კასტილიის კონსორტთა სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
ნავიგაციაზე გადასვლა ძიებაზე გადასვლა

კასტილიის კონსორტთა სიაში წარმოდგენილია იმ ქალებისა და მამაკაცების სია, რომლებიც დაქორწინებულნი იყვნენ კასტილიის მონარქებზე. 932-1037 წლებში მათ გრაფინიების წოდება ჰქონდათ, 1037-1556 წლებში დედოფლის, 1556 წელს კი ესპანური სამეფოები ოფიციალურად გაერთიანდა და კასტილიის დედოფლის წოდებაც გაუქმდა.

გრაფინიები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
სანჩა

პამპლონელი

სანჩო I,

პამპლონის მეფე

(ხიმენესები)

? დაახლ. 932 დაახლ. 944

(ქმრის დამხობა)

დეკემბერი, 959 ფერნან

გონსალესი

გონტრონა

ნუნიესი

? ? ? ? ? ? ანსურ

ფერნანდესი

ურაკა

პამპლონელი

გარსია სანჩეს I,

პამპლონის მეფე

(ხიმენესები)

? 5 მაისი, 964 1 მარტი, 970

(ქმრის გარდაცვალება)

1008 ფერნან გონსალესი
ავა

რიბაგორსა

რაიმონდ II,

რიბაგორსის

გრაფი

(პალიარესები)

? ? 970-ის შემდეგ ? ? გარსია ფერნანდესი
ურაკა

გომესი

გომეს დიასი,

სალდანიის გრაფი

(გომესები)

? 995 1017

(ქმრის გარდაცვალება)

1039 სანჩო გარსია
Doña Sancha, reina de León (Museo del Prado).jpg სანჩა ლეონელი ალფონსო V,

ლეონის მეფე

(ასტურიელები)

1013 ნოემბერი/დეკემბერი, 1032 4 სექტემბერი, 1037

(დედოფალი გახდა)

27 ნოემბერი,

1067

ფერდინანდ I

დედოფლები და მეფე-კონსორტები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ხიმენესები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Doña Sancha, reina de León (Museo del Prado).jpg სანჩა

ლეონელი

ალფონსო V,

ლეონის მეფე

(ასტურიელები)

1013 ნოემბერი/

დეკემბერი, 1032

4 სექტემბერი,

1037

24 ივნისი, 1065

(ქმრის გარდაცვალება)

27 ნოემბერი,

1067

ფერდინანდ I
ალბერტა ? ? 26 მარტი, 1071 7 ოქტომბერი, 1072

(ქმრის გარდაცვალება)

? სანჩო II
Inês de Aquitânia.jpg აგნეს

აკვიტანიელი

გულიემ VIII,

აკვიტანიის

ჰერცოგი

(რამნულფილდები)

1059 1069 7 ოქტომბერი,

1072

22 მაისი, 1077

(განქორწინება)

1109 ალფონსო VI
Constança de Borgonha.jpg კონსტანცია

ბურგუნდიელი

რობერ I,

ბურგუნდიის

ჰერცოგი

(ბურგუნდიელები)

1045 მაისი, 1080 25 ოქტომბერი, 1093
ბერტა ? ? დეკემბერი, 1094 1099
ისაბელი ? ? 14 მაისი, 1100 1107
Beatriz d'Este.jpg ბეატრისი ? ? აპრილი/მაისი, 1108 1 ივლისი, 1109

(ქმრის გარდაცვალება)

?
Alifonso I d'Aragón.jpg ალფონსო I

არაგონელი

სანჩო რამირესი,

არაგონისა და

პამპლონის მეფე

(ხიმენესები)

1073 1109 1115

(განქორწინება)

7 სექტემბერი,

1134

ურაკა

ივრეები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
Berenguela of Barcelona.jpg ბერენგარია

ბარსელონელი

რამონ ბერენგარ III,

ბარსელონის გრაფი

(ბარსელონელები)

1116 ნოემბერი, 1128 31 იანვარი, 1149 ალფონსო VII
რიჩეზა

პოლონელი

ვლადისლავ II,

პოლონეთის მეფე

(პიასტები)

1130 დეკემბერი, 1152 21 აგვისტო, 1157

(ქმრის გარდაცვალება)

16 ივნისი, 1185
Branca de Navarra.jpg ბლანკა

ნავარელი

გარსია რამირესი,

ნავარის მეფე

(ხიმენესები)

1137 30 იანვარი, 1151 12 აგვისტო, 1156 სანჩო III
EleonoraAngl.jpg ელეონორა

ინგლისელი

ჰენრი II,

ინგლისის მეფე

(პლანტაგენეტები)

13 ოქტომბერი,

1162

სექტემბერი, 1177 5 ოქტომბერი, 1214

(ქმრის გარდაცვალება)

31 ოქტომბერი, 1214 ალფონსო VIII
D. Mafalda de Portugal, Rainha de Castela - The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png მაფალდა

პორტუგალიელი

სანშუ I,

პორტუგალიის მეფე

(ბურგუნდიელები)

1194 29 აგვისტო, 1215 1216

(განქორწინება)

1 მაისი, 1256 ენრიკე I
Alžběta Štaufská.png ბეატრის

შვაბიელი

ფილიპე,

შვაბიის მეფე

(ჰოენშტაუფენები)

მაისი, 1205 ნოემბერი, 1219 5 ნოემბერი, 1235 ფერდინანდ III
Jeanne de Ponthieu.jpg ჟანა დე

დამარტინი

სიმონი,

პონტიეს გრაფი

(დამარტინები)

1220 20 ნოემბერი, 1237 30 მაისი, 1252

(ქმრის გარდაცვალება)

16 მარტი, 1279
Violanta.jpg ვიოლანტე

არაგონელი

ხაიმე I,

არაგონის მეფე

(ბარსელონელები)

8 ივნისი,

1236

26 დეკემბერი,

1246

30 მაისი,

1252

4 აპრილი, 1284

(ქმრის გარდაცვალება)

1301 ალფონსო X
MariaDeMolina.png მარია დე

მოლინა

ალფონსო,

მოლინას სენიორი

(ანსკარიდები)

1264/1265 ივლისი,

1281/82

4 აპრილი,

1284

25 აპრილი, 1295

(ქმრის გარდაცვალება)

1 ივლისი, 1321 სანჩო IV
D. Constança de Portugal, Rainha Consorte de Castela - The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png კონსტანცა

პორტუგალიელი

დინიშ I,

პორტუგალიის მეფე

(ბურგუნდიელები)

3 იანვარი,

1290

23 იანვარი, 1302 7 სექტემბერი, 1312

(ქმრის გარდაცვალება)

18 ნოემბერი, 1313 ფერდინანდ IV
Joanna Manuel of Castile.jpg კონსტანცა

მანუელა დე

ვილენა

ხუან მანუელი,

ვილენას პრინცი

(ანსკარიდები)

1315/23 28 ნოემბერი, 1325 1327/1328

(განქორწინება)

13 ნოემბერი, 1345 ალფონსო XI
MariaPortugal.jpg მარია

პორტუგალიელი

აფონსუ IV,

პორტუგალიის მეფე

(ბურგუნდიელები)

9 თებერვალი,

1313

24 ივნისი, 1328 27 მარტი, 1350

(ქმრის გარდაცვალება)

18 იანვარი, 1357
Blanche Bourbon.jpg ბლანკა დე

ბურბონი

პიერ I,

ბურბონის ჰერცოგი

(ბურბონები)

1339 3 ივლისი, 1353 14 მაისი/31 ივლისი, 1361 პედრო I

ტრასტამარები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
La reina Juana Manuel y una de sus hijas (Detalle del cuadro de la Virgen de Tobed).png ხუანა მანუელა

დე ვილენა

ხუან მანუელი,

ვილენის პრინცი

(ანსკარიდები)

1339 27 ივლისი,

1350

23 მარტი,

1369

29 მაისი, 1379

(ქმრის გარდაცვალება)

27 მარტი, 1381 ენრიკე II
Sepulcro de la reina Leonor de Aragón, esposa de Juan I, rey de Castilla y León, y madre de Enrique III de Castilla y León, y de Fernando I el de Antequera, rey de Aragón. Catedral de Toledo.jpg ელეანორა

არაგონელი

პედრო IV,

არაგონის მეფე

(ბარსელონელები)

20 იანვარი,

1358

18 ივნისი,

1375

29 მაისი,

1379

13 აგვისტო, 1382 ხუან I
Detalle del Sepulcro de Beatriz de Portugal.jpg ბეატრიზ

პორტუგალიელი

ფერნანდუ I,

პორტუგალიის მეფე

(ბურგუნდიელები)

9 დეკემბერი,

1372

17 მაისი, 1383 9 ოქტომბერი, 1390

(ქმრის გარდაცვალება)

8 მარტი, 1408
Catalina-de-Lancaster.jpg კათრინ

ლანკასტერელი

ჯონი,

ლანკასტერის

ჰერცოგი

(ლანკასტერები)

31 მარტი,

1373

17 სექტემბერი,

1388

9 ოქტომბერი,

1390

25 დეკემბერი, 1406

(ქმრის გარდაცვალება)

2 ივნისი, 1418 ენრიკე III
Maria de Aragão.jpg მარია

არაგონელი

ფერდინანდ I,

არაგონის მეფე

(ტრასტამარები)

24 თებერვალი,

1403

4 აგვისტო, 1420 18 თებერვალი, 1445 ხუან II
IsabelPort.jpg იზაბელა

პორტუგალიელი

ჟუანი,

პორტუგალიის

ინფანტი

(ავისები)

1428 22 ივლისი, 1447 20 ივლისი, 1454

(ქმრის გარდაცვალება)

15 აგვისტო, 1496
D. Joana de Portugal, Rainha de Castela - The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png ჟუანა

პორტუგალიელი

დუარტე I,

პორტუგალიის მეფე

(ავისები)

20 მარტი,

1439

21 მაისი, 1455 1468

(განქორწინება)

12 დეკემბერი, 1475 ენრიკე IV
Michel Sittow 004.jpg ფერდინანდ II

არაგონელი

ხუან II,

არაგონის მეფე

(ტრასტამარები)

10 მაისი,

1452

19 ოქტომბერი,

1469

15 იანვარი,

1475

26 ნოემბერი, 1504

(ცოლის გარდაცვალება)

23 იანვრი, 1516 ისაბელ I
Meister der Magdalenenlegende 001.jpg ფილიპე I

ავსტრიელი

მაქსიმილიან I,

საღვთო რომის

იმპერატორი

(ჰაბსბურგები)

22 ივლისი,

1478

20 ოქტომბერი,

1496

26 ნოემბერი,

1504

25 სექტემბერი, 1506 ხუანა I

ჰაბსბურგები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

პორტრეტი სახელი მამა&დინასტია დაიბადა იქორწინა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
La emperatriz Isabel de Portugal, por Tiziano.jpg იზაბელა

პორტუგალიელი

მანუელ I,

პორტუგალიის მეფე

(ავისები)

24 ოქტომბერი, 1503 11 მარტი, 1526 1 მაისი, 1539 კარლოს I

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

ლიტერატურა[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • Cawley, Charles, CASTILE, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy.
  • Cawley, Charles, ASTURIAS, LEON, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy.
  • Marek, Miroslav. "Ruler of Castile". Genealogy.EU.