მსოფლიო მეხსიერების სია აფრიკაში

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

The first inscriptions on the UNESCO Memory of the World Register were made in 1997.[1] By creating a compendium of the world’s documentary heritage—manuscripts, oral traditions, audio-visual materials, library and archive holdings[2]—the program aims to tap on its networks of experts to exchange information and raise resources for the preservation, digitization, and dissemination of documentary materials.[3] To date, 193 documentary heritages have been included in the Register, among them recordings of folk music, ancient languages and phonetics, aged remnants of religious and secular manuscripts, collective lifetime works of renowned giants of literature, science and music, copies of landmark motion pictures and short films, and accounts documenting changes in the world’s political, economic and social stage. Of these, 12 properties were nominated by countries from the region of Africa.

სია ქვეყნების მიხედვით[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ქვეყანა დოკუმენტური მემკვიდრეობა[A] გაწევრიანების
წელი
მცველ(ებ)ი, მდებარეობა სქოლიო
აფრიკა კრისტოფერ ოკიგბოს კოლექცია 2007 კრისტოფერ ოკიგბოს ფონდი, ბრიუსელი [4]
ბენინი კოლონიური არქივები 1997 ეროვნული არქივი, პორტო-ნოვო [5]
ეთიოპია Treasures from National Archives and Library Organizations 1997 National Archives and Library, ადის-აბება [6]
მადაგასკარი სამეფო არქივები (1824-1897) 2009 ეროვნული არქივების დეპარტამენტი, ანტანანარივუ [7]
მავრიკი Records of the French Occupation of Mauritius 1997 მავრიკის არქივები, პორტ-ლუისი [8]
ნამიბია Letter Journals of Hendrik Witbooi 2005 National Archives of Namibia, Windhoek; Personal Archives of Dr. Klaus Goebel, Munich [9]
სენეგალი Fonds of the "Afrique occidentale française" (AOF) 1997 National Archives, დაკარი [10]
სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა The Bleek collection 1997 University of Cape Town/South African Library, კეიპტაუნი [11]
სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა Criminal Court Case No. 253/1963 (State Versus N. Mandela and Others) 2007 The National Archives and Records Service of South Africa, პრეტორია [12]
სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა Liberation Struggle Living Archive Collection 2007 Doxa Productions, Hout Bay [13]
ტანზანია German Records of the National Archives 1997 National Archives, დარ-ეს-სალამი [14]
ტანზანია Collection of Arabic Manuscripts and Books 2003 ზანზიბარის ეროვნული არქივები, ზანზიბარი [15]

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. Third Meeting of the International Advisory Committee of the Memory of the World Programme. UNESCO Memory of the World Programme. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-06.
  2. UNESCO MEMORY OF THE WORLD PROGRAMME: The Asia-Pacific Strategy. UNESCO Memory of the World Programme (1999-04-17). დაარქივებულია ორიგინალიდან - 2005-02-28. წაკითხვის თარიღი: 2004-10-21.
  3. Twenty-three new inscriptions on Memory of the World Register of Documentary Collections. UNESCO Press (2003-09-01). წაკითხვის თარიღი: 2009-09-06.
  4. Christopher Okigbo Collection. UNESCO Memory of the World Programme. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  5. Colonial Archives. UNESCO Memory of the World Programme. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  6. Treasures from National Archives and Library Organizations. UNESCO Memory of the World Programme. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  7. Royal Archives (1824-1897). UNESCO Memory of the World Programme. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  8. Records of the French Occupation of Mauritius. UNESCO Memory of the World Programme. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  9. Letter Journals of Hendrik Witbooi. UNESCO Memory of the World Programme. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  10. Fonds of the "Afrique occidentale française" (AOF). UNESCO Memory of the World Programme. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  11. The Bleek Collection. UNESCO Memory of the World Programme. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  12. Criminal Court Case No. 253/1963 (State Versus N. Mandela and Others). UNESCO Memory of the World Programme. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  13. Liberation Struggle Living Archive Collection. UNESCO Memory of the World Programme. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  14. German Records of the National Archives. UNESCO Memory of the World Programme. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.
  15. Collection of Arabic Manuscripts and Books. UNESCO Memory of the World Programme. წაკითხვის თარიღი: 2009-09-07.