არაღიარებული ქვეყნების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

██ არაღიარებული არც ერთი ქვეყნის მიერ

██ აღიარებული მხოლოდ გაეროს არა-წევრი ქვეყნევის მიერ

██ გაეროს არა-წევრი, აღიარებული მინიმუმ ერთი წევრის მიერ

██ გაეროს წევრი, არ აღიარებული მინიმუმ ერთი წევრი ქვეყნის მიერ

რამდენიმე გეოპოლიტიკურ ერთეულს მსოფლიოში არა აქვს საერთაშორისო აღიარება, თუმცა ისინი დე ფაქტო დამოუკიდებელი მმართველობის ერთეულები ან სახელმწიფოები არიან.

მათი უმრავლესობა არის სუბნაციონალური რეგიონი საკუთარი ეთნო-ნაციონალური თვითმყოფადობით, რომლებიც ჩამოსცილდნენ (გამოეყვნენ) მათ ძირ/მშობელ ქვეყანას და ამგვარად მათ სეპარატისტულ სახელმწიფოებსაც უწოდებენ.

არც ერთი ქვეყნის მიერ აღიარებული დე ფაქტო ქვეყნები[რედაქტირება]

ნაწილობრივ ცნობილი სახელმწიფოები დე ფაქტო კონტროლით საკუთარ ტერიტორიაზე[რედაქტირება]

გაეროს წევრი ქვეყნები, რომლებიც მხოლოდ ნაწილობრივ არიან ცნობილი გაეროს სხვა წევრი ქვეყნების მიერ აქ მოყვანილი არ არის (მაგ. 39 ქვეყანა არ ცნობს ისრაელს როგორც სახელმწიფოს).

მხოლოდ გაეროს არა წევრი ქვეყნების მიერ აღიარებული გაეროს არა წევრი დე ფაქტო ქვეყნები[რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება]

  1. BBC Country Profiles: Regions and territories: Somaliland. Retrieved 2009-09-14.
  2. (რუსული) Вице-спикер парламента Абхазии: Выборы в НКР соответствуют всем международным стандартам: "Абхазия, Южная Осетия, НКР и Приднестровье уже давно признали независимость друг друга и очень тесно сотрудничают между собой", - сказал вице-спикер парламента Абхазии. ... "...Абхазия признала независимость Нагорно-Карабахской Республики..." - сказал он." English language translation from Microsoft Translator
  3. "South Ossetia opens embassy in Abkhazia" The Tiraspol Times
  4. Government of Tuvalu. (20 September 2011)On the establishment of diplomatic relations between Republic of Abkhazia and Tuvalu. Ministry of Foreign Affairs. წაკითხვის თარიღი: 2011-09-24.
  5. Government of Vanuatu. (17 June 2011)Vanuatu’s recognition to the Republic of Abkhazia. წაკითხვის თარიღი: 2011-09-24.
  6. Vanuatu's initial recognition was invalidated after the Sato Kilman government was annulled by the Supreme Court. Kilman was subsequently re-elected and its recognition was re-confirmed by its Foreign Minister in July 2011: Natapei withdraws recognition of Abkhazia, Vanuatu Daily Post, June 19, 2011
  7. Vanuatu official denies Abkhazia recognition, Solomon Star newspaper, 06 JUNE 2011
  8. Transparency International Vanuatu press release on recognition of Abkhazia, 08 August 2011
  9. Vanuatu annuls recognition of Abkhazia - report“, Radio New Zealand International, 19 June 2011. წაკითხვის თარიღი: 15 October 2011. 
  10. Kosovo MPs proclaim independence“, BBC News, 2008-02-17. წაკითხვის თარიღი: 2008-02-28. 
  11. Kosovo (PDF). წაკითხვის თარიღი: 2010-06-25.
  12. UN General Assembly Resolution 3237. Thejerusalemfund.org. წაკითხვის თარიღი: 2010-12-05.
  13. UN observers: Non-member States and Entities
  14. Official website of the Palestinian National Authority.
  15. Venezuela Pledges Support for Palestinian Statehood during Abbas Visit, November 2009.
  16. "Costa Rica Recognizes 'Palestine'", The Journal of Turkish Weekly 26 February 2008 Retrieved 2011-02-07
  17. South African Representative Office to the Palestinian National Authority. Sarep.org. წაკითხვის თარიღი: 2010-06-25.
  18. Embassy of the State of Palestine to the Republic of Uzbekistan, Central Asia and Azerbaijan. Palestineuzbek.com. წაკითხვის თარიღი: 2010-06-25.
  19. Embassies of Palestine. Webgaza.net. წაკითხვის თარიღი: 2010-06-25.
  20. Embassy of the State of Palestine in Bratislava. Palestine.sk. წაკითხვის თარიღი: 2010-06-25.
  21. Sahrawi Arab Democratic Republic. (1976-02-27)Sahrawi Arab Democratic Republic. Western Sahara Online. წაკითხვის თარიღი: 2008-02-28.
  22. Taiwan cuts ties with Costa Rica over recognition for China
  23. Bush III, Richard C. "The Role of the United States in Taiwan-PRC Relations", Taiwan: Beyond the Economic Miracle M.E. Sharpe, Inc. ISBN 0-87332-879-5 p. 358 Online version available at Google Books
  24. Security Council resolution 220 (1966) on Cyprus. Un.int. წაკითხვის თარიღი: 2010-06-25.
  25. BBC Country Profiles: Regions and territories: Nagorno-Karabakh. Retrieved 2009-09-14.
  26. (რუსული) Transnistria wants to join Russia (translated title), September 2008.
  27. (რუსული) Moldova, September 2008.
  28. In detail: The foreign policy of Pridnestrovie. Pridnestrovie.net. წაკითხვის თარიღი: 2010-06-25.
  29. Abkhazia: Ten Years On. BBC 2 (2001). წაკითხვის თარიღი: 2008-06-16.