პოლონეთის დედოფლების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

პოლონეთის დედოფლების სიაში წარმოდგენილია იმ ქალების სია, რომლების დაქორწინებულნი იყვნენ პოლონეთის მონარქებზე. აღსანიშნავია, რომ პოლონეთის მეფე ლუი I-ის ცოლი, დედოფალი ელიზაბეტა ბოსნიელი, ასევე ფლობდა უნგრეთისა და ხორვატიის დედოფლის წოდებასაც. ასევე აღსანიშნავია, რომ 1402 წლიდან მოყოლებული, ისინი პოლონეთის დედოფალთან ერთად, ფლობდნენ ლიტვის დიდი მთავრის ტიტულსაც, ხოლო ანა ავსტრიელი, ამასთან ერთად შვედეთის დედოფალიც იყო.

პიასტის დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
ოდა

მეიზენელი

ეკარდ I,

მეიზენის

მარკგრაფი

996 3 თებერვალი, 1018 1025 ბოლესლავ I
Rycheza-Matejko.jpg რიჩეზა

ლოთარინგიელი

ეზო,

ლოთარინგიის

პფალცგრაფი

995 1013 17 ივნისი,

1025

10 მაისი, 1034

(ქმრის გარდაცვალება)

21 მარტი, 1063 მიეცკო II
Dobranega maria.jpeg დობრონიეგა

მარია კიეველი

ვლადიმირ I,

კიევის დიდი

მთავარი

(რიურიკოვიჩები)

1010 1040 28 ნოემბერი, 1058

(ქმრის გარდაცვალება)

1087 კაზიმირ I
Wyszesława.jpeg ვიჩესლავა

კიეველი

სვიატოსლავ II,

კიევის დიდი

მთავარი

(რიურიკოვიჩები)

1047 1068 1079

(ქმრის გადადგომა)

1089 ბოლესლავ II
Judith.jpeg იუდით

ბოჰემიელი

ვრატისლავ II,

ბოჰემიის მეფე

(პრჟემისლიდები)

1056/58 1080 25 დეკემბერი, 1086 ვლადისლავ I
იუდით

შვაბიელი

ჰაინრიხ III,

საღვთო რომის

იმპერატორი

(ლიუდოლფინგები)

1047/54 1089 4 ივნისი, 1102

(ქმრის გარდაცვალება)

14 მარტი, 1105
სბისლავა

კიეველი

სვიატოპოლკ II,

კიევის დიდი

მთავარი

(რიურიკოვიჩები)

1085/90 16 ნოემბერი, 1102 1112 ბოლესლავ III
სალომეა

ბერგელი

ჰაინრიხი, ბერგის

გრაფი

(სკლენკინგენები)

1093 1115 28 ოქტომბერი, 1138

(ქმრის გარდაცვალება)

27 ივლისი, 1144
Agnes of Babenberg.JPG აგნეს

ავსტრიელი

ლეოპოლდ III,

ავსტრიის

მარკგრაფი

(ბაბენბერგები)

1111 1125 28 ოქტომბერი,

1138

1146

(ქმრის გადადგომა)

25 იანვარი, 1157 ვლადისლავ II
ვიაჩესლავა

ნოვგოროდელი

ვსევოლოდი,

ნოვგოროდის

დიდი მთავარი

(რიურიკოვიჩები)

1125 1137 1146 15 მარტი, 1162 ბოლესლავ IV
მარია კიეველი როსცისლავ I,

კიევის დიდი

მთავარი

(რიურიკოვიჩები)

1140 1165 1173
ეუდოქსია

კიეველი

იზიასლავ I,

კიევის დიდი

მთავარი

(რიურიკოვიჩები)

1131 1154 1173 1177 1187 მიეცკო III
Helena Czeska.jpeg ელენა ზნოიმო კონრად III, ზნოიმოს

გრაფი

(პრჟემისლიდები)

1140/45 1163 1177 5 მაისი, 1194

(ქმრის გარდაცვალება)

1206 კაზიმირ II
ლუსია

რიუგენელი

იარომარ I,

რიუგენის პრინცი

? 1186 13 მარტი,

1202

1206

(ქმრის ჩამოგდება)

1231 ვლადისლავ III
Grzymisława z synem w więzieniu.jpg გრჟიმისლავა

კიეველი

ინგვარ კიეველი

(რიურიკოვიჩები)

? 1207 1210

(ქმრის ჩამოგდება)

? ლეშეკ I
ლუდმილა

ბოჰემიელი

სობიესლავ I,

ბოჰემიის მეფე

(პრჟემისლიდები)

? 1178 9 ივნისი, 1210 20 ოქტომბერი, 1210 მიეცკო IV
Grzymisława z synem w więzieniu.jpg გრჟიმისლავა

კიეველი

ინგვარ კიეველი

(რიურიკოვიჩები)

? 1207 1211 1227

(ქმრის გარდაცვალება)

? ლეშეკ I
ლუსია

რიუგენელი

იარომარ I,

რიუგენის პრინცი

? 1186 1227 1229

(ქმრის ჩამოგდება)

1231 ვლადისლავ III
Conradmazovia and Agafia.jpeg აგაფია რუსი სვიატოსლავ III,

ვლადიმირის

პრინცი

(რიურიკოვიჩები)

? ? ? ? ? კონრად I
Hl Hedwig Sehnde.JPG ჰედვიგ

მერანიელი

ბერთოლდ IV,

მერანიის ჰერცოგი

(ანდეხები)

1174 1188 1232 18 მარტი, 1238

(ქმრის გარდაცვალება)

15 ოქტომბერი,

1243

ჰენრიკ I
Anna Ceska.jpg ანა ბოჰემიელი ოტოკარ I,

ბოჰემიის მეფე

(პრჟემისლიდები)

1204 1218 19 მარტი, 1238 9 აპრილი, 1241

(ქმრის გარდაცვალება)

23 ივნისი, 1265 ჰენრიკ II
Conradmazovia and Agafia.jpeg აგაფია რუსი სვიატოსლავ III,

ვლადიმირის

პრინცი

(რიურიკოვიჩები)

? ? ? ? ? კონრად I
Kinga.jpeg კუნეგუნდა

უნგრელი

ბელა IV,

უნგრეთის მეფე

(არპადები)

5 მარტი,

1224

? 9 აპრილი, 1241 7 დეკემბერი, 1279

(ქმრის გარდაცვალება)

24 ივლისი, 1292 ბოლესლავ IV
Grifka.jpeg აგრიპინა

სლავონიელი

როცისლავ

მიხაილოვიჩი

(რიურიკოვიჩები)

1248 ? ? 30 სექტემბერი, 1288

(ქმრის გარდაცვალება)

1309 ლეშეკ II
Matylda Brandenburska.jpg მატილდა

ბრანდენბურგელი

ოტო V,

ბრანდენბურგის

მარკგრაფი

(ასკანიები)

1270 1287/8 1288 23 ივნისი, 1290

(ქმრის გარდაცვალება)

1 ივნისი, 1298 ჰენრიკ IV
რიკსა შვედი ვალდემარ შვედი

(ბიელბოები)

1273 11 ოქტომბერი,

1285

23 ივნისი, 1290 1293 პრჟემისლ II
მარგარეტ

ბრანდენბურგელი

ალბრეხტ III,

ბრანდენბურგის

მარკგრაფი

(ასკანიები)

1270 1291/93 26 ივნისი, 1295 1315

პრჟემისლიდების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაცვალება მეუღლე
GutaHabsburska.jpg იუდით

ჰაბსბურგი

რუდოლფ I, გერმანიის მეფე

(ჰაბსბურგები)

1271 24 იანვარი, 1285 1296 21 მაისი, 1297 ვენეცელ II
Rejčka.jpg ელიზავეტა

რიჩეზა

პოლონელი

პრჟემისლ II,

პოლონეთის მეფე

(პიასტები)

1 სექტემბერი, 1286 1300 26 მაისი, 1303

(ქმრის გარდაცვალება)

18 ოქტომბერი, 1335
ვაიოლა

ტეშენელი

მიეცკო I, ტეშენის

ჰერცოგი

(პიასტები)

1291 5 ოქტომბერი, 1305 4 აგვისტო, 1306

(ქმრის გარდაცვალება)

21 სექტემბერი, 1317 ვენეცელ III

პიასტის დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Jadwiga Kaliska seal.PNG იადვიგა

კალისკელი

ბოლესლავი,

კალისკის ჰერცოგი

(პიასტები)

1266 1293 1306 2 მარტი, 1333

(ქმრის გარდაცვალება)

10 დეკემბერი, 1339 ვლადისლავ I
Anna lithuania.jpeg ალდონა ანა

ლიტველი

გედიმინასი,

ლიტვის დიდი

მთავარი

1309 30 აპრილი,

1325

25 აპრილი,

1333

26 მაისი, 1339 კაზიმირ III
ადელაიდა

ჰესენელი

ჰაინრიხ II,

ჰესენის ლანდგრაფი

1324 29 სექტემბერი, 1241 1356

(განქორწინება)

1371
კრისტინა

როკისზანა

უცნობია ? 1356 1363

(განქორწინება)

?
იადვიგა

ზაგანელი

ჰაინრიხ V,

ზაგანის ჰერცოგი

(პიასტები)

1350 25 თებერვალი, 1363 5 ნოემბერი, 1370

(ქმრის გარდაცვალება)

1390

ანჟუს დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Mary & Elizabeth of Hungary.jpg ელიზაბეტა ბოსნიელი იშტვან II,

ბოსნიის ბანი

(კოტრომანიჩები)

1339 20 ივნისი, 1353 5 ნოემბერი, 1370 10 სექტემბერი, 1382

(ქმრის გარდაცვალება)

16 იანვარი, 1387 ლუი I

იაგელონების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Annacelje.png ანა ცელიელი ვილმოს I,

ცელიეს გრაფი

1381 1402 21 მაისი, 1416 ვლადისლავ II
Elżbieta z Pileckich Granowska.PNG ელიზაბეტა გრანოვსკა ოტონი,

სანდომირის

ვოივოდე

(პილიკები)

1372 2 მაისი, 1417 12 მაისი, 1420
Zophia107Q.jpg სოფია ჰოლშანსკა იშტვან

ჰოლშანსკი

1405 7 თებერვალი, 1422 1 ივნისი 1434

(ქმრის გარდაცვალება)

21 სექტემბერი, 1461
Elżbieta Rakuszanka.JPG ელიზაბეთ ავსტრიელი ალბრეხტ II, გერმანიის მეფე

(ჰაბსბურგები)

1436 10 მარტი, 1454 7 ივნისი, 1492

(ქმრის გარდაცვალება)

30 აგვისტო, 1505 კაზიმირ IV
Helena Moskiewska.JPG ელენა მოსკოველი ივანე III,

მოსკოვის დიდი

მთავარი

(რიურიკოვიჩები)

19 მაისი,

1476

18 თებერვალი,

1495

12 დეკემბერი,

1501

19 აგვისტო, 1506

(ქმრის გარდაცვალება)

20 იანვარი, 1513 ალექსანდრე I
BarbZap.png ბარბარა ზაპოლია იშტვან ზაპოლია 1495 8 თებერვალი, 1512 2 ოქტომბერი, 1515 სიგიზმუნდ I
Portrait of Lady, 1500 (Philadelphia).jpg ბონა სფორცა ჯან გალეაცო,

მილანის ჰერცოგი

(სფორცები)

13 თებერვალი,

1495

18 აპრილი, 1518 1 აპრილი, 1548

(ქმრის გარდაცვალება)

7 ნოემბერი, 1558
Elzbieta Habsburzanka.jpg ელიზაბეთ ავსტრიელი ფერდინანდ I,

საღვთო რომის

იმპერატორი

(ჰაბსბურგები)

9 ივლისი,

1526

5 მაისი, 1543 15 ივნისი, 1545 სიგიზმუნდ II
Cranach the Younger Barbara Radziwiłł.jpg ბარბარა რაძივილი იერზი რაძივილი 6 დეკემბერი,

1520

1547 8 მაისი, 1551
Cranach the Younger Catherine of Austria.jpg კათარინა ავსტრიელი ფერდინანდ I, საღვთო რომის იმპერატორი

(ჰაბსბურგები)

15 სექტემბერი,

1533

23 ივნისი, 1553 28 თებერვალი, 1572

პოლონეთ-ლიტვის თანამეგობრობა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ვალუას დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
In the manner of François Clouet - Louise de Lorraine - Google Art Project.jpg ლუიზა დე ლორენ-ვედემონი ნიკოლა,

მერკორის გრაფი

(ლორენები)

30 აპრილი, 1553 15 თებერვალი, 1575 12 მაისი, 1575

(ქმრის გადადგომა)

29 იანვარი, 1601 ჰენრიკ V

ჰაბსბურგების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Maria of Spain 1557.jpg მარია ესპანელი კარლოს I, ესპანეთის მეფე

(ჰაბსბურგები)

21 ივნისი, 1528 15 სექტემბერი, 1548 12 მაისი, 1575 16 მაისი, 1575

(ქმრის გადადგომა)

26 თებერვალი, 1603 მაქსიმილიან I

ვაზას დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Kober, Martin - Portrait of Anna of Austria, Queen of Poland.JPG ანა ავსტრიელი კარლ II, ავსტრიის ერცჰერცოგი

(ჰაბსბურგები)

16 აგვისტო,

1573

31 მაისი, 1592 10 თებერვალი, 1598 სიგიზმუნდ III
Frans Pourbus d. J. 005.jpg კონსტანცია ავსტრიელი 24 დეკემბერი,

1588

11 დეკემბერი, 1605 10 ივლისი, 1631
Frans Luycx - Archduchess Cecilia Renata of Austria, Queen of Poland.jpg სესილია რენატა ავსტრიელი ფერდინანდ II, საღვთო რომის იმპერატორი

(ჰაბსბურგები)

16 ივლისი,

1611

13 სექტემბერი, 1637 24 მარტი, 1644 ვლადისლავ IV
Egmont Ludwika Maria Gonzaga.jpg მარია ლუიზა გონძაგა კარლო I,

მანტუას

ჰერცოგი

(გონძაგები)

18 აგვისტო,

1611

5 ნოემბერი,

1645

15 ივლისი,

1646

20 მაისი,

1648

(ქმრის გარდაცვალება)

10 მაისი,

1667

30 მაისი, 1649 10 მაისი, 1667 იან II

ვინშინიოვიესკების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Schultz Eleonora Wiśniowiecka.jpg ელეონორა მარია ავსტრიელი ფერდინანდ III, საღვთო რომის იმპერატორი

(ჰაბსბურგები)

31 მაისი, 1653 27 თებერვალი, 1670 29 სექტემბერი, 1670 10 ნოემბერი, 1673

(ქმრის გარდაცვალება)

17 დეკემბერი, 1697 მიხაილ I

სობესკების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Schultz Queen Marie Casimire.jpg მარია კაზიმირა დ'არკიენი ანრი ალბერტ

დ'არკიენი

28 ივნისი, 1641 5 ივლისი, 1665 2 თებერვალი, 1676 17 ივნისი, 1696

(ქმრის გარდაცვალება)

1 იანვარი, 1716 იან III

ვეტინების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Silvestre, attributed to - Christiane Eberhardine von Brandenburg-Bayreuth.jpg კრისტინა ებერჰარდინა ბრანდენბურგელი კრისტიანი,

ბრანდენბურგის

მარკგრაფი

(ჰოენცოლერნები)

19 დეკემბერი,

1671

20 იანვარი,

1693

15 სექტემბერი,

1697

1 სექტემბერი,

1705

(ქმრის ჩამოგდება)

4 სექტემბერი,

1727

ავგუსტ II

ლეშჩინსკების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Portret Katarzyny z Opalińskich Leszczyńskiej.jpg კატარინაოპალინსკა იან კაროლ

ოპალინსკი

13 ოქტომბერი, 1680 10 მაისი, 1698 4 ოქტომბერი, 1705 1709

(ქმრის ჩამოგდება)

19 მარტი, 1747 სტანისლავ I

ვეტინების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Silvestre, attributed to - Christiane Eberhardine von Brandenburg-Bayreuth.jpg კრისტინა ებერჰარდინა ბრანდენბურგელი კრისტიანი,

ბრანდენბურგის

მარკგრაფი

(ჰოენცოლერნები)

19 დეკემბერი,

1671

20 იანვარი,

1693

1709 4 სექტემბერი, 1727 ავგუსტ II

ლეშჩინსკების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Portret Katarzyny z Opalińskich Leszczyńskiej.jpg კატარინა ოპალინსკა იან კაროლ

ოპალინსკი

13 ოქტომბერი, 1680 10 მაისი, 1698 1733 1736 19 მარტი, 1747 სტანისლავ I

ვეტინების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Silvestre - Maria Josepha, Queen of Poland - DHM (overpainted).jpg მარია იოზეფა ავსტრიელი იოზეფ I, საღვთო რომის იმპერატორი

(ჰაბსბურგები)

8 დეკემბერი, 1699 20 აგვისტო, 1719 17 იანვარი, 1734 17 ნოემბერი, 1757 ავგუსტ III

რუსეთის შემადგენლობაში მყოფი პოლონეთის სამეფო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

რომანოვები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Elizaveta Alexeevna by anonymous (19 c., Pavlovsk museum).jpg ლუიზა ბადენელი კარლ ლუდვიგი,

ბადენის პრინცი

(ცაარინგენები)

24 იანვარი,

1779

28 სექტემბერი,

1793

24 მარტი, 1801 1 დეკემბერი, 1825

(ქმრის გარდაცვალება)

16 მაისი,

1826

ალექსანდრე I
Großfürstin Alexandra von Rußland, geb. Prinz Charlotte von Preußen.jpg შარლოტა პრუსიელი ფრიდრიხ

ვილჰელმ III,

პრუსიის მეფე

(ჰოენცოლერნები)

13 ივლისი,

1798

13 ივლისი,

1817

1 დეკემბერი,

1825

2 მარტი, 1855

(ქმრის გარდაცვალება)

1 ნოემბერი,

1860

ნიკოლოზ I
Maria Alexandrovna by Winterhalter (1857, Hermitage) 2.jpg მარია ჰესენელი ლუდვიგ II,

ჰესენის დიდი

ჰერცოგი

8 აგვისტო,

1824

28 აპრილი,

1841

2 მარტი, 1855 3 ივნისი, 1880 ალექსანდრე II
Maria Feodorovna by Kramskoj.jpg დაგმარ დანიელი კრისტიან IX, დანიის მეფე

(გლიუქსბურგები)

26 ნოემბერი,

1847

9 ნოემბერი,

1866

13 მარტი, 1881 1 ნოემბერი, 1894

(ქმრის გარდაცვალება)

13 ოქტომბერი,

1928

ალექსანდრე III
Empress Alexandra Feodorovna of Russia (Alix of Hesse).jpg ალისა ჰესენელი ლუდვიგ IV,

ჰესენის დიდი

ჰერცოგი

6 ივნისი,

1872

26 ნოემბერი, 1894 15 მარტი, 1917

(ქმრის ჩამოგდება)

17 ივლისი,

1918

ნიკოლოზ II

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]