1 Titsingh, pp. 382–402.
  114. 114.0 114.1 Titsingh, pp. 402–409.
  115. Titsingh, pp. 410–411.
  116. Titsingh, pp. 411–412.
  117. Titsingh, pp. 412–413.
  118. Titsingh, p. 413.
  119. Titsingh, pp. 414–415.
  120. Titsingh, pp. 415–416.
  121. Titsingh, pp. 416–417.
  122. Titsingh, pp. 417–418.
  123. Titisngh, pp. 418–419.
  124. Titsingh, p. 419.
  125. Titsingh, pp. 419–420.
  126. Titsingh, pp. 420–421.
  127. Titsingh, p. 421.