NBA-ის ჩემპიონების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
(გადამისამართდა გვერდიდან NBA-ს ჩემპიონების სია)
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

ნაციონალური საკალათბურთო ასოციაციის (NBA) (ან ამერიკის საკალათბურთო ასოციაციის (BAA) 1946-49 წლებში) ფინალი არის საჩემპიონო სერია NBA-ს პლეი-ოფის დასკვნითი სერია. ყველა ფინალი ჩატარებული იქნა საუკეთესო-შვიდი მატჩის ფორმატით, სადაც აღმოსავლეთ და დასავლეთ კონფერენციების (ყოფილი დივიზიონები 1970 წლამდე) გამარჯვებულები ხვდებიან ერთმანეთს. გამონაკლისი 1950 წელია, როდესაც აღმოსავლეთ დივიზიონის გამარჯვებული შეხვდა დასავლეთ და ცენტრალური დივიზიონებს შორის გამარჯვებულს. 1949 წელს, პლეი-ოფი იყო 3 საფეხურად დაყოფილი, სადაც 2 ნახევარ-ფინალის გამარჯვებული ერთმანეთს ფინალში უპირისპირდებოდნენ.[1][2][3] გამარჯვებული იღებს ლარი ობრაიანის თასს.

საშინაო-გასვლითი ფორმატი NBA ფინალში იყო 2-2-1-1-1 რომელიც (ფორმატის მიხედვით რეგულარულ სეზონში საუკეთესო შედეგით დამთავრებული გუნდი თამაშობს 1, 2, 5 და 7 მატჩებს) 1985 წლამდე. (გამონაკლისი 1949, 1953 და 1955 წლებია, რომელიც 2-3-2 ფორმატით ჩატარდა).[4][5][6][7] 1956 და 1971 წლები 1–1–1–1–1–1–1 ფორმატში ჩატარდა,[8][9] 1975 და 1978 წლებში 1-2-2-1-1 ფორმატით.[10][11] 1985 წლიდან მოყოლებული ფორმატი 2-3-2 ტარდება (რეგულარულ სეზონში ნაცვენები საუკეთესო შედეგის მქონე გუნდი, 1, მე-2, მე-6 და მე-7 მატჩებს თამაშობს შინ).[12] აღმოსავლეთი კონფერენცია/დივიზიონი სჯობს 35-27 შედეგით დასავლეთ კონფერენცია/დივიზიონს. გაუქმებულ ცენტრალურ დივიზიონს 1 ჩემპიონის ტიტული ეკუთვნის. ბოსტონ სელტიკსის და მინეაპოლის/ლოს-ანჯელეს ლეიკერსის ანგარიშზე ლიგის 66 ჩემპიონობიდან, 33 თასია.

თასები[რედაქტირება]

თავდაპირველი უოლტერ ბრაუნის თასი, რომელიც ნეისმითის დიდების დარბაზშია მოთავსებული.

უოლტერ ბრაუნის თასი[რედაქტირება]

უოლტერ ბრაუნის თასი გადაეცემოდა BAA/NBA ჩემპიონ გუნდს 1949-1977 წლებში. თასს მოგებული გუნდი მომდევნო 1 წლის განმავლობაში ინარჩუნებდა, ხოლო შემდეგ მომდევნო ფინალში გამარჯვებულს გადაეცემოდა, სანამ წინა გუნდის არ მოიგებდა კვლავ. ამ ტრადიციას კვლავ ინარჩუნებს NHL-ის სტენლის თასი დღემდე.

თასს თავდაპირველად NBA ფინალის თასი ეწოდებოდა,[13] მაგრამ სახელი 1964 წელს შეუცვალეს და უოლტერ ბრაუნის თასი უწოდეს, რომელიც თავდაპირველი ბოსტონ სელტიკსის მფლობელი იყო. მან დიდი წვლილი გასწია BAA და NBL ლიგების გაერთიანებისთვის, რის შემდეგადაც 1949 წლიდან NBA მოდის.[14][15]

1977 წლის ფინალისთვის შეიქმნა ახალი დიზაინის თასი, რომელმაც პირველადი ლარი ობრაიანის თასი ჩაანაცვლა. თავდაპირველი ჩემპიონის თასიდან განსხვავებით, ახალი თასი გადაეცემოდა გამარჯვებულ გუნდს საბოლოოდ, ხოლო მომავალი წლისთვის ახალი იქმნებოდა. თასის სახელი 1984 წელს შეიცვალა და წარსდგა როგორც ლარი ობრაიანის ჩემპიონის თასი, რომელიც NBA ყოფილი რწმუნებული იყო.[16][17][18]

თასის ინაუგურაციის წლის გამარჯვებული ფილადელფია უორიორსი გახდა, რომელმაც ფინალში ჩიკაგო სტეგსი დაამარცხა.[19] ბოსტონ სელტიკსმა თასის მოპოვება 14-ჯერ შეძლო, რაც ყველაზე მეტია ლიგის ისტორიაში. 1957-1969 წლებში, მათ 13 სეზონის განმავლობაში 11 ჩემპიონის ტიტულის მოპოვება შეძლეს, აქედან 8-ჯერ ზედიზედ მოიგეს. თასის უკანასკნელი გამარჯვებული ფილადელფია სიქსერსია, რომელმაც 1983 წლის NBA ფინალში ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი დაამარცხა.

ლარი ობრაიანის თასი[რედაქტირება]

როგორც ზემოთ აღინიშნა, თასის სახელი შეიცვალა 1984 წელს და იქიდან მოყოლებული მოდის როგორც ლარი ობრაიანის ჩემპიონის თასის სახელით, რომელიც 1957-1983 წლებში NBA რწმუნებულის რანგში მყოფ ლარი ობრაიანის პატივსაცემად იქნა დარქმეული.[16] თასი დამზადებულია 6.5 კგ წონის სრულიწონის ვერცხლისგან, რომელსაც 24 კარატის ოქრო აქვს შემოვლებული, და დგას 60 სმ სიმაღლეზე. ეს ყველაფერი ისეა შექმნილი, რომ წარმოდგენას ჰქმნის ბურთის კალათში ჩავარდნის. გამარჯვების წელი და გუნდის სახელი გამოსახულია თასის დასადგამზე.[17][18][20]

ბოსტონ სელტიკსი გახდა თასის ინაუგურაციის წლის გამარჯვებული 1984 წელს, სადაც ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი დაამარცხა 4-3.[21] ლოს-ანჯელეს ლეიკერსის ანგარიშზე ამ თასის ოდენობა 8 არის, მაშინ როდესაც ჩიკაგო ბულზის ანგარიშზე ესეთი თასი მხოლოდ 6-ია.[22] მაიამი ჰიტი არის თასის ახლანდელი მფლობელი, რომელმაც 2012 წელს მოიგო ჩემპიონის ტიტული.

ჩემპიონები[რედაქტირება]

მნიშვნელობები[რედაქტირება]

მუქი NBA ფინალის გამარჯვებული
ჰქონდა ან გაუთანაბრდა საუკეთესო რეგულარული სეზონის შედეგს იმ სეზონში.

BAA ჩემპიონები[რედაქტირება]

წელი დასავლეთ ჩემპიონი შედეგი აღმოსავლეთ ჩემპიონი სქოლიო
1947 ჩიკაგო სტეგსი 1–4 ფილადელფია უორიორსი [23]
1948 ბალტიმორ ბულეტსი[a] 4–2 ფილადელფია უორიორსი [24]
1949 მინეაპოლის ლეიკერსი 4–2 ვაშინგტონ კეპიტოლზი [25]

NBA ჩემპიონები[რედაქტირება]

წელი დასავლეთ ჩემპიონი შედეგი აღმოსავლეთ ჩემპიონი სქოლიო
1950 მინეაპოლის ლეიკერსი[b] 4–2 სირაკუს ნეიშენალსი [26][27]
1951 როჩესტერ როიალზი 4–3 ნიუ-იორკ ნიქსი [28]
1952 მინეაპოლის ლეიკერსი 4–3 ნიუ-იორკ ნიქსი [29]
1953 მინეაპოლის ლეიკერსი 4–1 ნიუ-იორკ ნიქსი [30]
1954 მინეაპოლის ლეიკერსი 4–3 სირაკუს ნეიშენალსი [31]
1955 ფორტ-უეინი პისტონსი 3–4 სირაკუს ნეიშენალსი [32]
1956 ფორტ-უეინი პისტონსი 1–4 ფილადელფია უორიორსი [33]
1957 სენტ-ლუის ჰოუქსი 3–4 ბოსტონ სელტიკსი [34]
1958 სენტ-ლუის ჰოუქსი 4–2 ბოსტონ სელტიკსი [35]
1959 მინეაპოლის ლეიკერსი 0–4 ბოსტონ სელტიკსი [36]
1960 სენტ-ლუის ჰოუქსი 3–4 ბოსტონ სელტიკსი [37]
1961 სენტ-ლუის ჰოუქსი 1–4 ბოსტონ სელტიკსი [38]
1962 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 3–4 ბოსტონ სელტიკსი [39]
1963 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 2–4 ბოსტონ სელტიკსი [40]
1964[c] სან-ფრანცისკო უორიორსი 1–4 ბოსტონ სელტიკსი [41]
1965 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 1–4 ბოსტონ სელტიკსი [42]
1966 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 3–4 ბოსტონ სელტიკსი [43]
1967 სან-ფრანცისკო უორიორსი 2–4 ფილადელფია სიქსერსი [44]
1968 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 2–4 ბოსტონ სელტიკსი [45]
1969 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 3–4 ბოსტონ სელტიკსი [46]
1970 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 3–4 ნიუ-იორკ ნიქსი [47]
1971 მილუოკი ბაქსი 4–0 ვაშინგტონ ბულეტსი [48]
1972 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 4–1 ნიუ-იორკ ნიქსი [49]
1973 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 1–4 ნიუ-იორკ ნიქსი [50]
1974 მილუოკი ბაქსი 3–4 ბოსტონ სელტიკსი [51]
1975 გოლდენ სტეიტ უორიორსი 4–0 ვაშინგტონ ბულეტსი [52]
1976 ფინიქს სანსი 2–4 ბოსტონ სელტიკსი [53]
1977[d] პორტლენდ ტრეილ ბლეიზერსი 4–2 ფილადელფია სიქსერსი [54]
1978 სიეტლ სუპერსონიქსი 3–4 ვაშინგტონ ბულეტსი [55]
1979 სიეტლ სუპერსონიქსი 4–1 ვაშინგტონ ბულეტსი [56]
1980 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 4–2 ფილადელფია სიქსერსი [57]
1981 ჰიუსტონ როკეტსი 2–4 ბოსტონ სელტიკსი [58]
1982 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 4–2 ფილადელფია სიქსერსი [59]
1983 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 0–4 ფილადელფია სიქსერსი [60]
1984[e] ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 3–4 ბოსტონ სელტიკსი [21]
1985 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 4–2 ბოსტონ სელტიკსი [61]
1986 ჰიუსტონ როკეტსი 2–4 ბოსტონ სელტიკსი [62]
1987 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 4–2 ბოსტონ სელტიკსი [63]
1988 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 4–3 დეტროიტ პისტონსი [64]
1989 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 0–4 დეტროიტ პისტონსი [65]
1990 პორტლენდ ტრეილ ბლეიზერსი 1–4 დეტროიტ პისტონსი [66]
1991 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 1–4 ჩიკაგო ბულზი [67]
1992 პორტლენდ ტრეილ ბლეიზერსი 2–4 ჩიკაგო ბულზი [68]
1993 ფინიქს სანსი 2–4 ჩიკაგო ბულზი [69]
1994 ჰიუსტონ როკეტსი 4–3 ნიუ-იორკ ნიქსი [70]
1995 ჰიუსტონ როკეტსი 4–0 ორლანდო მეჯიკი [71]
1996 სიეტლ სუპერსონიქსი 2–4 ჩიკაგო ბულზი [72]
1997 იუტა ჯაზი 2–4 ჩიკაგო ბულზი [73]
1998 იუტა ჯაზი 2–4 ჩიკაგო ბულზი [74]
1999[f] სან-ანტონიო სპურსი 4–1 ნიუ-იორკ ნიქსი [75]
2000 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 4–2 ინდიანა პეისერსი [76]
2001 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 4–1 ფილადელფია სიქსერსი [77]
2002 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 4–0 ნიუ-ჯერსი ნეტსი [78]
2003 სან-ანტონიო სპურსი 4–2 ნიუ-ჯერსი ნეტსი [79]
2004 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 1–4 დეტროიტ პისტონსი [80]
2005 სან-ანტონიო სპურსი 4–3 დეტროიტ პისტონსი [81]
2006 დალას მევერიქსი 2–4 მაიამი ჰიტი [82]
2007 სან-ანტონიო სპურსი 4–0 კლივლენდ კავალიერსი [83]
2008 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 2–4 ბოსტონ სელტიკსი [84]
2009 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 4–1 ორლანდო მეჯიკი [85]
2010 ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 4–3 ბოსტონ სელტიკსი [86]
2011 დალას მევერიქსი 4–2 მაიამი ჰიტი [87]
2012[g] ოკლაჰომა-სიტი თანდერი 1–4 მაიამი ჰიტი [88]

გუნდების შედეგები[რედაქტირება]

გუნდები მოგება წაგება ტოტალური მოგების წელი წაგების წელი
ბოსტონ სელტიკსი 17 4 21 1957, 1959, 1960, 1961, 1962,
1963, 1964, 1965, 1966, 1968,
1969, 1974, 1976, 1981, 1984,
1986, 2008
1958, 1985, 1987, 2010
მინეაპოლის / ლოს-ანჯელეს ლეიკერსი 16 15 31 1949, 1950, 1952, 1953, 1954,
1972, 1980, 1982, 1985, 1987,
1988, 2000, 2001, 2002, 2009,
2010
1959, 1962, 1963, 1965, 1966,
1968, 1969, 1970, 1973, 1983,
1984, 1989, 1991, 2004, 2008
ჩიკაგო ბულზი 6 0 6 1991, 1992, 1993, 1996, 1997,
1998
სან-ანტონიო სპურსი 4 0 4 1999, 2003, 2005, 2007
სირაკუს ნეიშენალსი / ფილადელფია სიქსერსი 3 6 9 1955, 1967, 1983 1950, 1954, 1977, 1980, 1982,
2001
ფორტ-უეინი / დეტროიტ პისტონსი 3 4 7 1989, 1990, 2004 1955, 1956, 1988, 2005
ფილადელფია / სან-ფრანცისკო / გოლდენ სტეიტ უორიორსი 3 3 6 1947, 1956, 1975 1948, 1964, 1967
ნიუ-იორკ ნიქსი 2 6 8 1970, 1973 1951, 1952, 1953, 1972, 1994,
1999
ჰიუსტონ როკეტსი 2 2 4 1994, 1995 1981, 1986
მაიამი ჰიტი 2 1 3 2006, 2012 2011
ბალტიმორ / ვაშინგტონ ბულეტსი (ახლა ვაშინგტონ უიზარდსი) 1 3 4 1978 1971, 1975, 1979
სენტ-ლუის / ატლანტა ჰოუქსი 1 3 4 1958 1957, 1960, 1961
სიეტლ სუპერსონიქსი/ოკლაჰომა-სიტი თანდერი 1 3 4 1979 1978, 1996, 2012
პორტლენდ ტრეილ ბლეიზერსი 1 2 3 1977 1990, 1992
დალას მევერიქსი 1 1 2 2011 2006
მილუოკი ბაქსი 1 1 2 1971 1974
როჩესტერ როიალზი (ახლა საკრამენტო კინგსი) 1 0 1 1951
ბალტიმორ ბულეტსი[a] (გაუქმდა 1954 წელს)[a] 1 0 1 1948
ნიუ-ჯერსი ნეტსი (ახლა ბრუკლინ ნეტსი) 0 2 2 2002, 2003
ორლანდო მეჯიკი 0 2 2 1995, 2009
ფინიქს სანსი 0 2 2 1976, 1993
იუტა ჯაზი 0 2 2 1997, 1998
კლივლენდ კავალიერსი 0 1 1 2007
ინდიანა პეისერსი 0 1 1 2000
ჩიკაგო სტეგსი (გაუქმდა 1950 წელს) 0 1 1 1947
ვაშინგტონ კეპიტოლზი (გაუქმდა 1951 წელს) 0 1 1 1949

აღნიშვნა[რედაქტირება]

  • a არ არის არანაირ კავშირში ვაშინგტონ უიზარდსთან, რომელიც 1963-1997 წლებში ბალტიმორ/კეპიტალ/ვაშინგტონ ბულეტსის სახელით თამაშობდა.
  • b NBA-ს წესებით თანახმად, 3 დივიზიონის გამარჯვებულიდან, 1 საუკეთესო რეგულარული სეზონის შედეგის მქონდე გუნდი ფინალში გადიოდა, ხოლო 2 გამარჯვებულს კი NBA ნახევარ-ფინალში უწევდათ თამაში, რომ გაერკვიათ მეორე ფინალისტის ვინაობა. აღმოსავლეთ დივიზიონის ჩემპიონი - სირაკუს ნეიშენალსი იყო საუკეთესო შედეგის მქონე, ცენტრალური დივიზიონის (არანაირი კავშირი არ აქვს ახლანდელ ცენტრალურ დივიზიონთან) გამარჯვებული მინეაპოლის ლეიკერსი დაუპირისპირდა დასავლეთ დივიზიონის ჩემპიონ ანდერსონ პეკერსის გუნდს NBA-ს ნახევარ-ფინალში.[89][27]
  • c თასის სახელი შეიცვალა და უოლტერ ბრაუნის თასი ეწოდა.
  • d თასი ჩანაცვლებული იქნა ახალი დიზაინით.[17][18][90]
  • e თასის სახელი შეიცვალა და ლარი ობრაიანის თასი ეწოდა.
  • f ლოკაუტის გამო, სეზონი 1999 წლის 5 თებერვლამდე არ დაწყებულა. 29 გუნდმა შემოკლებული 50 მატჩიანი რეგულარული სეზონი ჩაატარა.[91][92]
  • g ლოკაუტის გამო, სეზონი 2011 წლის 25 დეკემბრამდე არ დაწყებულა. 30 გუნდმა შემოკლებული 66 მატჩიანი რეგულარული სეზონი ჩაატარა.[93][94][95]

იხილეთ აგრეთვე[რედაქტირება]

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება]

  1. Rosen, Charley (2008). The First Tip-Off: The Incredible Story of the Birth of the NBA. Mc-Graw Hill, გვ. 211–212. ISBN 0-07-148785-9. 
  2. Anderson, Corrie; et. al. (2006). Sporting News Official 2006–2007 NBA Guide. Sporting News Books. ISBN 0-89204-854-9. 
  3. Brown, Donald H. (2007). A Best of Basketball Story. AuthorHouse, გვ. 4–5. ISBN 1-4343-4193-3. 
  4. 1948–49 Minneapolis Lakers Schedule and Results Summary. basketball-reference.com. Sports Reference LLC.. წაკითხვის თარიღი: October 29, 2011.
  5. 1952–53 Minneapolis Lakers Schedule and Results Summary. basketball-reference.com. Sports Reference LLC.. წაკითხვის თარიღი: October 29, 2011.
  6. 1953–54 Minneapolis Lakers Schedule and Results Summary. basketball-reference.com. Sports Reference LLC.. წაკითხვის თარიღი: October 29, 2011.
  7. 1954–55 Syracuse Nationals Schedule and Results Summary. basketball-reference.com. Sports Reference LLC.. წაკითხვის თარიღი: October 29, 2011.
  8. 1955–56 Philadelphia Warriors Schedule and Results Summary. basketball-reference.com. Sports Reference LLC.. წაკითხვის თარიღი: October 29, 2011.
  9. 1970–71 Milwaukee Bucks Schedule and Results Summary. basketball-reference.com. Sports Reference LLC.. წაკითხვის თარიღი: October 29, 2011.
  10. 1974–75 Golden State Warriors Schedule and Results Summary. basketball-reference.com. Sports Reference LLC.. წაკითხვის თარიღი: October 29, 2011.
  11. 1977–78 Washington Bullets Schedule and Results Summary. basketball-reference.com. Sports Reference LLC.. წაკითხვის თარიღი: October 29, 2011.
  12. Ryan, Bob. “Time to turn back clock on format“, June 23, 2005. წაკითხვის თარიღი: May 14, 2008. 
  13. Shimberg, Jason (June 9, 2005). NBA Finals Trophy: Can You Name It?. docsports.com. Docsports. წაკითხვის თარიღი: October 30, 2008.
  14. Walter A. Brown. hoophall.com. Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. წაკითხვის თარიღი: September 17, 2011.
  15. NBA. Encyclopædia Britannica. წაკითხვის თარიღი: July 27, 2008.
  16. 16.0 16.1 Lawrence O'Brien. hoophall.com. Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. დაარქივებულია ორიგინალიდან April 12, 2008-ში. წაკითხვის თარიღი: August 3, 2008.
  17. 17.0 17.1 17.2 Larry O'Brien Championship Trophy. NBA.com. National Basketball Association. წაკითხვის თარიღი: July 26, 2008.
  18. 18.0 18.1 18.2 The trophies. St. Petersburg Times. Times Publishing Company (April 10, 2003). წაკითხვის თარიღი: July 26, 2008.
  19. NBA Finals history. USA Today (June 26, 1999). წაკითხვის თარიღი: October 31, 2008.
  20. NBA Legends Launch 2005 NBA Legends Tour: Destination Finals. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: July 26, 2008.
  21. 21.0 21.1 Celtics Win First Bird-Magic Finals Showdown. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  22. NBA Finals: All-Time Champions. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: October 26, 2008.
  23. Warriors Win Inaugural Finals. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  24. Baltimore Bursts Into Big Leagues. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  25. Mikan, Lakers Begin Championship Run. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  26. Lakers: First Champs of Newly Formed NBA. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 14, 2008.
  27. 27.0 27.1 1949–50 NBA Season Summary. basketball-reference.com. Sports Reference LLC.. წაკითხვის თარიღი: October 31, 2008.
  28. Royals Reign, Despite Knicks' Unlikely Comeback. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 14, 2008.
  29. Lakers Reclaim the NBA Crown. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 14, 2008.
  30. Lakers Unstoppable in Big Apple. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 14, 2008.
  31. Minneapolis Makes One Last Title Run. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 14, 2008.
  32. Nats Win First Title of Shot-Clock Era. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  33. Warriors Reign Over League's 10th Season. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  34. Celtics Officially Launch Their Dynasty. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  35. Pettit Drops 50 on Celtics in Game 6. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  36. Celtics Sweep Past Minneapolis. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  37. Hawks Force Game 7, But Celtics Repeat. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  38. Celtics Give Sharman Championship Sendoff. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  39. Celtics, Lakers Work OT to Start Rivalry. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  40. Cousy Retires as Six-Time Champion. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  41. Boston 'D' at Center of Title Defense. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  42. Celtics Win Seventh Straight Finals. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  43. Red Lights Cigar to Close Coaching Career. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  44. Prolific Sixers Bring Ring to Philly. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  45. Boston is Alive and Well. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  46. West's Heroics Can't Deprive Russell of 11th Title. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  47. Gutsy Reed Rallies Knicks in Game 7. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  48. 'Big O' Completes Bucks' Championship Run. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  49. Lakers' Legendary Season Leads to Elusive Title. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  50. Knicks Win One for the 'Aged'. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  51. Celtics Win First Title of Post-Russell Era. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  52. Barry’s Warriors Produce Epic Upset. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  53. Triple-OT Classic Highlights Boston's 13th Title. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  54. Walton, Lucas Ignite 'Blazermania'. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  55. 'Fat Lady' Sings Victorious Tune for Bullets. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  56. DJ Leads the Way for Sonics. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  57. Rookie Makes the Lakers Believe in Magic. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  58. Celtics Return to Glory. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  59. Lakers' Arduous Season Ends in Victory. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  60. Moses Helps Dr. J, Sixers Reach Promised Land. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  61. Kareem, Lakers Conquer the Celtic Mystique. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  62. Frontcourt Vaults Celtics to Front of the Pack. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  63. Magic Maneuvers Lakers Past Celtics. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  64. Lakers Capture the Elusive Repeat. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  65. Waiting Game Ends for Impatient Pistons. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  66. Bad Boys Still the Best. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  67. Bulls Finally Get That Championship Feeling. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  68. Repeat is Extra Sweet for Bulls. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  69. Paxson's Trey Propels Bulls Into NBA History. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  70. Houston's Championship: Dream Come True. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  71. Rockets Earn Respect With Finals Sweep. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  72. Bulls' Record-Setting Season Ends in Victory. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  73. MJ Adds More Finals Heroics to His Legacy. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  74. Jordan's Jumper Secures Chicago's Sixth Title. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  75. 'Little General' Marches Spurs to First Title. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  76. Shaq Makes Mark in New Millennium. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  77. Take Two for Tinseltown. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  78. A Sweeping Statement. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  79. The Storybook Spurs!. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  80. Motown back at #1. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  81. Winning is fundamental. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  82. Wade's world is Title Town. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  83. Sweeping success: Spurs win it!. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  84. Return to Glory: Celtics Win NBA Title. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: June 3, 2008.
  85. L.A. Finishes Off Magic, Claims 15th Championship. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  86. Revenge! Lakers outlast Celtics in Game 7 for NBA title. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: June 17, 2010.
  87. Cuban finally ends silence, emerges as a champion. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: June 12, 2011.
  88. LeBron James, Heat dominate Thunder to win NBA championship*. ESPN.com.
  89. Lakers: First Champs of Newly Formed NBA. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 14, 2008.
  90. Walton, Lucas Ignite 'Blazermania'. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  91. Donovan, John. “Let the semi-season begin: Expect injuries, intensity and a new champion in '99“, CNN Sports Illustrated, February 4, 1999. წაკითხვის თარიღი: September 4, 2011. 
  92. 'Little General' Marches Spurs to First Title. NBA.com. Turner Sports Interactive, Inc. წაკითხვის თარიღი: May 17, 2008.
  93. Beck, Howard. “Two Exhibition Games for N.B.A. Teams“, November 28, 2011. წაკითხვის თარიღი: November 28, 2011. 
  94. 2011–12 NBA Season Summary. Basketball-Reference. Sports Reference LLC. წაკითხვის თარიღი: April 21, 2012.
  95. LeBron James, Heat dominate Thunder to win NBA championship*. ESPN.com.