ვენესუელის ეროვნული პარკების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
ეროვნული პარკების განლაგება ვენესუელის ტერიტორიაზე

ეროვნული პარკები ვენესუელაში დაცული ტერიტორიებია, რომლებიც საკმაოდ დიდ ფართობზეა გავრცელებული. 2007 წლის მონაცემებით, ქვეყანაში არსებობს 43 ეროვნული პარკი, რომლებიც ვენესუელის ტერიტორიის 21.76%-ს მოიცავს.

ვენესუელის თითოეულ შტატს გააჩნია ერთი ან მეტი ეროვნული პარკი.

18 ეროვნული პარკის ფართობი 1000 კმ²-ს აღემატება (თითოეულის), 15-ის 2000 კმ²-ს, 5-ის 5000 კმ²-ს. უდიდესი ეროვბული პარკებია გაიანის რეგიონში მდებარე პარიმა-ტაპირაპეკო (39 000 კმ²) და კანაიმა (30,000 კმ²)

ვენესუელის ეროვნული პარკები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]


ვენესუელის ეროვნული პარკები
სურათი დაასრების
თარიღი
სახელი რეგიონი შტატი ტიპი ფართობი (კმ²)
01 HenriPittierpq.jpg 2 თებერვალი
1937
ანრი-პიტიე ცენტრალური რეგიონი არაგუა
კარაბობო
მთიანი 1,078.00
02 Bolívar usgs.jpg 2 მაისი
1952
სიერა-ნევადა ანდების რეგიონი მერიდა
ბარინასი
მთიანი 2,764.46
03 Parque Nacional Guatopo Guárico.jpg 31 მარტი
1958
გუატოპო ცენტრალური რეგიონი მირანდა
გუარიკო
მთიანი 1,224.64
04 12 დეკემბერი
1958
ელ-ავილა დედაქალაქის რეგიონი ფედერალური ოლქი
მირანდა
ვარგასი
მთიანი 851.92
05 18 მარტი
1960
იურუბი ცენტრალური-დასავლეთი რეგიონი იარაკუი მთიანი 236.70
06 Angel falls.jpg 12 ივნისი
1962
კანაიმა გვიანის რეგიონი ბოლივარი გვიანის ზეგანი 30,000.00
07 Yacambu.jpg 12 ივნისი
1962
იაკამბუ ცენტრალური-დასავლეთი რეგიონი ლარა მთიანი 269.16
08 Cueva (2).JPG 21 მაისი
1969
კუევა-დე-ლა-კებრადა-დელ-ტორო ცენტრალური-დასავლეთი რეგიონი ფალკონი მთიანი 48.85
09 El gran roque.jpg 8 აგვისტო
1972
ლოს-როკესი კუნძულოვანი რეგიონი ფედერალური სამფლობელოები კუნძულოვანი 2,211.20
10 5 დეკემბერი
1973
მაკარაო დედაქალაქის რეგიონი ფედერალური ოლქი
მირანდა
მთიანი 150
11 19 დეკემბერი
1973
მოჩიმა ჩრდილო-აღმოსავლეთი რეგიონი სუკრე
ანსოატეგი
სანაპირო ზოლის 949.35
12 La Restinga.JPG 6 თებერვალი
1974
ლაგუნა-დე-ლა-რესტინგა კუნძულოვანი რეგიონი ნუევა-ესპარტა კუნძულოვანი 188.62
13 MedanosdeCoro.jpg 6 თებერვალი
1974
მედანოს-დე-კორო ცენტრალური-დასავლეთი რეგიონი ფალკონი სანაპირო ზოლის 912.80
14 13 თებერვალი
1974
ლაგუნა-დე-ტაკარიგუა დედაქალაქის რეგიონი მირანდა სანაპირო ზოლის 391
15 Cerro El Copey 01.jpg 27 თებერვალი
1974
სერო-ელ-კოპეი კუნძულოვანი რეგიონი ნუევა-ესპარტა კუნძულოვანი 71.30
16 Parque nacional Aguaro-Guariquito 012.jpg 7 მარტი
1974
აგუარო-გუარიკიტო ლიანოსის რეგიონი გუარიკო ლიანოსი 5,690
17 26 მაისი
1974
მოროკოი ცენტრალური-დასავლეთი რეგიონი ფალკონი სანაპირო ზოლის 320.90
18 Cueva del Guacharo.jpg 27 მაისი
1975
კუევა-დელ-გუაჩარო ჩრდილო-აღმოსავლეთი რეგიონი მონაგასი მთიანი 627
19 14 აპრილი
1976
ტერეპაიმა ცენტრალური-დასავლეთი რეგიონი ლარა
პორტუგესა
მთიანი 186.5
20 12 დეკემბერი
1978
ხაუა-სარისარინიამა გვიანის რეგიონი ბოლივარი გვიანის ზეგანი 3,300
21 12 დეკემბერი
1978
სერანია-დე-ლა-ნებლინა გვიანის რეგიონი ამასონასი გვიანის ზეგანი 13,600
22 12 დეკემბერი
1978
იაპაკანა გვიანის რეგიონი ამასონასი გვიანის ზეგანი 3,200
23 12 დეკემბერი
1978
დუიდა-მარაუაკა გვიანის რეგიონი ამასონასი გვიანის ზეგანი 3,737.4
24 12 დეკემბერი
1978
პენინსულა-დე-პარია ჩრდილო-აღმოსავლეთი რეგიონი სუკრე მთიანი 375
25 Serrania del Perija - Cerro Pintao.jpg 12 დეკემბერი
1978
პერიხა სულიას რეგიონი სულია მთიანი 2,952.88
26 12 დეკემბერი
1978
ელ-ტამა ანდების რეგიონი ტაჩირა
აპურე
მთიანი 1,390
27 14 იანვარი
1987
სან-ესტებანი ცენტრალური რეგიონი კარაბობო მთიანი 445
28 6 მაისი 1987 სიერა-დე-სან-ლუისი ცენტრალური-დასავლეთი რეგიონი ფალკონი მთიანი 200
29 24 თებერვალი
1988
სანტოს-ლუსარდო ლიანოსის რეგიონი აპურე მთიანი 5,843.68
30 25 მაისი
1988
გუარამაკალი ანდების რეგიონი ტრუხილიო
პორტუგესა
მთიანი 214.66
31 30 ნოემბერი
1988
დინირა ცენტრალური-დასავლეთი რეგიონი ლარა
პორტუგესა
ტრუხილიო
მთიანი 453.28
32 Paramo de mariño 20.jpg 18 იანვარი
1989
პარამოს-ბატალიონ-ი-ლა-ნეგრა ანდების რეგიონი მერიდა
ტაჩირა
მთიანი 952
33 7 დეკემბერი
1989
ჩორო-ელ-ინდიო ანდების რეგიონი ტაჩირა მთიანი 170
34 7 დეკემბერი
1989
სიერა-ლა-კულატა ანდების რეგიონი მერიდა
ტრუხილიო
მთიანი 2,004
35 7 დეკემბერი
1989
სერო-საროჩე ცენტრალური-დასავლეთი რეგიონი ლარა მთიანი 322.94
36 6 ივნისი
1991
ტურუეპანო ჩრდილო-აღმოსავლეთი რეგიონი სუკრე ჭაობიანი 726
37 Canomacareo.jpg 5 ივნისი
1991
დელტა-დელ-ორინოკო გვიანის რეგიონი დელტა-ამაკურო დელტის 3,310
38 5 ივნისი
1991
სეინაგას-დე-ხუან-მანუელი სულიას რეგიონი სულია ჭაობიანი 2,261.3
39 1 აგვისტო
1991
პარიმა-ტაპირაპეკო გვიანის რეგიონი ამასონასი გვიანის ზეგანი 39,000
40 5 ივნისი
1992
რიო-ვიეხო-სან-კამილიო ლიანოსის რეგიონი აპურე ლიანოსი 800
41 Tirgua.jpg 5 ივნისი
1992
ტირგუა ცენტრალური-დასავლეთი რეგიონი იარაკუი
კოხედესი
მთიანი 910
42 26 მარტი
1993
ელ-გუაჩე ცენტრალური-დასავლეთი რეგიონი ლარა
პორტუგესა
მთიანი 125
43 26 მარტი
1993
ტაპო-კაპარო ანდების რეგიონი ბარინასი
მერიდა
ტაჩირა
მთიანი 2,050

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

Commons-logo.svg
ვიკისაწყობში? არის გვერდი თემაზე: