კოლუმბიის პრეზიდენტების სია

თავისუფალი ქართულენოვანი ენციკლოპედია ვიკიპედიიდან
გადასვლა: ნავიგაცია, ძიება

კოლუმბიას თავისი ისტორიის განმავლობაში სხვადასხვა სახელწოდების სახელმწიფოს მეთაურები მართავდა. ქვემოთ მოცემულ სიაში წარმოდგენილია კოლუმბიის მმართველები, რომლებიც ატარებდნენ პრეზიდენტის ტიტულს.

კოლუმბიის რესპუბლიკა (1819–1831)[რედაქტირება]

Flag of the Gran Colombia (1819-1820).svgდიდი კოლუმბიაCoat of arms of Gran Colombia (1819).svg
სურათი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული არჩევის ფორმა გადადგომის მიზეზი
Bolivar Arturo Michelena.jpg სიმონ ბოლივარი 15 თებერვალი, 1819 13 დეკემბერი, 1821 აირჩია ანგოსტურის კონგრესმა 1819 წელს. ხელმეორედ აირჩია კუკუტის კონგრესმა 1821 წელს. გაემგზავრა საომრად სამხრეთის კამპანიაში.
Santander by Acevedo Bernal.jpg ფრანსისკო დე პაულა სანტანდერი 13 დეკემბერი, 1821 14 ნოემბერი, 1826 ვიცე-პრეზიდენტი, აღმასრულებელი ხელისუფლების ხელმძღვანელი. პრეზიდენტის დაბრუნება.
Bolivar Arturo Michelena.jpg სიმონ ბოლივარი 14 ნოემბერი, 1826 10 ნოემბერი, 1829 დაბრუნდა ხელისუფლებაში. თავი გამოაცხადა პრეზიდენტ-დიქტატორად. გაემგზავრა საომრად.
Estanislao Vergara.jpg ესტანისლაო ვერგარა ი სანტამარია 10 ნოემბერი, 1829 10 დეკემბერი, 1829 Presiding Member of the Council of State, in charge of the executive. პრეზიდენტის დაბრუნება.
Bolivar Arturo Michelena.jpg სიმონ ბოლივარი 10 დეკემბერი, 1829 4 მაისი, 1830 დაბრუნდა ხელისუფლებაში. თავი გამოაცხადა პრეზიდენტ-დიქტატორად. გადადგა.
Domingo Caycedo Santamaría.jpg დომინგო კაისედო May 4, 1830 June 13, 1830 ვიცე-პრეზიდენტი. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Joaquín Mosquera lithograph.jpg ხოაკინ მოსკერა 13 ივნისი, 1830 4 სექტემბერი, 1830 აირჩია კონგრესმა სამხედრო გადატრიალება.
Rafael urdaneta.jpg რაფაელ ურდანეტა 4 სექტემბერი, 1830 30 აპრილი, 1831 მტავრობის დროებითი მეთაური, ხელისუფლებაში მოვიდა გადატრიალებით Ousted later by the legitimate government.
José Miguel Pey.jpg
Colpres proyecto.png
Juan García del Río.jpg
ხოსე მიგელ პეი




ხერონიმო დე მენდოსა




ხუან გარსია დელ რიო
30 აპრილი, 1831 2 მაისი, 1831 Plural Executive made up by the Council of Ministers set up to accept resignation of General Urdaneta and invite General Caycedo to take office.
Pey, Secretary of War and Navy;
Mendoza, Secretary of Finance;
García, Secretary of Foreign Affairs and Interior.
Finished term.
Domingo Caycedo Santamaría.jpg დომინგო კაისედო 2 მაისი, 1831 23 ნოემბერი, 1831 Vice President, in charge of the Executive. Resigned office.

ახალი გრანადის რესპუბლიკა (1831–1861)[რედაქტირება]

Flag of New Granada.svgახალი გრანადის რესპუბლიკაCoat of arms of New Granada.svg
სურათი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული არჩევის ფორმა გადადგომის მიზეზი
José María Obando.jpg ხოსე მარია ობანდო 23 ნოემბერი, 1831 10 მარტი, 1832 Vice President in charge of the Provisional Government. Sanctioned the Constitution of 1832 that created the Republic of New Granada. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
José Ignacio de Márquez.jpg ხოსე იგნასიო დე მარკესი 10 მარტი, 1832 7 ოქტომბერი, 1832 Vice President by Indirect Election., Acting President. Hands back power.
Santander by Acevedo Bernal.jpg ფრანსისკო დე პაულა სანტანდერი October 7, 1832 April 1, 1837 Elected by Congress. Re-elected to second term by Congress. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
José Ignacio de Márquez.jpg ხოსე იგნასიო დე მარკესი April 1, 1837 April 1, 1841 Elected by Congress after indirect elections failed to give the required majority. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Herrán, Pedro Alcántara.jpg პედრო ალკანტარა ერნანი April 1, 1841 July 5, 1841 Elected by Congress after indirect elections failed to give the required majority. Left to fight in War of the Supremes.
Juan de Dios Aranzazu 1.jpg ხუან დე დიოს არანსასუ July 5, 1841 May 19, 1842 President of the Council of State, in charge of the executive. პრეზიდენტის დაბრუნება.
Herrán, Pedro Alcántara.jpg პედრო ალკანტარა ერნანი May 19, 1842 April 1, 1845 Returned to office after war. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Colpres proyecto.png ტომას სიპრიანო დე მოსკერა April 1, 1845 August 14, 1847 Elected by Congress after indirect elections failed to give the required majority. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Rufino Cuervo y Barreto sketch.jpg რუფინო კუერვო ი ბარეტო August 14, 1847 December 14, 1847 Vice President, in charge of the executive power. პრეზიდენტის დაბრუნება
Colpres proyecto.png ტომას სიპრიანო დე მოსკერა December 14, 1847 April 1, 1849 Returned to power. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Josehilariolopez1.png ხოსე ილარიო ლოპესი April 1, 1849 April 1, 1853 Elected by Congress after indirect elections failed to give the required majority. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
José María Obando.jpg ხოსე მარია ობანდო April 1, 1853 April 17, 1854 Indirect elections. სამხედრო გადატრიალება.
Jose Maria Melo 1.jpg ხოსე მარია მელო April 17, 1854 December 4, 1854 Supreme Head of the Provisional Government, took power in a military coup. დამხო ლეგიტიმურმა ხლისუფლებამ.
Tomás Herrera y Pérez.jpg ტომას დე ერერა April 21, 1854 August 5, 1854 Claimed the Presidency as 1st Designate. Acting in rebellion against the usurper Government of General Melo.
Colpres proyecto.png ფრანსისკო ანტონიო ობრეგონი May 20, 1854 June 2, 1854 Secretary of Government, in charge of the executive power. პრეზიდენტის დაბრუნება.
Jose Maria Melo 1.jpg ხოსე მარია მელო June 2, 1854 December 4, 1854 Supreme Head of the Provisional Government, took power in a military coup. Ousted by legitimate government.
Obaljose.jpg ხოსე დე ობალდია August 5, 1854 April 1, 1855 Vice President succeeding to the Presidency acting in rebellion against the usurper Government of General Melo. Hands power to Vice President.
Manuel María Mallarino.jpg მანუელ მარია მალიარინო April 1, 1855 April 1, 1857 Vice President, acting chief executive. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Mariano Ospina Rodríguez.jpg მარიანო ოსპინა როდრიგესი April 1, 1857 May 22, 1858 Direct Elections. Term continued to next constitutional phase.

გრანადინის კონფედერაცია (1858–1863)[რედაქტირება]

██ ლიბერალური პარტია

██ კონსერვატიული პარტია

Flag of New Granada.svgგრანადინის კონფედერაციაCoat of arms of New Granada.svg
სურათი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასარული არჩევის ფორმა გადაგდომის მიზეზი
Mariano Ospina Rodríguez.jpg მარიანო ოსპინა როდრიგესი May 22, 1858 April 1, 1861 Term ended.
Juan Jose Nieto Gil.jpg ხუან ხოსე ნიეტო ხილი January 25, 1861 July 18, 1861 2nd Designate, acting in rebellion. Ceded power to Mosquera.
Bartolomé Calvo.jpg ბართოლომე კალვო April 1, 1861 July 10, 1861 Inspector General, succeeded to office while Congress was closed down and the President-elect could not take the oath of office. დააპატიმრეს და ჩამოაგდეს.
Julio Arboleda Pombo.jpg ხულიო არბოლედა პომბო July 10, 1861 July 18, 1861 President-elect in 1861 direct elections, but could not take the oath of office, eventually succeeded to the Presidency only after being named Inspector General in replacement of Calvo. სამხედრო გადატრიალება.
Ignacio Gutiérrez Vergara.jpg იგნასიო გუტიერეს ვერგარა July 18, 1861 January 18, 1862 Secretary of Finance, succeeded to the presidency after Calvo and Arboleda were taken prisoners. Arrested and deposed.
Glcg.jpg ლეონარდო კანალ გონსალესი July 18, 1861 November 6, 1862 Secretary of Government and War, led the constitutional government in exile. გადადგა.
Andres Cerón.jpg ანდრეს სერონი February 1862 February 1862 Secretary of War and Navy; during the chaotic period of occupation was in charge of executive power at times. Usurper government stabilized and ceded power to Mosquera.
Colpres proyecto.png მანუელ დელ რიო ი დე ნავარესი November 6, 1862 January 13, 1863 Minister of the Interior, in charge of the executive. The Constitution prevented a General from taking executive power, General Canal ceded power to his eldest Secretary of State in order to maintain constitutional succession. Government in exile reached a peace agreement and ceded power.
Colpres proyecto.png ტომას სიპრიანო დე მოსკერა July 18, 1861 February 4, 1863 Military coup. Called for a Constituent Assembly to enact a new constitution and ceded executive power to it.

კოლუმბიის შეერთებული შტატები (1863–1886)[რედაქტირება]

Flag of Colombia.svgკოლუმბიის შეერთებული შტატებიCoat of arms of United States of Colombia.svg
სურათი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასარული არჩევის ფორმა გადაგდომის მიზეზი
Francisco Javier Zaldúa 1.jpg ფრანსისკო ხავიერ სალდუა February 4, 1863 February 10, 1863 President of the Rionegro Convention, entrusted with the executive. Ceded power.
Froilán Largacha Hurtado.jpg
Colpres proyecto.png
Josehilariolopez1.png
Eustorgio Salgar 1.jpg
Santos Gutiérrez 1.jpg
ფროილან ლარგაჩა


ტომას სიპრიანო დე მოსკერა


ხოსე ილარიო ლოპესი


ეუსტორხიო სალგარი



სანტოს გუტიერესი
10 თებერვალი, 1863 14 მაისი, 1863 Plural Executive headed by the Council of Ministers:
Largacha, Minister of the Treasury;
Mosquera, Minister of War;
López, Minister of Foreign Affairs;
Salgar, Minister of Finance
Gutiérrez, Minister of the Interior.
Replaced by President.
Colpres proyecto.png ტომას სიპრიანო დე მოსკერა May 14, 1863 January 29, 1864 Elected by the Rionegro Convention. Left to fight in Ecuadorian–Colombian War.
Juan Agustín de Uricoechea.jpg ხუან აგუსტინ დე ურიკოეცეა January 29, 1864 February 28, 1864 Inspector General, in charge of the executive. President returned to power.
Colpres proyecto.png ტომას სიპრიანო დე მოსკერა February 28, 1864 April 8, 1864 Elected by the Rionegro Convention. Term ended.
Colpres proyecto.png მანუელ მურილიო ტოტო April 8, 1864 April 1, 1866 Indirect elections.
José María Rojas Garrido.jpg ხოსე მარია როხას გარიდო April 1, 1866 May 22, 1866 1st Designate in the absence of the elected President. President took office.
Colpres proyecto.png ტომას სიპრიანო დე მოსკერა May 22, 1866 May 23, 1867 Indirect elections. სამხედრო გადატრიალება.
Joaquín Riascos.jpg ხოაკინ რიასკოსი May 12, 1867 June 28, 1867 3rd Designate, claims executive power after Mosquera closes Congress. Ceded power to Acosta.
Manuel María de los Santos Acosta.jpg სანტოს აკოსტა May 23, 1867 April 1, 1868 2nd Designate, claims executive power after Mosquera closes Congress and moved to depose him in a coup. Ceded power.
Santos Gutiérrez 1.jpg სანტოს გუტიერესი April 1, 1868 December 21, 1868 Indirect elections. Because of his marriage he took a temporary leave of absence from office.
SalvadorCamacho.jpg სალვადორ კამაჩო December 21, 1868 January 2, 1869 1st Designate, in charge of the executive power.
Santos Gutiérrez 1.jpg სანტოს გუტიერესი January 2, 1869 April 1, 1870 Returned to power. Term ended.
Eustorgio Salgar 1.jpg ეუსტორხიო სალგარი April 1, 1870 April 1, 1872 Indirect elections. Term ended.
Colpres proyecto.png მანუელ მურილიო ტორო April 1, 1872 April 1, 1874 Indirect elections. Term ended.
Santiago Pérez.jpg სანტიაგო პერეს დე მანოსალბასი April 1, 1874 April 1, 1876 Indirect elections. Term ended.
Aquileo Parra.jpg აკილეო პარა April 1, 1876 May 19, 1877 Indirect elections. Temporarily stepped down due to illness.
Colpres proyecto.png სერხიო კამარგო პინსონი May 19, 1877 August 14, 1877 2nd Designate, in charge of the executive power. პრეზიდენტის დაბრუნება.
Aquileo Parra.jpg აკილეო პარა August 14, 1877 December 22, 1877 Returned to power. Instability in the country threatened to overthrow him from office due to his illness and was asked to temporarily step down.
Manuel María Ramírez Fortoul.jpg მანუელ მარია რამირეს ფორტოული December 22, 1877 December 24, 1877 Inspector General, in charge of the executive power. პრეზიდენტის დაბრუნება.
Aquileo Parra.jpg აკილეო პარა December 24, 1877 April 1, 1878 Returned to power. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Julián Trujillo Largacha.jpg ხულიან ტრუხილიო ლარგაჩა April 1, 1878 April 8, 1880 Indirect elections. Term ended.
Rafael Núñez Moledo.jpg რაფაელ ნუნიეს მოლედო April 8, 1880 April 1, 1882 Indirect elections. Term ended.
Francisco Javier Zaldúa 1.jpg ფრანსისკო ხავიერ სალდუა April 1, 1882 December 21, 1882 Indirect elections. Died in office.
Clímaco Calderón.jpg კლიმაკო კალდერონი December 21, 1882 December 22, 1882 Inspector General, succeeded to Presidency in absence of the Designates. Ceded power.
José Eusebio Otálora 1.jpg ხოსე ეუსებიო ოტალორა December 22, 1882 April 1, 1884 2nd Presidential Designate, took office after death of Zaldúa and after the 1st Designate, Núñez, declined the office. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Ezequiel3.jpg ეზეკიელ ურტადო April 1, 1884 August 11, 1884 1st Designate in charge of the executive in absence of the newly elected President. President took office.
Rafael Núñez Moledo.jpg რაფაელ ნუნიეს მოლედო August 11, 1884 April 1, 1886 Indirect elections. Resigned office.
José María Campo Serrano 1.jpg ხოსე მარია კამპო სერანო April 1, 1886 August 4, 1886 1st Designate, succeeded to Presidency. Term carried over to next constitutional phase.

კოლუმბია (1886–დღემდე)[რედაქტირება]

██ ლიბერალური პარტია

██ კონსერვატიული პარტია

██ Colombia First/Social Party of National Unity

██ სამხედროები

██ გაერთიანებული რესპუბლიკური პარტია

Flag of Colombia.svgკოლუმბიაEscudo de Colombia.svg
სურათი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასარული არჩევის ფორმა გადაგდომის მიზეზი
José María Campo Serrano 1.jpg ხოსე მარია კამპო სერანო August 4, 1886 January 5, 1887 Sanctioned the Colombian Constitution of 1886. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Eliseo Payán 1.jpg ელისეო პაიანი January 5, 1887 June 4, 1887 Vice President, in charge of the executive President took office.
Rafael Núñez Moledo.jpg რაფაელ ნუნიეს მოლედო June 4, 1887 December 12, 1887 Indirect elections. Resigned from office.
Eliseo Payán 1.jpg ელისეო პაიანი December 12, 1887 February 8, 1888 Vice President by special decree, in charge of the executive. President returned to office.
Rafael Núñez Moledo.jpg რაფაელ ნუნიეს მოლედო February 8, 1888 August 7, 1888 Returned to power after being warned of insurrection against Payán. Left due to illness.
Carlos Holguín Mallarino oleo.jpg კარლოს ოლგუინ მალიარინო August 7, 1888 August 7, 1892 1st Designate, in charge of the executive. Ceded power.
Miguel Antonio Caro 2.jpg მიგელ ანტონიო კარო August 7, 1892 August 7, 1898 Vice President, in charge of the executive. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Manuel Antonio Sanclemente.jpg მანუელ ანტონიო სანკლემენტე August 7, 1898 July 31, 1900 Indirect Elections. Deposed by Military Coup.
Xilografia de José Manuel Marroquín.jpg ხოსე მანუელ მაროკინი July 31, 1900 August 7, 1904 Vice President, took power by coup. Ceded power.
Rafael Reyes.jpg რაფაელ რეიესი August 7, 1904 July 27, 1909 Indirect elections. Resigned office.
80px ხორხე ოლგინი July 27, 1909 August 4, 1909 1st Designate, in charge of the executive. Replaced by Congress.
Ramon G. Valencia.jpg რამონ გონსალეს ვალენსია August 4, 1909 August 7, 1910 Elected by Congress to finish the remainder of Reyes's term. Ends term.
Carlos Eugenio Restrepo Restrepo.jpg კარლოს ეუხენიო რესტრეპო August 7, 1910 August 7, 1914 Elected by National Assembly. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Jose Vicente Concha.jpg ხოსე ვისენტე კონჩა August 7, 1914 August 10, 1918 Elected by National Assembly. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Marco Fidel Suárez.jpg მარკო ფიდელ სუარესი August 10, 1918 November 11, 1921 არჩევნები Resigned from office.
80px ხორხე ოლგინი November 11, 1921 August 7, 1922 1st Designate, in charge of the executive. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Pedro Nel Ospina.jpg პედრო ნელ ოსპინა August 7, 1922 August 7, 1926 არჩევნები საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Miguel Abadía Méndez.jpg მიგელ აბადია მენდესი August 7, 1926 August 7, 1930 არჩევნები საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Enriqueolayaherrera1.png ენრიკე ოლაია ერერა August 7, 1930 August 7, 1934 არჩევნები საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
LopezPumarejo.jpg ალფონსო ლოპეს პუმარეხო August 7, 1934 August 7, 1938 არჩევნები საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Fi 1178 Santos, Eduardo.jpg ედუარდო სანტოსი August 7, 1938 August 7, 1942 არჩევნები საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
LopezPumarejo.jpg ალფონსო ლოპეს პუმარეხო August 7, 1942 August 7, 1945 არჩევნები Resigned from office.
ალბერტო ლიერას კამარგო August 7, 1945 August 7, 1946 1st Designate, in charge of the executive power. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Mariano Ospina Pérez.jpg მარიანო ოსპინა პერესი August 7, 1946 August 7, 1950 არჩევნები საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Colpres proyecto.png ლაურეანო გომესი August 7, 1950 November 5, 1951 არჩევნები საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Colpres proyecto.png რობერტო ურდანეტა არბელაესი November 5, 1951 June 13, 1953 არჩევნები. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Gral. Gustavo Rojas Pinilla-miniature.jpg გუსტავო როხას პინილია June 13, 1953 May 10, 1957 Was elected for full term after having stepped in between presidents Conservatives and Liberals banded together to overthrow his dictatorship and implemented the National Front.
გაბრიელ პარის გორდილიო


რაფაელ ნავას პარდო


დეოგრასიას ფონსეკა ესპინოსა


რუბენ პიედრაიტა არანგო


ლუის ერნესტო ორდონიეს კასტილიო
May 10, 1957 August 7, 1958 კოლუმბიის სამხედრო ხუნტა, in charge of the executive.
პარისი,კოლუმბიის თავდაცვის მინისტრი;
ნავასი, არმიის მთავარსარდალი;
ფონსეკა, ეროვნული პოლიციის ხელმძღვანელი.
Ordóñez, Director of DAS.
Ceded power.
ალბერტო ლიერას კამარგო 7 აგვისტო, 1958 7 აგვისტო, 1962 Direct elections. Member of the National Front. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Colpres proyecto.png გილერმო ლეონ ვალენსია 7 აგვისტო, 1962 7 აგვისტო, 1966 არჩევნები საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Colpres proyecto.png კარლოს ლიერას რესტრეპო 7 აგვისტო, 1966 7 აგვისტო, 1970 არჩევნები. Member of the National Front. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Misael Pastrana.JPG მისაელ პასტრანა ბორერო 7 აგვისტო, 1970 7 აგვისტო, 1974 არჩევნები საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Lopez Michelsen 1977.jpg ალფონსო ლოპეს მიკელსენი 7 აგვისტო, 1974 7 აგვისტო, 1978 არჩევნები საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Julio César Turbay.jpg ხულიო სესარ ტურბაი აიალა 7 აგვისტო, 1978 7 აგვისტო, 1982 არჩევნები საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Belisario Betancur.jpg ბელისარიო ბეტანკურ კუარტასი 7 აგვისტო, 1982 7 აგვისტო, 1986 არჩევნები საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
President Virgilio Barco.png ვირხილიო ბარკო ვარგასი 7 აგვისტო, 1986 7 აგვისტო, 1990 არჩევნები საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
César Gaviria.jpg სესარ გავირია 7 აგვისტო, 1990 7 აგვისტო, 1994 არჩევნები საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
ერნესტო სამპერი 7 აგვისტო, 1994 7 აგვისტო, 1998 არჩევნები საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Andrespastranaarango.png ანდრეს პასტრანა არანგო 7 აგვისტო, 1998 7 აგვისტო, 2002 არჩევნები საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Kolumbianischer Präsident Alvaro Uribe 2004.jpg ალვარო ურიბე 7 აგვისტო, 2002 7 აგვისტო, 2010 არჩევნები. პირველად 2002-2006 და მეორედ 2006-2010. მესამე ვადით არჩევის აკრძალვა. საპრეზიდენტო ვადის გასვლა.
Juan Manuel Santos In Brazil 2.jpg ხუან მანუელ სანტოსი 7 აგვისტო, 2010 დღემდე აირჩიეს 2010 წელს დღემდე

რესურსები ინტერნეტში[რედაქტირება]