საქართველოს არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის ძეგლების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

საქართველოს არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის ძეგლების სიაში წარმოდგენილია ის ძეგლები, რომლებიც საქართველოს კულტურისა დაძეგლთა დაცვის მინისტრის ან საქართველოს კულტურული მემკვიდრეობის დაცვის ეროვნული სააგენტოს გენერალური დირექტორის ბრძანების საფუძველზე, იუნესკოს კონცეფციის მიხედვით აღიარეს არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის ძეგლად.

არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის ძეგლები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]


ფოტო სახელწოდება სახეობა რეესტრში შეტანის თარიღი კატეგორია შენიშვნა
1 ქართული მრავალხმიანობა საშემსრულებლო ხელოვნება, საზოგადოებრივი გამოცდილება 17 ნოემბერი, 2011 2001 წელს შევიდა იუნესკოს არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის ხელთუქმნელი შედევრების ნუსხაში
2 Georgian Kvevri.jpg ქვევრი საზოგადოებრივი გამოცდილება, ხელოსნობის დარგები და ტექნოლოგია 17 ნოემბერი, 2011 ეროვნული ქვევრის დამზადების ტექნოლოგია
3 Georgian traditional kvevri jugs buried in a winery in Kakheti.jpg ქვევრის ღვინის დაყენების უძველესი ქართული ტრადიციული მეთოდი საზოგადოებრივი გამოცდილება, გარესამყაროსთან დაკავშირებული გამოცდილება, ხელოსნობის დარგები და ტექნოლოგია 27 მარტი, 2012 ეროვნული 2013 წლის 4 დეკემბერს შევიდა იუნესკოს არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის ძეგლების სიაში
4 Deda ena.jpg „დედაენა“ (ქართული საანბანე სახელმძღვანელოს შედგენის იაკობ გოგებაშვილისეული მეთოდი) საზოგადოებრივი გამოცდილება 25 მარტი, 2013 ეროვნული
5 Roger Pic. Danses de Géorgie. 1965. p.69.jpg ცეკვა ფერხული საშემსრულებლო ხელოვნება 25 მარტი, 2013 ეროვნული
6 USSR stamp dedicated to the Georgian improvised masqueraded folk theatre Berikaoba.jpg ბერიკაობა საშემსრულებლო ხელოვნება, საზოგადოებრივი გამოცდილება 25 მარტი, 2013
7 კახური მრავალჟამიერი საშემსრულებლო ხელოვნება, საზოგადოებრივი გამოცდილება 25 მარტი, 2013
8 ქალაქური მრავალჟამიერი საშემსრულებლო ხელოვნება, საზოგადოებრივი გამოცდილება 25 მარტი, 2013
9 საბავშვო ლიტერატურული ჟურნალის ტრადიცია - ჟურნალი „დილა“ ზეპირი ტრადიციები და გამოხატვის ფორმები, საზოგადოებრივი გამოცდილება 25 ნოემბერი, 2013
10 The Sukhishvili Georgian National Ballet - Khorumi.jpg ცეკვა „ხორუმი“ საშემსრულებლო ხელოვნება 25 ნოემბერი, 2013
11 Tenili cheese.jpg მესხური ყველი ტენილის დამზადების ტექნოლოგია საზოგადოებრივი გამოცდილება, გარესამყაროსთან დაკავშირებული გამოცდილება, ტრადიციული ხელსაქმე და ხელოსნობის დარგები 25 ნოემბერი, 2013
12 თეატრალური უნივერსიტეტის ყოველწლიური, სტუდენტად კურთხევის ტრადიცია - „გრიმის ცხების ცერემონიალი“ ზეპირი ტრადიციები და გამოხატვის ფორმები, საშემსრულებლო ხელოვნება, საზოგადოებრივი გამოცდილება 5 იანვარი, 2013
13 Tsiskari 1852.jpg ქართული პერიოდიკის უწყვეტი ტრადიცია - ლიტერატურული ჟურნალი „ცისკარი“ საზოგადოებრივი გამოცდილება 5 იანვარი, 2013
14 Lagidze water.jpg ლაღიძის წყლების ტექნოლოგია და კულტურა საზოგადოებრივი გამოცდილება, გარესამყაროსთან დაკავშირებული გამოცდილება 5 იანვარი, 2013
15 Ermakov. № 14664. Georgian wrestlers.jpg ქართული ჭიდაობა საზოგადოებრივი გამოცდილება 25 სექტემბერი, 2014 2018 წლის 29 ნოემბერს შევიდა იუნესკოს არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის ძეგლების სიაში
16 დამბალხაჭო.jpg უძველესი ფშაური საკვები პროდუქტი - „დამბალხაჭო“ და მისი დამზადების ტექნოლოგია და კულტურა საზოგადოებრივი გამოცდილება, გარესამყაროსთან დაკავშირებული გამოცდილება, ტრადიციული ხელსაქმე და ხელოსნობის დარგები 25 სექტემბერი, 2014
17 Jruchi MSS.jpg „ქართული ანბანის სამი უძველესი სახეობის ცოცხალი კულტურა“ ზეპირი ტრადიციები და გამოხატვის ფორმები, საზოგადოებრივი გამოცდილება 20 მარტი, 2015 ეროვნული 2016 წლის 30 ნოემბერს შევიდა იუნესკოს არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის ძეგლების სიაში
18 Chuniri,Tbilisi1.jpg სვანური ხალხური საკრავის ჭუნირის დამზადების ტრადიციული მეთოდი საზოგადოებრივი გამოცდილება, ტრადიციული ხელსაქმე და ხელოსნობის დარგები 20 მარტი, 2015
19 A man wearing a traditional Svan hat from Georgia.jpg სვანური ქუდის დამზადების ტექნოლოგია საზოგადოებრივი გამოცდილება, ტრადიციული ხელსაქმე და ხელოსნობის დარგები და ტექნოლოგია 20 მარტი, 2015
20 სვანური სამზარეულო – ფეტვიანი ხაჭაპურის დამზადების ტრადიციული მეთოდი საზოგადოებრივი გამოცდილება 20 მარტი, 2015
21 Kubdari.jpg სვანური სამზარეულო – კუბდარის დამზადების ტრადიციული მეთოდი საზოგადოებრივი გამოცდილება 20 მარტი, 2015
22 სვანური სამზარეულო – სვანური მარილის დამზადების ტრადიციული მეთოდი საზოგადოებრივი გამოცდილება 20 მარტი, 2015
23 სვანური სამზარეულო – თაშმჯაბის დამზადების ტრადიციული მეთოდი საზოგადოებრივი გამოცდილება 20 მარტი, 2015
24 1712 წელს დაბეჭდილი ვეფხისტყაოსნის თავფურცელი.jpg „ვეფხისტყაოსნის“ ზეპირად ცოდნის ტრადიცია საზოგადოებრივი გამოცდილება 7 ოქტომბერი, 2015
25 ზემო სვანეთში სამკურნალო-მინერალური, მჟავე წყლების: მუგვირი, არცხეელი, კახრლდ, ლეგაბ, სეტის, კვედილაშის და შდეგის მოხმარების წესი გარე სამყაროსთან დაკავშირებული გამოცდილება 15 ოქტომბერი, 2015
26 Changi,Tbilisi2.jpg "სვანური ხალხური საკრავის ჩანგის დამზადების ტრადიციული მეთოდი ხელოსნობის დარგები და ტექნოლოგია 15 ოქტომბერი, 2015
27 Lashkheti church door. ''Souanétie libre''. 1875.jpg ხეზე კვეთის ტრადიცია – ორნამენტი სვანურ ტრადიციულ საცხოვრისსა და საყოფაცხოვრებო დანიშნულების ნივთებში ხელოსნობის დარგები და ტექნოლოგია 15 ოქტომბერი, 2015
28 ქართული პერიოდიკის უწყვეტი ტრადიცია - ლიტერატურული ჟურნალი „განთიადი“ საზოგადოებრივი გამოცდილება 15 ოქტომბერი, 2015
29 Kakheti, Georgia — Churchkhela.jpg კახური ჩურჩხელის დამზადების ტექნოლოგია საზოგადოებრივი გამოცდილება 7 ნოემბერი, 2015
30 R. Gvelesiani. Kakhetian man with a jar. 1883.jpg კახური ქუდის დამზადების ტრადიციული მეთოდი ტრადიციული ხელსაქმე და ხელოსნობის დარგები 7 ნოემბერი, 2015
31 Shoti & Tone.jpg კახური პურის (დედას პური) დამზადების ტექნოლოგია საზოგადოებრივი გამოცდილება 7 ნოემბერი, 2015
32 მეთუნეობის უძველესი ტრადიცია ვარდისუბანში ხელოსნობის დარგები და ტექნოლოგია 7 ნოემბერი, 2015
33 ზარით დაკრძალვის სვანური რიტუალი ზეპირი ტრადიციები და გამოხატვის ფორმა, საშემსრულებლო ხელოვნება, საზოგადოებრივი გამოცდილება 16 მარტი, 2016
34 With Goshawk (Accipiter gentilis).jpg ბაზიერობა (დამჭერი მტაცებელი ფრინველით ანუ ბაზით ნადირობა) საზოგადოებრივი გამოცდილება, გარესამყაროსთან დაკავშირებული გამოცდილება 27 ოქტომბერი, 2016
35 Pirosmani. Feast of Three Noblemen.jpg ქართული ტრადიციული სუფრის/პურობის კულტურა (ქართული სუფრა) ზეპირი ტრადიცია და გამოხატვის ფორმა, საშემსრულებლო ხელოვნება, საზოგადოებრივი გამოცდილება, ხელოსნობის დარგები და ტექნოლოგია 29 მარტი, 2017
36 Georgian Folk Art Museum موزه هنرهای معاصر گرجستان در تفلیس 25.jpg ლურჯი სუფრის დამზადების ტრადიციული ტექნოლოგია და კულტურა საზოგადოებრივი გამოცდილება, ტრადიციული ხელსაქმე, ხელოსნობის დარგები და ტექნოლოგია 9 ივნისი, 2017
37 ქართული ხალხური სამედიცინო ცოდნა და მისი გამოყენების ტრადიციები საზოგადოებრივი გამოცდილება, ზეპირი ტრადიცია და გამოხატვის ფორმა, საშემსრულებლო ხელოვნება, გარესამყაროსთან დაკავშირებული გამოცდილება, ხელოსნობის დარგები და ტექნოლოგია 23 აგვისტო, 2017
38 Tbilisi israeli2007.jpg ქართულ-ებრაული 26 საუკუნოვანი უნიკალური ურთიერთობის ტრადიცია საზოგადოებრივი გამოცდილება 13 აპრილი, 2018
39 ცხავატური მეთუნეობა საზოგადოებრივი გამოცდილება, გარე სამყაროსთან დაკავშირებული გამოცდილება, ხელოსნობის დარგები და ტექნოლოგია 13 აპრილი, 2018
40 Tbilisi State Silk Museum.jpg ქართული აბრეშუმი საზოგადოებრივი გამოცდილება, გარე სამყაროსთან დაკავშირებული გამოცდილება, ხელოსნობის დარგები და ტექნოლოგია 12 ივნისი, 2018
41 „ქსნური ულამი“ — უსასყიდლო შრომითი ურთიერთდახმარების ტრადიცია საზოგადოებრივი გამოცდილება 10 აგვისტო, 2018
42 Georgian polo.JPG ქართული ხალხური ცხენოსნური თამაშობანი — ისინდი, ცხენბურთი, ყაბახი, მარულა საზოგადოებრივ გამოცდილება, ტრადიციული ხელოსნობის დარგები, გარე სამყაროსთან დაკავშირებული გამოცდილება 31 აგვისტო, 2018
43 ქართული ხორბლის კულტურა (ენდემური სახეობები და ადგილობრივი ჯიშები) საზოგადოებრივი გამოცდილება, გარესამყაროსთან დაკავშირებული გამოცდილება, ხელოსნობის დარგი და ტექნოლოგია 7 სექტემბერი, 2018
44 აფხაზური და მეგრული „აჯიკის“ დამზადების ტექნოლოგია საზოგადოებრივი გამოცდილება, გარესამყაროსთან დაკავშირებული გამოცდილება 21 ნოემბერი, 2018
45 Adjaruli Khachapuri, Restaurant Aragvi.jpg ხაჭაპურის ტრადიცია საქართველოში საზოგადოებრივი გამოცდილება, გარესამყაროსთან დაკავშირებული გამოცდილება 28 იანვარი, 2019
46 „ქალთა საბჭოს საქმიანობის ტრადიცია საქართველოში“ საზოგადოებრივი გამოცდილება 12 თებერვალი, 2019
47 Shukhuti Cemetery.jpg ლელობურთი საზოგადოებრივი გამოცდილება, გარესამყაროსთან დაკავშირებული გამოცდილება, ხელოსნობის დარგი და ტექნოლოგია 6 მარტი, 2019
48 ბორანოს მომზადების წესი და ტრადიცია საზოგადოებრივი გამოცდილება 6 მარტი, 2019
49 დანელიას ღვინის დამზადების ტრადიციული საგვარეულო ტექნოლოგია ზეპირი ტრადიციები და გამოხატვის ფორმები, საშემსრულებლო ხელოვნება, საზოგადოებრივი გამოცდილება, გარესამყაროსთან დაკავშირებული გამოცდილება 31 მაისი, 2019
50 მესტვირეობის ტრადიცია საქართველოში ზეპირი ტრადიციები და გამოხატვის ფორმები, საშემსრულებლო ხელოვნება, საზოგადოებრივი გამოცდილება, გარესამყაროსთან დაკავშირებული გამოცდილება 3 ოქტომბერი, 2019

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]