ალბანეთის პრემიერ-მინისტრების სია

მასალა ვიკიპედიიდან — თავისუფალი ენციკლოპედია
Jump to navigation Jump to search

აქ მოყვანილია ალბანეთის პრემიერ-მინისტრების სია, რომლებთაც ეს თანამდებობა 1912 წლის დამოუკიდებლობის გამოცხადების შემდეგ ეკავათ.

მთავრობის მეთაურები (1912—1920)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

# პორტრეტი სახელი თანამდებობაზე ყოფნის ვადა პარტია
Flag of Albanian Provisional Government (1912-1914).svg დამოუკიდებელი ალბანეთი (1912–1914)
1 Ismail Qemali (portrait).jpg ისმაილ ქემალი
(1844–1919)
28 ნოემბერი, 1912 22 იანვარი, 1914 დამოუკიდებელი
2 Dmmc11.jpg საერთაშორისო კონტროლის კომისია
(1913–1914)
22 იანვარი, 1914 17 მარტი, 1914 დამოუკიდებელი
Flag of Albania (1914–1920).svg ალბანეთის სამთავრო (1914–1925)
3 თურჰან ფერმეთი
(1839–1927)
17 მარტი, 1914 3 სექტემბერი, 1914 დამოუკიდებელი
4 Essad Pasha Toptani.jpg ესათ თოფთანი
(1863–1920)
5 ოქტომბერი, 1914 24 თებერვალი 1916 დამოუკიდებელი
ვაკანტური (24 თებერვალი 1916 – 25 დეკემბერი 1918)
5 თურჰან ფერმეთი
(1839–1927)
25 დეკემბერი, 1918 29 იანვარი, 1920 დამოუკიდებელი

პრემიერ-მინისტრები (1920–დღემდე)[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

# პორტრეტი სახელი თანამდებობაზე ყოფნის ვადა პარტია
Flag of Albania (1914–1920).svg ალბანეთის სამთავრო (1914–1925)
1 SulejmanDelvina.jpg სულეიმან დელვინა
(1884–1933)
27 მარტი, 1920 14 ნოემბერი, 1920 დამოუკიდებელი
2 Iliaz Vrioni 1932.jpg ილიაზ ვრიონი
(1882–1932)
10 დეკემბერი, 1920 16 ოქტომბერი, 1921 დამოუკიდებელი
3 პანდელი ევანჯელი
(1859–1949)
19 ოქტომბერი, 1921 6 დეკემბერი, 1921 დამოუკიდებელი
ქაზიმ კოჩული
მოვალეობის შემსრულებელი
(1887–1943)
6 დეკემბერი, 1921 7 დეკემბერი, 1921 დამოუკიდებელი
4 Hasan Prishtina (portrait).jpg ჰასან პრიშტინა
(1873–1933)
7 დეკემბერი, 1921 12 დეკემბერი, 1921 პროგრესიული პარტია
იდომენო კოშტური
მოვალეობის შემსრულებელი
(1873–1943)
12 დეკემბერი 1921 24 დეკემბერი, 1921 დამოუკიდებელი
5 ჯაფერ იუპი
(1880–1940)
25 დეკემბერი, 1921 2 დეკემბერი, 1922 პოპულარული პარტია
6 Ahmet-Zogu-1895---1961.jpg აჰმედ ზოგუ
(1895–1961)
4 დეკემბერი, 1922 25 თებერვალი, 1924 კონსერვატიული პარტია
7 Shefqet Verlaci.jpg შეფქეთ ვერლაჯი
(1877–1946)
5 მარტი, 1924 2 ივნისი, 1924 პროგრესიული პარტია
8 Iliaz Vrioni 1932.jpg ილიაზ ვრიონი
(1882–1932)
2 ივნისი, 1924 16 ივნისი, 1924 დამოუკიდებელი
9 Fan Stilian Noli.jpg ფან ნოლი
(1882–1965)
16 ივნისი, 1924 26 დეკემბერი, 1924 ლიბერალური პარტია
10 Iliaz Vrioni 1932.jpg ილიაზ ვრიონი
(1882–1932)
26 დეკემბერი, 1924 5 იანვარი, 1925 დამოუკიდებელი
11 Ahmet-Zogu-1895---1961.jpg აჰმედ ზოგუ
(1895–1961)
6 იანვარი, 1925 31 იანვარი, 1925 კონსერვატიული პარტია
Flag of Albania (1926–1928).svg ალბანეთის რესპუბლიკა (1925–1928)
12 Ahmet-Zogu-1895---1961.jpg აჰმედ ზოგუ
(1895–1961)
31 იანვარი, 1925 1 სექტემბერი, 1928 კონსერვატიული პარტია
Flag of Albania (1934–1939).svg ალბანეთის სამეფო (1928–1939)
13 კოსტა კოტა
(1889–1949)
10 სექტემბერი, 1928 5 მარტი, 1930 უპარტიო
14 პანდელი ევანჯელი
(1859–1949)
5 მარტი, 1930 16 ოქტომბერი, 1935 უპარტიო
15 MehdiFrasheri.jpg მეჰდი ფრაშერი
(1872–1963)
21 ოქტომბერი, 1935 7 ნოემბერი, 1936 უპარტიო
16 კოსტა კოტა
(1889–1949)
9 ნოემბერი, 1936 1 აპრილი, 1939 უპარტიო
Flag of Albania (1939–1943).svg Italian Occupation (1939–1943)
17 ჯაფერ იუპი
(1880–1940)
9 აპრილი, 1939 12 აპრილი, 1939 პოპულარული პარტია
18 Shefqet Verlaci.jpg შეფქეთ ვერლაჯი
(1877–1946)
12 აპრილი, 1939 2 დეკემბერი, 1941 ფაშისტური პარტია
19 მუსტაფა მერლიკა-კრუია
(1887–1958)
4 დეკემბერი, 1941 19 იანვარი, 1943 ფაშისტური პარტია
20 ექრემ ლიბოჰოვა
(1882–1948)
20 იანვარი, 1943 11 თებერვალი, 1943 ფაშისტური პარტია
21 მალიქ ბუშატი
(1880–1946)
12 თებერვალი, 1943 12 მაისი, 1943 ფაშისტური პარტია
22 ექრემ ლიბოჰოვა
(1882–1948)
12 მაისი, 1943 14 სექტემბერი, 1943 ფაშისტური პარტია
Flag of Albania (1943–1944).svg გერმანული ოკუპაცია (1943–1944)
23 Ibrahim Bicakciu.jpg იბრაჰიმ ბიჩაკუ
(1905–1977)
25 სექტემბერი, 1943 24 ოქტომბერი, 1943 ეროვნული ფრონტი
24 MehdiFrasheri.jpg მეჰდი ფრაშერი
(1872–1963)
24 ოქტომბერი, 1943 3 ნოემბერი, 1943 ეროვნული ფრონტი
25 Rexhepmitrovica.jpg რეჯეფ მიტროვიცა
(1887–1967)
4 ნოემბერი, 1943 18 ივლისი, 1944 ეროვნული ფრონტი
26 C Fikre Dine.jpg ფიქრი დინე
(1897–1960)
18 ივლისი, 1944 28 აგვისტო, 1944[1] ეროვნული ფრონტი
27 Ibrahim Bicakciu.jpg იბრაჰიმ ბიჩაკუ
(1905–1977)
6 სექტემბერი, 1944 29 ნოემბერი, 1944 ეროვნული ფრონტი
Flag of Albania (1946–1992).svg კომუნისტური ალბანეთი (1944–1991)
28 HODŽA druhá míza.jpg ენვერ ხოჯა
(1908–1985)
22 ოქტომბერი, 1944 19 ივლისი, 1954 კომუნისტური პარტია
1948 წელს გადაკეთდა
შრომის პარტია
29 1967-01 1966年阿尔巴尼亚穆罕默德·谢胡 Mehmet Ismail Shehu.jpg მეჰმედ შეჰუ
(1913–1981)
20 ივლისი, 1954 18 დეკემბერი, 1981 შრომის პარტია
30 ადილ ჩარჩანი
(1922–1997)
15 იანვარი, 1982 22 თებერვალი, 1991 შრომის პარტია
Flag of Albania.svg ალბანეთის რესპუბლიკა (1991–დღემდე)
31 Fatos Nano 2003.jpg ფატოს ნანო
(დ. 1952)
22 თებერვალი, 1991 4 ივნისი, 1991 სოციალისტური პარტია
32 იული ბუფი
(დ. 1948)
5 ივნისი, 1991 6 დეკემბერი, 1991 სოციალისტური პარტია
33 ვილსონ აჰმეთი
(დ. 1951)
10 დეკემბერი, 1991 12 აპრილი, 1992 დამოუკიდებელი
34 ალექსანდერ მექსი
(დ. 1939)
13 აპრილი, 1992 12 მარტი, 1997 დემოკრატიული პარტია
35 ბაშქიმ ფინო
(დ. 1962)
13 მარტი, 1997 24 ივლისი, 1997 სოციალისტური პარტია
36 Fatos Nano 2003.jpg ფატოს ნანო
(დ. 1952)
25 ივლისი, 1997 28 სექტემბერი, 1998 სოციალისტური პარტია
37 Pandeli Majko.jpg პანდელი მაიკო
(დ. 1967)
2 ოქტომბერი, 1998 29 ოქტომბერი, 1999 სოციალისტური პარტია
38 Ilir Meta (portrait).jpg ილირ მეტა
(დ. 1969)
29 ოქტომბერი, 1999 29 იანვარი, 2002 სოციალისტური პარტია
39 Pandeli Majko.jpg პანდელი მაიკო
(დ. 1967)
22 თებერვალი, 2002 25 ივლისი, 2002 სოციალისტური პარტია
40 Fatos Nano 2003.jpg ფატოს ნანო
(დ. 1952)
31 ივლისი, 2002 10 სექტემბერი, 2005 სოციალისტური პარტია
41 Sali Berisha, October 2008.jpg სალი ბერიშა
(დ. 1944)
10 სექტემბერი, 2005 13 სექტემბერი, 2013 დემოკრატიული პარტია
42 ედი რამა
(დ. 1964)
15 სექტემბერი, 2013 დღემდე სოციალისტური პარტია

სქოლიო[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  1. Pearson, Owen (2005). Albania in Occupation and War: From Fascism to Communism, 1940-1945. London: The Centre for Albanian Studies, გვ. 1982. ISBN 1-84511-014-5. 

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]