საფრანგეთის მონარქების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

სექციების სია

მეროვინგების დინასტია[რედაქტირება]

Searchtool-80%.png მთავარი სტატია : ფრანკთა მეფეების სია.

კაროლინგების დინასტია (843-987 წლებში)[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მმართელობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წიანმორბედთან
CharlesIItheBald.JPG შარლ II მელოტი 843 877 წლის 6 ოქტომბერი ლუი I-ის შვილი
კარლოს დიდი-ის შვილიშვილი.
Louis II of France.JPG ლუი II ენაბლუ 877 წლის 6 ოქტომბერი 879 წლის 10 აპრილი შარლ II-ის შვილი
King Louis III.gif ლუი III 879 წლის 10 აპრილი 882 წლის 5 აგვისტო ლუი II-ის შვილი
Carloman II of France.jpg კარლომან II 879 წლის 10 აპრილი 884 წლის 6 დეკემბერი ლუი II-ის შვილი
Charles le Gros.PNG შარლ III მსუქანი 885 888 წლის 13 იანვარი Louis the German -ის შვილი
Odo of France.PNG ეუდ I 888 წლის 29 თებერვალი 898 წლის 1 იანვარი Robert the Strong-ის შვილი
Georges Rouget (1783-1869) - Charles III, dit le simple, roi de France en 896 (879-929).jpg შარლ III მოსულელო 898 წლის 1 იანვარი 922 წლის 22 ივნისი ლუი II-ის შვილი
Robert I de France.jpg რობერ I 922 წლის 22 ივნისი 923 წლის 15 ივნისი Robert the Strong-ის შვილი
Raoul Ier.jpg რაულ I 923 15 ივნისი 936 წლის 14 ივნისი რობერ I-ის შვილი
Louis IV d'Outremer.jpg ლუი IV ზღვისიქითა 936 წლის 14 ივნისი 954 წლის 10 სექტემბერი შარლ III-ის შვილი
Lothaire.jpg ლოტარ 954 წლის 12 ნოემბერი 986 2 მარტი ლუი IV-ის შვილი
Louis V.jpg ლუი V ზარმაცი 986 წლის 8 ივნისი 987 წლის 22 მაისი ლოტარ-ის შვილი

კაპეტინგების დინასტია (987-1792)[რედაქტირება]

Searchtool-80%.png მთავარი სტატია : კაპეტინგები.

კაპეტების დინასტია, ჰუგო კაპეტის შთამომავლები, მართავდა საფრანგეთს 987 წლიდან 1792 წლამდე და კიდევ 1814 წლიდან 1848 წლამდე. 1328 წლის შემდეგ ამ დინასტიიდან გამომავალი მონარქები, იწოდებოდნენ, როგორც ვალუას და ბურბონების სამეფო გვარების წევრები.

კაპეტის სახლი (987-1328) [1][რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან ტიტული
Hugues capet.jpg ჰუგო კაპეტი
(Hugues Capet)
(940 – 24 ოქტომბერი 996)
3 ივლისი
987
24 ოქტომბერი
996
• რობერტ I-ის შვილიშვილი ფრანკთა მეფე
(Roi des Francs)
Seal of Robert II.jpg რობერ II ღვთისმოსავი
(Robert II le Pieux, le Sage)
24 ოქტომბერი
996
20 ივლისი
1031
• ჰუგო კაპეტის შვილი ფრანკთა მეფე
(Roi des Francs)
Henri I.jpg ანრი I
(Henri Ier)
20 ივლისი
1031
4 აგვისტო
1060
• რობერტ II-ის შვილი ფრანკთა მეფე
(Roi des Francs)
Philippe Ier.jpg ფილიპ I
(Philippe Ier l' Amoureux)
4 აგვისტო
1060
29 ივლისი
1108
• ანრი I-ის შვილი ფრანკთა მეფე
(Roi des Francs)
Louis VI le Gros.jpg ლუი VI სქელი
(Louis VI le Gros)
29 ივლისი
1108
1 აგვისტო
1137
• ფილიპ I-ის შვილი ფრანკთა მეფე
(Roi des Francs)
Louis VII le Jeune.jpg Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg ლუი VII ახალგაზრდა
(Louis VII le Jeune)
1 აგვისტო
1137
18 სექტემბერი
1180
• ლუი VI-ის შვილი ფრანკთა მეფე
(Roi des Francs)
Philippe II Auguste.jpg Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg ფილიპ II ოგიუსტი
(Philippe II Auguste)
18 სექტემბერი
1180
14 სექტემბერი
1223
• ლუი VII-ის შვილი ფრანკთა მეფე
(Roi des Francs)
საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
Louis VIII le Lion.jpg Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg ლუი VIII ლომი
(Louis VIII le Lion)
14 ივლისი
1223
8 ნოემბერი
1226
• ფილიპ II ავგუსტის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
Louis IX ou Saint-Louis.jpg Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg ლუი IX წმინდა ლუი
(Saint Louis)
8 ნოემბერი
1226
25 აგვისტო
1270
• ლუი VIII-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
Miniature Philippe III Courronement.jpg Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg ფილიპ III მამაცი
(Philippe III le Hardi)
25 აგვისტო
1270
5 ოქტომბერი
1285
• ლუი IX-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
Philippe IV le bel.jpg Arms of the Kingdom of France & Navarre (Ancien).svg ფილიპ IV ლამაზი
(Philippe IV le Bel)
5 ოქტომბერი
1285
29 ნოემბერი
1314
• ფილიპ III-ის შვილი საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
Louis X le Hutin.jpg Arms of the Kingdom of France & Navarre (Ancien).svg ლუი X ბუზღუნა
(Louis X le Hutin)
29 ნოემბერი
1314
5 ივნისი
1316
• ფილიპ IV-ის შვილი საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
John I of France.jpg Arms of the Kingdom of France & Navarre (Ancien).svg ჟან I მამის გარდაცვალების შემდეგ დაბადებული
(Jean Ier le Posthume)
15 ნოემბერი
1316
20 ნოემბერი
1316
• ლუი X-ის შვილი საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
Philippe V le Long.jpg Arms of the Kingdom of France & Navarre (Ancien).svg ფილიპ V გრძელი
(Philippe V le Long)
20 ნოემბერი
1316
3 იანვარი
1322
• ფილიპ IV-ის შვილი
• ლუი X-ის უმცროსი ძმა
საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
Charles IV le Bel.jpg Arms of the Kingdom of France & Navarre (Ancien).svg შარლ IV ლამაზი
(Charles IV le Bel)
3 იანვარი
1322
1 თებერვალი
1328
• ფილიპ IV-ის შვილი
• ფილიპ V-ის უმცროსი ძმა
საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)

ვალუას სახლი (1328-1589) [2][რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან ტიტული
Philippe6devalois.jpg Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg ფილიპ VI დე ვალუა, იღბლიანი
(Philippe VI de Valois, le Fortuné)
(1293 – 22 აგვისტო, 1350)
1 თებერვალი
1328
22 აგვისტო
1350
• ფილიპ III-ის შვილის, შარლ ვალუას შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
JeanIIdFrance.jpg Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg ჟან II კეთილი
(Jean II le Bon)
(16 აპრილი, 1319 – 8 აპრილი, 1364)
22 აგვისტო
1350
8 აპრილი
1364
• ფილიპ VI-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
Charles5lesage.jpg Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg
Arms of the Kingdom of France (Moderne).svg
შარლ V ბრძენი
(Charles V le Sage)
(21 იანვარი, 1338 – 16 სექტემბერი, 1380)
8 აპრილი
1364
16 სექტემბერი
1380
• ჟან II-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
Charles VI le Fou.jpg Arms of the Kingdom of France (Moderne).svg შარლ VI საყვარელი, გიჟი
(Charles VI le Bienaimé, le Fol)
(3 დეკემბერი, 1368 – 22 ოქტომბერი, 1422)
16 სექტემბერი
1380
21 ოქტომბერი
1422
• შარლ V-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)

ლანკასტერის სახლი (1422-1453) (სადავო)[რედაქტირება]

Searchtool-80%.png მთავარი სტატია : ლანკასტერები.

1422 წლიდან ჰენრი VI აკონტროლებდა ჩრდილოეთ საფრანგეთის დიდ ნაწილს. ჩრდილოეთ საფრანგეთს განაგებდა ინგლისური ლანკასტერის სახლი. ამ ტერიტორიების დასაბრუნებლად საფრანგეთმა წამოიწყო ომი რომელიც ასწლიანი ომის სახელითაა ცნობილი

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან
HenryVIofEngland.JPG Coat of Arms of Henry VI of England (1422-1471).svg ჰენრი VI ინგლისელი
(Henri VI d'Angleterre)
21 ოქტომბერი,
1422
19 ოქტომბერი,
1453
• ჩარლზ VI–ის შვილიშვილი

ვალუას სახლი (1328-1589) [2][რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან ტიტული
Charles VII de france.jpg Arms of the Kingdom of France (Moderne).svg შარლ VII გამარჯვებული
(Charles VII le Victorieux, le Bien-Servi)
(22 თებერვალი, 1403 – 22 ივლისი, 1461)
21 ოქტომბერი
1422
22 ივლისი
1461
• შარლ VI-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
Louis XI of France.jpg Arms of the Kingdom of France (Moderne).svg ლუი XI წინდახედული, უნივერსალური ობობა
(Louis XI le Prudent, le Rusé, l'Universelle Aragne)
22 ივლისი
1461
30 აგვისტო
1483
• შარლ VII-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
Charles VIII de france.jpg Coat of Arms of Charles VIII of France.svg შარლ VIII თავაზიანი
(Charles VIII l'Affable)
(30 ივნისი, 1470 – 7 აპრილი, 1498)
30 აგვისტო
1483
7 აპრილი
1498
• ლუი XI-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)

ორლეანელთა შტო (1498-1515)[რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან ტიტული
Ludvig XII av Frankrike på målning från 1500-talet.jpg Arms of the Kingdom of France (Moderne).svg ლუი XII ხალხის მამა
(Louis XII le Père du Peuple)
(27 ივნისი, 1462 – 1 იანვარი, 1515)
7 აპრილი
1498
1 იანვარი
1515
• შარლ V-ის შვილთაშვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)

ორლეანელ-ანგულემელთა შტო (1515-1589)[რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან ტიტული
Francis1-1.jpg Grand Royal Coat of Arms of France.svg ფრანსუა I მამა
(François Ier le Père)
(12 სექტემბერი, 1494 – 25 იანვარი, 1547)
1 იანვარი
1515
31 მარტი
1547
• შარლ V-ის შვილთაშვილის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi de France)
Henry II of France..jpg Grand Royal Coat of Arms of France.svg ანრი II
(Henri II)
(31 მარტი, 1519 – 10 ივლისი, 1559)
31 მარტი
1547
10 ივლისი
1559
• ფრანსუა I-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi de France)
FrancoisII.jpg Grand Royal Coat of Arms of France.svg ფრანსუა II
(François II)
(19 იანვარი, 1544 – 5 დეკემბერი, 1560)
10 ივლისი
1559
5 დეკემბერი
1560
• ანრი II-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi de France)

შოტლანდიელთა მეფე
(1558–1560)
Charles IX by Francois Clouet.jpg Grand Royal Coat of Arms of France.svg შარლ IX
(Charles IX)
(27 ივნისი, 1550 – 30 მაისი, 1574)
5 დეკემბერი
1560
30 მაისი
1574
• ანრი II-ის შვილი
• ფრანსუა II-ის უმცროსი ძმა
საფრანგეთის მეფე
(Roi de France)
Henri3France.jpg Grand Royal Coat of Arms of France.svg ანრი III
(Henri III)
(19 სექტემბერი, 1551 – 2 აგვისტო, 1589)
30 მაისი
1574
2 აგვისტო
1589
• ანრი II-ის შვილი
• შარლ IX-ის უმცროსი ძმა
საფრანგეთის მეფე
(Roi de France)

პოლონეთის მეფე და ლიტვის დიდი მთავარი
(1573–1575)

ბურბონების დინასტია (1589-1792)[რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი მმართრველობის დასაწყისი მართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედებთან ტიტული
Henry IV of france by pourbous younger.jpg Grand Royal Coat of Arms of France & Navarre.svg ანრი IV, კარგი მეფე ანრი
(Henri IV, le Bon Roi Henri, le Vert-Galant)
2 აგვისტო
1589
14 მაისი
1610
• ლუი IX-ის მეათე თაობის შთამომავალი მამის მხრიდან
ანრი II-ის დის ქმარი
საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
Louis XIIIval grace.jpg Grand Royal Coat of Arms of France & Navarre.svg ლუი XIII სამართლიანი
(Louis XIII le Juste)
14 მაისი
1610
14 მაისი
1643
• ანრი IV-ის შვილი საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
Louis XIV of France.jpg Grand Royal Coat of Arms of France & Navarre.svg ლუი XIV დიდი, მეფე-მზე
(Louis XIV le Grand, le Roi Soleil)
14 მაისი
1643
1 სექტემბერი
1715
• ლუი XIII-ის შვილი საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
LouisXV-Rigaud1.jpg Grand Royal Coat of Arms of France & Navarre.svg ლუი XV საყვარელი
(Louis XV le Bien-Aimé)
1 სექტემბერი
1715
10 მაისი
1774
• ლუი XIV-ის შვილთაშვილი საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
Louis xvi.jpg Grand Royal Coat of Arms of France & Navarre.svg ლუი XVI საფრანგეთის თავისუფლების აღმდგენელი
(Louis XVI le Restaurateur de la Liberté Française)
10 მაისი
1774
21 სექტემბერი
1792
• ლუი XV-ის შვილიშვილი საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
(1774–1791)
საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
(1791–1792)

პირველი რესპუბლიკა (1792–1804)[რედაქტირება]

საფრანგეთის პირველი რესპუბლიკა არსებობდა 1792 წლიდან 1804 წლამდე, როდესაც ნაპოლეონ ბონაპარტე, რესპუბლიკის პირველი კონსული, საფრანგეთის იმპერატორად გამოცხადდა.[1]

ბონაპარტების დინასტია; პირველი იმპერია (1804-1814)[1][რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედებთან ტიტული
Ingres, Napoleon on his Imperial throne.jpg Grandes Armes Impériales (1804-1815)2.svg ნაპოლეონ I, დიდი
(Napoléon Ier, le Grand)
18 მაისი
1804
6 აპრილი
1814
საფრანგეთის იმპერატორი
(Empereur des Français)

კაპეტინგების დინასტია (1814-1815)[რედაქტირება]

ბურბონები, ბურბონების პირველი რესტავრაცია (1814-1815)[1][რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედებთან ტიტული
Lodewijk XVIII.jpg Coat of Arms of the Bourbon Restoration (1815-30).svg ლუი XVIII 6 აპრილი
1814
20 მარტი
1815
• ლუი XV-ის შვილიშვილი
• ლუი XVI-ის უმცროსი ძმა
საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)

ბონაპარტების დინასტია; პირველი იმპერია (ასდღიანი მმართველობა, 1815)[1][რედაქტირება]

Searchtool-80%.png მთავარი სტატია : ასი დღე.
პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან ტიტული
Ingres, Napoleon on his Imperial throne.jpg Grandes Armes Impériales (1804-1815)2.svg ნაპოლეონ I
(Napoléon Ier)
20 მარტი
1815
22 ივლისი
1815
საფრანგეთის იმპერატორი
(Empereur des Français)

კაპეტინგების დინასტია (1815-1848)[1][რედაქტირება]

ბურბონები, ბურბონების მეორე რესტავრაცია (1815-1830)[რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობსი დასწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედებთან ტიტული
Lodewijk XVIII.jpg Coat of Arms of the Bourbon Restoration (1815-30).svg ლუი XVIII
(Louis XVIII)
8 ივლისი
1815
16 სექტემბერი
1824
• ლუი XV-ის შვილიშვილი
• ლუი XVI-ის უმცროსი ძმა
საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
Charles X Roi de France et de Navarre.jpg Coat of Arms of the Bourbon Restoration (1815-30).svg შარლ X
(Charles X)
16 სექტემბერი
1824
2 აგვისტო
1830
• ლუი XV-ის შვილიშვილი
• ლუი XVI-ისა და ლუი XVIII-ის უმცროსი ძმა
საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)

ორლეანელთა დინასტია; ივლისის მონარქია (1830-1848)[რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედებთან ტიტული
Louis-Philippe de Bourbon.jpg Coat of Arms of the July Monarchy (1831-48).svg ლუი-ფილიპ I მოქალაქე მეფე
(Louis Philippe, le Roi Citoyen)
9 აგვისტო
1830
24 თებერვალი
1848
• ლუი XIII-ის მეექვსე თაობის შთამომავალი მამის მხრიდან
• ლუი XVI–ის, ლუი XVIII–სა და შარლ X–ის ბიძაშვილი
საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)

მეორე რესპუბლიკა (1848–1852)[რედაქტირება]

საფრანგეთის მეორე რესპუბლიკა არსებობდა 1848 წლის 4 ნოემბრიდან 1852 წლის 2 დეკემბრამდე, როდესაც მისმა პრეზიდენტმა, ლუი–ნაპოლეონ ბონაპარტმა თავი საფრანგეთის იმპერატორად გამოაცხადა.

ბონაპარტების დინასტია; მეორე იმპერია (1852-1870)[1][რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან ტიტული
Franz Xaver Winterhalter Napoleon III.jpg Coat of Arms Second French Empire (1852–1870)-2.svg ნაპოლეონ III 2 დეკემბერი
1852
4 სექტემბერი
1870
• ნაპოლეონ I-ის ძმისშვილი საფრანგეთის იმპერატორი
(Empereur des Français)

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება]

  1. 1.0 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 (1967) Kings, Rulers, and Statesmen. NY, USA: Sterling Publising Co., Inc., გვ. 103–107. 
  2. 2.0 2.1 Knecht, Robert (2004). The Valois: Kings of France 1328–1422. NY, USA: Hambledon Continuum, გვ. ix–xii. ISBN 1852854200.