ბაქოს სკულპტურათა სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ამ სტატიაში წარმოდგენილია ქალაქ ბაქოს სკულპტურათა სია, რომლებიც მდებარეობენ ქალაქის ქუჩებში, სკვერებში, მოედნებზე და სხვა ადგილებში.

სია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პიროვნება წელი ავტორები (სკულპტორები, არქიტექტორები) სურათი ცნობა
მირზა ფათალი ახუნდოვი 1930 პინხოს საბსაი
Mirza Fatali Akhundov (Mirzə Fətəli Axundov).jpg
ჰაზი ასლანოვი 1948 ფუად აბდურაჰმანოვი,

ლ. გონსიოროვსკი

ნიზამი განჯევი 1949 ფუად აბდურაჰმანოვი, სადიხ დადაშევი, მიქაელ უსეინოვი
Nizami Gəncəvinin Bakıdakı heykəli (1).JPG
მირზა ალექპერ საბირი 1958 ჯალალ კარიაღდი,

გ. ალიზადე, ა. ისმაილოვი

Mirza Alakbar Sabir (Mirzə Ələkbər Sabir).jpg
1922 წლიდან 1958 წლამდე პოეტის სხვა ძეგლი იდგა
ხურშიდბანუ ნათავანი 1960 ომარ ელდაროვი;

ე. ისმაილოვი, . ლეონტიევი

უზეირ ჰაჯიბეკოვი 1960 თოკაი მამედოვი; გ. მუხტაროვი
სამედ ვურღუნი 1961 ფუად აბდურაჰმანოვი, მიქაელ ჰუსეინოვი
ფუზული 1962 თოქაი მამედოვი, ომარ ელდაროვი, გ. მუხტაროვი
მიქაილ მუშვიგი 1968 მინავვარ რზაევა, შ. ზეინალოვა
ნარიმან ნარიმანოვი 1972 ჯალალ კარიაღდი, თ. აბდულაევი
მეჰდი ჰუსეინ-ზადე 1973 ფუად აბდურაჰმანოვი, მიქაელ უსეინოვი
ნასიმი 1980 თოქაი მამედოვი, იბრაჰიმ ზეინალოვი, ა. ჰუსეინოვი, გ. მუხთაროვი
ჯაბბარ ჯაბბარლი 1982 მირალი მირკასიმოვი, იუსიფ კადიმოვი
ჰასან - ბეგ ზარდაბი 1983 ელმირა ჰუსეინოვა, ზ. გულიევა
აინა სულთანოვა 1985 მინავარ რზაევა
შაჰ ისმაილ ხათაი 1993 იბრაჰიმ ზეინალოვი, ზ. მეჰდიევი, ფ. ჰუსეინოვი, გ. ალიევი
ჰუსეინ ჯავიდი 1993 ომარ ელდაროვი, იუსიფ გადიმოვი, რასიმ ალიევი
იუსიფ მამედალიევი 1998 აკიფ ასკეროვი, ე. ასადოვი
ხაგანი შირვანი 2000 იბრაჰიმ ზეინალოვი
ალექსანდრე პუშკინი 2001 იური ორეხოვი
აზიმ აზიმზადე 2002 ომარ ელდაროვი
Azim Azimzade (Əzim Əzimzadə).jpg
1980 წელს დაიწყო ძეგლის დადგმის სამუშაოები, ოფიციალური გახნა კი 2002 წელს. 2011 წლის დეკემბერში ძეგლი იჩერი-შეჰერში გადაიტანეს[1].
თოფიგ ბაჰრამოვი 2004 მამედ ნიჯათ სალაჰოვი
ჰეიდარ ალიევი 2005 სალავათ შერბაკოვი, მიხაილ ნოგინი ძეგლის ერთ-ერთი ავტორი მეჰრიბან ალიევაა. თვითონ ძეგლი ბრინჯაოსა და გრანიტისაგან მოსკოვში[2].
ჯორჯე ენესკუ 2007 ნათიქ ალიევი
ალიშერ ნავოი 2008 ძეგლი შექმნილია უზბეკეთში ადგილობრივი მოქანდაკეების მიერ, ხოლო პოსტამენტი დამზადდა აზერბაიჯანში
ტარას შევჩენკო 2008 იგორ გრეჩანიკი
ათათურქი 2010 ომარ ელდაროვი
ზივერ-ბეგ აჰმედბეკოვი 2011 ნათიქ ალიევი
აბას გული აღა ბაქიხანოვი 2011
მოცარტი 2011 ნათიგ ალიევი, ჩინგიზ ფარზალიევი
ფიქრეთ ამიროვი 2011 ნამიქ დადაშევი
ქოროღლი 2012 თოქაი მამედოვი ძეგლი პროკოფი ჯაფარიძის ძეგლის ადგილზე დგას
ბულბული 2012 აკიფ ასკეროვი
ნიკოლა ტესლა 2013 ომარ ელდაროვი, სანან სალამზადე
ყარა ყარაევი 2014 ფაზილ ნაჯაფოვი
რაშიდ ბეიბუთოვი 2016 ფუად სალაევი
ნიაზი 2017 ომარ ელდაროვი, ელბაი გასიმზადე

ბიუსტები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პიროვნება წელი ავტორები
ფრიდრიხ ენგელსი 1920-იანი წლები
ბორის ვანიკოვი 1982 დ. ნაროდიცკი, ფ. ნოვიკოვი
რამიზ ქერიმოვი 1980
მუსლიმ მაგომაევი ომარ ელდაროვი
ჰაბიბულა ჰუსეინოვი
ჰაზი ასლანოვი
იუსიფ მამედალიევი
დმიტრი მენდელეევი
ალიაღა ვაჰიდი 1990 რაჰინ ჰასანოვი, ნათიგ ალიევი, სანან სალამზადე
ქაფურ მამედოვი
გულთექინ ასკეროვა
ელდარ ხალილოვი 1990
ნიკოლაი ბაიბაკოვი 2017

მონუმენტები/მემორიალები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელწოდება წელი ავტორები ცნობა
„განთავისუფლებული ქალი“ 1960 ფუად აბდურაჰმანოვი ძეგლი ასახავს ქალს, რომელიც ჩადრას იხსნის
„ბაქოელი მუშა“ 1930
ძეგლი დიდი სამამულო ომის დროს დაცემულთა პატივსაცემად მდებარეობს რიხარდ ზორგეს სახელობის ბაღში
„თავისუფალი ენერგია“ 1998 გიორგი ჯაფარიძე; გასიმზადე
მონუმენტი

„მარადიული ცეცხლი“

1998
ხოჯალის ხოცვა-ჟლეტის მსხვერპლთა ძეგლი 2008 თეიმურ რუსტამოვი, ასლან რუსტამოვი, მაჰმუდ რუსტამოვი ძეგლი 1992 წელს ხოჯალის ხოცვა-ჟლეტის მსხვერპლთა ხსოვნას მიუძღნის[3]
20 იანვარს მსხვერპლთა ძეგლი 2010 ჯავანშირ დადაშევი, აზად ალიევი, ადალეთ მამედოვი ძეგლი 20 იანვრის ტრაგედიას ხსოვნას მიუძღნის[4]
ძეგლი „ქითაბი დედე-გორგუდი“ 2013 გორუშ ბაბაევი ძეგლი მიუძღვნის სახალხო ოღუზურ ეპოსს

ბარელიეფები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პიროვნება წელი ავტორები
სევილ გაზიევა 1970 მ. რზაევა; შ. ზეინალოვი
რიხარდ ზორგე 1981 ვლადიმირ ციგალი, ლ.პავლოვი, იუ. დუბოვი, რ. ალიევი

სტელები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელწოდება წელი
თურქი მებრძოლების ძეგლი 1999
დამოუკიდებლობის ძეგლი ბაქოში 2007

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]