ინდონეზიის ეროვნული პარკების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

სტატიაში მოცემულია ინდონეზიის ეროვნული პარკების სია.[1] ქვეყანაში არსებული 50 ეროვნული პარკიდან 6 იუნესკოს მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლთა სიაშია შესული, 6 ბიოსფერულ ნაკრძალთა მსოფლიო ქსელში, 3 მათგანი კი ჭარბტენიანი ტერიტორიაა და რამსარის კონვენციით მინიჭებული აქვს საერთაშორისო მნიშნელობა. 9 პარკი საზღვაოა.

ინდონეზიის ეროვნულ პარკთა პირველი ჯგუფი 1980 წელს შეიქმნა.[2] ეს რიცხვი გამუდმებით იზრდება და 2003 წელს 41 შეადგინა. 2004 წელს მოხდა მნიშვნელოვანი გაფართოება და შეიქმნა კიდევ 9 პარკი, შედეგად, მათმა საერთო რიცხვმა 50–ს მიაღწია.[3]

იავა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი წელი ფართობი საზღვაო არეალი საერთაშორისო სტატუსი
კმ²   მი²
ალას-პურვო 1992 434 168
ბალურანი 1980 250 96
ბრომო-ტენგერ-სემერუ 1983 503 194
გუნუნგ-ჩიერმაი 2004 155 60
გუნუნგ-გედე-პანგრანგო 1980 150 58 ბიოსფერულ ნაკრძალთა მსოფლიო ქსელი
გუნუნგ-ჰალიმუნი 1992 400 150
გუნუნგ-მერაპი 2004 64 25
გუნუნგ-მერაბუ 2004 57 21
კარიმუნჯავა 1986 1,116 431 უმეტესი
კეპულაუან-სერიბუ 1982 1,080 420 უმეტესი
მერუ-ბეტირი 1982 580 224
უჯუნგ-კულონი 1992 1,206 466 443 კმ² მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლი[4]


კალიმანტანი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი წელი ფართობი საზღვაო არეალი საერთაშორისო სტატუსი
კმ²   მი²
ბეტუნგ-კერიჰუნი 1995 8,000 3,100 შეთავაზებულია მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლად[5]
ბუკიტ-ბაკა-ბუკიტ-რაია 1992 1,811 699
დანაუ-სენტარუმი 1999 1,320 510 რამსარის ძეგლი
გუნუნგ-პალუნგი 1990 900 350
კაიან-მენტარანგი 1996 13,605 5,252
კუტაი 1982 1,986 767
საბანგაუ 2004 5,687 2,196
ტანჯუნგ-პუტინგი 1982 4,150 1,370 ბიოსფერულ ნაკრძალთა მსოფლიო ქსელი

მცირე ზონდის კუნძულები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი Year ფართობი საზღვაო არეალი საერთაშორისო სტატუსი
კმ²   მი²
ბალი-ბარატი 1995 190 73
გუნგუნგ-რინჯანი 1990 413 159
კელიმუტუ 1992 50 20
კომოდო 1980 1,817 701 66% მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლი;[6]
ბიოსფერულ ნაკრძალთა მსოფლიო ქსელი
ლაივანგი-ვანგამეტი 1998 470 180
მანუპე-ტანაჰ-დარუ 1998 880 340

მალუკუ და პაპუა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი წელი ფართობი საზღვაო არეალი საერთაშორისო სტატუსი
კმ²   მი²
აკეტაჯავე-ლოლობატა 2004 1,673 646
ლორენცი 1997 25,050 9,670 მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლი[7]
მანუსელა 1982 1,890 729
ტელუკ-ჩენდერვასიჰი 2002 14,535 5,611 90%
ვასური 1990 4,138 1598 რამსარის ძეგლი

სულავესი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი წელი ფართობი საზღვაო არეალი საერთაშორისო სტატუსი
კმ²   მი²
ბანტიმურუნგ-ბულუსარაუნგი 2004 480 185
ბოგანი-ნანი-ვარტაბონე 1991 2,871 1,108
ბუნაკენი 1991 890 305 97% შეთავაზებულია მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლად [8]
კეპულუან-ტოგეანი[9] 2004 3,620 1,400 700 km²
ლორე-ლინდუ 1982 2,290 884 ბიოსფერულ ნაკრძალთა მსოფლიო ქსელი
რავა-აოპა-ვატუმოჰაი 1989 1,052 406
ტაკა-ბონე-რატე 2001 5,308 2,049 most შეთავაზებულია მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლად[10]
ვაკატობი 2002 13,900 5,370 most შეთავაზებულია მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლად[11]

სუმატრა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სახელი წელი ფართობი საზღვაო არეალი საერთაშორისო სტატუსი
კმ²   მი²
ბატანგ-გადისი[12] 2004 1,080 417
ბერბაკი 1992 1,627 628 რამსარის ძეგლი
ბუკიტ-ბარისან-სელატანი 1999 3,650 1410 მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლი [13]
ბუკიტ-დუაბელასი 2000 605 233
ბუკიტ-ტიგაპულუჰი 1995 1,277 493
გუნუნგ-ლიოსერი 1980 7,927 3,061 მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლიe [13]
ბიოსფერულ ნაკრძალთა მსოფლიო ქსელი
კერინჩი-სებლატი 1999 13,750 5,310 მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლი [13]
სემბილანგი 2001 2,051 792
სიბერუტი 1992 1,905 735 ბიოსფერულ ნაკრძალთა მსოფლიო ქსელი
ტესო-ნილო[14] 2004 386 149
ვაი-კამბასი 1989 1,300 500


რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

Commons-logo.svg
ვიკისაწყობში? არის გვერდი თემაზე:

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. National Parks in Indonesia. წაკითხვის თარიღი: 2009-12-17.
  2. Indonesian Ministry of Forestry, Retrieved 2010-01-08
  3. WWF:Indonesia establishes 1.3 million hectares of Protected Areas, Retrieved 19 February 2010
  4. Ujung Kulon National Park. UNESCO. წაკითხვის თარიღი: 2007-09-30.
  5. Betung Kerihun National Park (Transborder Rainforest Heritage of Borneo). UNESCO. წაკითხვის თარიღი: 2007-10-03.
  6. Komodo National Park. UNESCO. წაკითხვის თარიღი: 2007-09-30.
  7. Lorentz National Park. UNESCO. წაკითხვის თარიღი: 2007-09-30.
  8. UNESCO tentative list, Retrieved 2009-09-28
  9. Rare Pride helps Togean Islands Establish National Park. წაკითხვის თარიღი: 2007-09-30.
  10. World Heritage Tentative List: Taka Bonerate National Park. UNESCO. წაკითხვის თარიღი: 6 April 2010.
  11. World Heritage Tentative List: Wakatobi National Park. UNESCO. წაკითხვის თარიღი: 6 April 2010.
  12. Indonesia Declares Batang Gadis ეროვნული პარკი. დაარქივებულია ორიგინალიდან - 2007-11-10. წაკითხვის თარიღი: 2007-09-29.
  13. 13.0 13.1 13.2 Tropical Rainforest Heritage of Sumatra. UNESCO. წაკითხვის თარიღი: 2007-09-30.
  14. Indonesia Declares Tesso Nilo National Park. წაკითხვის თარიღი: 2010-01-08.