ინგლისის დედოფლების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

ინგლისის დედოფლების სიაში წარმოდგენილია იმ ქალების სია რომლებიც დაქორწინებულნი იყვნენ ინგლისის მეფეებზე.

1541 წლიდან ინგლისის დედოფლებს მიენიჭათ ირლანდიის დედოფლის ტიტულიც. ინგლისის ტახტზე შოტლანდიის მეფის ჯეიმზ VI-ის ასვლის შემდეგში ემდეგ (1603 წ.) ინგლისის დედოფლეი ატარებდნენ როგორც ინგლისის, ასევე ირლანდიისა და შოტლანდიის დედოფლის ტიტულებსაც. ხოლო 1707 წელს ინგლისისა და შოტლანდიის შორის გაერთიანების აქტებით ( Acts of Union) შეიქმნა დიდი ბრიტანეთის სამეფო.

საქსონური დინასტია (927-1013)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
ედგიფ შაფტენსბური ინგლისი - - 944 944 ედმუნდ I
ეთელფელდ დამერჰემი ესექსი - 944 26 მაისი 946 991
ედგიფი ინგლისი - 955 958 სექტემბერი 959 ედვი
ელთფრიდი უესექსი - 965 8 ივლისი 975 17 ნოემბერი 1001 ედგარი
ედგიფ იორკელი ნორთუმბრია - 970 - - ეტელდრედი
EmmaNormanská.jpg ემა ნორმანდიელი ნორმანდია 985 1002 25 დეკემბერი 1013 6 მარტი 1052

დანიური დინასტია (1013-1014)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Świętosława of Poland.jpg სვიეტოსლავა

პოლონელი

პოლონეთი - 25 დეკემბერი 1013 3 თებერვალი 1014 - სვენ I

საქსონების რესტავრაცია (1014-1016)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
EmmaNormanská.jpg ემა ნორმანდიელი ნორმანდია 985 3 თებერვალი 1014 23 აპრილი 1016 6 მარტი 1052 ეტელდრედი
ელდგითი ინგლისი - 23 აპრილი 1016 30 ნოემბერი 1016 - ედმუნდ II

დანიელების რესტავრაცია (1016-1042)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
EmmaNormanská.jpg ემა ნორმანდიელი ნორმანდია 985 ივლისი 1017 12 ნოემბერი 1035 6 მარტი 1052 კნუტ დიდი

საქსონების რესტავრაცია (1042-1066)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Edith z Wessexu.png ედით უესექსელი უესექსი 1029 1045 4 იანვარი 1066 19 დეკემბერი 1075 ედუარდ აღმსარებელი
ელდიგითი მერსია 1057 იანვარი 1066 14 ოქტომბერი 1066 1066 ჰაროლდ II

ნორმანდიული დინასტია (1066-1141)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

1066 წელს ნორმანდიის ჰერცოგმა, უილიამმა, ტახტიდან ჩამოაგდო ინგლისის მეფე ჰეროლდ II. უილიამმა იგი და მთელი ინგლისური ელიტა დაამარცხა ჰასტინგსის ბრძოლაში. მან თავად გამოაცხადა თავი ინგლისის მეფედ და თავისი მეუღლე - მატილდა ფლანდრიელი თავისი ხელით აკურთხა ინგლისის დედოფლად. ამის შემდეგ ინგლისში დამყარდა ნორმანდიული დინასტიის მმართველობა.

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Matilda-flanders sm.png მატილდა

ფლანდრიელი

ფლანდრია 1031 25 დეკემბერი 1066 2 ნოემბერი 1083 2 ნოემბერი 1083 უილიამ I
EditeMatildeEscócia.jpg მატილდა

შოტლანდიელი

შოტლანდია 1080 11 ნოემბერი 1100 1 მაისი 1118 1 მაისი 1118 ჰენრი I
Adeliza of Louvain.JPG ადელიზა ლუვენი ფლანდრია 1103 24 იანვარი 1121 1 დეკემბერი 1135 23 აპრილი 1151
Empress matilda.jpg მატილდა I ინგლისი 7 თებერვალი 1102 7 აპრილი 1141 1148 10 სექტემბერი 1167 ჟოფრეი V

ბლუას დინასტია (1135-1154)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

1135 წელს, სტეფანე ბლუელმა, ანუ ჰენრი I-ის დის ადელის შვილმა, ტახტიდან ჩამოაგდო დედოფალი მატილდა და ინგლისის მეფე თავად გახდა. თუმცა მისი ვაჟი მალე გარდაიცვალა და ტახტზე პლანტაგენეტთა დინასტია ადის.

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Matilda of Boulogne.jpg მატილდა

ბოლოგნელი

საფრანგეთი 1105 22 დეკემბერი 1135 3 მაისი 1152 3 მაისი 1152 სტეფან I

პლანტაგენეტების დინასტია (1154-1485)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ანჟუელთა სახლი (1154-1399)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Eleanor of aquitaine.jpg ელეონორ

აკვიტანიელი

აკვიტანია 1122 25 ოქტომბერი 1154 6 ივლისი 1189 1 აპრილი 1204 ჰენრი II
Margaret of France (1197).jpg მარგარიტა ფრანგი საფრანგეთი 1157 1170 11 ივნისი 1183 1197 ჰენრი

ახალგაზრდა

Berengaria of Navarre, queen of England.jpg ბერენგარია

ნავარელი

ნავარა 1165 12 მაისი 1191 6 აპრილი 1199 23 დეკემბერი 1230 რიჩარდ I
Isabella Angouleme.jpg Arms of Isabella of Angoulême.svg იზაბელა ანჟულიმელი საფრანგეთი 1187 24 აგვისტო 1200 18 ოქტომბერი 1216 31 მაისი 1246 ჯონ უმიწაწყლო
LeonorProvença.jpg Coats of arms of Eleanor of Provence.svg ელეანორ პროვანსელი პროვანსი 1223 14 იანვარი 1236 16 ნოემბერი 1272 24 ივნისი 1291 ჰენრი III
Eleanor of castile.jpg Arms of Eleanor of Castile, Queen of England (Attributed).svg ელეონორ

კასტილიელი

კასტილია 1241 16 ნოემბერი 1272 28 ნოემბერი 1290 28 ნოემბერი 1290 ედუარდ I
MargaridaFrança.jpg Arms of Margaret of France.svg მარგარიტა ფრანგი საფრანგეთი 1282 8 ან 10 ოქრომბერი

1299

7 ივლისი 1307 14 თებერვალი 1317
1292 Isabella (1).jpg Arms of Isabella of France.svg იზაბელა ფრანგი საფრანგეთი 1296 25 იანვარი 1308 20 იანვარი 1327 22 აგვისტო 1358 ედუარდ II
Philippa-of-Hainault sm.jpg Arms of Philippa of Hainault (1340-1369).svg ფილიპა ენოელი საღვთო

რომის

იმპერია

24 ივნისი 1314 24 იანვარი 1328 18 თებერვალი 1330 15 აგვისტო 1369 ედუარდ III
AnaBoémia.jpg Arms of Anne of Bohemia.svg ანა ბოჰემიელი საღვთო

რომის

იმპერია

11 მაისი 1366 20 იანვარი 1382 22 იანვარი 1382 7 ივნისი 1394 რიჩარდ II
Isabelle of Valois.jpg Arms of Isabella of Valois.svg ისაბელ დე

ვალუა

საფრანგეთი 9 ნოემბერი 1387 31 ოქტომბერი ან

1 ნოემბერი 1396

30 სექტემბერი 1399 13 სექტემბერი 1409

ლანკასტერების სახლი (1399-1471)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
JoanaNavarra.jpg Arms of Joan of Navarre.svg ჟანა ნავარელი ნავარა 1370 7 თებერვალი 1403 20 მარტი 1413 10 ივნისი 1437 ჰენრი IV
Catherine de Valois (1401-1437).jpg Arms of Catherine of Valois.svg კატრინ დე ვალუა საფრანგეთი 27 ოქტომბერი 1401 2 ივნისი 1420 31 აგვისტო 1422 3 იანვარი 1437 ჰენრი V
Margaret of Anjou.jpg Arms of Margaret of Anjou.svg მარგარიტა ანჟუელი საფრანგეთი 23 მარტი 1430 23 აპრილი 1445 21 მაისი 1471 25 აგვისტო 1482 ჰენრი VI

იორკების სახლი (1461- 1485)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
ElizabethWoodville.JPG Arms of Elizabeth Woodville.svg ელიზაბეთ

ვუდვილი

ინგლისი 1437 1 მაისი 1464 9 აპრილი 1483 8 ივნისი 1492 ედუარდ IV
AnaNeville.jpg Arms of Anne Neville.svg ენ ნევილი ინგლისი 11 ივნისი 1456 26 ივნისი 1483 16 მარტი 1485 16 მარტი 1485 რიჩარდ III

ტიუდორების დინასტია (1485-1603)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი გერბი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Elizabeth of York, right facing portrait.jpg Arms of Elizabeth of York (Princess).svg ელისაბედ იორკელი ინგლისი 11 თებერვალი 1466 18 იანვარი 1486 11 თებერვალი 1503 11 თებერვალი 1503 ჰენრი VII
Catherine of Aragon as Mary Magdalene.jpg Arms of Catherine of Aragon.svg კატალინა არაგონელი არაგონი 16 დეკემბერი 1485 11 ივნისი 1509 23 მაისი 1533 7 იანვარი 1536 ჰენრი VIII
Anne boleyn.jpg Arms of Anne Boleyn.svg ანა ბოლეინი ინგლისი 1501 ან 1507 28 მაისი 1533 17 მაისი 1536 19 მაისი 1536
Hans Holbein the Younger - Jane Seymour, Queen of England - Google Art Project.jpg Arms of Jane Seymour.svg ჯეინ სეიმური ინგლისი 1507 ან 1509 30 მაისი 1536 24 ოქტომბერი 1537 24 ოქტომბერი 1537
AnneCleves.jpg Arms of Anne of Cleves.svg ანა კლეველი საღვთო

რომის

იმპერია

22 სექტემბერი 1515 6 იანვარი 1540 9 ივლისი 1540 16 ივლისი 1557
Holbein, Hans (II) - Portrait of a lady, probably of the Cromwell Family formerly known as Catherine Howard - WGA11565.jpg Arms of Catherine Howard.svg ქეთრინ ჰოვარდი ინგლისი 1520 ან 1525 28 ივლისი 1540 23 ნოემბერი 1541 13 თებერვალი 1542
Queen Catherine Parr v2.jpg Arms of Catherine Parr.svg ქეთრინ პარი ინგლისი 1512 12 ივლისი 1543 28 იანვარი 1547 5 სექტემბერი 1548
Master of the Female Half-Lengths - A Lady as the Magdalen - Lady Jane Grey ?.jpg Losange de Lady Jane Grey.svg ჯეინ I ინგლისი 1536 ან 1537 10 ივლისი 1553 19 ივლისი 1553 12 თებერვალი 1554 ლორდი

გილფორდ

დადლი

Mary I of England Mor.jpg Coat of Arms of England (1554-1558).svg მერი I ინგლისი 18 თებერვალი 1516 19 ივლისი 1553 17 ნოემბერი 1558 17 ნოემბერი 1558 ფილიპე II
Darnley stage 3.jpg Coat of Arms of England (1558-1603).svg ელიზაბეთ I ინგლისი 7 სექტემბერი 1533 17 ნოემბერი 1558 24 მარტი 1603 24 მარტი 1603 არ ჰყოლია

სტიუარტების დინასტია (1603-1707)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ელიზაბეთ I-ის უმემკვიდრეოდ გარდაცვალების შემფეგ ინგლისის ტახტზე ადის მისი ნათესავი, ამავდროუდალ ნათლული და ამავდროულად შოტლანდიის მეფე ჯეიმზ VI-ე. აქედან მოყოლებული 1714 წლამდე ინგლისს, ირლანდიას და შოტლანდიას მართავდნენ ჯერ ჯეიმზ VI-ის შთამომავალი სტიუარტები.

პორტრეტი გერბი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
Anne of Denmark.jpg Arms of Anne of Denmark.svg ანა დანიელი დანია 12 დეკემბერი 1574 24 მარტი 1603 4 მარტი 1619 4 მარტი 1619 ჯეიმზ I
Peter Lely - Henrietta Maria of France, Queen of England - WGA12648.jpg Arms of Henrietta Maria of France.svg ანრიეტა

მარია დე

ბურბონი

საფრანგეთი 25 ნოემბერი 1609 13 ივნისი 1625 30 იანვარი 1649 10 სექტემბერი 1669 ჩარლზ I
Catherine of Braganza, Queen of England.jpg Arms of Catherine of Braganza.svg კატარინა

ბრაგანსა

პორტუგალია 25 ნოემბერი 1638 21 მაისი 1662 6 თებერვალი 1685 30 ნოემბერი 1705 ჩარლზ II
Mary of modena lg.jpg Arms of Mary of Modena.svg მარია მოდენელი იტალია 5 ოქტომბერი 1658 6 თებერვალი 1685 11 დეკემბერი 1688 7 მაისი 1718 ჯეიმზ II
Queen Mary II.jpg Coat of arms of William and Mary as Prince and Princess of Orange.svg მერი II ინგლისი 30 აპრილი 1662 11 აპრილი 1689 28 დეკემბერი 1694 28 დეკემბერი 1694 უილიამ III
Anne, Queen of Great Britain.jpg Coat of arms of Anne as Princess of Denmark.svg ანა I ინგლისი 6 თებერვალი 1665 8 მარტი 1702 1 მაისი 1707 1 აგვისტო 1714 ჯორჯ

დანიელი