აშშ-ის პირველი ქალბატონების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება
აშშ-ის პირველი ქალბატონი
Michelle Obama official portrait crop.jpg
მოქმედი:
მიშელ ობამა

 2009 წლის 20 იანვარიდან
მიმართვის სტილი მისის ობამა
რეზიდენცია თეთრი სახლი
პირველი წარმომადგენელი მარტა ვაშინგტონი
დაარსება 30 აპრილი, 1789
ვებსაიტი პირველი ქალბატონები

ამერიკის შეერთებული შტატების პირველი ქალბატონითეთრი სახლის დიასახლისის წოდება. ტრადიციულად ამ ადგილს იკავებს ამერიკის შეერთებული შტატების პრეზიდენტის მეუღლე. თუმცა ზოგჯერ პირველი ქალბატონი არ იყო პრეზიდენტის ცოლი, მაგალითად იმ შემთხვევაში, როდესაც პრეზიდენტი უცოლო, ქვრივი იყო, ან მის ცოლს არ შეეძლო პირველი ქალბატონის მოვალეობების შესრულება. პირველი ქალბატონი არ არის არჩევითი თანამდებობა, მას არ ეკისრება ოფიციალური მოვალეობები და ის არ იღებს ხელფასს. ის ხელმძღვანელობს მრავალი სახის ოფიციალურ ცერემონიას. ტრადიციულად, პირველ ქალბატონს არ აქვს სამსახური თეთრ სახლს გარეთ იმ პერიოდის განმავლობაში, როდესაც ეს პოსტი უჭირავს.[1] პირველი ქალბატონის ოფისი ასევე მონაწილეობას იღებს ყველა სოციალურ და ფორმალურ შეხვედრაში. მას ჰყავს პირადი მომსახურე პერსონალი, მათ შორისაა: თეთრი სახლის სოციალური მდივანი, მომსახურე პერსონალის უფროსი, პრესმდივანი, უფროსი დეკორატორი და უფროსი მზარეული. პირველი ქალბატონის სამსახური არის პრეზიდენტის აღმასრულებელი სამსახურის ნაწილი.

ეროვნული ბიბლიოთკის მონაცემებით ეს პოსტი სულ ორმოცდახუთ ქალბატონს ეკავა, თუმცა მათი ნუმერაცია ორმოცდაექვსია, რადგან გროვერ კლივლენდი პრეზიდენტი იყო ორი ვადის განმავლობაში, როგორც ოცდამეორე და ოცდამეოთხე პრეზიდენტი, ასევე მისი ცოლი ფრენსის კორნელია კლივლენდი ითვლება ორჯერ. 2009 წლის 20 იანვარს, ბარაკ ობამას ინაუგურაციის შემდეგ მისი მეუღლე, მიშელ ობამა ორმოცდამეექვსე პირველი ქალბატონი გახდა.

2009 წლის იანვრისთვის ცოცხალია მხოლოდ ექვსი წინა პირველი ქალბატონი: ბეტი ფორდი, ჯერალდ ფორდის ქვრივი; როზალინ კარტერი, ჯიმი კარტერის ცოლი; ნენსი რეიგანი, რონალდ რეიგანის ქვრივი; ბარბარა ბუში, ჯორჯ ჰერბერტ უოლკერ ბუშის ცოლი; ჰილარი კლინტონი, ბილ კლინტონის ცოლი; და ლორა ბუში, ჯორჯ უოლკერ ბუშის ცოლი. აშშ-ის პირველი "პირველი ქალბატონი" იყო მარტა ვაშინგტონი, ჯორჯ ვაშინგტონის ცოლი. პრეზიდენტებს ჯონ ტაილერს და ვურდო უილსონს ჰყავდათ ორი ოფიციალური პირველი ქალბატონი. ორივე მეორედ დაქორწინდა მათი პრეზიდენტობის პერიოდში. ოთხი პრეზიდენტის ცოლი მანამდე დაიღუპა, სანამ მათი ქმრები პრეზიდენტობის ფიცს დადებდნენ, მაგრამ თეთრი სახლი და პირველი ქალბატონების ეროვნული ბიბლიოთეკა მათ მოიხსენიებს პირველი ქალბატონების სიაში: მარტა სკელტონ ჯეფერსონი, ტომას ჯეფერსონის ცოლი; რეიჩელ ჯექსონი, ენდრიუ ჯექსონის ცოლი; ჰანა ვან ბურენი, მარტინ ვან ბურენის ცოლი; და ელენ არტური, ჩესტერ არტურის ცოლი. ჰარიეტ ლეინი, ჯეიმზ ბიუკენენის დისშვილი, არის ერთადართი ოფიციალური პირველი ქალბატონი, რომელიც არ ყოფილა პრეზიდენტის ცოლი. სახელწოდება „პირველი ქალბატონი“ პირველად გამოიყენა ჯეიმზ მედისონმა, როდესაც გულთბილი სიტყვებით მოიხსენია მეუღლე, დოლეი მედისონი. თუმცა ამ ტიტულს ოფიციალურობა შესძინა ჰარიეტ ლეინმა.

პირველი ქალბატონები

პირველი ლედი ქორწინების თარიღი პრეზიდენტი შევიდა თეთრ სახლში დატოვა თეთრი სახლი
1 Portrait painting of Martha Washington მართა ვაშინგტონი[2][3]
(ქალიშვილობის გვარი: დენდრიჯი)
6 იანვარი, 1759 ჯორჯ ვაშინგტონი 30 მარტი, 1789 4 მარტი, 1797
2 Portrait painting of Abigail Adams აბიგაილ ადამსი[4][5]
(ქალიშვილობის გვარი: სმიტი)
25 ოქტომბერი, 1764 ჯონ ადამსი 4 მარტი, 1797 4 მარტი, 1801
3 Portrait painting of Martha Skelton Jefferson მართა უელს სკელტონ ჯეფერსონი[6][7]
(ქალიშვილობის გვარი: უეილსი)
1 იანვარი, 1772 ტომას ჯეფერსონი [n 1]
4 Portrait painting of Dolley Madison დოლეი ტოდ მედისონი[8][9]
(ქალიშვილობის გვარი: პეინი)
14 სექტემბერი, 1794 ჯეიმზ მედისონი 4 მარტი, 1809 4 მარტი, 1817
5 Portrait painting of Elizabeth Monroe ელიზაბეტ მონრო[10][11]
(ქალიშვილობის გვარი: ქორთრაითი)
16 თებერვალი, 1786 ჯეიმზ მონრო 4 მარტი, 1817 4 მარტი, 1825
6 Portrait engraving of Louisa Adams ლუიზა კატრინ ადამსი[12][13]
(ქალიშვილობის გვარი: ჯონსონი)
26 ივლისი, 1797 ჯონ კუინსი ადამსი 4 მარტი, 1825 4 მარტი, 1829
7 Rachel Jackson რეიჩელ ჯექსონი[14][15]
(ქალიშვილობის გვარი: დონელსონი)
7 იანვარი, 1794 ენდრიუ ჯექსონი [n 2]
8 Portrait painting of Hannah Van Buren ჰანა ვან ბურენი[16][17]
(ქალიშვილობის გვარი: ჰოესი)
7 იანვარი, 1794 მარტინ ვან ბურენი [n 3]
9 Portrait painting of Anna Harrison ანა ჰარისონი[18][19]
(ქალიშვილობის გვარი: ტუთილ საიმსი)
22 ნოემბერი, 1795 უილიამ ჰენრი ჰარისონი 4 მარტი, 1841[n 4] 4 აპრილი, 1841
10 Letitia Tyler.jpg ლეტიცია ტაილერი[20][21]
(ქალიშვილობის გვარი: ქრისტიანი)
29 მარტი, 1813 ჯონ ტაილერი 4 აპრილი, 1841 10 სექტემბერი, 1842[n 5]
11 Portrait painting of Julia Tyler ჯულია ტაილერი[22][23]
(ქალიშვილობის გვარი: გარდინერი)
26 ივნისი, 1844 26 ივნისი, 1844[n 6] 4 მარტი, 1845
12 Portrait painting of Sarah Polk სარა პოლკი[24][25]
(ქალიშვილობის გვარი: ჩილდრესი)
1 იანვარი, 1824 ჯეიმზ ნოქს პოლკი 4 მარტი, 1845 4 მარტი, 1849
13 Margaret Taylor.gif მარგარეტ ტეილორი[26][27]
(ქალიშვილობის გვარი: მაკალ სმიტი)
21 ივნისი, 1810 ზაქარი ტეილორი 4 მარტი, 1849 9 ივლისი, 1850
14 Portrait painting of Abigail Fillmore აბიგაილ ფილმორი[28][29]
(ქალიშვილობის გვარი: ფოვერსი)
5 თებერვალი, 1826 მილარდ ფილმორი 9 ივლისი, 1850 4 მარტი, 1853
15 Engraving of Jane Pierce ჯეინ პირსი[30][31]
(ქალიშვილობის გვარი: მინს აპლეტონი)
19 ნოემბერი, 1834 ფრანკლინ პირსი 4 მარტი, 1853 4 მარტი, 1857
16 Portrait photograph of Harriet Lane ჰარიეტ ლეინი[32][33] [n 7] ჯეიმზ ბიუკენენი 4 მარტი, 1857 4 მარტი, 1861
17 Portrait photograph of Mary Lincoln მერი ლინკოლნი[34][35]
(ქალიშვილობის გვარი: ტოდი)
4 ნოემბერი, 1842 აბრაამ ლინკოლნი 4 მარტი, 1861 15 აპრილი, 1865
18 Portrait engraving of Eliza Johnson ელიზა ჯონსონი[36][37]
(ქალიშვილობის გვარი: მაკ-კარდლი)
17 მაისი, 1827 ენდრიუ ჯონსონი 15 აპრილი, 1865 4 მარტი, 1869
19 Portrait photograph of Julia Grant ჯულია ბოგს გრანტი[38][39]
(ქალიშვილობის გვარი: დენტი)
17 მაისი, 1827 ულის გრანტი 4 მარტი, 1869 4 მარტი, 1877
20 Portrait photograph of Lucy Hayes ლუსი ჰეისი[40][41]
(ქალიშვილობის გვარი: ვები)
30 დეკემბერი, 1852 რეზერფორდ ჰეისი 4 მარტი, 1877 4 მარტი, 1881
21 Portrait photograph of Lucretia Garfield ლუკრეცია გარფილდი[42][43]
(ქალიშვილობის გვარი: რუდოლფი)
30 დეკემბერი, 1852 ჯეიმზ გარფილდი 4 მარტი, 1881 19 სექტემბერი, 1881
22 Portrait of Ellen Arthur ელენ ლუის ჰერნდონ არტური[44][45]
(ქალიშვილობის გვარი: ლუის ჰერნდონი)
25 ოქტომბერი, 1859 ჩესტერ არტური [n 8]
23 Portrait of Frances Cleveland ფრენსის კორნელია კლივლენდი[46][47]
(ქალიშვილობის გვარი: ფოლსომი; შემდეგში - პრესტონი)
2 ივნისი, 1886 გროვერ კლივლენდი 2 ივნისი, 1886[n 9] 4 მარტი, 1889
24 Portrait of Caroline Harrison კაროლინ ლავინია ჰარისონი[48][49]
(ქალიშვილობის გვარი: სკოტი)
20 ოქტომბერი, 1853 ბენჯამინ ჰარისონი 4 მარტი, 1889 25 ოქტომბერი, 1892[n 10]
25 Portrait of Frances Cleveland ფრენსის კორნელია კლივლენდი[46][47]
(ქალიშვილობის გვარი: ფოლსომი; შემდეგში - პრესტონი)
2 ივნისი, 1886 გროვერ კლივლენდი 4 მარტი, 1893 4 მარტი, 1897
26 Portrait of Ida McKinley აიდა მაკ-კინლი[50][51]
(ქალიშვილობის გვარი: საქსტონი)
25 იანვარი, 1871 უილიამ მაკ-კინლი 4 მარტი, 1897 14 სექტემბერი, 1901
27 Portrait of Edith Roosevelt ედით რუზველტი[52][53]
(ქალიშვილობის გვარი: ქეროუ)
2 დეკემბერი, 1886 თეოდორ რუზველტი 14 სექტემბერი, 1901 4 მარტი, 1909
28 ჰელენ ლუის ტაფტი[54][55]
(ქალიშვილობის გვარი: ჰერონი)
19 ივნისი, 1886 უილიამ ჰოვარდ ტაფტი 4 მარტი, 1909 4 მარტი, 1913
29 Portrait of Ellen Wilson ელენ ლუის უილსონი[56][57]
(ქალიშვილობის გვარი: აქსონი)
19 ივნისი, 1886 ვუდრო უილსონი 4 მარტი, 1913 6 აგვისტო, 1914[n 11]
30 Portrait of Edith Wilson ედით გალტ უილსონი[58][59]
(ქალიშვილობის გვარი: ბოლინგი)
18 დეკემბერი, 1915 18 დეკემბერი, 1915 4 მარტი, 1921
31 Portrait of Florence Harding ფლორენს მაბელ ჰარდინგი[60][61]
(ქალიშვილობის გვარი: კლინგი)
8 ივლისი, 1891 უორენ გამალიელ ჰარდინგი 4 მარტი, 1921 2 აგვისტო, 1923
32 Grace Coolidge გრეის ანა კულიჯი[62][63]
(ქალიშვილობის გვარი: გუდჰუ)
4 ოქტომბერი, 1905 კელვინ კულიჯი 2 აგვისტო, 1923 4 მარტი, 1929
33 Portrait of Lou Hoover ლუ ჰუვერი[64][65]
(ქალიშვილობის გვარი: ჰენრი)
4 ოქტომბერი, 1905 ჰერბერტ ჰუვერი 4 მარტი, 1929 4 მარტი, 1933
34 Portrait of Eleanor Roosevelt ელეანორ რუზველტი[66][67]
(ქალიშვილობის გვარი: რუზველტი)
17 მარტი, 1905 ფრანკლინ დელანო რუზველტი 4 მარტი, 1933 12 აპრილი, 1945
35 Portrait of Bess Truman ელიზაბეტ ვირჯინია ტრუმანი[68][69]
(ქალიშვილობის გვარი: უოლასი)
28 ივნისი, 1919 ჰარი ტრუმენი 12 აპრილი, 1945 20 იანვარი, 1953
36 Portrait of Mamie Eisenhower მემი ეიზენჰაუერი[70][71]
(ქალიშვილობის გვარი: დოდი)
1 ივლისი, 1916 დუაიტ ეიზენჰაუერი 20 იანვარი, 1953 20 იანვარი, 1961
37 Portrait of Jacqueline Kennedy ჟაკლინ კენედი[72][73]
(ქალიშვილობის გვარი: ლე ბოვიე, შემდეგში - ონასისი)
12 სექტემბერი, 1953 ჯონ ფიცჯერალდ კენედი 20 იანვარი, 1961 22 ნოემბერი, 1963
38 Portrait of Lady Bird Johnson კლაუდია „ლედი ბირდ“ ალტა ჯონსონი[74][75]
(ქალიშვილობის გვარი: ტეილორი)
7 ნოემბერი, 1934 ლინდონ ჯონსონი 22 ნოემბერი, 1963 20 იანვარი, 1969
39 Portrait of Pat Nixon ტელმა „პეტ“ კატრინ ნიქსონი[76][77]
(ქალიშვილობის გვარი: რაიანი)
21 ივნისი, 1940 რიჩარდ ნიქსონი 20 იანვარი, 1969 9 აგვისტო, 1974
40 Portrait of Betty Ford ელიზაბეტ „ბეტი“ ენ უორენ ფორდი[78][79]
(ქალიშვილობის გვარი: ბლუმერი)
15 ოქტომბერი, 1948 ჯერალდ ფორდი 9 აგვისტო, 1974 20 იანვარი, 1977
41 Portrait of Rosalynn Carter ელეანორ როზალინ კარტერი[80][81]
(ქალიშვილობის გვარი: სმიტი)
7 ივლისი, 1946 ჯიმი კარტერი 20 იანვარი, 1977 20 იანვარი, 1981
42 Portrait of Nancy Reagan ნენსი დეივის რეიგანი[82][83]
(ქალიშვილობის გვარი: რობინსი; შემდეგში - დეივისი)
4 მარტი, 1952 რონალდ რეიგანი 20 იანვარი, 1981 20 იანვარი, 1989
43 Portrait of Barbara Bush ბარბარა ბუში[84][85]
(ქალიშვილობის გვარი: პირსი)
6 იანვარი, 1945 ჯორჯ ჰერბერტ უოლკერ ბუში 20 იანვარი, 1989 20 იანვარი, 1993
44 Portrait of Hillary Rodham Clinton ჰილარი კლინტონი[86][87]
(ქალიშვილობის გვარი: როდჰემი)
11 ოქტომბერი, 1975 ბილ კლინტონი 20 იანვარი, 1993 20 იანვარი, 2001
45 Portrait of Laura Bush ლორა ბუში[88][89]
(ქალიშვილობის გვარი: უელჩი)
5 ნოემბერი, 1977 ჯორჯ უოლკერ ბუში 20 იანვარი, 2001 20 იანვარი, 2009
46 Portrait of Michelle Obama მიშელ ობამა[90][91]
(ქალიშვილობის გვარი: რობინსონი)
3 ოქტომბერი, 1992[92] ბარაკ ობამა 20 იანვარი, 2009 მიმდინარე

შენიშვნები

  1. მართა უელს სკელტონ ჯეფერსონი გარდაიცვალა 1782 წელს, ცხრამეტი წლით ადრე ვიდრე ტომას ჯეფერსონი პრეზიდენტი გახდებოდა. მათი ქალიშვილი მართა ჯეფერსონ რანდოლფი ასრულებდა პირველი ქალბატონის მოვალეობას. მას შემდეგ, რაც მართა ვეღარ ახერხებდა თავისი მოვალეობის შესრულებას, ტომასმა სთხოვა დოლეი მედისონს, სახელმწიფო მდივნის, ჯეიმზ მედისონის ცოლს, რომ დაეკავებინა მართას ადგილი.[6][7]
  2. რეიჩელ ჯექსონი გარდაიცვალა 1828 წლის დეკემბერში, სამი თვით ადრე სანამ ენდრიუ პრეზიდენტი გახდებოდა. რეიჩელის დისშვილი, ემილი დონელსონი ასრულებდა პირველი ქალბატონის მოვალეობას, სანამ 1836 წლის 19 დეკემბერს არ გარდაიცვალა. ასევე ენდრიუს რძალი, სარა იორკ ჯექსონიიყო თეთრ სახლში, როგორც არაოფიციალური პირველი ქალბატონი 1834 წლის 26 ნოემბრიდან.[14][15]
  3. ჰანა ვან ბურენი გარდაიცვალა 1819 წლის 5 თებერვალს, თვრამეტი წლით ადრე, ვიდრე მარტინ ვან ბურენი გახდებოდა აშშ-ის პრეზიდენტი. მარტინის რძალი ანჯელიკა სინგლეტონ ვან ბურენი, ასრულებდა თეთრი სახლის პირველი ქალბატონის მოვალეობას და იყო არაოფიციალური პირველი ქალბატონი .[16][17]
  4. ანა ჰარისონი იყო ზედმეტად ავად იმისთვის, რომ გადასულიყო ვაშინგტონში ქმრის ინაუგურაციის შემდეგ, და ამიტომ მან სთხოვა თავის რძალს, ჯეინ ირვინ ჰარისონს, რომ თანხლებოდა პრეზიდენტ უილიამ ჰარისონს, სანამ ის მაისში ჩავიდოდა ვაშინგტონში. პრეზიდენტი ჰარისონი ინაუგურაციიდან 1 თვეში გარდაიცვალა, ამიტომ ანამ ვერ შეძლო ქვეყანას მოვლინებოდა, როგორც თეთრი სახლის დიასახლისი.[18][19]
  5. ლეტიცია ტაილერი გარდაიცვალა მაშინ, როდესაც მისი მეუღლე, ჯონ ტაილერი პრეზიდენტის მოვალეობას ასრულებდა. ამის შემდეგ თეთრი სახლის დიასახლისის მოვალეობას ასრულებდა მისი რძალი, პრიშილა კუპერ ტაილერი, სანამ ჯონ ტაილერი მეორედ დაქორწინდა 1844 წლის 26 ივნისს.[20][21]
  6. ჯულია ტაილერი დაქორწინდა ჯონ ტაილერზე 1844 წლის 26 ივნისს.[22][23]
  7. ჯეიმზ ბიუკენენი მთელი ცხოვრება უცოლო იყო, ამიტომ მისი დისშვილი, ჰარიეტ ლეინი ასრულებდა პირველი ქალბატონის მოვალეობას.[32][33]
  8. ელენ არტური გარდაიცვალა 1880 წელს. როდესაც ჩესტერ არტური გახდა პრეზიდენტი, მან სთხოვა თავის დას, მერი არტურ მაკ-ელროის, რომ შეესრულებინა პირველი ქალბატონის მოვალეობა.[44][45]
  9. ფრენსის კორნელია კლივლენდი დაქორწინდა გროვერ კლივლენდზე წლის 1886 წლის 2 ივნისს. გროვერი ინაუგურაციის დროს ჯერ კიდევ უცოლო იყო. ფრენსისის და გროვერის დაქორწინებამდე პირველი ქალბატონის მოვალეობას ასრულებდა გროვერის და, როუზ კლივლენდი.[46][47]
  10. კაროლინ ჰარისონი გარდაიცვალა მაშინ როდესაც მისი მეუღლე, ბენჯამინ ჰარისონი ჯერ კიდევ პრეზიდენტი იყო. მათი ქალიშვილი მერი ჰარისონ მაკ-კი გახდა თეთრი სახლის დიასახლისი და არაოფიციალური პირველი ქალბატონი დარჩენილი დროის განმავლობაში.[48][49]
  11. ელენ უილსონი გარდაიცვალა 1914 წლის 6 აგვისტოს, ამ დროს მისი მეუღლე ვუდრო უილსონი ჯერ კიდევ პრეზიდენტი იყო, ამიტომ მათმა ქალიშვილი, მარგარეტ ვუდრო უილსონი, გახდა თეთრი სახლის დიასახლისი და არაოფიციალური პირველი ქალბატონი სანამ მამამისი მეორედ დაქორწინდა 1915 წლის 18 დეკემბერს.[56][57]

სქოლიო

  1. კეროლი, ბეტი ბოიდი (2003). პირვალი ქალბატონები მართა ვაშინგტონიდან ლორა ბუშამდეFirs. ოქსფორდის უნივერსიტეტის პრეს-სამსახური, გვ. 200. 
  2. მარტა ვაშინგტონის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  3. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: მართა ვაშინგტონი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 9 იანვარი, 2009.
  4. აბიგაილ ადამსის ბიოგარაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  5. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: აბიგაილ ადამსი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 9 იანვარი, 2009.
  6. 6.0 6.1 მართა ჯეფერსონის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  7. 7.0 7.1 პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: მართა ჯეფერსონი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 9 იანვარი, 2009.
  8. დოლეი მედისონის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  9. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: დელეი მედისონი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 9 იანვარი, 2009.
  10. ელიზაბეტ მონროს ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  11. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ელიზაბეტ მონრო. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 9 იანვარი, 2009.
  12. ლუიზა ადამსის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  13. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ლუიზა ადამსი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 9 იანვარი, 2009.
  14. 14.0 14.1 რეიჩელ ჯექსონის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  15. 15.0 15.1 პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: რეიჩელ ჯექსონი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 9 იანვარი, 2009.
  16. 16.0 16.1 ჰანა ვან ბურენის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  17. 17.0 17.1 პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ჰანა ვან ბურენი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 9 იანვარი, 2009.
  18. 18.0 18.1 ანა ჰარისონის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  19. 19.0 19.1 პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ანა ჰარისონი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 9 იანვარი, 2009.
  20. 20.0 20.1 ლეტიცია ტაილერის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  21. 21.0 21.1 პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ლეტიცია ტაილერი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 9 იანვარი, 2009.
  22. 22.0 22.1 ჯულია ტაილერის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  23. 23.0 23.1 პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ჯულია ტაილერი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 9 იანვარი, 2009.
  24. სარა პოლკის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  25. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: სარა პოლკი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 9 იანვარი, 2009.
  26. მარგარეტ ტეილორის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  27. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: მარგარეტ ტეილორი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 9 იანვარი, 2009.
  28. აბიგაილ ფილმორის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  29. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: აბიგაილ ფილმორი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  30. ჯეინ პირსის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  31. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ჯეინ პირსი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 9 იანვარი, 2009.
  32. 32.0 32.1 ჰარიეტ ლეინის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  33. 33.0 33.1 პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ჰარიეტ ლეინი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 9 იანვარი, 2009.
  34. მარი ლინკოლნის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  35. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: მარი ლინკოლნი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 9 იანვარი, 2009.
  36. ელიზა ჯონსონის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  37. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ელიზა ჯონსონი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  38. ჯულია გრანტის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  39. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ჯულია გრანტი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  40. ლუსი ჰეისის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  41. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ლუსი ჰეისი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  42. ლუკრეცია გარფილდის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  43. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ლუკრეცია გარფილდი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  44. 44.0 44.1 ელენ არტურის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  45. 45.0 45.1 პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ელენ არტური. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  46. 46.0 46.1 46.2 ფრენსის კლივლენდის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  47. 47.0 47.1 47.2 პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ფრენსის კლივლენდი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  48. 48.0 48.1 კაროლინ ჰარისონის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  49. 49.0 49.1 პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: კაროლინ ჰარისონი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  50. აიდა მაკ-კინლის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  51. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: აიდა მაკ-კინლი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  52. ედით რუზველტის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  53. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ედით რუზველტი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  54. ჰელენ ტაფტის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  55. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ჰელენ ტაფტი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  56. 56.0 56.1 ელენ უილსონის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  57. 57.0 57.1 პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ელენ უილსონი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  58. ედით უილსონის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  59. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ედით უილსონი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  60. ფლორენს ჰარდინგის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  61. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ფლორენს ჰარდინგი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  62. გრეის კულიჯის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  63. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: გრეის კულიჯი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  64. ლუ ჰუვერის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  65. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ლუ ჰუვერი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: January 10, 2009.
  66. ელეანორ რუზველტის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  67. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ელეანორ რუზველტი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  68. ბეს ტრუმანის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  69. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ბეს ტრუმანი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  70. მემი ეიზენჰაუერის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  71. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: მემი ეიზენჰაუერი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  72. ჟაკლინ კენედის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  73. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ჟაკლინ კენედი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  74. „ლედი ბირდ“ ჯონსონის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  75. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: „ლედი ბირდ“ ჯონსონი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  76. პეტ ნიქსონის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  77. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: „პეტ“ ნიქსონი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  78. ბეტი ფორდის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  79. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ბეტი ფორდი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  80. როზალინ კარტერის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  81. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: როზალინ კარტერი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  82. ნენსი რეიგანის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  83. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ნენსი რეიგანი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  84. ბარბარა ბუშის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  85. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ბარბარა ბუში. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  86. ჰილარი კლინტონის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  87. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ჰილარი კლინტონი. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  88. ლორა ბუშის ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  89. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: ლორა ბუში. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  90. მიშელ ობამას ბიოგრაფია. თეთრი სახლი. წაკითხვის თარიღი: 20 იანვარი, 2009.
  91. პირველი ქალბატონის ბიოგრაფია: მიშელ ობამა. პირველი ქალბატონების ეროვნული ბილიოთეკა. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009.
  92. Fornek, Scott. “მიშელ ობამა: 'He Swept Me Off My Feet'“, Chicago Sun-Times, October 3, 2007. წაკითხვის თარიღი: 10 იანვარი, 2009. 

რესურსები ინტერნეტში