აშშ-ის პოპულარული არქიტექტურული შენობა-ნაგებობების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

2006 და 2007 წლებში, ამერიკის არქიტექტურის ინსტიტუტმა (AIA) დააფინანსა კვლევა შეერთებულ შტატებში ყველაზე პოპულარულ არქიტექტურულ ნამუშევართა დასადგენად. კომპანიამ "Harris Interactive" ჯერ AIA-ს წევრების ერთი სტატისტიკური ჯგუფი გამოკითხა, შემდეგ კი საზოგადოების აზრის კვლევა ჩაატარა.

კვლევის პირველ სტადიაზე გამოკითხულ იქნა AIA-ს 2448 წევრი. რესპონდენტებს სთხოვეს დაესახელებინათ 20 შენობა-ნაგებობა 15 განსაზღვრულ კატეგორიაში. სულ მცირე ექვსი AIA-ს წევრის მიერ დასახელებული 248 ნაგებობით შეადგინეს სია, რომელიც მომდევნო სტადიაზე საზოგადოების აზრის გამოკითხვისას გამოიყენეს. ამ გამოკითხვაში მონაწილეობა სულ 2214 ადამიანმა მიიღო, რომლებმაც არქიტექტორთა მიერ შერჩეული 248 ნაგებობა შეაფასეს, მათთვის წარმოდგენილი სურათების მიხედვით. საზოგადოების ფავორიტები კვლევისთვის შემუშავებული "likeability" შკალის გამოყენებით გამოავლინეს.

2007 წელს ორგანიზაციის 150 წლისთავის აღსანიშნავად, AIA-მ "ამერიკის პოპულარული არქიტექტურის" 150 შენობა-ნაგებობა გამოაქვეყნა. ამ სიაში 32 ნაგებობა ქალაქ ნიუ-იორკშია, რითაც ის ყველა დანარჩენ ადგილს უსწრებს. 10 ყველაზე პოპულარული ნაგებობიდან 6 ქალაქ ვაშინგტონშია, სადაც ამ სიის 150 შენობიდან 17 მდებარეობს. ასევე 17 შენობაა სრულ სიაში ჩიკაგოდან.

ქვემოთ ჩამოთვლილია 150 უმაღლესი რეიტინგის მქონე სტრუქტურა.

აშშ-ის არქიტექტურული ძეგლების სია[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სტრუქტურა ქალაქი შტატი სურათი
1 ემპაირ სტეიტ ბილდინგი ნიუ-იორკი NY
Manhattan at Dusk by slonecker.jpg
2 თეთრი სახლი ვაშინგტონი DC
WhiteHouseSouthFacade.JPG
3 ვაშინგტონის ეროვნული საკათედრო ტაძარი ვაშინგტონი DC
Washington National Cathedral in Washington, D.C..jpg
4 ჯეფერსონის მემორიალი ვაშინგტონი DC
Jefferson Memorial at dusk.jpg
5 გოლდენ გეიტი (ხიდი) სან-ფრანცისკო CA
GoldenGateBridge-001.jpg
6 კაპიტოლიუმი (ვაშინგტონი) ვაშინგტონი DC
United States Capitol - west front.jpg
7 ლინკოლნის მემორიალი ვაშინგტონი DC
Lincoln-Memorial WashingtonDC Crop.jpg
8 Biltmore Estates/Vanderbilt Residence Asheville NC
Biltmore Estate.jpg
9 კრაისლერ ბილდინგი ნიუ-იორკი NY
Chrysler building- top.jpg
10 ვიეტნამის ომის ვეტერანთა მემორიალი ვაშინგტონი DC
Vietnam-memorial-soldier.jpg
11 წმინდა პატრიკის ტაძარი ნიუ-იორკი NY
Saint Patrick's Cathedral by David Shankbone.jpg
12 ვაშინგტონის მონუმენტი ვაშინგტონი DC
Washington Monument Dusk Jan 2006.jpg
13 გრანდ სენტრალ ტერმინალი ნიუ-იორკი NY
Image-Grand central Station Outside Night 2.jpg
14 დასავლეთის კარიბჭე სენტ-ლუისი MO
Gateway Arch 6.jpg
15 აშშ-ის უზენაესი სასამართლო ვაშინგტონი DC
USSupremeCourtWestFacade.JPG
16 St. Regis ნიუ-იორკი NY
St. Regis Hotel, Manhattan, New York City.jpg
17 მეტროპოლიტენის ხელოვნების მუზეუმი (ნიუ-იორკი) ნიუ-იორკი [NY
Metropolitan museum of art 2.jpg
18 ჰოტელ-დელ-კორონადო სან-დიეგო CA
FullCoronadoHotel.jpg
19 მსოფლიო სავაჭრო ცენტრი ნიუ-იორკი NY
World Trade Center, New York City - aerial view (March 2001).jpg
20 ბრუკლინის ხიდი ნიუ-იორკი NY
LOC Brooklyn Bridge and East River Edit 3.jpg
21 ფილადელფიის მერია ფილადელფია PA
Phila City Hall Twilight.jpg
22 ბელაჯიოს სასტუმრო და კაზინო ლას-ვეგასი NV
Fountains bellagio.jpg
23 წმინდა იოანე ღვთისმეტყველის საკათედრო ტაძარი (ნიუ-იორკი) ნიუ-იორკი NY
StJohnTheDivineWilliamPorto.jpg
24 ფილადელფიის ხელოვნების მუზეუმი ფილადელფია PA
Philadephia Museum of Art.jpg
25 ბოსტონის სამების ეკლესია ბოსტონი MA
Trinity Church, Boston, Massachusetts - front oblique view.JPG
26 სასტუმრო ავანი Yosemite Valley CA
Yosemite - Ahwahnee Hotel.jpg
27 მონტიჩელო Charlottesville VA
Thomas Jefferson's Monticello Estate.jpg
28 კონგრესის ბიბლიოთეკა ვაშინგტონი DC
Library of Congress.jpg
29 ჩანჩქერის სახლი Mill Run PA
Wrightfallingwater.jpg
30 ტალიესინის სტუდია გრინ-ბეი WI
Taliesin600.jpg
31 Wrigley Field ჩიკაგო IL
Wrigley Right Center2.jpg
32 Wanamaker's Department Store ფილადელფია PA
Fountains bellagio.jpg
33 Rose Center for Earth and Space ნიუ-იორკი NY
Rose Center for Earth and Space.jpg
34 ხელოვნების ეროვნული გალერეა (ვაშინგტონი) ვაშინგტონი DC
NatGal.jpg
35 Allegheny County Courthouse პიტსბურგი PA
AlleghenyCountyCourthouse.jpg
36 Old Faithful Inn Yellowstone National Park WY
Old Faithful Inn main facade.jpg
37 იუნიონ სტეიშენი ვაშინგტონი DC
Union-Sta-interior.jpg
38 ტრიბიუნ ტაუერი ჩიკაგო IL
Chicago 29 Oct116.jpg
39 დელანო (სასტუმრო) მაიამი FL
Southbeachdelanohotel01.JPG
40 იუნიონ სტეიშენი სენტ-ლუისი MO
Stlouis-waters.jpg
41 ჰერსტის რეზიდენცია San Simeon CA
Ext hearst castle.jpg
42 უილის ტაუერი ჩიკაგო IL
Sears Tower ss.jpg
43 Thomas Crane Public Library Quincy MA
Thomas Crane Public Library, Quincy, Massachusetts (Front view).JPG
44 ვულუორზ ბილდინგი ნიუ-იორკი NY
Woolworth bldg nov2005.jpg
45 Cincinnati Union Terminal ცინცინატი OH
Cincimuseum.jpg
46 ვალდორფ-ასტორია ნიუ-იორკი NY
Waldorf-Astoria, New York City, 2006.jpeg
47 ნიუ-იორკის საჯარო ბიბლიოთეკა ნიუ-იორკი NY
NYC Public Library postcard 1920.jpg
48 კარნეგი-ჰოლი ნიუ-იორკი NY
Carnegie Hall Tower.JPG
49 სან-ფრანცისკოს მერია სან-ფრანცისკო CA
Sfcityhall.jpeg
50 ვირჯინიის შტატის კაპიტოლიუმი რიჩმონდი VA
Virginia State Capitol.jpg
51 Cadet Chapel, Air Force Academy Colorado Springs CO
USAFA Cadet Chapel.jpg
52 ფილდის ბუნების ისტორიის მუზეუმი ჩიკაგო IL
FieldMuseum.jpg
53 Apple, 5th Avenue ნიუ-იორკი NY
Apple store fifth avenue.jpg
54 Furness Library, U. Penn. ფილადელფია PA
FisherFineArtsLibrary.JPG
55 Mauna Kea Beach Hotel Kohala Coast HI
56 როკფელერის ცენტრი ნიუ-იორკი NY
Rockefeller Center1021.jpg
57 დენვერის საერთაშორისო აეროპორტი დენვერი CO
Denver International Airport.jpg
58 Ames Free Library North Easton MA
Ames Free Library (North Easton, MA) - oblique view.JPG
59 მილუოკის ხელოვნების მუზეუმი მილუოკი WI
Milwaukee Art Museum 1 (Mulad).jpg
60 Thorncrown Chapel Eureka Springs AR
61 ტრანსამერიკის პირამიდა სან-ფრანცისკო CA
62 333 უოკერ დრაივი ჩიკაგო IL
333 Wacker Drive Chicago.jpg
63 Smithsonian National Air & Space Museum ვაშინგტონი DC
Smithsonian Air and Space Museum.jpg
64 Faneuil Hall Marketplace ბოსტონი MA
Faneuil Hall Boston Massachusetts.JPG
65 ბროლის ტაძარი გარდენ-გროუვი CA
Crys-ext.jpg
66 Gamble House Pasadena CA
GambleHouse-2005 edit1.jpg
67 ნებრასკის შტატის კაპიტოლიუმი Lincoln NE
USA ne lincoln capitol.jpg
68 ნიუ-იორკ ტაიმზ ბილდინგი ნიუ-იორკი NY
Ny-times-tower.jpg
69 სოლტ-ლეიკ-სიტის საჯარო ბიბლიოთეკა სოლტ-ლეიკ-სიტი UT
2006 Salt Lake City Public Library exterior.jpg
70 Walt Disney World Dolphin and Swan Hotels Lake Buena Vista FL
Swan-hotel.jpg
71 ჰერსტ ტაუერი ნიუ-იორკი NY
Hearstowernyc.JPG
72 ფლატირონ ბილდინგი ნიუ-იორკი NY
Flatiron crop 20040522 114306 1.jpg
73 ლეიკ-პოინტ ტაუერი ჩიკაგო IL
Lake-Point-Tower.jpg
74 გუგენჰაიმის მუზეუმი (ნიუ-იორკი) ნიუ-იორკი NY
Guggenheim museum exterior.jpg
75 იუნიონ სტეიშენი ლოს-ანჯელესი CA
Highsmithunionstationfacadeclocktower.jpg
76 უილიარდი (სასტუმრო) ვაშინგტონი DC
Willard Intercontinental Hotel.JPG
77 Sever Hall, Harvard University კემბრიჯი MA
Sever Hall (Harvard University) - east facade.JPG
78 Broadmoor Hotel Colorado Springs CO
Broadmoor lake panorama to west.jpg
79 რონალდ რეიგანის შენობა ვაშინგტონი DC
80 Phillips Exeter Academy Library Exeter NH
Exeter library.jpg
81 The Plaza Hotel ნიუ-იორკი NY
Plaza hotel.jpg
82 სოფიტელი ჩიკაგო IL
83 Glessner House ჩიკაგო IL
Glessnerhousenew.JPG
84 იანკის სტადიონი (1923) ნიუ-იორკი NY
Yankee stadium exterior.jpg
85 Harold Washington Library ჩიკაგო IL
Chicago Library Downtown.png
86 ლინკოლნის ცენტრი ნიუ-იორკი NY
Lincoln Center Twilight.jpg
87 დაკოტას აპარტამენტები ნიუ-იორკი NY
The Dakota 1890b.jpg
88 ჩიკაგოს ხელოვნების ინსტიტუტი ჩიკაგო IL
Art Institute of Chicago Front.jpg
89 Fairmont Hotel სან-ფრანცისკო CA
2009-0722-FairmontSF.jpg
90 ბოსტონის საჯარო ბიბლიოთეკა ბოსტონი MA
USA Boston Public Library 2 MA.jpg
91 Hollywood Bowl ლოს-ანჯელესი CA
Hollywood bowl and sign.jpg
92 ტეხასის შტატის კაპიტოლიუმი ოსტინი TX
Texas capitol.jpg
93 ფონტენბლო მაიამი FL
MiamiBeachFontainebleau.jpg
94 Legal Research Building, University of Michigan Ann Arbor MI
UniversityOfMichiganLawLibrary.jpg
95 გეტის ცენტრი ლოს-ანჯელესი CA
20041216getty06pano.jpg
96 High Museum ატლანტა GA
10 The High.jpg
97 Federal Building and United States Courthouse Central Islip NY
Damato-courthouse.jpg
98 Humana Building ლუიზვილი KY
99 უოლტ დისნეის საკონცერტო დარბაზი ლოს-ანჯელესი CA
Image-Disney Concert Hall by Carol Highsmith edit.jpg
100 რედიო სიტი მიუზიკ ჰოლი ნიუ-იორკი NY
Radio city exterior.jpg
101 პოლ ბრაუნის სტადიონი ცინცინატი OH
Cincinnati-paul-brown-stadium2.jpg
102 United Airlines Terminal, O'Hare Airport ჩიკაგო IL
Ohare Neon Walkway.jpg
103 ჰაიატ რეჯენსი ატლანტა ატლანტა GA
Hyatt-regency-atlanta-side.jpg
104 AT&T Park (San Francisco Giants Stadium) სან-ფრანცისკო CA
AT&T Park July 24, 2016.jpg
105 ტაიმ-უორნერის ცენტრი ნიუ-იორკი NY
Time Warner Center May 2010.JPG
106 ვაშინგტონის მეტროპოლიტენი ვაშინგტონი DC
WMATA Metro Center crossvault 2009.jpg
107 IDS Center (IDS Tower) მინეაპოლისი MN
IDS Center-Minneapolis-2005-09-27.jpg
108 სიეტლის ცენტრალური ბიბლიოთეკა სიეტლი WA
Seattle Central Library, Seattle, Washington - 20060418.jpg
109 სან-ფრანცისკოს თანამედროვე ხელოვნების მუზეუმი სან-ფრანცისკო CA
San Francisco MOMA.jpg
110 იუნიონ სტეიშენი ჩიკაგო IL
111 გაეროს შტაბ-ბინა ნიუ-იორკი NY
United Nations HQ - New York City.jpg
112 National Building Museum ვაშინგტონი DC
National Building Museum DC 2007 h2.jpg
113 Fenway Park ბოსტონი MA
Fenway from Legend's Box.jpg
114 Dana-Thomas House Springfield IL
Dana Thomas Windows.jpg
115 TWA Terminal, JFK Airport ნიუ-იორკი NY
Jfkairport.jpg
116 The Athenaeum New Harmony IN
The Atheneum, New Harmony, Indiana, 1979.jpg
117 Walker Art Center მინეაპოლისი MN
118 American Airlines Center დალასი TX
American Airlines Center outside.jpg
119 Arizona Biltmore Resort and Spa Phoenix AZ
Azbiltmore.jpg
120 ლოს-ანჯელესის ცენტრალური ბიბლიოთეკა ლოს-ანჯელესი CA
Los-angeles-central-library.jpg
121 სან-ფრანცისკოს საერთაშორისო აეროპორტი სან-ფრანცისკო CA
San Francisco International Airport at night.jpg
122 Camden Yards ბალტიმორი MD
CamdenYards 2005-05-08.jpg
123 Taliesin West Scottsdale AZ
TaliesinWest03 gobeirne.jpg
124 შეერთებული შტატების ჰოლოკოსტის მუზეუმი ვაშინგტონი DC
Hall of witness.jpg
125 სიტიგრუპ ცენტრი ნიუ-იორკი NY
Citigroup center.jpg
126 V. C. Morris Gift Shop / Xanadu Gallery სან-ფრანცისკო CA
Moriss Gift Interior HABS CAL,38-SANFRA,160-7.jpg
127 Union Station კანზას-სიტი MO
128 Rookery Building ჩიკაგო IL
1891 Rookery building.jpg
129 Frederick R. Weisman Museum of Art მინეაპოლისი MN
Weisman Art Museum.jpg
130 Douglas House Harbor Springs MI
131 Aline Barnsdall Hollyhock House ლოს-ანჯელესი CA
132 Pennzoil Place ჰიუსტონი TX
133 როიალტონი (სასტუმრო) ნიუ-იორკი NY
134 ასტროდომი ჰიუსტონი TX
135 Safeco Field სიეტლი WA
136 Corning Museum of Glass Corning NY
137 30-ე ქუჩის სადგური ფილადელფია PA
138 Robie House ჩიკაგო IL
Robie House HABS1.jpg
139 Williams Tower (Transco Tower) ჰიუსტონი TX
140 Stahl House (Case Study House #22) ლოს-ანჯელესი CA
141 Apple, SoHo ნიუ-იორკი NY
142 ჯონ ჰენკოკის ტაუერი ბოსტონი MA
143 (ძველი) პენსილვანიის სადგური ნიუ-იორკი NY
144 ჰაიატ რეჯენსი სან-ფრანცისკო CA
Five Embarcardero Center.jpg
145 Carson, Pirie, Scott and Company Building ჩიკაგო IL
Carson Pirie Scott building, Chicago, Illinois - Louis Sullivan.jpg
146 თანამედროვე ხელოვნების მუზეუმი (ნიუ-იორკი) ნიუ-იორკი NY
MoMa NY USA 1.jpg
147 Auditorium Building ჩიკაგო IL
Chicago Auditorium Building, exterior from Michigan Avenue.jpg
148 Brown Palace Hotel დენვერი CO
Brownpalace1.JPG
149 David S. Ingalls Rink, Yale University ნიუ-ჰეივენი CT
Yale Ingalls Rink.jpg
150 Battle Hall, U. Texas ოსტინი TX
Battle hall 2007.jpg