საფრანგეთის მონარქების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
(გადამისამართდა გვერდიდან საფრანგეთის მეფეების სია)
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

სექციების სია

მეროვინგების დინასტია[რედაქტირება]

Searchtool-80%.png მთავარი სტატია : ფრანკთა მეფეების სია.

კაროლინგების დინასტია (843-987 წლებში)[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მმართელობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წიანმორბედთან
CharlesIItheBald.JPG შარლ II მელოტი 843 877 წლის 6 ოქტომბერი ლუი I-ის შვილი
კარლოს დიდი-ის შვილიშვილი.
Louis II of France.JPG ლუი II ენაბლუ 877 წლის 6 ოქტომბერი 879 წლის 10 აპრილი შარლ II-ის შვილი
King Louis III.gif ლუი III 879 წლის 10 აპრილი 882 წლის 5 აგვისტო ლუი II-ის შვილი
Carloman II of France.jpg კარლომან II 879 წლის 10 აპრილი 884 წლის 6 დეკემბერი ლუი II-ის შვილი
Charles le Gros.PNG შარლ III მსუქანი 885 888 წლის 13 იანვარი Louis the German -ის შვილი
Odo of France.PNG ეუდ I 888 წლის 29 თებერვალი 898 წლის 1 იანვარი Robert the Strong-ის შვილი
Georges Rouget (1783-1869) - Charles III, dit le simple, roi de France en 896 (879-929).jpg შარლ III მოსულელო 898 წლის 1 იანვარი 922 წლის 22 ივნისი ლუი II-ის შვილი
Robert I de France.jpg რობერ I 922 წლის 22 ივნისი 923 წლის 15 ივნისი Robert the Strong-ის შვილი
Raoul Ier.jpg რაულ I 923 15 ივნისი 936 წლის 14 ივნისი რობერ I-ის შვილი
Louis IV d'Outremer.jpg ლუი IV ზღვისიქითა 936 წლის 14 ივნისი 954 წლის 10 სექტემბერი შარლ III-ის შვილი
Lothaire.jpg ლოტარ 954 წლის 12 ნოემბერი 986 2 მარტი ლუი IV-ის შვილი
Louis V.jpg ლუი V ზარმაცი 986 წლის 8 ივნისი 987 წლის 22 მაისი ლოტარ-ის შვილი

კაპეტინგების დინასტია[რედაქტირება]

კაპეტების დინასტია, ჰუგო კაპეტის შთამომავლები, მართავდა საფრანგეთს 987 წლიდან 1792 წლამდე და კიდევ 1814 წლიდან 1848 წლამდე. 1328 წლის შემდეგ ამ დინასტიიდან გამომავალი მონარქები, იწოდებოდნენ, როგორც ვალუას და ბურბონების სამეფო გვარების წევრები.

პორტრეტი სახელი მეფობის დასაწყისი მმართველობის დასაწყისი კავშირი წინამორბედთან
Hugues capet.jpg ჰუგო კაპეტი 987 წლის 3 ივლისი 996 წლის 24 ოქტომბერი • რობერტ I-ის შვილიშვილი
Seal of Robert II.jpg რობერტ II ღვთისმოსავი 996 წლის 24 ოქტომბერი 1031 წლის 20 ივლისი • ჰუგო კაპეტის შვილი
Henri I.jpg ანრი I 1031 წლის 20 ივლისი 1060 წლის 4 აგვისტო • რობერტ II-ის შვილი
Philippe Ier.jpg ფილიპ I 1060 წლის 4 აგვისტო 1108 წლის 29 ივლისი • ანრი I-ის შვილი
Louis VI le Gros.jpg ლუი VI სქელი 1108 წლის 29 ივლისი 1137 წლის 1 აგვისტო • ფილიპ I-ის შვილი
Louis VII le Jeune.jpg ლუი VII ახალგაზრდა 1137 წლის 1 აგვისტო 1180 წლის 18 სექტემბერი • ლუი VI-ის შვილი
Philippe II Auguste.jpg ფილიპ II ოგიუსტი 1180 წლის 18 სექტემბერი 1223 წლის 14 სექტემბერი • ლუი VII-ის შვილი
Louis VIII le Lion.jpg ლუი VIII ლომი 1223 14 ივლისი 1226 წლის 8 ნოემბერი • ფილიპ II ავგუსტის შვილი
Louis IX ou Saint-Louis.jpg ლუი IX წმინდა ლუი 1226 წლის 8 ნოემბერი 1270 წლის 25 აგვისტო • ლუი VIII-ის შვილი
Miniature Philippe III Courronement.jpg ფილიპ III მამაცი 1270 წლის 25 აგვისტო 1285 წლის 5 ოქტომბერი • ლუი IX-ის შვილი
align="center" align="center"|ფილიპ IV ლამაზი 1285 წლის 5 ოქტომბერი 1314 29 ნოემბერი • ფილიპ III-ის შვილი
Louis X le Hutin.jpg ლუი X ბუზღუნა 1314 წლის 29 ნოემბერი 1316 წლის 5 ივნისი • ფილიპ IV-ის შვილი
John I of France.jpg ჟან I მამის გარდაცვალების შემდეგ დაბადებული 1316 წლის 15 ნოემბერი 1316 წლის 20 ნოემბერი • ლუი X-ის შვილი
Philippe V le Long.jpg ფილიპ V გრძელი 1316 წლის 20 ნოემბერი 1322 წლის 3 იანვარი • ფილიპ IV-ის შვილი
• ლუი X-ის უმცროსი ძმა
Charles IV le Bel.jpg შარლ IV ლამაზი 1322 წლის 3 იანვარი 1328 წლის 1 თებერვალი • ფილიპ IV-ის შვილი
• ფილიპ V-ის უმცროსი ძმა

კაპეტინგი, ვალუას სახლი (1328-1589)[რედაქტირება]

ვალუა (1328—1498)[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან
Philippe6devalois.jpg ფილიპ VI დე ვალუა, ბედნიერი 1328 წლის 1 თებერვალი 1350 წლის 22 აგვისტო • ფილიპ III-ის შვილის, შარლ ვალუას შვილი
JeanIIdFrance.jpg ჟან II კეთილი 22 აგვისტო, 1350 1364 წლის 8 აპრილი • ფილიპ VI-ის შვილი
Charles5lesage.jpg შარლ V ბრძენი 1364 წლის 8 აპრილი 1380 წლის 16 სექტემბერი • ჟან II-ის შვილი
Charles VI le Fou.jpg შარლ VI საყვარელი, გიჟი 1380 წლის 16 სექტემბერი 1422 წლის 21 ოქტომბერი • შარლ V-ის შვილი
Charles VII de france.jpg შარლ VII გამარჯვებული 1422 წლის 21 ოქტომბერი 1461 წლის 22 ივლისი • შარლ VI-ის შვილი
Louis XI of France.jpg ლუი XI ობობა, უნივერსალური ობობა 1461 წლის 22 ივლისი 1483 წლის 30 აგვისტო • შარლ VII-ის შვილი
Charles VIII de france.jpg შარლ VIII თავაზიანი 1483 წლის 30 აგვისტო 1498 წლის 7 აპრილი • ლუი XI-ის შვილი

ლანკასტერის სახლი (1422-1453)[რედაქტირება]

1422 წლიდან ჰენრი VI აკონტროლებდა ჩრდილოეთ საფრანგეთის დიდ ნაწილს. ჩრდილოეთ საფრანგეთს განაგებდა ინგლისური ლანკასტერის სახლი .ამ ტერიტორიების დასაბრუნებლად საფრანგეთმა წამოიწყო ომი რომელიც ასწლიანი ომის სახელითაა ცნობილი

პორტრეტი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან
HenryVIofEngland.JPG ჰენრი VI 1422 წლის 21 ოქტომბერი 1453 წლის 19 ოქტომბერი • ჩარლზ VI–ის შვილიშვილი

კაპეტინგი, ვალუას სახლი-ორლეანთა ჰერცოგი (1498-1515)[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან
Ludvig XII av Frankrike på målning från 1500-talet.jpg ლუი XII ხალხის მამა 1498 წლის 7 აპრილი 1515 წლის 1 იანვარი • შარლ V-ის შვილთაშვილი

კაპეტინგი, ვალუას სახლი-ანგულემის ჰერცოგი(1515-1589)[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მმართველობსი დასწყისი მმართველობსი დასასრული კავშირი წინამორბედთან
Francis1-1.jpg ფრანსუა I 1515 წლის 1 იანვარი 1547 წლის 31 მარტი • შარლ V-ის შვილთაშვილის შვილი
Henry II of France..jpg ანრი II 1547 წლის 31 მარტი 1559 წლის 10 ივლისი • ფრანსუა I-ის შვილი
FrancoisII.jpg ფრანსუა II 1559 წლის 10 ივლისი 1560 წლის 5 დეკემბერი • ანრი II-ის შვილი
Charles IX by Francois Clouet.jpg შარლ IX 1560 წლის 5 დეკემბერი 1574 წლის 30 მაისი • ანრი II-ის შვილი
• ფრანსუა II-ის უმცროსი ძმა
Henri3France.jpg ანრი III 1574 წლის 30 მაისი 1589 წლის 2 აგვისტო • ანრი II-ის შვილი
• შარლ IX-ის უმცროსი ძმა

კაპეტინგი, ბურბონების დინასტია (1589-1792)[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მმართრველობის დასაწყისი მართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან
Henry IV of france by pourbous younger.jpg ანრი IV 1589 წლის 2 აგვისტო 1610 წლის 14 აგვისტო ანრი II-ის დის ქმარი
Louis XIIIval grace.jpg ლუი XIII სამართლიანი 1610 წლის 14 მაისი 1643 წლის 14 მაისი • ანრი IV-ის შვილი
Louis XIV of France.jpg ლუი XIV დიდი, მეფე-მზე 1643 წლის 14 მაისი 1715 წლის 1 სექტემბერი • ლუი XIII-ის შვილი
LouisXV-Rigaud1.jpg ლუი XV საყვარელი 1715 წლის 1 სექტემბერი 1774 წლის 10 მაისი • ლუი XIV-ის შვილთაშვილი
Louis xvi.jpg ლუი XVI 1774 წლის 10 მასი 1792 წლის 10 აგვისტო • ლუი XV-ის შვილიშვილი

პირველი რესპუბლიკა[რედაქტირება]

საფრანგეთში პირველი რესპუბლიკის პერიოდი დაიწყო 1792 წელს და დასრულდა 1804 წელს როდესაც ნაპოლეონ ბონაპარტმა საფრანგეთი იმპერიად გამოაცხადა.

ბონაპარტების დინასტია , პირველი იმპერია (1804-1814)[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი იმპერატორობის დასაწყისი იმპერატორობის დასასრული
Ingres, Napoleon on his Imperial throne.jpg ნაპოლეონ I, დიდი 1804 წლის 18 მაისი 1814 წლის 6 აპრილი

კაპეტინგი, ბურბონთა დინასტიის რესტავრაცია (1814)[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მეფობის დასაწყისი მეფობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან
Lodewijk XVIII.jpg ლუი XVIII 1814 წლის 6 აპრილი 1815 წლის 20 მარტი • ლუი XVI-ის უმცროსი ძმა

ბონაპარტების დინასტია (ას დღიანი მმართველობა1815)[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი იმპერატორობის დასაწყისი იმპერატორობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან
Ingres, Napoleon on his Imperial throne.jpg ნაპოლეონ I 1815 წლის 20 მარტი 1815 წლის 22 ივლისი

კაპეტინგი, ბურბონთა დინასტიის რესტავრაცია (1815—1830)[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მმართველობსი დასწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან
Lodewijk XVIII.jpg ლუი XVIII 1815 წლის 8 ივლისი 1824 წლის 16 სექტემბერი • ლუი XVI-ის უმცროსი ძმა
Charles X Roi de France et de Navarre.jpg შარლ X 1824 წლის 16 სექტემბერი 1830 წლის 2 აგვისტო • ლუი XVI-ის და ლუი XVIII-ის უმცროსი ძმა

კაპეტების დინასტია, ორლეანთა სახლი (ივლისის მონარქია 1830-1848)[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან
Louis-Philippe de Bourbon.jpg ლუი-ფილიპ I მოქალაქე მეფე 1830 წლის 9 აგვისტო 1848 წლის 24 თებერვალი • ბიძაშვილი ლუი XVIII და შარლ X

მეორე რესპუბლიკა[რედაქტირება]

ბონაპარტების დინასტია მეორე იმპერია (1852-1870)[რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი იმპერატორობის დასაწყისი იმპერატორობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან
Franz Xaver Winterhalter Napoleon III.jpg ნაპოლეონ III 1852 წლის 2 დეკემბერი 1870 წლის 4 სექტემბერი • ნაპოლეონ I-ის ძმიშვილი

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება]