ნორვეგიის კონსორტების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search
ნორვეგიის ამჟამინდელი დედოფალ კონსორტ სონია ჰარალდსენის სამეფო გერბი

ნორვეგიის კონსორტების სიაში წარმოდგენილია იმ ადამიანების სია, რომლებიც დაქორწინებულნი იყვნენ ნორვეგიის მონარქებზე. მსგავსად საფრანგეთისა, ნორვეგიის ისტორიაშიც ყველა კონსორტი ქალი იყო. აღსანიშნავია, რომ კალმარის უნიის (1397-1523) პერიოდში, ნორვეგიას, შვედეთსა და დანიას საერთო კონსორტები ჰყავდათ, მისი დაშლის თანავე კი შეიქმნა დანია-ნორვეგიის თანამეგობრობა, სადაც აშკარა უპირატესობას დანია ფლობდა. ამრიგად, 1523-1818 წლებში ნორვეგიასა და დანიას საერთო კონსორტები ჰყავდათ, რის შემდეგაც ნორვეგია დაუყოვნებლივ მიიერთა შვედეთმა. ამრიგად, 1818-1905 წლებში უკვე ნორვეგიასა და შვედეთს ჰყავდათ საერთო კონსორტები, რაც საბოლოოდ 1905 წელს ნორვეგიის დამოუკიდებლობის აღდგენით დასრულდა. დღეისათვის ნორვეგიის დედოფალ-კონსორტია სონია ჰარალდსენი.

ფაირჰეარების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Harald Haarfagres saga - Gyda 1 - C. Krohg.jpg გიდა

ჰორდალანდელი

ეირიკ

ჰორდალანდელი

? 872 930

(ქმრის

გადადგომა)

? ჰარალდ I
Olav Tryggvasons saga-Gunnhild-C. Krohg.jpg გუნჰილდა

დანიელი

გორმი,

დანიის მეფე

(კნიტლინგები)

910 922 931 934

(ქმრის

ჩამოგდება)

970 ერიკ I

კნიტლინგების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Runestone Sdr Vissing II.jpg ტოვე მცივოი ? 970 976 985/6

(ქმრის გარდაცვალება)

? ჰარალდ

ლურჯკბილა

უდინასტიოდ[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Olaf offers thyri angelica.jpg ტირა

დანიელი

ჰარალდი,

დანიის მეფე

(კნიტლინგები)

? 988 9 სექტემბერი, 1000

(ქმრის გარდაცვალება)

18 სექტემბერი,

1000

ოლაფ I

კნიტლინგების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
გუნჰილდა

ვენდენი

ბურისლავ

ვენდენი

? ? ? ? ? სვენ I
Świętosława of Poland.jpg სვიატოსლავა

პოლონელი

მიეცკო I,

პოლონეთის

მეფე

(პიასტები)

955 978 990

(ქმრის გარდაცვალება)

2 თებერვალი,

1014

ოლაფის დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Astrid olofsdatter-taler.jpg ასტრიდ

ოლოფსდოტერი

ოლოფ

სკოტონუნგი

? თებერვალი, 1019 1028 1035 ოლაფ II

კნიტლინგების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა ქორწინება მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
EmmaNormanská.jpg ემა ნორმანდიელი რიშარდ I,

ნორმანდიის

ჰერცოგი

985 ივლისი, 1017 1028 12 ნოემბერი,

1035

(ქმრის გარდაცვალება)

6 მარტი, 1052 კნუდ II

ჰარდრადას დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Elisiv of Kiev.jpg ელიზავეტა

კიეველი

იაროსლავ I,

კიევის დიდი

მთავარი

(რიურიკოვიჩები)

1025 1043 25 ოქტომბერი,

1047

25 სექტემბერი, 1066

(ქმრის გარდაცვალება)

1067 ჰარალდ III
ინგრიდ

დანიელი

სვენ II,

დანიის მეფე

(ესტრიდსენები)

? 1067 1093

(ქმრის გარდაცვალება)

? ოლაფ III
მარგარეტ

ფრედკულა

შვედი

ინგე I,

შვედეთის მეფე

(შტენკილები)

1080 1101 აგვისტო, 1103

(ქმრის გარდაცვალება)

1130 მაგნუს III
ინგებორგ

გატორმსდატერი

გატორმ

ტორესონი

? ? აგვისტო, 1103 29 აგვისტო, 1123

(ქმრის გარდაცვალება)

? ეისტეინ I
მალმფრედა

კიეველი

მცისლავ I,

კიევის დიდი

მთავარი

(რიურიკოვიჩები)

1105 1116 26 მარტი, 1130

(ქმრის გარდაცვალება)

1137 სიგურდ I
კრისტინა

დანიელი

კნუდ ლავარდი

(ესტრიდსენები)

1118 1132 1133 მაგნუს IV

გილეს დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
ინგრიდ

შვედი

რაგნვალდ

შვედი

(შტენკილები)

1100 1134 1136

(ქმრის გარდაცვალება)

1161 ჰარალდ IV
რაგნა

ნიკოლასდატერი

ნიკოლას

მაასე

? ? 1142 1157 ეისტეინ II

ჰარდრადას დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
ასტრიდ

ბიორნსდოტერი

ბიორნ

ბირდასვენდი

? ? 4 თებერვალი,

1161

1176 მაგნუს V

შვერის დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
მარგარეტ

შვედი

ერიკ IX,

შვედეთის მეფე

? 1189 9 მარტი, 1202

(ქმრის გარდაცვალება)

1209 შვერი
HaakonMargreteHaakon268.jpg მარგრეტე

სკულესდატერი

სკულე

ბაარდსონი

1208 25 მაისი, 1225 15 დეკემბერი, 1263

(ქმრის გარდაცვალება)

1270 ჰააკონ IV
რიკისა

ბიელბო

ბირგერ

მანუსსონი

1237 1251 5 მაისი, 1257

(ქმრის გარდაცვალება)

1288 ჰააკონ

უმცროსი

ინგებორგ

დანიელი

ერიკ IV,

დანიის მეფე

(ესტრიდსენები)

1244 11 სექტემბერი,

1261

13 დეკემბერი,

1263

9 მაისი, 1280

(ქმრის გარდაცვალება)

1287 მაგნუს VI
მარგარეტ

შოტლანდიელი

ალექსანდრე III,

შოტლანდიის

მეფე

(დანკელდები)

28 თებერვალი,

1261

1281 9 აპრილი, 1283 ერიკ II
იზაბელ ბრიუსი რობერტი,

ანანდალის

ერლი

1272 1293 15 ივლისი, 1299

(ქმრის გარდაცვალება)

1358
ეფემია

რიუგენი

გიუნტერი,

არნშტეინის

გრაფი

1270 გაზაფხული,

1299

15 ივლისი,

1299

1312 ჰააკონ V

ბიელბოს დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Blanka Namur.jpg ბლანკა

ნემურელი

ჟან I, ნემურის

მარკიზი

(დამპიერები)

1320 ოქტომბრის ბოლო, 1335 1363 მაგნუს IV
Margaret of Denmark, Norway & Sweden (1389) effigy 2010 (2).jpg მარგარიტა დანიელი ვალდემარ IV,

დანიის მეფე

(ესტრიდზენები)

გაზაფხული

1353

9 აპრილი 1363

(ქმრის თანამმართველი)

15 თებერვალი, 1364

(ქმრის ჩამოგდება)

28 ოქტომბერი, 1412 ჰააკონ IV

პომერანიული დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Philippa of England-Herman Wilhelm Bissen2.jpg ფილიპა

ინგლისელი

ჰენრი IV,

ინგლისის მეფე

(ლანკასტერები)

4 ივნისი, 1394 26 ოქტომბერი, 1406 7 იანვარი, 1430 ერიკ III

ვიტელსბახების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Dorothy of Denmark, Norway & Sweden (1445) 1440s.jpg დოროთეა

ბრანდენბურგელი

იოჰანი,

ბრანდენბურგის

მარკგრაფი

(ჰოენცოლერნები)

1430/31 12 სექტემბერი, 1445 6 იანვარი, 1448

(ქმრის გარდაცვალება)

10 ნოემბერი, 1495 კრისტოფერ

ბავარიელი

ბონდეს დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
ბეატრიზ

ბავარიელი

ლუდვიგ IV,

საღვთო რომის იმპერატორი

(ვიტელსბახები)

1344 17 ოქტომბერი, 1356 20 ივნისი, 1359

(ქმრის გარდაცვალება)

25 დეკემბერი, 1359 ერიკ XII

ოლდენბურგების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Dorothy of Denmark, Norway & Sweden (1445) 1440s.jpg დოროთეა

ბრანდენბურგელი

იოჰანი,

ბრანდენბურგის

მარკგრაფი

(ჰოენცოლერნები)

1430/31 28 ოქტომბერი,

1449

21 მაისი, 1481

(ქმრის გარდაცვალება)

10 ნოემბერი 1495 კრისტიან I
1462 Christine.jpg კრისტინა

საქსონიელი

ერნესტი,

საქსონიის

კურფიურსტი

(ვეტინები)

25 დეკემბერი,

1461

6 სექტემბერი,

1478

6 ოქტომბერი,

1497

20 თებერვალი, 1513

(ქმრის გარდაცვალება)

8 დეკემბერი,

1521

იოჰან II
Gent STAM Isabella van Habsburg (1501-1526) 12-10-2010 11-47-03.JPG იზაბელა

ავსტრიელი

ფილიპე I,

ესპანეთის მეფე

(ჰაბსბურგები)

18 ივლისი,

1501

12 აგვისტო,

1515

20 იანვარი, 1523

(ქმრის ჩამოგდება)

19 იანვარი,

1526

კრისტიან II
Dronning-Sophie.jpg სოფია

პომერანიელი

ბოგისლავ X,

პომერანიის

ჰერცოგი

1498 9 ოქტომბერი,

1518

13 აპრილი,

1523

10 აპრილი, 1533

(ქმრის გარდაცვალება)

13 მაისი,

1568

ფრედერიკ I
უმეფობის ხანა (1533-1534)
Dronning-Dorothea.jpg დოროთეა

საქსენ-ლაუენბუგელი

მაგნუს I,

საქსენ-

ლაუენბურგის

ჰერცოგი

(ვეტინები)

9 ივლისი,

1511

29 ოქტომბერი,

1525

4 ივლისი,

1534

1 იანვარი, 1559

(ქმრის გარდაცვალება)

7 ოქტომბერი,

1571

კრისტიან III
Sophiemecklenburgdenmark.jpg სოფია

მეკლენბურგ-

გიუსტროველი

ულრიხ III,

მეკლენბურგ-

გიუშტროვის

ჰერცოგი

4 სექტემბერი,

1557

20 ივლისი, 1572 4 აპრილი, 1588

(ქმრის გარდაცვალება)

14 ოქტომბერი,

1631

ფრედერიკ II
Anna Katarzyna Hohenzollern.jpg ანა კათარინა

ბრანდენბურგელი

იოაკიმ III,

ბრანდენბურგის

კურფიურსტი

(ჰოენცოლერნები)

26 ივნისი,

1575

27 ნოემბერი, 1597 8 აპრილი, 1612 კრისტიან IV
Sophieamaliedenmark.jpg სოფია ამალია

ბრაუნშვაიგ-

ლიუნებურგელი

გეორგი,

ბრაუნშვაიგ-

ლიუნებურგის

ჰერცოგი

24 მარტი,

1628

1 ოქტომბერი,

1643

28 თებერვალი,

1648

9 თებერვალი, 1670

(ქმრის გარდაცვალება)

20 თებერვალი,

1685

ფრედერიკ III
CharlotteAmalie02.jpg შარლოტა ამალია

ჰესენ-კასელელი

ვილჰელმ IV,

ჰესენ-კასელის

ლანდგრაფი

27 აპრილი,

1650

25 ივნისი,

1667

9 თებერვალი,

1670

25 აგვისტო, 1699

(ქმრის გარდაცვალება)

27 მარტი,

1714

კრისტიან V
Louisemecklenburgdenmark.jpg ლუიზა

მეკლენბურგ-გიუსტროველი

გუსტავ ადოლფი,

მეკლენბურგ-

გიუშტროვის

ჰერცოგი

28 აგვისტო,

1667

5 დეკემბერი,

1695

25 აგვისტო,

1699

15 მარტი, 1721 ფრედერიკ IV
Annasophiereventlow.jpg ანა სოფია

რევენტლოვი

კონრადი,

რევენტლოვის

გრაფი

16 აპრილი,

1693

4 აპრილი, 1721 12 ოქტომბერი, 1730

(ქმრის გარდაცვალება)

7 იანვარი,

1743

SophieMagdalenevonBrandenburg-Kulmbach01.jpg სოფია მაგდალენა

ბრანდენბურგ-

კულმბახელი

კრისტიანი,

ბრანდენბურგ-კულმბახის

ლანდგრაფი

(ჰოენცოლერნები)

28 ნოემბერი,

1700

7 აგვისტო,

1721

12 ოქტომბერი,

1730

6 აგვისტო, 1746

(ქმრის გარდაცვალება)

27 მაისი,

1770

კრისტიან VI
1724Louise 2.jpg ლუიზა ბრიტანელი ჯორჯ II,

დიდი ბრიტანეთის მეფე (ჰანოვერები)

7 დეკემბერი,

1724

11 დეკემბერი,

1743

6 აგვისტო,

1746

19 დეკემბერი, 1751 ფრედერიკ V
Julianemariedenmark.jpg იულიანა მარია

ბრაუნშვაიგ-ვოლფენბიუტელი

ფერდინანდ II,

ბრაუნშვაიგ-

ვოლფენბიუტელის

ჰერცოგი

4 სექტემბერი,

1729

8 ივლისი, 1752 13 იანვარი, 1766

(ქმრის გარდაცვალება)

10 ოქტომბერი,

1796

Caroline-Mathildeofwales denmark.jpg კაროლინა

მატილდა

ბრიტანელი

ფრედერიკი,

უელსის პრინცი

(ჰანოვერები)

11 ივლისი,

1751

8 ნოემბერი, 1766 10 მაისი, 1775 კრისტიან VII
Mariesophie of hesse kassel queen of denmark.jpg მარია სოფია

ჰესენ-კასელელი

კარლი,

ჰესენ-კასელის

ლანდგრაფი

28 ოქტომბერი,

1767

31 ივლისი,

1790

31 მარტი,

1808

14 იანვარი,

1814

(ქმარმა დაკარგა

ნორვეგიის ტახტი)

21 მარტი,

1852

ფრედერიკ VI

ჰოლშტაინ-გოტორპელთა დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Roslin Alexander - Hedvig Elisabeth Charlotta av Holstein-Gottorp2.jpg ჰედვიგ ელიზაბეთ

შარლოტა

ჰოლშტაინ-გოტორპელი

ფრიდრიხ ავგუსტ I,

ოლდენბურგის

ჰერცოგი

(ჰოლშტაინ- გოტორპელები)

22 მარტი,

1759

7 ივლისი,

1774

6 ივნისი,

1809

5 თებერვალი, 1818

(ქმრის გარდაცვალება)

20 ივნისი,

1818

კარლ II

ბერნადოტების დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Queen desideria by locati-2.jpeg დეზიდერია კლარი ფრანსუა

კლარი

8 ნოემბერი,

1777

17 აგვისტო,

1798

5 თებერვალი,

1818

8 მარტი, 1844

(ქმრის გარდაცვალება)

17 დეკემბერი,

1860

კარლ III
Josephine of Sweden & Norway c 1835 by Fredric Westin.jpg ჟოზეფინ დე ბოარნე ევგენი,

ფრანკფურტის

დიდი ჰერცოგი

(ბოარნეები)

14 მარტი,

1807

19 ივნისი,

1823

8 მარტი,

1844

8 ივლისი, 1859

(ქმრის გარდაცვალება)

7 ივნისი,

1876

ოსკარ I
Louise de Suède et de Norvège.jpg ლუიზა ნიდერლანდელი ფრიდრიხი,

ნიდერლანდების

პრინცი

(ორანჟ-

ნასაუელები)

5 აგვისტო,

1828

19 ივნისი,

1850

8 ივლისი,

1859

30 მარტი, 1871 კარლ IV
Sofia of Sweden (1857) c 1872 (2).jpg სოფია ნასაუელი ვილჰელმი,

ნასაუს ჰერცოგი

(ნასაუ-

ვეილბურგები)

9 ივლისი,

1836

6 ივნისი,

1857

18 სექტემბერი,

1872

26 ოქტომბერი,

1905

(ქმარმა დაკარგა

ნორვეგიის

ტახტი)

30 დეკემბერი,

1913

ოსკარ II

შლეზვიგ-ჰოლშტაინ-სონდერბურგ-გლიუქსბურგთა დინასტია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სურათი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Alexandra of Denmark Enhanced.jpg მაუდ

უელსელი

ედუარდ VII,

დიდი ბრიტანეთის

მეფე

(უინძორები)

26 ნოემბერი,

1869

22 ივლისი,

1896

18 ნოემბერი,

1905

20 ნოემბერი, 1938 ჰააკონ VII
Sonja of Norway-Agencia Brasil.jpg სონია

ჰარალდსენი

კარლ ავგუსტ

ჰარალდსენი

4 ივლისი,

1937

29 აგვისტო,

1968

17 იანვარი,

1991

დღემდე ცოცხალია ჰარალდ V

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ლიტერატურა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • Jean-Charles Volkmann, Généalogies des Rois et des Princes d'Europe, éditions Gisserot.