გერმანიის დიდი ქალაქების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება
ქალაქების მდებარეობა გერმანიაში

ეს არის გერმანიის ქალაქების სია 100,000-ზე მეტი მაცხოვრებლით.

ეს არის გერმანიის ქალაქების სია, რომელთა მოსახლეობაც აღემატება 100,000-ს. ფედერალური დედაქალაქი აღნიშნულია ყვითლად, ხოლო სამხარეო დედაქალაქები (გარდა შვერინისა, რომელიც არ აკმაყოფილებს სიის კრიტერიუმებს) ღია ცისფრად.


რანგი დასახელება მოსხ. 1990 მოსხ. 2000 მოსხ. 2008 ფართობი (კმ²) მოსხ. კმ²-ზე წლიური ზრდა %-ში (2000-2008) მხარე
(Bundesland)
დიდი ქალაქი გახდა
1
Coat of arms of Berlin.svg
ბერლინი
3.433.695 3.382.169 3.431.675 891,82 3.851 0,18 Coat of arms of Berlin.svg
ბერლინი
1740
2
Coat of arms of Hamburg.svg
ჰამბურგი
1.652.363 1.715.392 1.772.100 755,25 2.346 0,41
Coat of arms of Hamburg.svg
ჰამბურგი
1787
3
Muenchen Kleines Stadtwappen.svg
მიუნხენი
1.229.026 1.210.223 1.326.807 310,40 4.275 1,20
Coat of arms of Bavaria.svg
ბავარია
1854
4
DEU Koeln COA.svg
კელნი
953.551 962.884 995.420 405.16 2457 0,42
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1855
5
Wappen-frankfurt.png
მაინის ფრანკფურტი
644.865 646.550 664.838 248,31 2.677 0,31
Coat of arms of Hesse.svg
ჰესენი
1875
6
Coat of arms of Stuttgart.svg
შტუტგარტი
579.988 583.874 600.068 207,36 2.894 0,35
Grosses Landeswappen Baden-Wuerttemberg.png
ბადენ-ვიურტემბერგი
1874
7
Coat of arms of Dortmund.svg
დორტმუნდი
599.055 588.994 584.412 280,37 2.084 -0,10
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1895
8
Wappen der Landeshauptstadt Duesseldorf.svg
დიუსელდორფი
575.794 569.364 584.217 217,02 2.692 0,33
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1882
9
DEU Essen COA.svg
ესენი
626.973 595.243 579.759 210,31 2.757 -0,33
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1896
10
Bremen Wappen(Mittel).svg
ბრემენი
551219 539403 546852 326.55 1675 0.23
Bremen Wappen(Mittel).svg
ბრემენი
1875
11
Coat of arms of Hannover.svg
ჰანოვერი
513010 515001 515729 204.01 2377 0.02
Coat of arms of Lower Saxony.svg
ქვემო საქსონია
1873
12
Coat of arms of Leipzig.svg
ლაიფციგი
511079 493208 502651 297.60 1689 0.32
Coat of arms of Saxony.svg
საქსონია
1871
13
Stadtwappen der kreisfreien Stadt Duisburg.png
დუისბურგი
535447 514915 501564 232.81 2154 -0.43
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1904
14
Wappen von Nürnberg.svg
ნიურნბერგი
493692 488400 499237 186.37 2679 0.37
Coat of arms of Bavaria.svg
ბავარია
1881
15
Dresden Stadtwappen.svg
დრეზდენი
490571 477807 495181 328.30 1508 0.61
Coat of arms of Saxony.svg
საქსონია
1852
16
Stadtwappen der kreisfreien Stadt Bochum.png
ბოხუმი
396486 391147 385626 145.43 2652 -0.24
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1904
17
Stadtwappen der kreisfreien Stadt Wuppertal.png
ვუპერტალი
383660 366434 359237 168.37 2134 -0.33
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1929
18
Wappen Bielefeld.svg
ბილეფილდი
319037 321758 326925 257.83 1268 0.27
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1929
19
Wappen-stadt-bonn.svg
ბონი
313905 302247 312818 141.22 2215 0.58
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1934
20
Wappen Mannheim.svg
მანჰაიმი
310411 306729 307900 144.96 2124 0.08
Grosses Landeswappen Baden-Wuerttemberg.png
ბადენ-ვიურტემბერგი
1897
21
Coat of arms de-bw Karlsruhe.svg
კარლსრუე
275061 278558 285263 173.46 1645 0.40
Grosses Landeswappen Baden-Wuerttemberg.png
ბადენ-ვიურტემბერგი
1901
22
Wappen Wiesbaden.svg
ვისბადენი
260301 270109 274611 203.90 1347 0.28
Coat of arms of Hesse.svg
ჰესენი
1905
23
Wappen Münster Westfalen.svg
მიუნსტერი
259438 265609 270868 302.91 894 0.33
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1915
24
DEU Gelsenkirchen COA.svg
გელზენკირხენი
293714 278695 268102 104.86 2557 -0.63
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1903
25
Augsburg wappen.svg
აუგსბურგი
256877 254982 262676 146.78 1790 0.50
Coat of arms of Bavaria.svg
ბავარია
1907
26
DEU Moenchengladbach COA.svg
მენხენგლადბახი
259436 263014 261444 170.44 1534 -0.10
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1922
27
DEU Aachen COA.svg
აახენი
241861 244386 258208 160.83 1605 0.94
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1889
28
Coat of arms of Chemnitz.svg
კემნიცი
294244 259246 246587 220.85 1117 -0.81
Coat of arms of Saxony.svg
საქსონია
1883
29
Wappen Braunschweig.svg
ბრაუნშვაიგი
258833 245816 245273 192.09 1277 -0.04
Coat of arms of Lower Saxony.svg
ქვემო საქსონია
1890
30
Wappen Krefeld 1.png
კრეფელდი
244020 239916 237701 137.75 1726 -0.18
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1887
31
Coat of arms of Halle (Saale).svg
ჰალე
310234 247736 237198 135.01 1757 -0.71
Wappen Sachsen-Anhalt.svg
საქსონია-ანჰალტი
1890
32
Wappen Kiel.svg
კილი
245567 232612 234433 118.40 1980 0.13
Coat of arms of Schleswig-Holstein.svg
შლეზვიგ-ჰოლშტაინი
1898
33
Wappen Magdeburg.svg
მაგდებურგი
278807 231450 229126 200.94 1140 -0.20
Wappen Sachsen-Anhalt.svg
საქსონია-ანჰალტი
1882
34
DEU Oberhausen COA.svg
ობერჰაუზენი
223840 222151 218898 77.04 2841 -0.24
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1915
35
Wappen Freiburg im Breisgau.svg
ფრაიბურგი
191029 205102 215966 153.06 1411 0.88
Grosses Landeswappen Baden-Wuerttemberg.png
ბადენ-ვიურტემბერგი
1934
36
Wappen Lübeck.svg
ლიუბეკი
214758 213399 211825 214.13 989 -0.12
Coat of arms of Schleswig-Holstein.svg
შლეზვიგ-ჰოლშტაინი
1911
37
Wappen Erfurt.png
ერფურტი
208989 200564 202844 269.11 754 0.19
Coat of arms of Thuringia.svg
თიურინგია
1906
38
Rostock Wappen.svg
როსტოკი
248088 200506 199288 181.07 1101 -0.12
Coat of arms of Mecklenburg-Western Pomerania (great).svg
მეკლენბურგ-წინა პომერანია
1935
39
Stadtwappen der Stadt Hagen.png
ჰაგენი
214449 203151 196934 160.36 1228 -0.51
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1928
40
Coat of arms of Kassel.svg
კასელი
194268 194766 194427 106.79 1820 -0.03
Coat of arms of Hesse.svg
ჰესენი
1899
41
Coat of arms of Mainz-2008 new.svg
მაინცი
179486 182870 194372 97.75 1988 1.05
Coat of arms of Rhineland-Palatinate.svg
რაინლანდ-პფალცი
1902
42
Wappen Hamm.svg
ჰამი
179639 182427 184239 226.24 814 0.17
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1975
43
Wappen saarbruecken.PNG
ზაარბრიუკენი
191694 183257 178914 167.07 1071 -0.39
Wappen des Saarlands.svg
ზაარლანდი
1909
44
Stadtwappen der kreisfreien Stadt Herne.png
ჰერნე
178132 174529 170992 51.41 3326 -0.34
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1933
45
DEU Muelheim an der Ruhr COA.svg
მიულჰაიმი
177681 172862 169917 91.29 1861 -0.28
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1908
46
Osnabrück Wappen.svg
ოსნაბრიუკი
163168 164101 163814 119.80 1367 -0.03
Coat of arms of Lower Saxony.svg
ქვემო საქსონია
1940
47
Solingen wappen.svg
ზოლინგენი
165401 164973 163581 89.47 1832 -0.14
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1929
48
DEU Ludwigshafen COA.svg
რაინის ლუდვიგსჰაფენი
162233 163383 163343 77.67 2103 0.00
Coat of arms of Rhineland-Palatinate.svg
რაინლანდ-პფალცი
1921
49
DEU Leverkusen COA.svg
ლევერკუზენი
160919 161047 161227 78.85 2045 0.02
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1963
50
Wappen oldenburg.png
ოლდენბურგი
143131 154832 158565 102.96 1540 0.40
Coat of arms of Lower Saxony.svg
ქვემო საქსონია
1946
51
Wappen Neuss.png
ნოისი
147019 150013 151610 99.48 1524 0.18
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1963
52
Coat of arms of Potsdam.svg
პოტსდამი
139794 129324 147583 187.27 788 0.82
Brandenburg Wappen.svg
ბრანდენბურგი
1939
53
DEU Paderborn COA.svg
პადერბორნი
120680 139084 143769 179.38 801 0.56
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1975
54
Wappen Heidelberg.svg
ჰაიდელბერგი
136796 140259 142993 108.83 1314 0.32
Grosses Landeswappen Baden-Wuerttemberg.png
ბადენ-ვიურტემბერგი
1946
55
Wappen Darmstadt.png
დარმშტადტი
138920 138242 140562 122.23 1150 0.28
Coat of arms of Hesse.svg
ჰესენი
1937
56
Wappen von Wuerzburg.svg
ვიურცბურგი
127777 127966 133906 87.55 1529 0.77
Coat of arms of Bavaria.svg
ბავარია
1932
57
Wappen Regensburg.svg
რეგენსბურგი
121691 125676 129859 80.76 1608 0.55
Coat of arms of Bavaria.svg
ბავარია
1940
58
Stadtwappen Goettingen.PNG
გიოტინგენი
121831 124132 121884 117.26 1039 -0.30
Coat of arms of Lower Saxony.svg
ქვემო საქსონია
1964
59
Recklinghausen Wappen.jpg
რეკლინგჰაუზენი
125060 124785 121827 66.42 1834 -0.40
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1949
60
Wappen Heilbronn.svg
ჰაილბრონი
115843 119305 121613 99.88 1218 0.32
Grosses Landeswappen Baden-Wuerttemberg.png
ბადენ-ვიურტემბერგი
1970
61
Wappen Ingolstadt alt.svg
ინგოლშტადტი
105489 115722 121314 133.35 910 0.81
Coat of arms of Bavaria.svg
ბავარია
1989
62
Wappen Wolfsburg.svg
ვოლფსბურგი
128510 121805 121199 204.01 594 -0.08
Coat of arms of Lower Saxony.svg
ქვემო საქსონია
1972
63
Coat of arms of Ulm.svg
ულმი
110529 117233 120625 118.69 1016 0.48
Grosses Landeswappen Baden-Wuerttemberg.png
ბადენ-ვიურტემბერგი
1980
64
Wappen Offenbach am Main.svg
მაინის ოფენბახი
114992 117535 119430 44.90 2660 0.27
Coat of arms of Hesse.svg
ჰესენი
1954
65
DEU Bottrop COA.svg
ბოტროპი
118936 120611 119356 100.61 1186 -0.17
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1953
66
Wappen Pforzheim.svg
პფორცჰეიმი
112944 117156 119021 98.03 1214 0.27
Grosses Landeswappen Baden-Wuerttemberg.png
ბადენ-ვიურტემბერგი
1975
67
Wappen Bremerhaven.svg
ბრემერჰავენი
130446 120822 116615 77.68 1501 -0.58
Bremen Wappen(Mittel).svg
ბრემენი
1939
68
DEU Remscheid COA.svg
რემშაიდი
123155 119287 115864 74.60 1553 -0.48
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1929
69
Wappen Fürth.svg
ფიურტი
103362 110477 113422 63.35 1790 0.44
Coat of arms of Bavaria.svg
ბავარია
1950
70
Wappen Stadt Reutlingen.png
როიტლინგენი
103687 110650 112252 87.06 1289 0.24
Grosses Landeswappen Baden-Wuerttemberg.png
ბადენ-ვიურტემბერგი
1988
71
Coat of arms of Salzgitter.svg
ზალცგიტერი
114355 112302 107726 223.91 481 -0.68
Coat of arms of Lower Saxony.svg
ქვემო საქსონია
1942
72
DEU Moers COA.svg
მოერსი
104595 107062 107547 67.75 1587 0.08
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1987
73
Wappen Koblenz.svg
კობლენცი
108733 107950 106501 105.02 1014 -0.22
Coat of arms of Rhineland-Palatinate.svg
რაინლანდ-პფალცი
1962
74
Wappen Siegen.svg
ზიგენი
109174 108476 106293 114.67 927 -0.34
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1975
75
DEU Bergisch Gladbach COA.png
ბერგიშ-გლადბახი
104037 105693 105761 83.12 1272 0.01
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1975
76
Wappen Cottbus.png
კოტბუსი
125891 108491 105309 164.28 641 -1.22
Brandenburg Wappen.svg
ბრანდენბურგი
1976
77
Wappen Gera.png
გერა
129037 112835 103948 151.93 684 -1.31
Coat of arms of Thuringia.svg
თიურინგია
1959
78
Wappen der Stadt Trier.png
ტრირი
97835 99410 103518* 117.14 884 0.59
Coat of arms of Rhineland-Palatinate.svg
რაინლანდ-პფალცი
1969
79
Erlangen.jpg
ერლანგენი
102440 100778 103197 76.85 1343 0.40
Coat of arms of Bavaria.svg
ბავარია
1974
80
Wappen Hildesheim.png
ჰილდესჰაიმი
105291 103909 102575 92.57 1108 -0.21
Coat of arms of Lower Saxony.svg
ქვემო საქსონია
1974
81
Wappen Jena.png
იენა
102518 99893 102532 114.48 896 0.44
Coat of arms of Thuringia.svg
თიურინგია
1975
82
DEU Witten COA.svg
ვიტენი
105403 103196 100793 72.37 1393 -0.39
Coat of arms of North Rhine-Westfalia.svg
ჩრდილოეთი რაინ-ვესტფალია
1975

* 2006 მოსახლეობა


ლიტერატურა[რედაქტირება]

  • Kaiserliches Statistisches Amt (Hrsg.): Statistisches Jahrbuch für das Deutsche Reich, 1880-1918
  • Statistisches Reichsamt (Hrsg.): Statistisches Jahrbuch für das Deutsche Reich, 1919-1941/42
  • Deutscher Städtetag (Hrsg.): Statistisches Jahrbuch Deutscher Gemeinden, 1890 ff.
  • Statistisches Bundesamt (Hrsg.): Statistisches Jahrbuch für die Bundesrepublik Deutschland, 1952 ff.
  • Staatliche Zentralverwaltung für Statistik (Hrsg.): Statistisches Jahrbuch der Deutschen Demokratischen Republik, 1955-1989

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება]

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება]