მესიეს ობიექტების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

მესიეს ობიექტები — 110 ასტრონომიული ობიექტი, რომლებიც ფრანგმა ასტრონომმა შარლ მესიემ შეიტანა თავის კატალოგში „Catalogue des Nébuleuses et des Amas d'Étoiles“ (ნისლეულებისა და ვარსკვლავთგროვების კატალოგი). მისი მოსამზადებელი ვერსია 1771 წელს საფრანგეთის მეცნიერებათა აკადემიის ჟურნალ Memoirs-ში გამოჩნდა, ბოლო ობიექტი კი, მესიეს დაკვირვებებზე დაყრდნობით 1967 წელს ასტრონომმა კენეთ გლინ ჯონსმა დაამატა. კატალოგის პირველი ვერსია 1774 წელს პარიზში, საფრანგეთის მეცნიერებათა აკადემიის ჟურნალში გამოქვეყნდა და შეიცავდა 45 ობიექტს. გარდა საკუთარი აღმოჩენებისა, სია ასევე მოიცავდა მანამდე, სხვა ასტრონომთა მიერ აღმოჩენილ ობიექტებს; 45 ობიექტიდან საკუთრივ მესიეს აღმოჩენილი მხოლოდ 17 იყო. 1780 წელს კატალოგი 80 ობიექტამდე გაიზარდა, მისი საბოლოო ვერსია კი 1781 წელს გამოქვეყნდა; ყოველწლიურ ასტრონომიულ პუბლიკაცია Connaissance des Temps-ის (დროთა შეცნობა) 1784 წლის ვერსიაში სია 103 ობიექტამდე იყო გაზრდილი. თუმცა, როგორც შემდეგ გაირკვა, 102-ე ნომერი სიაში შეცდომით იყო შეყვანილი და საბოლოოდ, კატალოგში 102 ობიექტი დარჩა. დროთა განმავლობაში, მესიეს ნაწერების კვლევების შედეგად, სხვა ასტრონომებმა კატალოგის ობიექტთა რაოდენობა 110-მდე გაზარდეს.

კატალოგი ასტრონომიულ ობიექტთა ფართო სპექტრს მოიცავს, დაწყებული ვარსკვლავთგროვებით, ნისლეულებითა და გალაქტიკებით დამთავრებული. მესიე 1 არის სუპერნოვას ნარჩენი — კიბორჩხალსახის ნისლეული, M31 კი ანდრომედას სპირალურ გალაქტიკას აღნიშნავს. მეოცე საუკუნეში კატალოგს მრავალი ობიექტი დაემატა, რომელთა შორის პირველი იყო 1921 წელს, ფრანგი ასტრონომის, კამილ ფლამარიონის მიერ დამატებული მესიე 104 მას შემდეგ, რაც მან კატალოგის 1781 წლის სანიმუშო ვერსიაში, მესიეს მიერ გაკეთებული შენიშვნა იპოვა. 1947 წელს კატალოგს M105-დან M107-მდე დაამატა ასტრონომმა ელენ ჰოგმა, 1960 წელს M108 და M109 ოუენ გინგერიხმა, 1967 წელს კი M110 კენეთ გლინ ჯონსმა.

იმის გამო, რომ მესიე მხოლოდ კომეტების აღმოჩენით იყო დაინტერესებული, მან შეადგინა არა-კომეტა ობიექტთა სია, რასაც მისთვის ნადირობა უნდა გაეადვილებინა. კატალოგის შედგენისას, ის თავის თანაშემწესთან, ასტრონომ პიერ მეშენთან თანამშრომლობდა. ობიექტთა ეს კატალოგი ასტრონომიულ ობიექტთა ერთ-ერთი ყველაზე სახელგანთქმული სიაა, მესიეს მრავალი ობიექტი კი დღემდე მესიეს რიცხვებით აღინიშნება.

მესიეს ობიექტები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  სხვა
მესიეს ნომერი NGC/IC ნომერი ზოგადი სახელი სურათი ობიექტის ტიპი მანძილი (ათასი სინ. წ.) თანავარსკვლავედი ვარსკვლავიერი სიდიდე
M1[1] NGC 1952 კიბორჩხალსახის ნისლეული Crab Nebula.jpg სუპერნოვას ნარჩენი 4.9–8.1 კურო 8.4
M2[2] NGC 7089   Messier 2 Hubble WikiSky.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&033.&&&&&033 მერწყული 6.3
M3[3] NGC 5272   M3LRGB 891x674.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&033.90000033.9 მეძებარი ძაღლების თანავარსკვლავედი 6.2
M4[4] NGC 6121   Messier 4 Hubble WikiSky.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&&07.2000007.2 ღრიანკალის თანავარსკვლავედი 5.9
M5[5] NGC 5904   Messier 5 - HST.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&024.50000024.5 გველის თანავარსკვლავედი 6.7
M6[6] NGC 6405 პეპლის გროვა M6a.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&01.6000001.6 ღრიანკალის თანავარსკვლავედი 4.2
M7[7] NGC 6475 პტოლემეს გროვა Open-cluster-Messier-7.jpeg გროვა, ღია 0.65–1.31 ღრიანკალის თანავარსკვლავედი 3.3
M8[8] NGC 6523 ლაგუნას ნისლეული LagoonHunterWilson.jpg ნისლეული გროვით &&&&&&&&&&&&&&04.1000004.1 მშვილდოსანი 6.0
M9[9] NGC 6333   Messier object 009.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&025.80000025.8 გველისმჭერის თანავარსკვლავედი 8.4
M10[10] NGC 6254   Messier 10 Hubble WikiSky.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&014.30000014.3 გველისმჭერის თანავარსკვლავედი 6.4
M11[11] NGC 6705 გარეული იხვის გროვა Messier11.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&06.2000006.2 ფარის თანავარსკვლავედი 6.3
M12[12] NGC 6218   M12 Hubble.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&015.70000015.7 გველისმჭერის თანავარსკვლავედი 7.7
M13[13] NGC 6205 დიდი სფეროსებრი გროვა ჰერკულესის
თანავარსკვლავედში
Messier 13 Hubble WikiSky.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&022.20000022.2 ჰერკულესი 5.8
M14[14] NGC 6402   Messier object 014.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&030.30000030.3 გველისმჭერის თანავარსკვლავედი 8.3
M15[15] NGC 7078 Messier 15 Hubble WikiSky.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&033.&&&&&033 პეგასი 6.2
M16[16] NGC 6611 არწივის ნისლეული Fairy of Eagle Nebula.jpg ნისლეული, H II რეგიონი გროვით &&&&&&&&&&&&&&07.&&&&&07 გველის თანავარსკვლავედი 6.0
M17[17] NGC 6618 ომეგა, გედი, ნალი ან კიბოს ნისლეული Messier 17.jpg ნისლეული, H II რეგიონი გროვით 5–6 მშვილდოსანი 6.0
M18[18] NGC 6613   Messier18.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&04.9000004.9 მშვილდოსანი 7.5
M19[19] NGC 6273   Messier object 019.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&028.70000028.7 გველისმჭერის თანავარსკვლავედი 7.5
M20[20] NGC 6514 სამნაწილიანი ნისლეული Trifid.nebula.arp.750pix.jpg ნისლეული, H II რეგიონი გროვით &&&&&&&&&&&&&&05.2000005.2 მშვილდოსანი 6.3
M21[21] NGC 6531   Messier object 021.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&04.2500004.25 მშვილდოსანი 6.5
M22[22] NGC 6656 მშვილდოსანი გროვა Messier object 022.jpg გროვა, სფეროსებრი 9.6–11.6 მშვილდოსანი 5.1
M23[23] NGC 6494   Messier object 023.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&02.1500002.15 მშვილდოსანი 6.9
M24[24] IC 4715 მშვილდოსნის ვარსკვლავური ღრუბელი Messier 024 2MASS.jpg ირმის ნახტომის ვარსკვლავური ღრუბელი ~10 მშვილდოსანი 4.6
M25[25] IC 4725   Messier object 025.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&02.&&&&&02.0 მშვილდოსანი 4.6
M26[26] NGC 6694   Messier object 026.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&&05.0 ფარის თანავარსკვლავედი 8.0
M27[27] NGC 6853 ჰანტელის ნისლეული Messier27.jpg ნისლეული, პლანეტური 1.148–1.52 მელიის თანავარსკვლავედი 7.5
M28[28] NGC 6626   Messier28.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&017.90000017.9 მშვილდოსანი 7.7
M29[29] NGC 6913   Messier object 029.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&07.2000007.2 გედი 7.1
M30[30] NGC 7099   Messier object 030.jpg გროვა, სფეროსებრი 27.8–31 თხის რქის თანავარსკვლავედი 7.7
M31[31] NGC 224 ანდრომედას გალაქტიკა Andromeda galaxy.jpg გალაქტიკა, სპირალური 2,430–2,650 ანდრომედა 3.4
M32[32] NGC 221   M32 Lanoue.png გალაქტიკა, ჯუჯა ელიფსური 2,410–2,570 ანდრომედა 8.1
M33[33] NGC 598 სამკუთხედის გალაქტიკა M33.jpg გალაქტიკა, სპირალური 2,380–3,070 სამკუთხედის თანავარსკვლავედი 5.7
M34[34] NGC 1039   M34 2mass atlas.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&01.5000001.5 პერსევსი 5.5
M35[35] NGC 2168   M35atlas.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&02.8000002.8 მარჩბივის 5.3
M36[36] NGC 1960   M36a.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&04.1000004.1 მეეტლე 6.3
M37[37] NGC 2099   M37a.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&04.5110004.511 მეეტლე 6.2
M38[38] NGC 1912   Messier object 038.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&04.2000004.2 მეეტლე 7.4
M39[39] NGC 7092   Messier object 039.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&00.8244000.8244 გედი 5.5
M40[40]   Winnecke 4 Messier object 40.jpg ორმაგი ვარსკვლავი WNC4 &&&&&&&&&&&&&&00.5100000.51 დიდი დათვის თანავარსკვლავედი 9.7
M41[41] NGC 2287   Messier 041 2MASS.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&02.3000002.3 დიდი ქოფაკის თანავარსკვლავედი 4.5
M42[42] NGC 1976 ორიონის ნისლეული Orion Nebula - Hubble 2006 mosaic 18000.jpg ნისლეული, H II რეგიონი 1.324–1.364 ორიონი 4.0
M43[43] NGC 1982 დე მაირანის ნისლეული Messier object 043.jpg ნისლეული, H II რეგიონი
(ორიონის ნისლეულის ნაწილი)
&&&&&&&&&&&&&&01.6000001.6 ორიონი 9.0
M44[44] NGC 2632 სკის გროვა Messier 044 2MASS.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&00.5770000.577 კირჩხიბი 3.7
M45[45]   პლეადები Bob Star - M45 Carranza Field (by).jpg გროვა, ღია 0.39–0.46 კურო 1.6
M46[46] NGC 2437   M46a.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&05.4000005.4 კიჩოს თანავარსკვლავედი 6.1
M47[47] NGC 2422   M47a.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&01.6000001.6 კიჩოს თანავარსკვლავედი 4.2
M48[48] NGC 2548   M48a.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&01.5000001.5 ჰიდრა 5.5
M49[49] NGC 4472   Messier 49 Hubble WikiSky.jpg გალაქტიკა, ელიფსური 53,600–58,200 ქალწული 9.4
M50[50] NGC 2323   M50a.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&03.2000003.2 მარტორქის თანავარსკვლავედი 5.9
M51[51] NGC 5194, NGC 5195 მორევის გალაქტიკა Whirlpool (M51).jpg გალაქტიკა, სპირალური 19,000–27,000 მეძებარი ძაღლების თანავარსკვლავედი 8.4
M52[52] NGC 7654   M52atlas.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&&05.0 კასიოპეა 5.0
M53[53] NGC 5024   Globular Cluster M53.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&058.&&&&&058 ბერენიკეს თმების თანავარსკვლავედი 8.3
M54[54] NGC 6715   Messier54.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&087.40000087.4 მშვილდოსანი 8.4
M55[55] NGC 6809   Messier55.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&017.60000017.6 მშვილდოსანი 7.4
M56[56] NGC 6779   M56-LRGB.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&032.90000032.9 ქნარის თანავარსკვლავედი 8.3
M57[57] NGC 6720 ბეჭდის ნისლეული Ring Nebula.jpg ნისლეული, პლანეტური 1.6–3.8 ქნარის თანავარსკვლავედი 8.8
M58[58] NGC 4579   M58s.jpg გალაქტიკა, დახურული სპირალური ~63,000 ქალწული 10.5
M59[59] NGC 4621   Messier59.jpg გალაქტიკა, ელიფსური 55,000–65,000 ქალწული 10.6
M60[60] NGC 4649   Messier object 060.jpg გალაქტიკა, ელიფსური 51,000–59,000 ქალწული 9.8
M61[61] NGC 4303   Messier object 061.jpg გალაქტიკა, სპირალური 50,200–54,800 ქალწული 10.2
M62[62] NGC 6266   Messier object 062.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&022.20000022.2 გველისმჭერის თანავარსკვლავედი 7.4
M63[63] NGC 5055 მზესუმზირას გალაქტიკა Messier 63 GALEX WikiSky.jpg გალაქტიკა, სპირალური 0ექსპრესიის შეცდომა: ამოუცნობი პუნქტუაციის ნიშანი „,“..ექსპრესიის შეცდომა: ამოუცნობი პუნქტუაციის ნიშანი „,“.37,000 მეძებარი ძაღლების თანავარსკვლავედი 9.3
M64[64] NGC 4826 შავი თვალის გალაქტიკა Blackeyegalaxy.jpg გალაქტიკა, სპირალური 22,000–26,000 ბერენიკეს თმების თანავარსკვლავედი 9.4
M65[65] NGC 3623 ლომის სამეული M65.jpg გალაქტიკა, დახურული სპირალური 41,000–42,000 ლომი 10.3
M66[66] NGC 3627 ლომის სამეული Sig05-016.jpg გალაქტიკა, დახურული სპირალური 31,000–41,000 ლომი 8.9
M67[67] NGC 2682   Messier object 067.jpg გროვა, ღია 2.61–2.93 კირჩხიბი 6.1
M68[68] NGC 4590   Messier object 068.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&033.60000033.6 ჰიდრა 9.7
M69[69] NGC 6637   Messier object 069.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&029.70000029.7 მშვილდოსანი 8.3
M70[70] NGC 6681   Messier70.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&029.40000029.4 მშვილდოსანი 9.1
M71[71] NGC 6838   Messier71.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&013.&&&&&013.0 ისრის თანავარსკვლავედი 6.1
M72[72] NGC 6981   Messier72.jpg გროვა, სფეროსებრი 53.40–55.74 მერწყული 9.4
M73[73] NGC 6994   Messier 073 2MASS.jpg ასტერიზმი ~2.5 მერწყული 9.0
M74[74] NGC 628   Messier 74 by HST.jpg გალაქტიკა, სპირალური 24,000–36,000 თევზები 10.0
M75[75] NGC 6864   Messier75.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&067.50000067.5 მშვილდოსანი 9.2
M76[76] NGC 650, NGC 651 პატარა ჰანტელის ნისლეული M76-RL5-DDmin-Gamma-LRGB 883x628.jpg ნისლეული, პლანეტური &&&&&&&&&&&&&&02.5000002.5 პერსევსი 10.1
M77[77] NGC 1068 ვეშაპის A NGC1068-hst-R658GB814.jpg გალაქტიკა, სპირალური 0ექსპრესიის შეცდომა: ამოუცნობი პუნქტუაციის ნიშანი „,“..ექსპრესიის შეცდომა: ამოუცნობი პუნქტუაციის ნიშანი „,“.47,000 ვეშაპის თანავარსკვლავედი 9.6
M78[78] NGC 2068   Messier 78.jpg ნისლეული, დიფუზიური &&&&&&&&&&&&&&01.6000001.6 ორიონი 8.3
M79[79] NGC 1904   M79a.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&041.&&&&&041 კურდღელი 8.6
M80[80] NGC 6093   A Swarm of Ancient Stars - GPN-2000-000930.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&032.60000032.6 ღრიანკალის თანავარსკვლავედი 7.9
M81[81] NGC 3031 ბოდის გალაქტიკა Sig07-009.jpg გალაქტიკა, სპირალური 11,400–12,200 დიდი დათვის თანავარსკვლავედი 6.9
M82[82] NGC 3034 სიგარის გალაქტიკა Messier82.jpg გალაქტიკა, ვარსკვლავთწარმომქმნელი 10,700–12,300 დიდი დათვის თანავარსკვლავედი 8.4
M83[83] NGC 5236 სამხრეთ ქინძისთავის თვალის გალაქტიკა M83g.jpg გალაქტიკა, დახურული სპირალური 0ექსპრესიის შეცდომა: ამოუცნობი პუნქტუაციის ნიშანი „,“..ექსპრესიის შეცდომა: ამოუცნობი პუნქტუაციის ნიშანი „,“.14,700 ჰიდრა 7.5
M84[84] NGC 4374   Messier 84 nucleus Hubble.jpg გალაქტიკა, ლინზისებრი 57,000–63,000 ქალწული 10.1
M85[85] NGC 4382   Messier 85 Hubble WikiSky.jpg გალაქტიკა, ლინზისებრი 56,000–64,000 ბერენიკეს თმების თანავარსკვლავედი 10.0
M86[86] NGC 4406   Messier 86 Hubble WikiSky.jpg გალაქტიკა, ლინზისებრი 49,000–55,000 ქალწული 9.8
M87[87] NGC 4486 ქალწული A M87 jet.jpg გალაქტიკა, ელიფსური 51,870–55,130 ქალწული 9.6
M88[88] NGC 4501   Messier object 088.jpg გალაქტიკა, სპირალური 39,000–56,000 ბერენიკეს თმების თანავარსკვლავედი 10.4
M89[89] NGC 4552   Messier object 089.jpg გალაქტიკა, ელიფსური 47,000–53,000 ქალწული 10.7
M90[90] NGC 4569   Messier object 090.jpg გალაქტიკა, სპირალური 55,900–61,500 ქალწული 10.3
M91[91] NGC 4548   Messier91.jpg გალაქტიკა, დახურული სპირალური 47,000–79,000 ბერენიკეს თმების თანავარსკვლავედი 11.0
M92[92] NGC 6341   Globular Cluster M92.JPG გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&026.70000026.7 ჰერკულესი 6.3
M93[93] NGC 2447   Messier object 093.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&&03.6000003.6 კიჩოს თანავარსკვლავედი 6.0
M94[94] NGC 4736   Messier object 094.jpg გალაქტიკა, სპირალური 14,700–17,300 მეძებარი ძაღლების თანავარსკვლავედი 9.0
M95[95] NGC 3351   Messier95 spitzer.jpg გალაქტიკა, დახურული სპირალური 31,200–34,000 ლომი 11.4
M96[96] NGC 3368   Messier object 096.jpg გალაქტიკა, სპირალური 28,000–34,000 ლომი 10.1
M97[97] NGC 3587 ბუს ნისლეული M97 FTN.jpg ნისლეული, პლანეტური &&&&&&&&&&&&&&02.&300002.03 დიდი დათვის თანავარსკვლავედი 9.9
M98[98] NGC 4192   M-98.jpg გალაქტიკა, სპირალური 0ექსპრესიის შეცდომა: ამოუცნობი პუნქტუაციის ნიშანი „,“..ექსპრესიის შეცდომა: ამოუცნობი პუნქტუაციის ნიშანი „,“.44,400 ბერენიკეს თმების თანავარსკვლავედი 11.0
M99[99] NGC 4254   M99.jpg გალაქტიკა, სპირალური 44,700–55,700 ბერენიკეს თმების თანავარსკვლავედი 10.4
M100[100] NGC 4321   Spiral Galaxy M100.jpg გალაქტიკა, სპირალური 0ექსპრესიის შეცდომა: ამოუცნობი პუნქტუაციის ნიშანი „,“..ექსპრესიის შეცდომა: ამოუცნობი პუნქტუაციის ნიშანი „,“.55,000 ბერენიკეს თმების თანავარსკვლავედი 10.1
M101[101] NGC 5457 ქინძისთავის თვალის გალაქტიკა M101 hires STScI-PRC2006-10a.jpg გალაქტიკა, სპირალური 19,100–22,400 დიდი დათვის თანავარსკვლავედი 7.9
M102[102] (Not conclusively identified)[103]          
M103[104] NGC 581   Messier object 103.jpg გროვა, ღია &&&&&&&&&&&&&010.&&&&&010 კასიოპეა 7.4
M104[105] NGC 4594 სომბრეროს გალაქტიკა M104 ngc4594 sombrero galaxy hi-res.jpg გალაქტიკა, სპირალური 28,700–30,900 ქალწული 9.0
M105[106] NGC 3379   Messier object 105.jpg გალაქტიკა, ელიფსური 30,400–33,600 ლომი 10.2
M106[107] NGC 4258   Messier 106 by Spitzer.jpg გალაქტიკა, სპირალური 22,200–25,200 მეძებარი ძაღლების თანავარსკვლავედი 9.1
M107[108] NGC 6171   Messier object 107.jpg გროვა, სფეროსებრი &&&&&&&&&&&&&020.90000020.9 გველისმჭერის თანავარსკვლავედი 8.9
M108[109] NGC 3556   Messier 108 Hubble WikiSky.jpg გალაქტიკა, დახურული სპირალური 0ექსპრესიის შეცდომა: ამოუცნობი პუნქტუაციის ნიშანი „,“..ექსპრესიის შეცდომა: ამოუცნობი პუნქტუაციის ნიშანი „,“.46,000 დიდი დათვის თანავარსკვლავედი 10.7
M109[110] NGC 3992   Messier object 109.jpg გალაქტიკა, დახურული სპირალური 59,500–107,500 დიდი დათვის თანავარსკვლავედი 10.6
M110[111] NGC 205   Messier object 110.jpg გალაქტიკა, ჯუჯა ელიფსური 2,600–2,780 ანდრომედა 9.0
მესიეს ნომერი NGC ნომერი ზოგადი სახლი სურათი ობიექტის ტიპი მანძილი (ათასი სინ. წ.) თანავარსკვლავედი ვარსკვლავიერი სიდიდე

მესიეს ობიექტების განლაგება[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

მესიეს ობიექტების განლაგება.

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. Messier, Charles. (1771) Messier 1. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  2. Messier, Charles. (1771) Messier 2. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  3. Messier, Charles. (1771) Messier 3. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  4. Messier, Charles. (1771) Messier 4. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  5. Messier, Charles. (1771) Messier 5. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  6. Messier, Charles. (1771) Messier 6. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  7. Messier, Charles. (1771) Messier 7. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  8. Messier, Charles. (1771) Messier 8. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  9. Messier, Charles. (1771) Messier 9. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  10. Messier, Charles. (1771) Messier 10. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  11. Messier, Charles. (1771) Messier 11. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  12. Messier, Charles. (1771) Messier 12. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  13. Messier, Charles. (1771) Messier 13. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  14. Messier, Charles. (1771) Messier 14. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  15. Messier, Charles. (1771) Messier 15. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  16. Messier, Charles. (1771) Messier 16. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  17. Messier, Charles. (1771) Messier 17. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  18. Messier, Charles. (1771) Messier 18. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  19. Messier, Charles. (1771) Messier 19. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  20. Messier, Charles. (1771) Messier 20. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  21. Messier, Charles. (1771) Messier 21. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  22. Messier, Charles. (1771) Messier 22. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  23. Messier, Charles. (1771) Messier 23. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  24. Messier, Charles. (1771) Messier 24. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  25. Messier, Charles. (1771) Messier 25. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  26. Messier, Charles. (1771) Messier 26. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  27. Messier, Charles. (1771) Messier 27. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  28. Messier, Charles. (1771) Messier 28. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  29. Messier, Charles. (1771) Messier 29. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  30. Messier, Charles. (1771) Messier 30. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  31. Messier, Charles. (1771) Messier 31. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  32. Messier, Charles. (1771) Messier 32. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  33. Messier, Charles. (1771) Messier 33. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  34. Messier, Charles. (1771) Messier 34. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  35. Messier, Charles. (1771) Messier 35. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  36. Messier, Charles. (1771) Messier 36. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  37. Messier, Charles. (1771) Messier 37. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  38. Messier, Charles. (1771) Messier 38. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  39. Messier, Charles. (1771) Messier 39. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  40. Messier, Charles. (1771) Messier 40. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  41. Messier, Charles. (1771) Messier 41. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  42. Messier, Charles. (1771) Messier 42. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  43. Messier, Charles. (1771) Messier 43. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  44. Messier, Charles. (1771) Messier 44. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  45. Messier, Charles. (1771) Messier 45. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  46. Messier, Charles. (1771) Messier 46. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  47. Messier, Charles. (1771) Messier 47. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  48. Messier, Charles. (1771) Messier 48. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  49. Messier, Charles. (1771) Messier 49. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  50. Messier, Charles. (1771) Messier 50. ციტირების თარიღი: 2014-03-17.
  51. Messier, Charles. (1771) Messier 51. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  52. Messier, Charles. (1771) Messier 52. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  53. Messier, Charles. (1771) Messier 53. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  54. Messier, Charles. (1771) Messier 54. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  55. Messier, Charles. (1771) Messier 55. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  56. Messier, Charles. (1771) Messier 56. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  57. Messier, Charles. (1771) Messier 57. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  58. Messier, Charles. (1771) Messier 58. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  59. Messier, Charles. (1771) Messier 59. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  60. Messier, Charles. (1771) Messier 60. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  61. Messier, Charles. (1771) Messier 61. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  62. Messier, Charles. (1771) Messier 62. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  63. Messier, Charles. (1771) Messier 63. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  64. Messier, Charles. (1771) Messier 64. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  65. Messier, Charles. (1771) Messier 65. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  66. Messier, Charles. (1771) Messier 66. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  67. Messier, Charles. (1771) Messier 67. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  68. Messier, Charles. (1771) Messier 68. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  69. Messier, Charles. (1771) Messier 69. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  70. Messier, Charles. (1771) Messier 70. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  71. Messier, Charles. (1771) Messier 71. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  72. Messier, Charles. (1771) Messier 72. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  73. Messier, Charles. (1771) Messier 73. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  74. Messier, Charles. (1771) Messier 74. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  75. Messier, Charles. (1771) Messier 75. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  76. Messier, Charles. (1771) Messier 76. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  77. Messier, Charles. (1771) Messier 77. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  78. Messier, Charles. (1771) Messier 78. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  79. Messier, Charles. (1771) Messier 79. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  80. Messier, Charles. (1771) Messier 80. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  81. Messier, Charles. (1771) Messier 81. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  82. Messier, Charles. (1771) Messier 82. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  83. Messier, Charles. (1771) Messier 83. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  84. Messier, Charles. (1771) Messier 84. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  85. Messier, Charles. (1771) Messier 85. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  86. Messier, Charles. (1771) Messier 86. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  87. Messier, Charles. (1771) Messier 87. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  88. Messier, Charles. (1771) Messier 88. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  89. Messier, Charles. (1771) Messier 89. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  90. Messier, Charles. (1771) Messier 90. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  91. Messier, Charles. (1771) Messier 91. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  92. Messier, Charles. (1771) Messier 92. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  93. Messier, Charles. (1771) Messier 93. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  94. Messier, Charles. (1771) Messier 94. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  95. Messier, Charles. (1771) Messier 95. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  96. Messier, Charles. (1771) Messier 96. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  97. Messier, Charles. (1771) Messier 97. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  98. Messier, Charles. (1771) Messier 98. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  99. Messier, Charles. (1771) Messier 99. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  100. Messier, Charles. (1771) Messier 100. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  101. Messier, Charles. (1771) Messier 101. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  102. Messier, Charles. (1771) Messier 102. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  103. Frommert, Hartmut; Kronberg, Christine. (2005) Messier 102. Usenet. ციტირების თარიღი: 2009-02-06.
  104. Messier, Charles. (1771) Messier 103. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  105. Messier, Charles. (1771) Messier 104. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  106. Messier, Charles. (1783) Messier 105. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  107. Messier, Charles. (1783) Messier 106. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  108. Messier, Charles. (1783) Messier 107. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  109. Messier, Charles. (1783) Messier 108. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  110. Messier, Charles. (1783) Messier 109. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.
  111. Messier, Charles. (1783) Messier 110. ციტირების თარიღი: 2014-03-18.